:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Недокомплект

Бойко Ламбовски
Според министъра на вътрешните работи Валентин Радев има над 4000 души недокомплект в системата на МВР, а според военния министър, президента и куп генерали недокомплектът в армията е около 5000 души, с различни вариации.



Тази хубава дума - "недокомплект",



влязла у нас от руския военен сленг, означава недостиг. Недостигът на работна ръка в страната ни обаче, ако се вярва на компетентните по този въпрос специалисти, засяга твърде много и твърде важни области. Ако надникнем в здравеопазването, то у нас не достигат близо над 400 общопрактикуващи лекари, над 405 педиатри, 400 кардиолози, не достигат над 50 гастроентеролози и близо 200 ендокринолози в доболничната помощ. Да не говорим за сестри, санитари и прочее. С тези темпове на емиграция на лекари сме щели да останем без медицина след недълго време, плашат статистици.

Не достигат учители, не достигат дори работници за сферата на туризма, не могат да се намерят селскоспопански работници - оплакват се редовно фактори и предприемачи от тези браншове. Среден бизнесмен от наш провинциален град ми се ожали, че не може да намери работници за предприятието си за котли, трябвали му към 20 души, а нямало. Че как няма, учудих се аз, в твоя град официално безработицата е близо 20 на сто. Кафенетата посред бял работен ден са пълни с млади, скучаещи хора - указвах му аз.

Да, ама не искат да работят - опонираше ми той. - Ми сигурно плащаш малко - заключих резонно. Той се кле, че дава много добри заплати, но просто не желаят. Работата им



се виждала тежка и непрестижна



А тези млади предпочитали да седят по кафетата и да харчат малкото парички, които им пращат техните родители, гастарбайтерстващи из Италия, Германия, Испания и другаде.

Хванах му вяра, разбира се, само донякъде, защото убедителността на събеседника често е в подкупващ унисон с интересите му, пък картината на света е пълна с какви ли насрещни убедителности и интереси, които просто не винаги виждаме. Само че те понякога драстично променят картината.

Та какво да правим с пустия недокомплект? Излиза, че населението в света расте, а хора за много области все повече не достигат - не е само у нас недостигът. Статистиците твърдят, че и в ЕС недостигът на здравни специалисти ще е скоро 4 милиона души. При естествената саморегулация на модерната пазарна икономика не би трябвало да съществува такова нещо като недостиг или недокомплект в различни браншове и професии. Защото икономическата логика учи, че ако някой е нужен с уменията си, той неизбежно се намира. Въпрос на заплащане само, както заяви г-н Румен Драганов, оплакал се от недостиг на обучен персонал в туристическия бранш у нас.

Аз с простата си логика се питам: като има нужда от такива служители, то защо не ги създават и привличат с по-големи заплати? Защото щяла да се повиши цената на произведената услуга и клиентите нямало да я искат вече, отвръщат икономистите.

Аааа - ето що било, схващам. И идва ред на изненадващия ми ракурс, защото не пиша текста, за да се съкрушавам от недокомплекта в МВР. Та нека видим защо става така - някъде има много хора, които нямат работа, а другаде е пълно с недокомплекти. Я да видим при толкова недокомплект в българската икономика къде все пак има сфери, в които няма недостиг на професионални кадри, а тъкмо напротив - пълно е с желаещи. Тук мисълта ми посочва лесна мишена - винаги има желаещи за политици и чиновници. Но няма да се запързалям по това фейлетонно русло, а и вас няма да запързалям по него, при все изкусителната лекота на маршрута. Нека ви посоча още една област, пълна с безпарични, безработни и въпреки това неотказващи се и нарастващи като брой - различни производители на арт и академичен продукт: актьори, художници, музиканти и певци, хора от филмовата индустрия, писатели, научни работници, служители на медиите и шоубизнеса и т.н. - всичко онова, което сме склонни да наричаме хуманитарна сфера или художествена интелигенция.



Да сте чули някой министър да се оплаче,



че няма кадри за такава дейност? Само не си помисляйте, че искам да внуша чувство за "безполезност" към интелигенцията, както и към политиците, и чиновниците. Не - светът се променя с такава динамика, че милионите чифтове ръце, нужни за оран и жътва само преди сто години, днес пипат главно клавиши и бутони на електронни устройства. От това тези ръце не са намалели като брой, а са станали милиарди. Наскоро чух интересен коментар по повод новия атентат в Лондон - действат по този зловещ начин не хора, които обичат безумно исляма, а хора, които не намират място в света, който им предлагаме. Тези хора - маргиналите от големите градове, са взривоопасна маса, те се нуждаят от свят, който е техен, а не чужд. Пък маргинали стават и ще стават цели професии, гилдии, популации, поколения. Поне така ни обещават футуролозите.

Тогава ерго-недокомплектът не е на хора, а на визии. И на елити, които знаят как да действат в невиждана досега историческа динамика.

19
5165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
05 Юни 2017 19:34
всичко онова, което сме склонни да наричаме хуманитарна сфера или художествена интелигенция.

Бойко, СЕГА ще те разнасят из форума.

От мен обаче -
05 Юни 2017 20:04
недокомплектът е за хора, които вършат същинската работа. някъде да сте чули за вакантно място за началник?
05 Юни 2017 20:07
чифтове ръце, нужни за оран и жътва само преди сто години, днес пипат главно клавиши и бутони на електронни устройства.

Те жена не пипат, ти за жътва и оран си се закахърил... Уйде хорсът у ривъра за съжаление
05 Юни 2017 20:09
Те жена не пипат, ти за жътва и оран си се закахърил... Уйде хорсът у ривъра за съжаление

Оххх... с тия клавиши таковаха таковата на нас - пинтионерите... Мъ и ний не смогваме вече
05 Юни 2017 20:39
Объркано, плахо, повърхностно четиво
В МВР и МО проблемите са съвсем различни от тези в производството, земеделието, сеир-бизнеса и администрацията. В армията, полицията и спецструктурите се СЛУЖИ, не просто се РАБОТИ. Служи се на обществото, но преди всичко на държавата, на родината. Къде ги тях? Кой в обществото разбира от какви МВР и МО има истинска потребност? Та нали мнозинството в тукашното общество беше подтикнато да охули и оплюе бившите служители в тях, да подкрепи гоненията на "фуражките" и "ченгетата", да приеме орязването почти до под корен на войската, на спецслужбите и войските на МВР. Колко струва анализ, в който не се търсят корените на днешното печално състояние във всички звена на сигурността?
От 28 години българите се управляват в тяхна вреда, пълзи геноцид, числата и процентите за депопулацията, съзнателното ликвидиране на всички отрасли в икономиката, на образованието и науката са категорични.Най-доходните зони и звена в бизнеса за формиране на прилични печалби и съответно за даване на прилични европейски заплахи за дадени на чужди фирми и в по-малка степен на партийно обвързани фирми и лица. Очевадно е. Защо тогава да им работят младите българи, щом се осъзнават за прецакани?
Същевременно здрав, квалифициран и работоспособен човек, който не работи смислена редовна работа дори само една година, започва да се разлага като трудов ресурс, а след 2-3 години повече въобще не става, изключенията с малък процент. Остава му да паразитира или да извършва престъпна дейност. Ширят се и двете явления.
Такава е била и целта на нашите "партньори и приятели", под чието ръководство се извършиха т. нар. реформи на системата. Бг е лишена от суверенитети затова светлина в тунела само мъждука.
05 Юни 2017 20:41
Мъ и научни работници не стигат, особено за природните науки. Е, там има регулация - като няма желаещи съкращаваме щата.
Пък кой ще става учен у нас със заплата на чистач? Свят широк.
05 Юни 2017 20:45
Недокомплектът със здравните работници е световен проблем. През 90-те години се търсеха медицински лекари и сестри от Канада за Южните Щати. По-същото време такива липсваха и там. Обаче гилдията не пуска конкуренция. За да вземеш приравнителни изпити трябва да посветиш усилия, пари и време поне еквивалентни на тези, които си вече посветил. Подобно е положението и с т.н. професионален инжинер, геолог и т.н. Може да си инжинер с всякакъв опит и умения, ама като не си професионален по-добре стани убер таксиджия. Защо ги разказвам тия след като приказката е за България. Ами защото в България се движим постоянно със закъснение от 30 годинин и правим грешките, които другите в момента се опитват да отстранят. Последното също е поглед през розови очила. Откъде да се намерят ентусиасти за лекари, мед. сестри или пък санитари след като всякакви бизнес-шмекери правят много повече пари без да учат или без дори да полагат особени усилия. Единствения им проблем е този на героя на статията - да си намерят квалифицирани роби да им бачкат за жълти стотинки. Ами будалите измряха, а тия дето оцеляха предпочитат да мият старчески дупета на запад.
05 Юни 2017 21:00
Маса интересни проблеми - но всичко събрано в тюрлю гювече, без сол, без подправки, недообработен...
А недостигът се крепи на два фактора - наистина ниско заплащане и липса на квалификация... Тоест - на работодатели и работници... Наедно!
-----------------------------
Сайтът на Генек
05 Юни 2017 21:44
Може да си инжинер с всякакъв опит и умения, ама като не си професионален

Тъй си е. Самодейността е ценна в читалищните области и сфери. Е. освен ако не си гений, като Стив Джобс например.
05 Юни 2017 23:11
не пиша текста, за да се съкрушавам от недокомплекта в МВР
Напротив, пишете го. Даже сте го написали. Но сте го написали не за да се съкрушавате от недокомплекта в МВР.
убедителността на събеседника често е в подкупващ унисон с интересите му
Работата им се виждала тежка и непрестижна 
Странни са ми хората, които делят работите на престижни и непрестижни.
05 Юни 2017 23:44
zdran
05 Юни 2017 21:44
Мнения: 4,950
От: Saint Kitts and Nevis
Скрий: Име,IP

Може да си инжинер с всякакъв опит и умения, ама като не си професионален

Тъй си е. Самодейността е ценна в читалищните области и сфери. Е. освен ако не си гений, като Стив Джобс например.


***
zdran, аз езика го позабравям вече, пък и няколко други ми се бъркат, но теб като те знам що за професионал си, та се сещам само за професионалната ти русофобия. И в какво се състои професионалността на професионалните инжЕнери? В полагане на изпит по професионална етика, бизнес правила и плащане на членски внос... или на нещо което (не)професионалните не знаят или не могат?
05 Юни 2017 23:46
От работа се гърбавее - нЕ се убавее! Не познавам някого, който иска да не е убав! А ний, дето сме научени на работа, искаме вече да сме хубави, щот´ повече не можем да работим. Омагьосан кръг...
06 Юни 2017 00:10
аз езика го позабравям вече, пък и няколко други ми се бъркат

Младежо, пробвайте се в някоя 'уманитарна дисциплина. Там не държат особено на правописа.
Или пък нещо силово. С шапка.
06 Юни 2017 09:54
недокомплектът е за хора, които вършат същинската работа.


Наскоро чух интересен коментар по повод новия атентат в Лондон - действат по този зловещ начин не хора, които обичат безумно исляма, а хора, които не намират място в света, който им предлагаме. Тези хора - маргиналите от големите градове, са взривоопасна маса, те се нуждаят от свят, който е техен, а не чужд.

Хайде де! Не бил виновен ислямът! Защо извършителите на атентати са все мюсюлмани?
Иначе на маргиналите на Запад им се плаща и то добре за да кютят и да не вършат нищо. Вместо да "работят над себе си" и да стават художници, писатели, музиканти, майстори на художествени занаяти и т.н. те по цял ден спят, гледат телевизия/интернет, пият и се дрогират. Явно не са осъзнали ползите от ББД.

В статията се смесват два проблема: липса на работа или нежеланието да се работи. По-скоро е второто...
06 Юни 2017 16:47
"Професионален" инженер не е някакво прилагателно, а професионална квалификация за която се полагат изпити след завършване на университета. Доколкото съм се интересувал в Щатите изпитът е близо до ниво на държавен изпит по почти всички предмети в университета, трае цял ден и за да го вземеш трябват няколко месеца сериозна подготовка. След което заплатата ти скача с 50%. Далеч не всички завършили инженерна специалност американци стават професионални инженери, а то не се и изисква за да се практикува професията освен като проектант или консултант.

Интересно ми е обаче какво означава образователното ниво "професионален бакалавър" за което чух наскоро у нас
06 Юни 2017 19:36
Да сте чували за вакантно място в милицията??!! Може и да има , за квартален в Столипиново. Но за място на бюро нема и да чуете.
06 Юни 2017 22:56
Младежо, пробвайте се в някоя 'уманитарна дисциплина. Там не държат особено на правописа.
Или пък нещо силово. С шапка.


***
Смятате че правописът ви е безупречен?! Самовнушението е голяма работа. Гусине, налага се силово и без шапка да ви осведомя, че медицината е уманитарна дисциплина. За най-голямо мое съжаление дори на самонабедили се корифеи, като вас се налага да опрат до нейните услуги когато им увиснат гащите. Тогава се сещат че имало и професионалисти между уманитарите.
06 Юни 2017 23:06
След което заплатата ти скача с 50%.


***
Горе-долу е така, както сте описали в постинга си, Найджъл без твърдението за заплатата. Може и да скочи в друга фирма или при консултант работещ за себе си, а може и да падне. Според мнозина - напълно излишна процедура даваща хляб на куп бюрократи и служеща като повод да държат "непрофесионалния" инжинер на заплата на техник.
08 Юни 2017 12:17
Ситуацията днес е доста сходна със ситуацията в годините когато България е падала под турско робство. Надявам се тук има и историци нека и те да кажат! И тогава е имало недокомплект от хора за работа и от хора за воюване.И причините за това са били сходни а именно : глад болести мизерия жестока данъчна политика и некадърен владетел. Народа е мислел че от това по лошо не може да стане.И в резултат никой не искал да работи и да воюва а всички искали да стават монаси та по цял ден да лежат и да си гледат в пъпа и от време на време да бият по една молитва към Господа.Лично мое мнение е и че песента "От кога се мила моя майно льо зора зазорила" няма нищо общо със действителноста а е художествена измислица от по късни времена.Не е имало кон до коня.Още по малко е имало и юнак до юнака.В години на опасност когато врагове са се съюзявали нашият некадърник не само че разединил царството си но и се опитвал със дипломация и сепаративни сделки със нашествениците да се спаси.Е както знаем от историята не е успял.Заклали го край Свищов.И на народа също не му олекнало при новите господари.Нещо сходно от днешни времена да намирате уважаеми съфорумници? Ето защо намирам за необходимо поне тук във форума да не се плъзгаме по несъществени линии на коментарите а да се съсредоточим върху това! Защото дори и глупакът се учи от собствените си грешки да не говорим за умният дето се учи и от чуждите грешки а ние да не си правим изводите които са очевидни!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД