:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът жертва зам.-министър в опит да тушира нацистки скандал

Вицепремиерът Валери Симеонов така и не видя нещо нередно в ситуацията и до последно бранеше подалия оставка Павел Тенев
Веселин Боришев, "Клуб Z"
Вицепремиерът Валери Симеонов на заседанието на Министерския съвет вчера. Предния ден той каза пред "Сега": Кой знае какви майтапчийски снимки от Бухенвалд имам?! Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село."
Новоназначеният зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, вицепремиерът Валери Симеонов се измъква сух, макар да продължава да не разбира какво точно се случва, а ГЕРБ като цяло зае стойка "Ни чул, ни видял". Така накратко управляващата коалиция смята да приключи нацисткия скандал, в който се забърка.

Поредните страсти около кадрови назначения в кабинета лумнаха, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов назначи трима зам.-министри от квотата на "Обединените патриоти" (ОП), като и тримата са предложение на НФСБ, партията на Симеонов. Професионалните биографии на двама - Красимир Първанов (енергетика) и Ангел Попов (транспорт), са доста спорни и срещу тях се надигна брожение веднага след назначаването, но големият скандал се разгоря часове по-късно около третия - Павел Тенев. Оказа се, че в профила си във "Фейсбук" той е публикувал снимка, на която позира с хитлеристки поздрав край восъчни нацистки фигури в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е отпреди 9 години. Профилът на Тенев бе бързо изтрит, но снимката остана в интернет, завъртя се в социалните мрежи и предизвика масово възмущение. Вестник "Сега" също я публикува.

Вчера БСП и лидерът на ПЕС Сергей Станишев поискаха оставката на Тенев. В късния следобед Тенев се отказа от поста, като преди това е имал среща с Борисов и Симеонов. На извънреден брифинг той съобщи, че решението е лично негово, категорично отрече да споделя нацистката философия, а семейството му претърпяло доста щети от развихрилите се страсти. "Не беше правилно това, но беше повече в подигравателен стил. Това е изкуствено напрежение, не е моментът да се пренесе към правителството", каза Тенев. Той изрично подчерта, че нито Валери Симеонов, нито Бойко Борисов са му поискали оставката заради скандалната снимка. Все пак премиерът, който ден преди това се правеше, че не забелязва скандала, прие светкавично оставката му.
До понеделник надвечер пролифът на Павел Танев във ФБ бе наличен Там под снимката с нацисткия поздрав негов приятел коментира: ти вече от Атака ще дойдеш май. Но тогава Тенев не обяснява, че се подиграва на нацизма. Получи просветление вчера. В заличения профил има и други снимки в "Гревен" - Тенев се зъби и прави маймунска поза пред фигурата на роб, окован във вериги.
Поста си засега запазва вицепремиерът Валери Симеонов, който продължава да не вижда нищо нередно в снимката на Тенев. Потърсен от "Сега" във вторник за коментар, той най-напред каза, че няма профил във "Фейсбук", не знае за кадъра и окачестви скандала с думите "глупости". След 15-ина минути сам позвъни, за да добави, че през 70-те години на миналия век самият той, като студент, е бил в лагера "Бухенвалд" и кой знае какви майтапчийски снимки си е правил там. "Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", обобщи Симеонов. Думите му доведоха до нов взрив от възмущение в социалните мрежи. БСП и Станишев поискаха извинение. Симеонов обаче нито се извини, нито показа да има някакви притеснения за поведението си. Пред различни медии вчера той най-напред обясни, че думите му са извадени от контекста, а после реши да "редактира" малко най-скандалното си изречение за "Бухенвалд" - не бил казвал, че снимките са майтапчийски, а че не знаел кой какви фотоси от посещението му в "Бухенвалд" може да извади. Според него определени хора търсят сензация от нищо, ровят в личния живот и изопачават така нещата, за да трупат определени дивиденти. Той нападна БСП, че творяла грозни интриги и вдигала шум, за да я забележат. Симеонов продължи да защитава Тенев до последно.

Другите представители на управляващата коалиция заеха стойка "Ни чул, ни видял" по повод целия скандал. "Няма какво да коментирам снимка от "Фейсбук"", заяви другият съпредседател на ОП и вицепремиер Красимир Каракачанов. "Не съм запознат с конкретния случай. Публичните фигури обаче трябва да бъдат много внимателно в поведението си, тъй като са отговорни пред обществото, което дава оценка според действията. В този смисъл всякакви непристойни действия не би трябвало да се толерират. Но с конкретния казус не съм запознат. Подобно поведение е неприемливо със сигурност", заяви министърът на финансите Владислав Горанов (ГЕРБ). "Не искам да коментирам. Това е мнение на Валери Симеонов, изявление на конкретен политик", каза пред "Сега" депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи оставката на Тенев като морален акт. Нито един от запитаните не дръзна дори да разкритикува Валери Симеонов.

Обяснимо, по-словоохотливи бяха от ДПС. "Това е вицепремиерът по демографските въпроси, това е човекът, който ще отговаря за българите в чужбина. Изявлението му е крещящо доказателство за нашата позиция по отношение на тази формация, доказателство за разлома в обществото. Вместо да чуе предупрежденията на ДПС, премиерът ги направи част от управлението на страната. Борисов ще понесе отговорността за думите на вицепремиера си. Цяла Европа не допуска такива партии в управлението. Дори преди 2 години Съветът на ЕС ги нарече "фашисти", коментира пред "Сега" депутатът от ДПС Велислава Кръстева по адрес на Симеонов.



Европейски измерения

На личния си профил лидерът на ПЕС Сергей Станишев оповести и позиция на делегацията на европейските социалисти в Европейския парламент. "Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция", се казва в нея.

27
6636
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
17 Май 2017 20:02
Кабинетът жертва зам.-министър в опит да тушира нацистки скандал



Това и в светлопримерната мадър Икономедия надали биха го описали с толкова искрен плам...
17 Май 2017 20:38
За българина външния вид и приказките за по-важни от делата. Затова почти нищо у нас не е както в държавите в които най-важни са делата. За мене снимката е карикатура, а у нас карикатурите се приемат много сериозно и фатално за авторите им. Друг важен критерий за оценка е дали човека краде.
17 Май 2017 20:56
Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село


Не обиждайте селяните, защото вероятно там само има остатъци на някакви национални ценности.
До шегаджията: За публичните фигури (не ми се превъртя клавиатурата за да напиша личности) всеки подобен майтап на гол за*ник си е живо ... пре...цакване на обществените очаквания.
17 Май 2017 20:57
Валери трябваше да мине в миманса още от момента, когато написа, че не иска "да му се моткат в краката".
17 Май 2017 21:02
Кабинетът жертва зам.-министър в опит да тушира нацистки скандал

Интересна работа...
ПроРобПрес вие на умряло за една тъпа издънка и неуместна шега, но възхвалява безбройните открито нацистко-фашистки изяви - като примерно цапотенето на Паметника на СА, приравнявайки ги към най-величавите евроатлантически ценности.
17 Май 2017 21:03
"Кабинетът жертва зам. министър в опит да тушира медиен скандал по повод снимка как преди 9 години козирува в музей на восъчни нацистки фигури." е доста по-точно.

Впрочем, как е позволено да се появи тоя музей във Франция?

17 Май 2017 21:05
Тъй като чувствата на матряла са без значение мога да ви успокоя-съвсем скоро, ако вече не са, някой ще звънне на башбакана и ще му обясни, че след като главната му цел са ишмедеметата покрай предстиящото председатрлство е малко кофти, сичкуто възпитан еврократ да попадне на едно кадро с Валерката. Не върви после у тях журналята да пишат"в ляво от Дол е вицето на таз балканска територийка. Не е ясно какво върши в правителството, но в свободното си време от малък си прави майтапчийски снимки в Бухенвалд"
18 Май 2017 01:58
Проблемът най-малко е в оцелелият няколко дни зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев. Снимал се с хитлеристки поздрав отправен към восъчен нацист - може и да е майтап, може и да изразява убеждения, но все пак всеки има право на такива.

Проблемът започва от Валери Симеонов, който не просто се майтапи или изразява нацистки убеждения (такива той показа ясно и многократно досега), а в това, че той не вижда не само нищо нередно в концлагерите и избиване на хора в тях, но му и става весело от това и си прави майтапчийски снимки. Тук нямаме просто симпатии към нацизма, а симпатии към масовите убийства на хора. Става въпрос за морално уродство.

Вероятно Симеонов не би имал никакъв проблем да ходи да си прави и майтапчийски снимки на гробища. Може ли такъв човек да бъде вицепремиер на държава от ЕС, която се готви и за председателство ?

Проблемът продължава и от нелепите опити на Бойко Борисов да омаловажи уродството на вицепремиера си, като представя това за едва ли не нещо масово и нормално.

Не, не е нито масово, нито нормално да се майтапиш на гробища и с умрели. Трябва да си яко психично болен за да се кефиш и радваш на това.
18 Май 2017 02:05
За да ме разберат патриотарите, които трудно вдяват къде е проблема, то да си правиш майтапчийски снимки в Бухенвалд и да се хвалиш с това, е все едно да си правиш майтапчийски снимки в църквата в Батак. Пък хитлериският поздрав на зам.министъра е майтап, точно такъв, като например в църквата в Батак да се снимаш надвесен с брадва над черепите на изкланите. Голям майтап, големи майтапчии.
18 Май 2017 02:14
А зарков си е дупЕтат все-още. Но каза "Съжалявам"..

.
Протежето на Корнелия Нинова - Крум Зарков, което се изгаври с болката на милиони българи в ефир, явно най-после е било накарано да се извини за зловещата си "закачка": "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо".
Припомняме, че при тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори с кикот, вместо още тогава да го скастри..
Едва днес, след всеобщото възмущение от пишман-"кръволока", шегуващ се с факта, че комунистите и Държавна сигурност почерниха хиляди семейства при атентата в "Света Неделя", след Народния съд, в Белене, той пусна във фейсбук скалъпено покаяние.
Ето какво написа Зарков, чийто дядо логично не е бил измъчван от комунистите, а е бил техен прокурор и следовател.
"Притеснявам се че с едно изречение, без да го искам, нараних хора, събудих у тях мъчителни спомени. За това - съжалявам!
18 Май 2017 02:25
"Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо"

Това е несъпоставимо с
"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... " (в концлагера)

Зарков, по-скоро нескопосано се опитва да се подиграе с бившите членове на БКП и нейни партийни секретари, които изведнъж се сетиха за дядовците си от едната страна, щото от другата дядовците им са точно тези, които са извършвали реално репресиите. Щото големите репресии са преди да се появи ДС.

С други думи Зарков оспорва истинността на репресиите на "репресираните" бивши бекапари и партийни секретари.

Вероятно и Валери Симеонов и Бойко Борисов, (който твърди, че майтапенето в концлагери било обичайно и масово), оспорват холокоста, като се подиграват на тези, които твърдят, че са негови жертви ?
18 Май 2017 02:31
аз съм бил винаги противник на ""а вие защо биете негрите"" но в нашия случай просто става въпрос че "болкомер" не е изобретен все още
18 Май 2017 02:58
Неопол, епилогът на мнението от 02:25 е доста манипулативен и подъл... остава да напишеш, че варели подкрепя "Хамас" и "Хисбула" и търси начин да ги снабди с ирански ядрени бомби, за да заличат Израел...
Т.нар. патриоти очевидно са доста тъпи парчета... показателна снимка, както за тях, така и за нас като избиратели. И на фона на цялата тази буря в чаша вода почти никой не обърна внимание на инициативата на варели да отвори трудовия пазар у нас за чужденци със скромната цел да подбие и без това безкрайно ниската цена на труда ни... сега в туризма, скоро навсякъде, където киро гела и пр. доморасли назначени бизнесмени искатда отпадне минималната работна заплата... но далеч по-важни, разбира се, са снимките на некъв селски бек...
18 Май 2017 06:23
да отвори трудовия пазар у нас за чужденци със скромната цел да подбие и без това безкрайно ниската цена на труда ни...

Ми да го отваря. Докато пък европейският пазар е отворен за българи - страшно няма. Ако номерът на бургаският Бай-ганьо мине, то това ще означава изнасяне на българите от България и внос на чужденци. Ще означава "патриотичното" действие обезбългаряване на България и подмяна на населението й с чужденци.

И веселостта на Валери Симеонов, която го обзема при посещения на концлагери и "патриотичните" му идеи да смъкне заплатите в България, чрез подмяна на населението й, са продукт на едно и също нещо - безкрайната му глупост, наглост и елементарност.
18 Май 2017 08:00
Оставка на симеонов!
18 Май 2017 08:35
Много лъжи за Бухенвалд. А истината е, че там газови камери не е имало:

In 1960 the Buchenwald gassing story was officially declared a fable. In that year, Martin Broszat of the anti-Hitler Institute for Contemporary History in Munich specifically stated that no one was ever gassed at Buchenwald.

(27) Professor A.S. Balachowsky, a member of the Institut de France, likewise declared in November 1971: "I would like to confirm to you that no gas chamber as such existed at Buchenwald ..."

(28) Holocaust writer Konnilyn Feig conceded in her book, Hitler's Death Camps, that Buchenwald did not have a gas chamber.

(29) Today no serious historian still claims gassings there.
18 Май 2017 08:58
За това без фейсбук и други глупави соц.мрежи
18 Май 2017 09:18
Големи глупости - никакво значение няма какво бил направил преди години заради една снимка зам. министъра! Опитват се да станат по-големи католици от папата!
18 Май 2017 09:31
Дежурните тролове се упражняват непрекъснато върху темата. Тя от своя страна е изсмукана от незнам къде, но напъните са жалки. Баста!

18 Май 2017 09:47
18 Май 2017 12:10
Тук нямаме просто симпатии към нацизма, а симпатии към масовите убийства на хора. Става въпрос за морално уродство.

Аре сега, както си се запенил, кАжи две приказки за Одеса, 2 май 2014г., за който ден лицемерна Европа мълчи като
18 Май 2017 12:27
Какви кусури му намирате на В.Симеонов. Това е обикновенна практика от четвърт век насам у нас да бъдтат такива фигури управляващи и решаващи съдбините на България. Нима не си спомняте оня заместник министър председател преди време, кога заяви публично - Егати държавата, щом аз съм заместник министър председател. ... и тъй дий воле дий...
18 Май 2017 13:18
А бе хора, кога ще чуем някой да е свършил някаква работа и то не като кучето на нивата?! Не ви ли омръзна да ни занимавате с простотиите на този и онзи загубеняк. Нали има и нормални хора в тази държава, които дела делуват, нежели задници да целуват. Пък напнете се малко, открийте ги и пишете за Тях, стига сте търкали панталони и поли по канцеларски столове и колена.
18 Май 2017 16:45
Не знам защо в началото намесваха името на мадам Тюсо. Тя е била роялистка и е избягала от Франция в Англия по време на революцията. Затова основния й музей е в Лондон. Той има филиали по целия свят. В Европа са 4 (Блекпул, Амстердам, Берлин, Виена), в САЩ са 6, в Азия са 8. В Париж има музей Гревен, който не е неин филиал. В Хамбург има Паноптикум, в София през декември 2005г гостува руски музей на восъчните фигури. Един до друг бяха Левски, Ленин, Хитлер, голямата тройка от Техеран, Бийтълс и други. Бил съм в част от тези музеи. Гревен е доста посредствен по качество. На никой от нормалните посетители не би му хрумнало да прави подобни идиотщини.
18 Май 2017 17:32
Две неща:
Първо - този зам мимистър със снимката нацист ли е или не? Ако е нацист - значи трябва да му се повдигне наказателна отговорност и да бъде осъден като нацист. Ако не е нацист а снимката е майтапчийска - не виждам проблем. Ако има обидени - то едно извинение за дебелашката шега би било достатъчно.
Второ - достатъчно факти и снимки бяха показани от Киев, Украйна, че част от управляващите са чисти нацисти, изповядват нацистка идеология, снимат се с пречупен кръст, устава им е нацистки и т.н. Обаче това управление усилено се подкрепя от Запада...
Е? За нацизъм ли говорим или за интереси?
18 Май 2017 18:18
Давах ШЕСТ месеца на кабинета БОКО-3, но изглежда съм сбъркал.
18 Май 2017 20:40
Ако е нацист - значи трябва да му се повдигне наказателна отговорност и да бъде осъден като нацист.
И по кой член на НК да бъде подведен под отговорност? Защото по чл. 169б и в

Чл. 169б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.
Чл. 169в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Когато деянието по чл. 169а и 169б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

трябва да се потърси отговорност на лицата възпрепяствали упражнавянето на политическите права чрез незаконно придобиване на лични данни или представянето на извадка от информация извън контекста на информацията.

Ако визирате чл. 108
Чл. 108. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1989 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

Първо трябва да докажете, че една снимка може да проповядва; второ, че снимката е била публикувана в обществена медия (Фейсбук не е медия и не подлежи на регулация от СЕМ); трето, че снимката е публикувана със съгласието на автора (да няма нарушаване на авторски права) и със съгласието на заснетото лице (иначе е злепоставяне и ... чл. 169б и предходните).
И ако докажете "проповядване", трябва да докажете, че проповядваната идеология е "фашистка" или "антидемократична". Сиреч да докажете, че има поне една идеология която свободно и по вътрешно убеждение се възприема от гражданите, а не се натрапва (чрез медии и държавна политика) както напр. либертианството или монетарната идеология. Лично, не се сещам за нито една демократична идеология.
Щото, ако се полягва на долнопробни емоции, като нищо може да бъде обявен Чарли Чаплин за фашист, а филмът "Великият диктатор" да бъде забранен както заличиха образа на Чарли Чаплин в тоя му роля от една детска книжка за оцветяване в Холандия. Като гледам либертастите как са се възбудили като нищо могат да затрият Джони Деп в образа му на Джак Спароу поради "проповядване на антидемократична идеология" - да се забогатее извън правилата на обществото каквото всъщност е пиратството.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД