:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Достъп до информация": Срещите на главния прокурор да са прозрачни

Срещите на премиера, министрите, съдиите, главния прокурор, депутатите трябва да са публични, обяви в годишния си доклад Програма "Достъп до информация" (ПДИ). "Липсват конкретни задължения в тези случаи, например да се регистрират срещите и да се води някаква форма на запис, дори резюмирана, за обсъжданията", посочва неправителствената организация по повод скандала със срещата на Сотир Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ, на която е оказван натиск на Дончев за редакционната политика на вестника.

По този повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и премиерът Бойко Борисов ще се срещнат в петък, за да обсъдят последните скандали в съдебната система. Срещата е по молба на Панов и ще се проведе в Министерския съвет, съобщи ВКС. Панов вече получи откази от президента и правосъдния министър да проверят случая и влезе в пряк конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров.

"И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него", заяви Цацаров в дискусия със 120 френски магистрати, полицаи и служители по сигурността в СУ "Св. Климент Охридски".

Да се въведе законов принцип на откритост на заседанията на държавните органи, особено на колективните, препоръчват още от ПДИ. Стенограмите от подобни заседания трябва да са по правило публични. Много важна задача е определянето на орган, който да контролира спазването на законовите разпоредби за прозрачност на управлението, смятат експертите.



БЕЗ КОНТРОЛ

Има увеличаване на мълчаливите откази на администрацията по искания за достъп до информация - с 8 на сто повече от предходния период. Случвало се народни представители да ползват Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за да получат информация, която им се полага по служба. Липсва ефективен механизъм за налагане на санкции при нарушения на закона - случвало се министър да трябва да санкционира сам себе си. Липсва независим контрол извън съдебния, твърдят още експертите на ПДИ.



1
767
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Май 2017 08:45
"Липсват конкретни задължения в тези случаи, например да се регистрират срещите и да се води някаква форма на запис, дори резюмирана, за обсъжданията" - и как си го представяте, кое точно ще се брои за среща? Примерно ако Цацаров отиде на лов, това ще се брои ли за групова среща на Цацаров с ловната дружинка? А ако си хване любовница? После ще има стълпотворение да се гледат записите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД