:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Матурите са полицейски екшън, в който на прицел са учениците

Учебният процес отдавна се превърна в мъчение, в което и учителите, и учениците са жертви. Апотеозът на това са зрелостните изпити
Просто съвпадение...


"Дойдоха при мен и ми казаха: "Имаш ли нещо под панталонките? Сигурна ли си? Я стани!" Оглеждаха ме, ровиха, нищо не разбрах"...Звучи като полицейски обиск, но не е. Това е разказ на 18-годишна ученичка за преживяванията й на последната матура. Момичето е пребъркано като наркотрафикант при спецакция на МВР от квесторите, които се усъмнили, че преписва на изпита. 10-минутното претърсване със сигурност е запомнящ се финал на годините, прекарани в училище. Финал, срамен и недостоен, но логичен. Една истинска мутра се появи по централна телевизия, за да съобщи, че е готов да издигне "паметник на Исус" на Копитото. И като нищо ще го направи. Вече успя да разруши легално двойната къща в София, защото й променили статута от паметник на културата в "сграда за сведение". Има такъв термин на чиновническата мисъл в Закона за паметниците на културата. И как не? Щом мутрите са просто само за сведение на полицията, а матурите и учениците се превръщат в нейно основно занимание.

Отдавна на преден план не са образователните резултати на зрелостниците, а мерките срещу преписвачите, които с охота се определят за все по-строги, крути, драконовски, небивали и т.н. МОН ежегодно се чуди какво още да прибави в арсенала си срещу измамниците - повече камери и квестори, умни датчици във видеонаблюдението, различна подредба на тестовите въпроси за всеки зрелостник, наблюдаващи родители и пр. Тази година беше променен и форматът на изпита, като въпросите бяха разделени на модули, за да не се преписва в тоалетните.

Но напук на цялата обсада, системата все някъде се издънва. Или телевизиите показват нагледно как се купуват верните отговори на тестовете, или изтича информация за автора, върху когото трябва да разсъждават абитуриентите. Да, тази година нямаше тв репортажи за успешно купени матури. Имаше обаче за успешно продадени матури, макар и с 2/3 грешни отговори. А в навечерието на изпита потребител във "Фейсбук" предупреди: "Нека всички отправимедна молитва към чичо Йордан Йовковпреди лягане". Може да е случайно, но едва ли.

Ясно е, че мерки за сигурност трябва да има. Някои квестори и чиновници обаче очевидно забравят, че насреща им не стоят престъпници. И без обидното "Стани, вдигни си панталоните" човек може да разбере дали даден ученик преписва, като просто си върши работата и внимателно наблюдава какво става в залата. Конфискуването на минералната вода на зрелостниците е идиотия. Умно е да се събират умните часовници, но е безкрайно глупаво да се събират всички часовници в стаи, където няма и стенен часовник, както се случи тази година. Особено като се има предвид новият формат на изпитите. И като стана дума за време - никой не оспорва, че модулите са всепризнати в стандартизираните тестове. Но ще бъде полезно министерството да се вслуша в учениците, които се оплакаха, че времето, отредено за даден модул, изобщо не е съобразено с вида и сложността на задачите в него. Справка - вторият модул на матурата по английски език, от който учениците вкупом се оплакаха, че са го решили за половин час, а останалият един час са си "клатили краката", вместо да започнат с третия, по-сложен модул.

МОН смята, че полицейската обсада дава резултат - хванатите преписвачи намалeли в пъти. Но тези резултати са за сметка на тормоза над съвестните ученици, които не са си и помисляли да преписват. И докато те изнасят на гърба си поредната авангардна идея, която би трябвало да попречи на измамниците, останалите, замесени по веригата "матури", остават незасегнати. Лично шефът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" Лазар Додев разказваше преди 2 години как на много местаучителите решават тестоветена децата и ги вкарват в изпитните стаи, за да не се излага училището. Известен беше случай от Ихтиман, където директорът принуждавал преподавателите да решават задачите. Иззети телефони продължаваха да получават есемеси с решения, пратени "от госпожата". Хора от бранша твърдят, че записването в някои школи за частни уроци гарантира "бърза писта" към темата на изпита. Става традиция в социалните мрежи да се появи фалшив профил, който броени часове преди изпита "отгатва" кой от ужким 11-те милиона варианта на изпита ще се падне. Но социалните мрежи са безбрежни и МОН удобно третира това като случайно съвпадение. Проверки няма, няма и желание за "драконовски мерки". Те са запазени за най-слабия участник в кампанията - учениците. А е факт, че единственият доказан теч на матурите беше организиран от двама чиновници в министерството.

Около организацията и провеждането на матурите има и доста по-тежки въпроси, които се губят във водовъртежа от спецмерките за сигурност. Това са въпросите за скалата на оценяване, която всяка година се смъква все по-надолу, в опит да се маскира масовата неграмотност. Въпросите са за същността и целта на матурите, за качеството на учебния процес, за учебното съдържание, за работата на учителите, за мотивацията на учениците и т.н. Все въпроси, които удобно се неглижират на фона на поредните ефектни мерки за сигурност.
42
3076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
23 Май 2017 20:09
Не е лошо да се обърне внимание не само на организацията, а на самите матури - съдържание, цел, метод на проверка...
--------------------
Сайтът на Генек
23 Май 2017 20:29
Тая статия няма никакъв смисъл.
Поредното журналистическо подтичване след тълпата, на която все нещо й е криво.
23 Май 2017 20:39
Един въпрос - ако едно училище не даде на учениците си отговорите и те се представят зле, как ще се отрази това на бюджета му?
23 Май 2017 20:51
Как ще им даде отговорите, като учениците от едно училище държат матура в различни училища, а учителите от това училище са квестори в най-различни други училища. Те нямат контакт едни с други.
23 Май 2017 22:16
Не знаех, благодаря.
23 Май 2017 22:42
Как ще им даде отговорите, като учениците от едно училище държат матура в различни училища, а учителите от това училище са квестори в най-различни други училища. Те нямат контакт едни с други.

Физически не, но друг...
23 Май 2017 22:52
За съжаление, администраторите от различен калибър се държат като с престъпници не само с учениците, но и с учителите - а това допълнително стресира децата. Като нормална, необходима мярка приемаме това, че и нашите телефони - на квесторите - бяха конфискувани. Но лишаването ни от дамските чанти (които бяха заключени в дирекцията) бе нещо прекалено и никому ненужно. Създаването на почти военно положение - с припряност и непрекъснати предупреждения, че ако ученик обърка нещо в идентификационната си карта или си забрави черновата в големия плик, ще го отнесем ние, създаваше никому ненужно напрежение. И то при условие, че повечето от нас, не са пожелали, а са били задължени да станат квестори... Тази година се прекали и с ограничаването на правата на учениците да отидат дори до тоалетна. Може ли да препише един ученик, след като вече е запечатал плика с първия си модул, а материалите от втория още не са раздадени? Но не - децата бяха принудени да изчакат да свършат първите 90 минути, за да се втурнат вкупом към тоалетните (докъдето ги допускаха само един по един). Един от зрелостниците се отказа да работи по втори модул, защото само при това условие можеха да го пуснат до тоалетна, преди да са изтекли 90-те минути... Ако споделяте тази позиция, моля, подпишете петицията:

https://www.peticiq.com/174861
24 Май 2017 07:36
Какви 90 минути, бе, маце, при условие, че 1 и 2 модул са по 60 минути.
Ученикът е свободен да пикае преди започване на матурата. Ако свърши първия модул за 45 минути и си сложи работата в плика, също може да излезе до тоалетната и да почива 15 - 25 минути докато всички приключат с първия модул и също отидат до тоалетната. При втория модул имат същите права. Така са могли да отидат до тоалетната три пъти преди третия модул. Третият модул продължава 120 минути и при него излизането става след 90 минута, защото тогава не си поставят нещата в плика и след тоалетната могат да се върнат и да продължат да пишат.
Така организирана системата е много добра.
И е съвсем естествено да се вземат всички мерки - и за ученици, и за квестори, матурите да минат безпроблемно.
И те минаха безпроблемно, с изключение за вечните лигльовци и оплаквачи, че не могат да пикаят когато си искат.
24 Май 2017 07:40
И те минаха безпроблемно, с изключение за вечните лигльовци и оплаквачи, че не могат да пикаят когато си искат.
Ми може да имат простатни проблеми или пък да са бременни - кво няма да им дадем да се матуризират?
24 Май 2017 07:44
Могат да представят бележка от лекар.
Интересно ми е тия оплаквачи, като тръгнат на редовната екскурзия в чужбина с автобус, който спира за почивка на почти 2 часа дали се оплакват, или се съобразяват с правилата на операторската фирма и автобуса.
Лигльовци!
24 Май 2017 07:55
Могат да представят бележка от лекар.
Могат, но с ква бележка ще се обясните, че едно момче ви хакна информационната система
24 Май 2017 08:02
Питането няма нищо общо с темата на статията.
Разводняваш разговора, както го правиш по принцип, щото няма какво да правиш.
Пий кафе и хев а найс дей.
24 Май 2017 08:10
Питането няма нищо общо с темата на статията.
Темата е - каквото и да правите на матурите, няма как да се скриете, че нищо не знаят. Казвам го като потребител на продукта ви.
А, и още нещо - провел съм и провеждам изпити, които със сигурност са повече от вашите. А тежестта им е, точно като на матури. Честит празник!
24 Май 2017 08:12
Доколкото зная, в Германия има поне един задължителен устен изпит, който е част от абитурата, т. е. матурата им.
24 Май 2017 08:19
Разправяха ми ученици - отивали до тоалетната и там пушели заедно с квесторите. И едните, и другите на зор, нямат право да излизат, квесторите са неподготвени за материята, няма как да подсказват...
--------------
Сайтът на Генек
24 Май 2017 08:41
Темата е - каквото и да правите на матурите, няма как да се скриете, че нищо не знаят.


Не си прав.
Първо, не мисля, че някой се опитва да се крие от нещо. Целта е матурите да са организирани така, че да няма олелия в медиите за преписване и лошо провеждане, както и да бъдат проведени наистина честно. И тъй като тази година няма конкретно за какво да се заядат, остана им само пикаенето. Или, може би, както каза колегата, не могат да издържат 4 часа без да павкат ароматен тютюн.
Второ, има деца (и ти знаеш, че винаги има такива), които са умни и знаещи, и възпитани.
На средната ръка проблемът им е пикаенето, или че някой ги проверява за пищови.
Естествено, че ще бъдат проверени за пищови.
Майките и бащите, поради криворазбрана любов, слагат на децата си "бръмбърчета" още в детската градина, учейки ги да играят нечестно.
Бог знае, като порастнат, какви ли технологии ще използват.
24 Май 2017 08:54
с трите си деца, двете големи, изучени, третото мънинко още, сега вече заставам твърдо зад децата.
при първите две бях по-често зад образователната система, отколкото зад тях. станаха човеци.
изкривявам се от яд за третото. само зад него седя.
от 1-ви до 4-ти клас носеше раница, по-тежка от него.
сега от 5-ти до 7-ми чака учебници, които все не са издадени. а издадените са написани по-зле и от уикипедия.
а в 12-ти клас ще го смятат и за престъпник, по презумпция.
как да не застана зад детето си?

а г-на живак да си затвори устата. говори досущ като даскала ми по военно обучение в ония времена. всички ние сме били лигльовци и сополи. мон, живачко, съществува заради нашите деца, а не децата ни заради мон. докато мон се управлява от фатмаци и кретени - има да чакаме образователна реформа. или да научим децата си къде се пише запетайка, къде точка, обичамте или обичам те.

...........
24 Май 2017 09:05
Пак ли ще се разводнява темата?
Темата в тази статия е за матурите, нали така?
Проблемите, които се опитвате да поставите, не е нужно да ми ги поставяте на мен, лепейки ми имена и квалификации както ви е кеф.
Проблемите, които сте отбелязал в поста си, може те да ги отправите към журналстката - Силвия Георгиева, да ходи да се рови в МОН, в учебните програми, в учебниците и прочие.
Матурите тази година минаха добре. Факт!
24 Май 2017 09:15
Матурите тази година минаха добре. Факт!

тва ли отчита мон
24 Май 2017 09:20
Да. Това.
Може по фатмашки да е, ама работата е свършена.
Вие си грухайте в т.нар. демократичен гьол.
24 Май 2017 09:22
значи е добре, когато полицаи, квестори, камери и пр. подобни средства, дето ги няма и в затворите, ти свалят панталонките, за да видят дали няма пищов там??? и дали безспорно се пише безспорно ил безпорно? бе я...

май има нова неразписана щатна длъжност в ново-бацевите министерства - дежурен по форума в сега. тва па в мон ще да е изобретено. в мон-а на оня, дето се фука, че бил прочел само 1 (словом - една) книга през живота си.
24 Май 2017 09:25
големи глупости, да ме прощава авторката
написала е текста си изцяло по преразкази на учениците,
с което ми напомня за моя кандидат-студентски изпит
случихме се в една зала с дъщерята на една колежка на мама
момичето седна близо да мен и когато прочетоха темата изглеждаше страшно озадачена
попита ме шепнешком какво включва темата, казах и две думи и записахме
бяха ни дали някакъв брой листи, но не ми стигнаха и поисках още, почеркът ми е такъв, пък и вълнение нали
тя вдигна пълни с презрение очи , ама аз си продължих, беше тихо, всички си пишеха, имахме четири часа и понеже бях специално писала въпросите при подготовката, знаех колко време ми трябва
тя приключи към 10.30 и излезе
после три месеца майка й разказваше какъв ад било в залата, как квесторите създали непоносима обстановка, как едни дето искали допълнително листи я депресирали
затова не можала да напише нищо

та и сегашните абитуриенти - тоалетна моля ви се, абе животът ти зависи от това, ама нали не си научил, не знаеш - естествено репресиран си!
mercury

Лигльовци!

ахам!
24 Май 2017 09:40
хубава дискусия все пак, малко заядлива, но полезна

кой ги прави лигльовци? те да не би да са се родили така, лигави, а, лилиан?

лигльовци ги правим вкъщи, или в къщи.
после ги подпуква образователната система.

и накрая.............. децата виновни.

не!
ние сме виновни. солидарно. родители, баби, образователна система, цялото лудо общество, което не те, а ние сме създали.

24 Май 2017 09:43
винаги децата са по-невинни от нас!
винаги.

стига толкоз.

честит празник на всеки в дискусията .
честит деня на нашето писмо.
24 Май 2017 09:48
'Може да е случайно, но едва ли.'
Това е най-малко опит за внушение.

Децата на мои близки имаха матури тази година.
Покрай тях научих за оргазацията им, добра е.
Като препоръка мога да посоча скъсяването на времето между изтеглянето на темите и началото на изпита.
24 Май 2017 10:07
Тази с-ма за провеждане на матури и външни оценявания е изключително неефикасна, целяща да установи колко НЕ знаят, а не КОЛКО ЗНАЯТ децата ни. Разходът на обществен ресурс е несъразмерно голям и абсолютно несъпоставим с постигнатия резултат. Стресът и парите за частни уроци пък са цената, която учениците и техните родители плащат за да участват в цирка. Абсолютно съм сигурен, че не си струва! И едно лично преживяване... Преди 22 г. на изпит за някакъв си лиценз в САЩ. От база данни с 10 000+ въпроси в 10 раздела комютър генерира индивидуален тест от 100 въпроса за 60 мин. за всеки от 30-те човека в залата. Отговорите се нанасят на типова бланка с номера на теста отгоре. Когато си готов бланката се пъха в четящо устройство, вкарва се номера на теста и след 3 секунди излиза резултата. Нито има време за преписване, нито има от кого. Това дори не е предложение, а е просто потвърждение на убеждението ми, че има и много по-лесни и евтини начини за провеждане на тези толкова необходими (дали?) изпити.
24 Май 2017 10:14
paktuk
24 Май 2017 09:40
....
не!
ние сме виновни. солидарно. родители, баби, образователна система, цялото лудо общество, което не те, а ние сме създали.

много патетично
децата са винаги лигльовци, ние сме били също, нищо лошо няма в това
просто не е необходимо да се взираме, любов трябва и да им съобщаваме,че са лигльовци отвреме -навреме
децата са, каквито са, добри, аз ги харесвам
всеки ще научи уроците, които са му отредени, за това сме тук
24 Май 2017 10:23
Машини могат да проверяват задачи само когато те са със затворен отговор.
В българските матури има задачи и с отворен отговор, които се попълват от зрелостника, и задачи за съставяне на текст. Тези два вида задачи се проверяват електронно от оценители. Оценителят получава на компютара си една абсолютно анонимна работа, проверява я, след което електронната система я завърта и я предава на друг оценител, който не знае как е оценена от предишния. Ако се допусне грешка в оценяването на задачи, в които има точно определено точкуване, ситемата сама връща работата на оценителя, за да си поправи техническата грешка на несъответсвие на броя точки за задачата и броя точки, които е поставил. При проверката на текстовите въпроси (при тях също има заложени точки, но в по-голям диапазон), ако има значителна разлика между точкуването на първия и втория оценител, системата автоматично изпраща работата на т.нар. супероценител (супероценителите контролират електронно целия процес на проверка), който провежда арбитраж. Оценителите и супероценителите работят в две различни сгради.
Няма лабаво!
24 Май 2017 10:51
До mercury
24 Май 2017 10:23

Съгласен за машините. Съгласен и за оценяването. Но това е само едната страна. Другата е организацията по провеждане на изпитите. Това е лудост. Всички, в един и същи ден, на едни и същи тестове и задачи и хиляди хора да ги пазят да не би да препишат(сакън). Това е ненормалното. Във всеки окръжен център може да има една оборудвана за изпити зала, която да работи целогодишно. Няма пречка зрелостниците да се явяват когато решат и да се записват когато има свободно място (може да се определят все пак месеците м/у януари и май). Няма пречка и изпитът да не е в един ден, нали са различни модули. И там вече модули с машинно, модули с ръчно оценяване и т. н. Поне стреса и ненормалните разходи за охрана и организация могат да се спестят... Това е немного обмислено мнение, но съм сигурен, че има много начини тези дни на национална лудост да се избегнат.
24 Май 2017 10:52
Няма лабаво!

Е, ако свалите критериите за матурите още малко, няма и да има нужда от лабаво.
24 Май 2017 10:58
Няма лабаво относно процедурата на проверка на матури.
Другото е политика.

ненормалните разходи за охрана

Конкретно разходи за охрана няма, защото за квесторите това са работни дни.
24 Май 2017 11:07
Някой вече подпита: "трета възраст" с болни простати ли се явяват на тези матури, та не могат да устискат един час? Хайде холан!

На всички, които са толкова чувствителни към поругаването на личната им свобода - пребъркване, следене, третиране като престъпници и пр., за успокоение ще им кажа, че всички тези мерки са в тяхна полза. И ще им дам един утриран пример, навеян от последния атентат в Англия. Аз лично съм болезнено чувствителен към всяка милиционерщина, упражнявана върху тялото и духа ми. Вбесявам се дори когато трябва да си извадя ключовете от джоба и да мина през рамката на скенер. Но добре осъзнавам, че все пак това е мярка аз да не бъда гръмнат. Защо никой от противниците на строгия надзор не се радва, че по такъв начин неговото дете няма да бъде ограбено от друго, което да го изпревари с преписване? Или неговото дете е анджък от тия, дето...? По същата причина горещо одобрявам и системата на матурите: единна проверка за всички ученици по цяла България! Аз лично бих я направил ежегодна, за да не им идва на децата отведнъж. Съвсем отделна тема е материалът, който ще залегне в матурата, а и начинът, по който ще бъде оценяван. Не е това темата, но само ще вметна, че най-отвратителната иновация в образователната ни традиция е въвеждането на тестовата система. Американска тъпотия, която естествено възпитава тъпанари. Меркюри, ако рачи да отвори тема, ще се включа.

P.S. Правописа, запетаите и игнорирането на главните букви от страна на някои преждеписавши ме карат да подозирам, че те нямат достатъчни основания да се обаждат.
24 Май 2017 11:12
Няма лабаво!

Освен когато някой третокласник не хакне МОН, щото му е скучно в час.
24 Май 2017 11:21
Освен когато някой третокласник не хакне МОН, щото му е скучно в час.


Това пък вече е личен проблем.
Ученик може да изкара на матурата по българска литература 3, а след това да печели хиляди левове заплата като IT специалист.
По българска литература, обаче, ще си остане тройкаджия. А пък може с годините да му стане интересна и литературата, дори да се развие в тази посока. Може да започна да пише книги, примерно. Животът е гъвкава работа.
24 Май 2017 11:31
Не е личен. След като марутите приличат на епизод от NG "Хванати зад граница", а учениците са в едва ли не оранжеви костюмчета, всичко се обезсмисля, ако толкова величавата и сигурна система, която явно се трансформира в дигитален вид и се оценява така, може да се хакне по елементарен начин и всички резултати да се преправят от смартфон, докато някой си пие кафето на езерото в Дружба ...
24 Май 2017 11:37
до Sofiaman
24 Май 2017 11:07

Хи-хи! Американците тъпанари, щото изпилени от тестовете! Но богати! Пък ние - умници (особено тия от нас, дето сме минали през нашата образователна с-ма преди да се измислят тестовете у нас)! Ма пък бедни-и-и-и! Дано поне поколението ни, дето е тъпо, щото е изпилено от тестовете, да бъде богато като американците! Да усетим и ние някаква полза от тъпите тестове!
24 Май 2017 11:38
GeniusLoci

Ти задаваш въпрос от компетенцията на полицията.
24 Май 2017 11:42
P.S. Правописа, запетаите и игнорирането на главните букви от страна на някои преждеписавши ме карат да подозирам, че те нямат достатъчни основания да се обаждат.


"правописа" е много хубав подлог
а преждеписавши много хубава дума
споко бе, няма нужда от подозрения в този хубав ден
24 Май 2017 11:45

Баси проблемата - чета си си викам - Тоалетните - пътен лист за живота
24 Май 2017 11:55
Оттука-дето-си, казал го е поетът: "Богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът." Разделени са: у едни парите, у други умът! Ония от два века работят по формулата "пари - ум - пари прим": плащат, за да си купят европейски, а напоследък и китайски ум, който да им произвежда парите. Нищо лошо - могат, правят го. Само че ако това се дължи на тестовата система на образование, защо ние не станахме по-богати, като я въприехме? Напротив, в Америка просперират точно тия, дето не са чували за тестове, "тези", есета и прочие.
24 Май 2017 12:07
Sofiaman
24 Май 2017 11:55
......Напротив, в Америка просперират точно тия, дето не са чували за тестове, "тези", есета и прочие.

поименно, моля?
24 Май 2017 12:24
Ами по чисто хронологични причини българите, които са заминали докъм 2000 г., не са обучавани с тестове. Списък - сигурно Гугълът ще услужи по ключови думи "преуспели българи, америка". Има, разбира се, и млади преуспели, на които тестовете просто не са им попречили. Един компютърен гений няма да се повреди от задачи, в които трябва да избира между четири отговора. Във всеки случаи златните ни олимпийци сигурно не ги готвят с тестове.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД