:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,090
Активни 95
Страници 2,606
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Кривогледство от фундаментален тип

Бойко Ламбовски
В бившия СССР гърмеше перестройката, но мисля, че още не беше станал августовският пуч срещу Горбачов. Оказах се в Москва по някаква културна причина и там се срещнах със свой приятел от московски ВУЗ, за да изпием... по чаша квас, щях да кажа, ако не знаех, че слабо вярвате на каквото казвам. Да не уточняваме относно чашата. За другото обаче ще кажа, защото едно от удоволствията, но и задълженията ни в този живот, е да озвучаваме истината. Така сме били укрепвали кармичния си статус, твърдят някои недобре проверени учения.

Та въпросният ми другар беше в силна организационна възбуда. С много емоция ми заразправякак той и "левите сили"в упоменатия ВУЗ искали да катурнат "дясното" ръководство, управляващо учебното заведение с авторитарни методи. Как подписвали петиции, как агитирали студенти и преподаватели, как на събранието не знам кой си вехт и тоталитарен академичен кадър пожелал здрава ръка и марксистко-ленински подход, пък моят приятел скочил и призовал за демократични промени и издигане на млади и мислещи колеги в Учебния съвет. Другарят ми беше така драматично втъкан в тези изборни и политически баталии, че не успях да обърна разговора към по-интересуващи ме неща - какво прави височката асистентка Марина с неправдоподобните нозе, която беше край нас в предишни перипетии; защо старецът Толстой е прехвърлил цели кораби пацифисти в Канада преди век; как може да се иде за риба на езерото Байкал и други такива...

Все пак опонирах на приятеля си - ти твърдиш, че вие сте "левите сили", му казах, и че се борите срещу "десните" и лошите. Които са все стари партийци. Обаче какво по-ляво на тази планета от КПСС, човече? Не си ли объркал политическите наименования и посоки? Вие сте десни всъщност, пък началниците ви са леви!

- Не, не! - замаха с ръце приятелят ми. - Дясното е консервация, статукво, егоизъм! Ние сме левите, а те са стари маразматици! Те са десни, непроходими догматици!

Искаше да е ляв човекът - лявото му се струваше синоним на справедливост, но и на революционност, пък те нали правеха нещо като революция във ВУЗ-а...

Гледах след това дълги десетилетия как и у настези две думи - "ляво" и "дясно",присъстват в какви ли не наименования на политически конфигурации и сили. Как тези сили сплитат рога на политическата арена, как някои побеждават и управляват, а други минават в опозиция и клатят управляващите, докато сами се доберат до властта. Не мога да не призная, че понякога трудно разбирах силите и програмите им - по ми бяха интересни личностите зад тях. Виждах как тези личности, съобразно таланта и харизмата си, страстно рекламират своята политическа сила и огромните й ценности, но немалка част от същите личности с лекота сменят политическата сила един, два, три или nовече пъти... И без да се изчервяват, рекламират новите лидери, новите ценности и новата си сила с все същите чар и убедителност.

Забелязах закономерност, която сигурно също сте забелязали - в предизборната агитация всички са с гръмогласна лява риторика, а в управленската практика всички наблягат на десни похвати. Независимо от цвета и "левотата" или "деснотата" в етикета на своята сила.

И понеже - както вече казах, са ми по-интересни хората, а не силите и партиите, ще ви разкажа за двама души, оплели житейската си съдба по някакъв начин с политиката и понятията "ляво-дясно". При това не вземам типични представители на понятията - примерно едър индустриалец и осиромашал пролетарий, а ви разказвам за служители на идеологическото, израснали и двамата в панелни апартаменти, с горе-долу сходно образование (добро).

Е, единият е малко по-образован, и с малко по-охолно детство - но малко. В онези времена социалните ножици не се разтваряха широко - богатите имаха по апартамент, кола и вила, а бедните - по гарсониера и (или) къща на село, да речем.

Та единият израсна в семейство на "ляв" функционер с висок политически пост, взе хубава диплома и научи няколко чужди езика много добре. Сетне тръгна по стъпалата на външнотърговската кариера, която вероятно бе свързана и с други ведомства. Тази кариера рано му секна поради политическите промени и младият мъж прояви чевръста идеологическа трансгресия, като остави едното "ляво" - това на БКП-то, където членуваше, и отиде в друго ляво - атлантолиберално. После внезапно кривна силно вдясно - в хард сегмента на тогавашния Съюз на демократичните сили. След лични възходи и падения, сега този далеч не глупав мъж озвучава дясна политическа реторика и апаратства при създаване на съответни политически проекти, като се прехранва от академична дейност и НПО-та.

Другият мъж израсна в по-скромно семейство, но бе ученолюбив и интелигентен. Той бе отначало просто политически скептик, а послеотявлен противник на БКП и системата.Политизирането му в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век достигна стряскащи за мен мащаби. Не пропускаше митинг на СДС, беше верен адепт на най-кобалтово обагрените политически формирования. "Дясното" бе негов идеал, хем в някакви безкомпромисни крайни варианти. Неговата лична съдба се стече по-неуспешно. Имаше няколко добри политически служби и две-три неуспешни бизнес начинания. Последно време изкара труден безработен период. Сега е яростен привърженик на идеята, дошла от Финландия, Франция и някои други страни, че всички ЕС граждани трябва да имат сигурен базов доход, независимо дали работят или не. Казвам му, че това е комунизъм. Той ми опонира, че този термин е вече демоде.

Ами толкоз.

11
4511
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
29 Май 2017 20:13
Типични представители са - първият на дясното, вторият на лявото.
29 Май 2017 23:11
Сега е яростен привърженик на идеята, дошла от Финландия, Франция и някои други страни, че всички ЕС граждани трябва да имат сигурен базов доход, независимо дали работят или не. Казвам му, че това е комунизъм. Той ми опонира, че този термин е вече демоде.

Какъв комунизъм е ББД, когато става въпрос за пари.
И децата знаят че при комунизма няма да има пари.

ББД за сега е единственото реално средство за защита на пазарната икономика и капитализма от нарастващото неравенство и модерните технологии.
Ама това не е лесно да се разбере и осъзнае.
Не случайно ББД се прогнозира най вече от водещи hi-tech експерти.
Сред хуманитарите ББД не е популярен.
Не схващат логиката на идеята.

Комунизъм според Маркс ще има когато науката стане непосредствена производителна сила.
След смъртта на Маркс, Енгелс казва, че той много се е радвал на всяко откритие във всяка област на науката.
Но бил повече от радостен, когато откритието имало пряко приложение в производството.
През следващите десетилетия науката наистина ще стане непосредствена производителна сила.
И тогава както казва Маркс, на капиталистите ще им се наложи да плащат на работниците, без те да работят за тях.
Тоест да им дават ББД.
Както виждате Маркс е предвидил, че въвеждането на ББД ще е неминуемо, ако искаме да запазим капитализма.
Защото другата алтернатива е комунизъм.

Е, има и трети вариант.
Можем да ликвидираме планетата.
30 Май 2017 01:57
Колко философски, така от тъч линията. А то, току виж някой го нарочил. Които и здрави сили да надделеят, неговото не се губи. И все пак не всички са маскари, Бойко! Дори в този форум.
30 Май 2017 10:24
Последно време изкара труден безработен период. Сега е яростен привърженик на идеята, дошла от Финландия, Франция и някои други страни, че всички ЕС граждани трябва да имат сигурен базов доход, независимо дали работят или не.


Типично. Вместо да мисли как да изкара повече пари търси начин как да вземе повече от преразпределението.
30 Май 2017 10:30
Ами за да не ликвидираме планетата - дай да ликвидираме Европа?
30 Май 2017 10:37
А пък Yuval Noah Harari (Младо момче, пък професор. По името му пък ще се досетите за произхода.) в книгата си "Sapiens: a brief history of humankind" (има я и на български) казва, че всичко това (което ни обединява или разделя) са митове. И е прав ще знаете.
30 Май 2017 10:41
Всичко това добре, само дето е добре известно и то, от доста години. Претоплена манджа.
30 Май 2017 10:53
>>><<<
Ами единият е бил псевдолевичар и е станал после ветропоказател, както много други със същия базов, леводесен старт, а другия -просто левак.
Те, руснаците си я нямат тази дума в това и значение.
Ами толкоз.
30 Май 2017 13:58
Типично. Вместо да мисли как да изкара повече пари търси начин как да вземе повече от преразпределението.

За какво са ти повече пари, отворко? Да произвеждаш повече и дай да изядем и из.ерем планетата.
За какво ти е повече от нормалното съществуване, а?
Лакомо ду.е....кръв...
30 Май 2017 14:55
Вместо да мисли как да изкара повече пари търси начин как да вземе повече от преразпределението.

То с мислене не става. При положение че 90% от парите са в 10% от населението, а в бъдеще може да ги държат дори само 5% от населението, останалите колкото и да мислят няма как да изкарат пари.
Освен ако банката не напечата нови.
Но печатането на пари на практика е косвен метод за преразпределение.
Така че дали с ББД, дали с печатане на пари от преразпределението спасение няма.
Иначе загива пазарната икономика и ще повлече със себе си и капитализма.
01 Юни 2017 19:06
Оказах се в Москва по някаква културна причина ............

Как ги пишете тия работи бе, как ви идат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД