:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Христо Харалампиев представя изложба разказ

Колекцията "Скулптура и рисунка" одухотворява мъртвата природа и величае човека
Снимка: "Нюанс"
Христо Харалампиев, Пластика
Галерия "Нюанс"

От 25 май до 11 юни



Човекът, Водата, Скалата, Мъжът, Жената и Арката, под която минават, за да се свържат или разделят, не случайно са изписани с главни букви. Те са основните персонажи в новата изложба "Скулптура и рисунка" на Христо Харалампиев и чрез неговото творчество се изпълват с плът и душевност, добиват самостоятелен живот и влизат в отношения помежду си. Самата експозиция, която се открива утре в столичната галерия "Нюанс", може да бъде възприета по два начина - като единно произведение на изкуството, в което различните творби създават един цялостен пластичен разказ, или като колекция от отделни произведения, всяко от които - със собствено естетическо послание. Тези варианти за прочит са концептуалната новост на изложбата. "Голото тяло е институция", обича да казва авторът и тази тема присъства и в новата му изява, която потвърждава и тезата на акад. Светлин Русев: "По рисунките ще ги познаете". От Ренесанса до днес рисунката е на особена почит сред артистите, тъй като най-добре пази смисъла на понятието чистота, искреност, честност. Ескизите и скулптурите на Харалампиев подават различни образи - женско тяло или елементи от планински пейзаж внушават спокойствие и сигурност или затишие пред буря. Художникът е минал по трудния път на противоречието, на съмнението, на отричането и приемането, на контакт със социума и изолация, но чрез творбите си предава усещането за постигнато равновесие. То идва, от една страна, от съвършенството на формите и съотношенията между тях, а от друга - от перфектно изведения и завършен материал. Няма нито милиметър случайност в металната или хартиената повърхност; всичко е минало през мисълта и ръката на художника. На пръв поглед Христо Харалампиев може да бъде припознат като експресионист, тъй като изображенията и формите в творбите му ни водят в пространството на емоцията и на чувствата. Но по-задълбоченото вникване в произведенията му открива рационалното, натурата, мисленето на архитекта, който контролира целия процес и не позволява на въображението си да го направи непредвидим.

Христо Харалампиев е роден през 1953 г. в София. Завършва скулптура в Националната художествена академия. Твори в областта на кавалетната и монументалната скулптура и рисунката. От 2000 г. преподава рисуване и моделиране в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където е професор.
Репродукция: "Нюанс"
Христо Харалампиев, Рисунка
1556
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД