:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как Джеръми Корбин открадна от Тереза Мей съкрушителната победа?

8 причини, поради които консерваторите се провалиха на изборите, въпреки че ги спечелиха
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на британските консерватори Джеръми Корбин поздравява привържениците си, докато влиза в централата на партията си в Лондон. Манифестът му, призоваващ за премахването на таксите за обучение, беше едновременно брилянтен, прост и убедителен ход за привличане на избиратели.
Харесва ли ви? Политическа система, в която няма победител. Почти всеки е губещ от определена гледна точка. Никой не може да се сети кой ще бъде министър-председател на сутринта. Всички мърморят неясно за други избори през октомври. Чудим се дали "Шин Фейн" няма да се откаже от политиката на бойкот. Прогресивно настроените хора могат да почувстват триумфална и необуздана радост. Да, харесва ви. Дори и да мразите всичко това, всъщност ви харесва.

На какво се дължи този мощен удар по крайно неуместната самоувереност на Тереза Мей? Смятам, че всички изброени фактори са еднакво важни.

1. Манифестът на Джеръми Корбин

Стратегически важното в манифеста е премахването на таксите за обучение, което беше едновременно брилянтен, прост и убедителен ход за егоцентрично привличане на много голяма и еднородна група избиратели и продължение на автентичното убеждение на Корбин, че висшето образование е обществено благо.

2. Кампанията на Джеръми Корбин

През ноември прочетох - като част от объркано обяснение за победата на Доналд Тръмп, че вманиачените фенове са по-важни от обикновените привърженици. Корбин има такива фенове, а никой друг британски политик няма. За да бъда честна с вас, прочетох това и все още не мога да повярвам, когато кореспондентът ни от Уелс Стивън Морис съобщи: "Тълпата около Корбин в Колуин бей бе толкова голяма, че никой не можеше да повярва, че тук живеят толкова много хора", си помислих: вманиачени фенове.

3. Вотът на младите хора

Не става въпрос само за студентските такси, става въпрос за Брекзит, за пенсиите; за кризата с жилищата; за премълчаването на толкова много проблеми, при които се смята, че статуквото обслужва миналото; за радикалите, младите.

4. Регистрацията за участие в изборите на млади гласоподаватели

От Националния съюз на студентите до граждански технологични предприемачи; разработване на мобилни приложения и сайтове; от звездите, които много внимават при подкрепата за политическа партия, но нямаха проблем да призовават за участие във вота. Един милион британци, на възраст между 18 и 34 години, са се регистрирали да гласуват, след като беше обявено провеждането на изборите. Това е земетресение.

5. Активността помага

Всички прогресивни партии залагат надежди на хората, които традиционно не отиват да гласуват. Има райони, в които активността беше почти колкото на референдума, а не както на предишните парламентарни избори през 2015 г.

6. Зелената партия

Те катастрофираха с резултата си. В североизточната част на страната получиха неколкостотин гласа. Това се дължи на факта, че взеха моралното решение да не участват в някои райони, да правят общи кампании в други, да сформират пактове за ненападение в трети, за да не допуснат съкрушителна победа на консерваторите на всяка цена. Цената за тях като партия се оказа прекалено висока. Това се отрази на гласовете за тях в университетските градчета, където делът на гласувалите за зелените досега беше традиционно по-висок заради силната концентрация на образовани хора, които мислят. В Нюкасъл-ъпон- айн Ийст резултатите им паднаха със 7%. Най-малкото, което лейбъристите могат да направят, е да признаят, че това се дължи на решителните действия от тяхна страна, а не просто на случайна липса на интерес към екологичните теми.

7. Коалиционният хаос (или прогресивният алианс, ако предпочитаме така да го наричаме)

Ако Зелените са единствената партия, която официално заявява интерес, то голям брой местни активисти - от либералдемократите, лейбъристите, Партията за равенство на жените, Партията за национални действия за здравеопазване, работеха заедно, за да увеличат шансовете им.

8. Интернет накрая направи нещо полезно

Консерваторите публикуваха своите банери във "Фейсбук" както обикновено, но този път прогресивното крило се върна в играта - събираха пари за кандидатите по интернет, изграждаха мрежи между британски привърженици на прогресивните сили и такива на Бърни Сандърс в САЩ; създадоха онлайн организация за провеждането на тактическа кампания.

Социолози и коментатори ще се занимават в следващите дни с техническите детайли и тактиката - как Шотландската национална партия изгуби гласове и в чия полза е това? Защо либералите не се представиха добре? Кога консерваторите ще се обърнат срещу Мей? Кой откъде ще търси подкрепа? Не трябва обаче да забравяме, че това бе силата на рояците - огромни маси от хора гласуваха по начин, който дори и букмейкърите не бяха предвидили.

И накрая - това беше най-слабата кампания на консерваторите. Дори и ако си спомняте Майкъл Хауърд*.

-----

* Майкъл Хауърд - лидер на Консервативната партия от 2003 до 2005 г.





38
2850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
09 Юни 2017 23:05
Демокрацията е куц кон. Избирателите винаги избират по-лесното пък било то и нереално.а има ли и далавера.. т.е. нещо безплатно.. някой бонус ей така от нищото.. избирателите веднага се връзват.

Единственият начин демокрацията да е успешна е - лесни пари.. лесни ресурси. Може да са заграбени от някъде.. важното е избирателите да са сити и да се глезят.

Та сега като се разбра че Брексит няма да е далавера...и хоп назад..
09 Юни 2017 23:13
gj Jezza.
Най-сетне един истински човек в политиката.
10 Юни 2017 00:53
Kensington election result: Labour wins Tory safe seat for first time ever

Result is the final embarrassing result for the Prime Minister after a disastrous campaign


Така че онова, дето са го ставили за накрая, всъщност е първото.
10 Юни 2017 01:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на британските консерватори Джеръми Корбин поздравява привържениците си

консерватори Не, Джеръми е лидер на лейбъристите. Ама и Зоуи също много се е оплела.
10 Юни 2017 05:54
Лидерът на британските консерватори Джеръми Корбин поздравява привържениците си,

Гардиъъъън, баце !
Не е майтап.
10 Юни 2017 08:30
Лошо и се пише на Великобритания, щом избори се печелят с надежди за безплатно образование, увеличаване на минимални заплати и увеличаване на таксите за фирмите. Призрака на комунизма броди из Великобритания, също и из ЕС. Неравенството било лошо нещо, границите - също.
10 Юни 2017 08:42
Лоша работа , наистина.
Добрата новина Е, че поне на Острова не спечелиха.
За Континента - ще видим.
10 Юни 2017 11:21
gj Jezza.
Най-сетне един истински човек в политиката.


Преведи ми курсива, Реки, моля те.
10 Юни 2017 11:25
good job Jezza(е неформално за Джеръми)

ноо съм доволен. Откакто хората(не бонзите в лейбъра) го избраха за шеф, Джеза беше постоянно атакуван от целия естаблишмънт - политици, медии, говорещи глави...който се сетиш. Лейбър "елитът", Гардиън, (с изключение на Монбио, Мейсън, Джоунс, Янг и Чакрабарти) не спря да го храни, мачка и опитва да разкара с всички уставни и неуставни средства.

Сега почват да се примъкват.
10 Юни 2017 22:40
Откакто хората(не бонзите в лейбъра) го избраха за шеф,

Имаше нещо доста нечистоплътно около тези избори, ако помниш.
Най-сетне един истински човек в политиката.

Корбин е в политиката от 1974-а, ако не ме лъже паметта. Малко трудно ми е да приема, че след повече от 40 години, той "най-сетне" е станал "истински".
10 Юни 2017 23:10
Kensington election result: Labour wins Tory safe seat for first time ever

Щом и в Кензингтън /моят квартал/ спечелиха лейбъристите, работАта става много сериозна!
11 Юни 2017 00:56
Minderbinder 10 Юни 2017 22:40
Откакто хората(не бонзите в лейбъра) го избраха за шеф,

Имаше нещо доста нечистоплътно около тези избори, ако помниш.


Мда, лидерът трябваше да се определи от членовете на партията и съюзните и организации, без (на практика) да се взема обръща внимание на мнението на депутатите от партията, както е било дотогава. Много нечистоплътно.

Най-сетне един истински човек в политиката.

Корбин е в политиката от 1974-а, ако не ме лъже паметта. Малко трудно ми е да приема, че след повече от 40 години, той "най-сетне" е станал "истински".


Казват, (не съм си давал труда да го проверявам) че винаги е отстоявал едни и същи позиции. Но чак сега, като лидер на паритята, има шанс да ги предложи на избирателите. И че точно заради постоянството си, принципността си ако щеш, Корбин печели популярност сред членовете и симпатизантите на партията.

Ако има нещо нечистоплътно в тази история, то бе масираната, продължителната и в същото време по седесарски отвртителна кампания в медиите срещу него. Трябваше да дойде изборната кампания, която нямаше как да се филтрира от джурналистите, за да може избирателят да прецени качествата на Корбин. И най-често срещаният за него коментар от "Няма да гласувам за лейбъристите, докато Корбин е начело", се превърна в "Корбин всъщност не е толкова зле, колкото си мислех".
11 Юни 2017 01:26
Ако има нещо нечистоплътно в тази история, то бе масираната, продължителната и в същото време по седесарски отвртителна кампания в медиите срещу него.

11 Юни 2017 02:49
Кампанията срещу Корбин бе сравнима с кампанията срещу Дончо. Само че по различни причини. Корбин никога не отстъпи от принципите си. Един пример - като "бакбенчър" е гласувал 413 пъти срещу предложения на собствената му партия.
Колкото до горния "анализ" - пълна зеленикава скръб от "блеъритско бебче"- феминистка, страдащо от инсомния. Боза.
Две неща само. Шин Фейн никога няма да изпрати депутатите си в Уестминстър. Мей няма да бъде лидер през октомври и вероятно пак ще има избори.
11 Юни 2017 10:48
Лидерът на британските консерватори Джеръми Корбин поздравява привържениците си, докато влиза в централата на партията си в Лондон.
И си седиии така от онзи ден. Иначе ми беше интересно!

11 Юни 2017 11:07
Мда, лидерът трябваше да се определи от членовете на партията и съюзните и организации, без (на практика) да се взема обръща внимание на мнението на депутатите от партията, както е било дотогава. Много нечистоплътно.

Имаше, ако помниш, една необичайна кампания за набиране на нови voters срещу вноска от 3 паунда. И промяна по отношение на 'съюзниците'.
11 Юни 2017 11:10
Тя и жокейката от крушовица открадна изборната победа и сега управлява ли управлява.
11 Юни 2017 11:14
Казват, (не съм си давал труда да го проверявам) че винаги е отстоявал едни и същи позиции. Но чак сега, като лидер на паритята, има шанс да ги предложи на избирателите.

Да предложиш нещо на партията си и на избирателите е много лесно. Трудното е да изпълниш обещанията си.
Четох платформата на Корбин и ми се струва, че, ако някога стигне до властта, ще превключи доста бързо на задна.

Това, разбира се, е субективно мнение и е напълно възможно да греша. Но ми прави впечатление как на фона на всеобщото негативно отношение и недоверие към професионалните политици, на Корбин се гласува едно, бих казал наивно, доверие и одобрение.
11 Юни 2017 11:18
една необичайна кампания за набиране на нови voters срещу вноска от 3 паунда.

не си доразбрал.
в изборите за партиен лидер на лейбъристите могат да гласуват а) членовете на партията и б) регистрираните симпатизанти на партията.
регистрацията като симпатизант на партията изисква такса от £3.
ако е имало нещо необичайно в тази кампания навремето, то са слуховете, че торита са се регистрирали като симпатизанти, за да глсуват за корбин с надеждата, че той ше капсулира партията и ше е изборен провал.
така или иначе и в двата си избора като лидер на лейбъристите корбин има повече от убедитеелн резултат, който в никакъв случай не може да се обясни с някакви нередности.
11 Юни 2017 11:18
Имаше, ако помниш, една необичайна кампания за набиране на нови voters срещу вноска от 3 паунда.

нищо необичайно. Изцяло в съответствие с устава, гласуван по времето на Милибанд.
11 Юни 2017 11:22
ако някога стигне до властта, ще превключи доста бързо на задна.


човек да се чуди как само преди 20-30 години:
1. не е имало такси за висше образование в държавните университети
2. железниците са били държавни, както, впрочем, е в германия и франция
3. не е имало 20 доставчици на ток, газ и вода и над 1,000 тарифи общо
...и същевременно кралството се е справяло някакси

програмата на корбин може да изглежда крайно лява от гледна точна на съвременното неолиберално мислене.
което за съжаление показва колко се е променило мисленето.
ако приложим стандартите от 70те, тва си е доста центристка програма.
11 Юни 2017 11:25
като минат изборите започват едни хвалби към спечелилите (лейбъристите показаха невероятен прогрес, за разлика от торите, при които регресът е потресаващ. да не говорим с каква кошница отидоха на изборите- целяха смазващо мнозинство, а получиха... прогресът, така да се каже, може да бъде определен като победен) не е направил кой знае кво Джери, колкото абсолютно неадекватното поведение на Мей му даде толкова места. хвалбите към Корбин са пресилени
11 Юни 2017 11:52
не е направил кой знае кво Джери

Да, само дето скокът в гласовете за лейбъра(в сравнение с предишните избори) сега е толкова, колкото последно е бил по времето на...Клем Атли - 1945г.
Само дето взе 20+ места директно от торитата и обърна над 50 района от safe tory seats в marginals.
Само дето за следващите избори на лейбъра ще му трябва електорален swing от ничтожните 1,5%, за да е най-голямата партия в парламента, а не 9% както беше преди изборите. Тоест, от партия която всички бяха отписали за минимум два електорални цикъла направи реален кандидат за властта.
Само дето направи остеритито табу дори за торитата.
Само дето накара младите хора да гласуват на тълпи.
Само дето показа, че да говориш каквото мислиш и в каквото вярваш, може да е печеливша политическа стратегия.

Не е кой знае какво.



11 Юни 2017 12:01
Само взе 20 места директно от торитата и обърна над 50 района от safe tory seats в marginals.
не желая да споря с човек, който твърди, че лидер на партия "взема места" (в смисъл на повечет от собственото) и преобръща райони. не заслужавам никакви лаври, когато съм надбегъл Юсейн Болт, защото оня си е самопричинил фрактура на долен крайник
11 Юни 2017 12:02
Само дето направи остеритито табу дори за торитата.

Мантрата "няма пари в бюджета и затва трябва да орежем обществените услуги", докато същевременно намаляваме данъците за фирмите и даваме маса облекчения на "бизнеса" само и единствено да може "бизнеса" да става неприлично богат за поколения напред, ми тая мантра оттече.
Кралството може да си позволи предложените от лейбъра промени, ако позатегне малко данъчния режим и намали неравенството.

11 Юни 2017 12:04
когато съм надбегъл Юсейн Болт, защото оня си е самопричинил фрактура на долен крайник

ако си бягал с обичайното си време от 13 секунди за 100 метра - не.
но ако си ги избягал за 10 секунди - определено.
п.п. - страшно адекватен избор на ник, пздр
11 Юни 2017 12:06
п.п. - страшно адекватен избор на ник, пздр
не е ник. по рождение е
11 Юни 2017 12:07
не желая да споря с човек

не спори с човека, а с изложените аргументи. Щото на човека му е все едно, а без аргументи няма спор.
а досежно качествата на противника - познат ли ти е изразът you can only beat what is put in front of you?
---------------
Кралството може да си позволи предложените от лейбъра промени, ако позатегне малко данъчния режим и намали неравенството.

няма друга европейска страна, в която толкова малък дял от БВП-то отива за поддръжка на държавата и системите ѝ. 35% WTF.
11 Юни 2017 12:15
Q: Have you thought of asking Sinn Fein to take their seats?

Corbyn says he does not see any possibility of this happening.

маамустара, не им омръзна да задават най-тъпия въпрос на света.
забавни интервюта тая сутрин, между другото. Особено това с Гидиън.
11 Юни 2017 12:23
не спори с човека, а с изложените аргументи.
хвана ме. Сори! Много харесвам Великобритания, една от причините е равното третиране на хората. Равенството там не е просто лозунг, като във Франция. Неравенството във Великобритания върви стремглаво надолу от 2010 г. насам с най-голям принос от лейбъра на Гордън Браун (управляващ), малко на Милибанд и най-малко на Корбин. Иначе, според мен, най-голямата заслуга на това се пада на Камерън.
11 Юни 2017 12:25
Неравенството във Великобритания върви стремглаво надолу от 2010 г. насам

я пак?
Щото икономистите и статистиците са на точно обратното мнение.
11 Юни 2017 12:33
я пак?
Щото икономистите и статистиците са на точно обратното мнение.
не е въпрос на мнение, а на числа или както казват по-интелигентните "цифри". тоя път немаш аргументи, а се изявяваш като говорите на икономи и статисти. за съжаление аз също не мога да подкрепя приказките си с факти, но съм сигурен, че гугъл знае. аз го знам от информация за Гордън Браун (не знам интервю ли беше дал, туитнал или ...) та баш той се хвалеше с някакви числа, които съм забравил
11 Юни 2017 12:39
за съжаление аз също не мога да подкрепя приказките си с факти

Аз мога, но не смятах, че е необходимо. Явно е:
https://www.equalitytrust.org.uk/scale-economic-inequality-uk
https://www.ft.com/content/24e88c30-bc5f-11e6-8b45-b8b81dd5d080?mhq5j=e1
http://www.taxresearch.org.uk/Blog/2014/06/27/inequality-is-rising-thats-the-fact-now-we-need-to-change-that/

мързи ме да пускам повече, щото данните са безброй, но ако пробваш google ---->inequality-uk ще се справиш и сам.
11 Юни 2017 12:55
Само дето показа, че да говориш каквото мислиш и в каквото вярваш, може да е печеливша политическа стратегия.

Ти наистина ли си убеден, че Корбин, човек с над 40 години политически стаж, говори каквото мисли и в каквото вярва ?
11 Юни 2017 12:58
да. Но това има точно никакво значение.
Важното е, че гигантска част от електоралното тяло в uk беше убедено в това.
11 Юни 2017 13:11
Аз мога, но не смятах, че е необходимо. Явно е:
https://www.equalitytrust.org.uk/scale-economic-inequality-uk
с малко помощ от бг приятел (тука е 4 am). Пак на същото място:
https://www.equalitytrust.org.uk/how-has-inequality-changed
Индексът Джиджи бил един от най-меродавните за измерване на неравенството. трябва да се гледа графиката Gini Coefficient 1961-2015/16. Ето и коментара:
Since the early 1990s, changes in inequality have been less dramatic than the change from 1979 to 1991. After falling slightly over the early to mid-1990s, inequality, as shown by the Gini coefficient, reached a new peak of 0.358 in 2009–10. Inequality fell in 2010 and has stayed relatively level since.
11 Юни 2017 13:22
Не е особено трудно да убедиш голяма част от електоралното тяло в коя да е държава в някаква небивалица.
11 Юни 2017 20:27
ако не беше трудно, всички електорални тела по целия свят щяха да действат в собсвения си интерес 24/7 365дни в годината.
което не отговаря на емпиричните данни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД