:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фонд "Земеделие" ще лови измами с GPS-и за по 4200 лв.

снимка: ДФЗ
Само за година обработваните ниви са се увеличили с над 8%, ако се съди по заявките за субсидии.
Фонд "Земеделие" иска да си купи GPS-и - 80 броя за 336 000 лв. с ДДС, или по 4200 лева на устройство. Това показа справка на в. "Сега" в регистъра на обществените поръчки.

Машинките са необходими за т.нар. теренни проверки. С тях експертите проверяват на място дали земеделците, които получават субсидии за площ, наистина обработват декларираните декари, или има надписване и мними "ниви".

От фонда изтъкват, че GPS-ите, с които сега работят, са амортизирани, тъй като всяка година се извършват около 5000 инспекции на терен и уредите се натоварват максимално.

Общо заявената площ за подпомагане по СЕПП - системата за единни плащания - е над 3.5 млн. хектара. Това е с 8.1% повече от същия период миналата година. Срокът за подаване на заявления за директни плащания от земеделците тази година бе удължен до 29 май.

В края на м.г. стопаните получиха коледен "подарък" от почти 600 млн. лв. като национални субсидии за площ - през ноември правителството одобри промени в бюджета на фонд "Земеделие" и в него бяха добавени 592 млн. лв. Парите дойдоха от бюджетния излишък.

Обикновено субсидиите за обработвани декари се дават в началото на следващата година, а в рамките на два месеца се възстановяват от Брюксел.
1078
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД