:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Майки на деца с увреждания искат закон за личната помощ

Снимка: Юлиян Савчев
Протестиращите искат помощ според индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не помощ "на парче".
На пети национален протест майките на деца с увреждания поискаха нов закон за личната помощ, адекватна подкрепа за децата, след като навършат пълнолетие, и работещ електронен регистър за хората с увреждания.

В навечерието на поредния им протест миналата година премиерът Бойко Борисов обяви, че ще увеличат значително помощите за тези деца, но в началото на тази година избухна скандал, защото се оказа, че за почти половината от тях - над 12 хил. - "по-високите помощи" всъщност се оказаха намалени.

От началото на тази година за деца с увреждания над 90% се получават по 930 лв., което според социалния министър Бисер Петков било с 550 лв. повече от общия размер на добавките, които тези деца получаваха до края на м.г. За дете с увреждане между 70% и 90% сумата е 450 лв., а с до 70% - 350 лв. В началото на годината от социалното ведомство си признаха, че за децата с най-леката степен на увреждане - до 70%, помощта е с 20 лв. по-ниска. Около 1600 деца с най-тежките увреждания пък загубиха правото си на личен асистент по оперативната програма, а родителите им - съответно заплатата за това. Абсурдното беше, че министерството разясни това на общините, които управляват европрограмата, със задна дата и последва пълен хаос, в който някои общини дори искаха от личните асистенти да връщат заплатите.

Социалният министър Бисер Петков обеща ясен отговор кога и какво може да се изпълни от исканията на родителите. "Ще се търсят възможности за удовлетворяване на справедливите искания. Трябва внимателно да се обсъди доколко е възможно да се финансира цялата лична помощ, за която лицата претендират, тъй като в момента се изразходват от бюджета над 160 млн. лв. годишно", коментира Петков. Според него част от исканията на протестиращите родители били вече факт с новите диференцирани размери на месечните помощи за децата с увреждания. Семействата обаче искат и след 18 г. децата да получават адекватна помощ. Петков обеща да се инвестира в усъвършенстването на електронния регистър на хората с увреждания. Министърът обеща нов закон за социалните услуги, макар че такъв обещаваше и предишният кабинет на ГЕРБ.

1
1268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Май 2017 10:26
Те са прави. Обаче такава ни е държавата, не са единствените, които трябва да се оправят сами. Примерно възрастни пенсионери, които не могат да се гледат сами, особено лежащо болни? Досега се приемаше, че трябва да ги гледат децата им - по- млади пенсионери. Сега обаче пенсионната възраст става все по- висока. Частните старчески домове са с такса над 600лв, а средната пенсия е към 300. При това не приемат лежащо болни или сумата е много висока.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД