:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,551,991
Активни 125
Страници 8,937
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Договор за изпитване може да се прекрати без предизвестие

Има ли предизвестие за прекратяване при договора за изпитване?

Х.Ш., СофияДоговорът за изпитване изначално се е появил като разписана в закона възможност, която определено е била в полза само на работодателя. В сега действащия Кодекс на труда обаче има разписани и двете възможности - и в полза на работодателя, и в полза на работника или служителя. Така в чл. 70. е записано, че "когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца". Веднага след това е посочено, че "такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него".

После законодателят е посочил, че в договора за изпитване изрично трябва да е посочено в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, то се приема, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

Важно е да се знае, че през време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор. В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът. КТ разписва и че за една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

И тук стигаме до конкретния казус. Чл.71 от КТ изрично определя, че до изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. Това означава, че ако примерно договорът е уговорен в полза на работодателя - тоест той изпитва дали работникът или служителят ще му върши работа, то той може да прекрати договора без каквото и да е предизвестие. Нещо повече. Той може да прекрати договора още на третия или четвъртия ден. Същото се отнася и ако договорът е в полза на работника или служителя. Той може да си тръгне без никакви проблеми примерно още на втория ден. Както по-горе бе отбелязано, договорът за изпитване се смята в полза и на двете страни, ако изрично не е посочена само една страна. Тогава всяка една от страните, без каквото и да е предизвестие, може да го прекрати. Законът не определя, не изисква никаква форма за прекратяване на договора. Все пак се смята, че след като договорът за изпитване е сключен в писмена форма, то и заявлението за прекратяването му предсрочно би трябвало да е в писмена форма.

Втората алинея на чл. 71 от КТ е също важен момент. Защото тя предвижда, че трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване. Както стана ясно, договорът за изпитване може да е със срок не повече от 6 месеца. Това означава обаче, че той може да е 1, 2, 4 месеца. Така или иначе с изтичането на съответния записан срок за изпитване и няма прекратяване, то този трудов договор се смята за окончателно сключен. Тогава вече се включват и правилата за прекратяване с предизвестие.

Трябва да се прави разлика между договорите за изпитване и срочните договори. Според КТ срочен трудов договор се сключва за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, до завършване на определена работа, за заместване на работник или служител, който отсъства от работа. Такъв договор се сключва и за работа на длъжност, която се заема с конкурс - за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс, както и за определен мандат, когато такъв е установен за съответния орган.

КТ е изричен, че работници и служители по такъв срочен трудов договор имат същите права и задължения, каквито имат работниците и служителите по трудов договор за неопределено време.

2655
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД