:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фандъкова ще спира реституцията в София

Общината сезира прокуратурата за сделката, с която част от метростанция стана частна
Снимка: Архив "Сега"
До метростанция "Младост 3" трябваше да бъде изграден паркинг, собственост на общината. Сега плановете са спрени заради реституцията.
След поредния случай на съмнително придобиване на общинска земя с документи със спорна автентичност в столицата кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще иска спиране на реституцията на земеделски земи в града. "Ще поискам цялостно спиране на възстановяването на земеделски земи в кварталите на София. Срокът по закон е изтекъл още през 1997 г., след това е удължаван. Вече 20 години аз смятам, че който е имал наистина право, отдавна е възстановил земите си, а сега това създава само възможности за далавери", заяви кметът.

Решението за спиране на реституцията обаче може да се вземе само от Народното събрание, тъй като то се регламентира в закон - този за собствеността и ползването на земеделските земи.

Поводът за това искане е поредният случай за реституция на общинска земя до метростанция "Младост" 3, при който се оказа, че заедно с 2-та дка земя до входа й, стълбите и ескалаторите към метрото също вече са частни. За скандала разказа Би Ти Ви, а след това Фандъкова обяви, че ще сезира прокуратурата. "Разбира се, ще сезираме прокуратурата, защото изглежда, че това е престъпление", каза кметът. Заради допуснатата реституция на метроспирката и площта около нея вчера от общината изпратиха и писмо до министъра на земеделието с искане за връщане на решението на поземлената комисия и отмяната му.

Разследване на Би Ти Ви показа как на базата на фантомен документ стълбите, ескалаторите, част от тунела на метростанцията и площ около нея са се оказали частна собственост. Придобиването на терена е станало посредством подправени документи м.г., твърдят пред Би Ти Ви експерти. Нотариалният акт за земята е изготвен въз основа единствено на клетвена декларация от 1992 г., подписана от починалия през 2000 г. Иван Иванов. В декларацията той твърди, че е собственик на 2.2 дка земя в землището на Горубляне в местността "Къро", без да има каквито и да е други документи. На базата на клетвената декларация през 1994 г. поземлената комисия издава решение за собственост. Справка на Би Ти Ви в нотариат към днешна дата обаче сочи, че на 17 март 1992 г. не е издавана клетвена декларация.

И така миналата година наследникът на Иванов - Александър Алексиев, продава имота, остойностен по пазарна цена на 1 млн. лв., на Димитър Арменов за 1000 лв. От своя страна Арменов вади констативен нотариален акт при нотариус. Към него обаче е прибавена скица от 1994 г., издадена от фирма "Геокад". Управителят й Златан Златанов обаче заяви, че скицата е фалшификат, тъй като подписът му е подправен и никога не я е издавал. Фалшификацията на документите доказва и графолог пред Би Ти Ви.

Пълният абсурд се допълва от това, че от министерство на земеделието, които ръководят поземлената комисия, са отговорили, че не могат да кажат дали клетвената декларация на Иванов, с която започват претенциите към общинската земя, е автентична или не. Така на практика държавата не може да обясни дали е възстановила апетитната земя в София законно или с измама. От МЗХ се оправдават, че в информационната система, в която задължително се регистрират всички преписки по реституция, няма данни за лицето Иван Иванов. Затова ведомството не можело да направи извод относно достоверността на документите.



ПЛАНОВЕ

От Столичната община са категорични, че преди и по време на строителството на метростанцията не са знаели, че собствеността на земята е частна. Зам.-кметът на район "Младост" Биляна Петрова обясни, че имотът не би трябвало да се върне на собственика му, тъй като не е имало нужната процедура за връщането на терени в урбанизирана територия. Новият собственик обаче се кани да строи блок.
1
1169
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Май 2017 11:32
С тъпата реституция "в реални граници" само такива простотии могат да се получат. Хвърли му там компенсаторките, и без това получават наготово. Да не са ги изработили тия земи и имоти?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД