:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът пита 20 души дали да разсекрети стенограмата за КТБ

Разсекретяването на стенограмата за КТБ получава президентско съгласие, но не е ясно дали ще стане публична, тъй като оповестяването й е свързано с ред условия. Това се разбра от интервю на държавния глава Румен Радев пред БНР.

Стенограмата засяга консултациите при бившия президент Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., проведени няколко дни след поставянето на КТБ под специален надзор. На нея са участвали тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров и представители на парламентарно представените формации. Смята се, че е обсъждано въвеждане на банкова ваканция и че оповестяването на разговорите ще разкрие доста от тайните на фалиралата банка. Разсекретяването на стенограмата няколко пъти бе отказвано от Росен Плевнелиев с мотива "професионална тайна", именно "тайната" бе и причината, заради която БНБ се противеше. Радев също отказваше публичност на документа досега, но вчера обясни, че се е съобразявал с неподходящите моменти - предизборна кампания и страсти около формирането на новото правителство.

Преди няколко дни Софийският административен съд отмени отказ на Радев спрямо издателите на вестник "Прас-прес", които поискаха стенограмата по реда за достъп до обществена информация.

"Ще настоявам стенограмата да бъде обявена", заяви Радев. Успоредно с това обаче очерта няколко проблема за "отварянето" й. Първият е известната вече "професионалната тайна". Президентът каза, че е пратил запитване до управителя на БНБ. Вторият бил етичността спрямо участниците в разговора. "Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция", аргументира се той. Затова Радев е изпратил писма до всичките 20 участници в консултациите, молейки ги за огласяването на стенограмата. Отговорите се очакват до 26 май. "Записано е, че ако не се отговори, ще означава мълчаливо съгласие", поясни Радев. Той каза, че веднага след разпращането на писмата на крака в президентството дошъл политик, който се подписал положително. Не стана ясно обаче дали документът ще се разсекрети, ако някой от участниците е против, както и при ново несъгласие на БНБ.

------РАЗМИСЛИ

"За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност", заяви Радев.
21
7599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
21 Май 2017 18:59
Затова Радев е изпратил писма до всичките 20 участници в консултациите, молейки ги за огласяването на стенограмата. Отговорите се очакват до 26 май.

Двайсе човечета?
Големо молене ше падне.
21 Май 2017 19:06
Двайсет малки негърчета. Трилър.
21 Май 2017 19:09
"Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция",


След прецедента Дянков-Първанов?
Би трябвало да са наясно, да не се притесняват - всичко рано или късно излиза наяве.
21 Май 2017 20:27
Дилемата е сериозна, защото в Стенограмата се казва, че ЕДНА банка е в абсолютно окаяно състояние - не е КТБ! - и това като се разбере от няколко милиона българи....
леле мале...
21 Май 2017 21:11
Що не вземе да пита и умрелите, защото тогава официално ще чакаме от умрял писмо ...
21 Май 2017 21:14
много "умно" !
все едно да питаш старшината "ама с каски ли??!!"....

ще се научи таз фуражка да мисли за последствията от действията си и да поема инициативата(надявам се) - но явно ще му отнеме 1-2 години... затова и съм гласувал за него

пс.
При оня офца Цецка въобще нямаше да протече такъв процес
21 Май 2017 21:33
"Записано е, че ако не се отговори, ще означава мълчаливо съгласие", поясни Радев.
Почва да мирише на гриловани сланинки...

21 Май 2017 23:18
. "Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция",

Ха, туй то.
Баш пък Президенството ни да обявят за неформално.
Ами то нали ужким беше най-представителната институция в Българията ни?
А пък то щели да я правят по-така лежерна, неформална. То, верно гледам гвардейците не стоят вече след залез слънце. Що пък да не отворят едно кафененце който иска да ходи да си прави лаф моабет, неформално така, с Румбата за живота изобщо. Хич биля не трябва да се притеснява какви ще ги ръси. Румбата обещава, че не записва и няма да издава на мегдана какво са си думали на две ракии, неформално.
22 Май 2017 00:44
*
22 Май 2017 01:04
Опитен бриджор се оказа президентът Радев! Не като онзи с "големия шлем". Този знае как да пусне импас отдолу, за да цака отгоре. Сега любезно предлага на участниците в заседанието да се съгласят на оповестяване. И който не се съгласи, тежко му! Разбира се, президентът ще е достатъчно дискретен и няма да съобщи името му. Но нима тези, които са съгласни, няма да се похвалят със своята откритост и прозрачност? Така премълчалият би излязъл на светло и затова ще е принуден сам да си каже. Ако не - ще се намери и врабче... Ако пък президентът играе не бридж, а шах, обявил им е "шах-шех"! Всички губят, само той печели. Браво!
22 Май 2017 06:04
Разбира се, президентът ще е достатъчно дискретен и няма да съобщи името му.

Не съм сигурен.
Ако се знаят адресатите и е оповестено съдържанието то въпросът зададен от Президента би трябвало да не е секретен.
Отговор на несекретен въпрос би трябвало да представлява несекретна информация, която е въпрос на време да бъде поискана.
При това положение Президентът по-скоро ще ги огласи. Превантивно. И с педагогическа цел.
22 Май 2017 06:53
По-важни са разговорите преди и след съвещанието. А още повече - договорките извън официалните институции...
Впрочем, показателно ще е да се извадят събрани изказванията на политикани и чиновници по медиите - ясно се вижда кой, например, открито настояваше за закриване на банката на всяка цена...
Но, все пак - разсекретяването нещичко ще покаже. Ненапразно онова нищо докрай стиска зъбки и не щя да покаже какви далавери въртеше с поста, където го насадиха. Например, далаверки в Австрия. Или с Турция...
-------------------------------
Сайтът на Генек
22 Май 2017 07:44
papuas,

съдът определи, че стенограмата НЕ съдържа държавна тайна. а да се защити документ с гриф по ЗЗКИ, който не съдържа държавна тайна е тежко нарушение на закона. защото законът защитава държавната тайна, а не "забърсва" задници. Станишев още го преследват за "секретни" документи, ако и премиер в момента на престъплението. президентът "засекретил" явна информация също подлежи на санкция. да се обърне президентът към ДИКСИ. и ако има тайна да не публикува страниците с нея - останалите страници - да. нека не я караме по комунистически - едно изречение съдържа тайна - документ от 100 страници секретен! руснаците не го правеха това!
22 Май 2017 07:46
Поредната странност на онова с новата жена! Има съдебно решение за разсекретяване, и какво излиза сега, че онова пита участниците в разговора дали да изпълни решение на съда. Странно ако не е смешно от негова страна, типично по фатмашки! Явно, като Господ е раздавал акъл военните са били на учение.
22 Май 2017 07:57
"Например, далаверки в Австрия. Или с Турция..."

да, срещи достойни да им се обърне внимание, не по-малко от на тази в ЦУМ...

"По-важни са разговорите преди и след съвещанието."

не, достатъчно е да се покаже КОЙ поиска "банкова ваканция". и промяна на законите, касаещи кредитните институции. защото всички пропускат факта, че КТБ беше под надзор а не във фалит до момента, до който не се промениха въпросните закони и УС на Фондът...
22 Май 2017 09:58
Поредната странност на онова с новата жена!

Завистта ти не бива да е повод да се месиш в неща, от които не отбираш...
22 Май 2017 09:58
Стенограмата според ПРАС-ПРЕС

Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми… Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.
Владислав Горанов: Тихо сега. Делян вече е в ПИБ, там трябва да дадем едно рамо.
Иван Искров: С една дума – източват. Вижте кои банки тръгнаха да падат – тези с най-много свързан бизнес са КТБ и ПИБ. Следва ЦКБ на тимаджиите, Инвестбанк на Петя – тя е малка, на Маджо банката – Асет ли беше, Общинска – там е Ковачки.
останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

Бойко Борисов: Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня тъп културист, той ги набутал баш там.

Росен Плевнелиев: Но така икономиката ще спре!
Влади Горанов: Ще спре за тези, които плащат през банки. Който е скатал кеш ще продължи да работи и ще изкяри много като му фалира конкуренцията.
Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.

Росен Плевнелиев: По този повод ни предстоят консултации и със Сотир Цацаров. Той не дойде на срещата и моли да го извините. Имал работа с Делян покрай КТБ.
Бойко Борисов: И аз имах работа с Делян покрай КТБ. Добре си работехме. Булгартабак, туй-онуй… Искров, кажи ми сега как да си взема тия 20 милиона от културистчето в КТБ. Вежди и той се набутал там, плаче ми по телефона, блокирали му ги.
Евгений Узунов: Ми ще ги загубиш, като не слушаш предупрежденията. Ето, аз своите ги спасих навреме. Останаха едни 160 бона блокирани, ще ги плати Фонда.
Иван Искров: Спокойно. С ваканция или без, няма да ги оставим там тези пари. Разработили сме план. И Делян помогна. В Библиотекарския го съгласуваха. Ще правим цесии.
Радан Кънев: По тази тема може и Командира да даде някой съвет.
Калин Христов: Искам да отбележа, че от БНБ направихме каквото беше по силите ни. Предупредихме когото трябва преди да затвори КТБ. Ето, Нели Кордовска по нощите ходи в КТБ, но си спаси влога. Не сме виновни, че подценявате нашата оперативна информация и не реагирате навреме.
Пламен Орешарски: За Кордовска имам доклад от ДАНС, че оная нощ са я хванали да разнася пари в черна торба. Замажете там нещо.
Калин Христов: Ще замажем, отбелязвам си. Сега обаче е важно да се погрижим за останалите. Ще действаме с цесиите. Не се притеснявайте, всичко е под контрол.


22 Май 2017 11:59
"Завистта ти не бива да е повод да се месиш в неща, от които не отбираш..."-вие, като ги отбирате защо неможете поне едни парламентарни избори да спечелите? Много сте жалки!
22 Май 2017 12:54
OldTen 22 Май 2017 11:59
Много сте жалки!

Пан Паниковски се изразяваше далеч по-академично:
...-- Вы жалкий, ничтожный человек! -- быстро заявил
Паниковский...

http://radio42.bg/?p=921
Секретен доклад на ЦРУ изтече в българските медии и в него истината за фалита на КТБ се преобръща на 180 градуса.

22 Май 2017 13:09
Ха! Тражи, тражи о.з. президентина и намери кого да попита мое ли, не мое ли...
22 Май 2017 14:03
"Првезидентът" първо се е консултирал (вероятно задочно, черз вицето си) с кукловодите и те, като печени в "бизнеса" с лъжи и инсинуации, са му обяснили как да протака.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД