:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 147
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светът плячкосва годишно милиарди от Африка

Мултинационални компании местят печалбите си и незаконно придвижват пари в данъчни убежища
ПОЗИЦИЯ
Повече богатства напускат Африка всяка година, отколкото влизат в нея - с повече от 40 милиарда долара, сочи изследване, което отправи предизвикателство към "подвеждащото" усещане за чуждестранна помощ, съобщи в. "Гардиън". Това сочи анализът, направен от британски и африкански участници в кампания в областта на равенството и развитието, включително организацията Global Justice Now.

Проучването твърди, че останалата част от света печели повече, отколкото африканците, от богатството на континента. Според документа африканските страни са получили 162 млрд. долара през 2015 г., главно за заеми, помощи и лични парични преводи. Но през същата година от континента са били изнесени 203 млрд. долара основно чрез мултинационални компании, които репатрират печалби и незаконно придвижват пари в данъчни убежища. Това води до годишен финансов дефицит от 41.3 млрд. долара за 47 африкански страни, където много хора остават в капана на бедността, сочи докладът "Честни сметки 2017".

Участниците в кампанията разкриват, че незаконните финансови потоци, т.е. незаконното движение на пари в брой между страните, възлизат на 68 млрд. долара годишно, тоест три пъти повече от 19-те милиарда долара, които Африка получава като помощи. Участващият в кампанията икономист Тим Джоун заяви: "Ключовото послание, което искаме да отправим, е, че повече пари излизат от Африка, отколкото влизат, и ако трябва да се справим с бедността и неравенството, трябва да помогнем тези пари да се върнат обратно". Ключовите фактори, които допринасят за това неравенство, са несправедливите плащания по дълга и мултинационалните компании, които крият приходите от данъчно избягване и корупция, каза той. Африканските правителства са получили заеми от 32 милиарда долара през 2015 г., но са платили повече от половината от тях - 18 милиарда долара - като лихви по дълга, като нивото на дълга се увеличава бързо.

5
1238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Май 2017 00:27
!е каква е разликата с България? Само количеството пари!
25 Май 2017 00:28
!е каква е разликата с България? Само количеството пари!
Мазно! Разликата, драги ми партнер, че тва с Африка се проточва с векове.
25 Май 2017 01:04
с Африка се проточва с векове.


защото територията й е много по-голяма, природните ресурси - огромни, а населението - смазано до ежедневна борба за физическо оцеляване. А приликата е в простия и продажен "елит".
25 Май 2017 17:15
Един скоро беше писал, че инвеститорите помагали на бедните държави да забогатяват. А всъщност правителствата помагат на мултинационалните компании да ги ограбват като корумпират управниците им. Всеки знае, че след МВФ и СБ и трева не никне! "Реформите", които искат срещу кредитите са: увеличаване на цените, приватизация на ресурсите и услугите и намаляване на социалната защита. В Европа страдаме от прекомерни правила, мания срещу замърсяването и затоплянето, а в Африка такива неща няма! Там отровите и трупането на отпадъци са позволени. И тези ни баламосват, че правим нещо голяма като, че Африка е на някоя друга планета??????
25 Май 2017 17:28
Светът плячкосва годишно милиарди от Африка

Ами, Светът... Вселената ги плячкосва!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД