:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов защити спорни назначения на правителството

Патриотите дали дума, че стоят зад своите хора във властта
СНИМКА: БГНЕС
Бойко Борисов се яви за пръв път в парламента, за да отговори на депутатски питания.
Премиерът Бойко Борисов защити вчера в парламента редица спорни назначения на оглавяваното от него правителство. Повод за това даде питане на депутата от БСП Антон Кутев във връзка с негативни отзиви на работодателски организации срещу зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов и на транспорта Ангел Попов. И двамата бяха номинации на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти". Борисов даде да се разбере, че има пълно доверие на вицепремиера Валери Симеонов.

Назначенията премиерът оправда с баналния аргумент, че единственият възможен сценарий пред ГЕРБ след изборите е бил коалиция с патриотите, което му наложило да се съобразява с тях. "По тези две имена, които прочетохте, съм говорил със Симеонов, казал съм му своите опасения. Получил съм писмата, за които говорите, и съм му ги препратил. Той дойде с колегите патриоти и каза: "Ние стоим зад тези хора и държим те да са там. Носим си политическата отговорност", разказа Борисов. И оптимистично констатира, че управляващите "създаваме добър синхрон, напасваме работата на правителството". Изрази и надежда да убеди работодателите, че "няма от какво да се притесняват".

Борисов с лекота отхвърли и нападките на социалистите срещу назначението на Валери Симеонов за шеф на съвета по етнически и интеграционни въпроси към кабинета. Новият пост на Симеонов предизвика буря от негодувание от страна на организации, защитаващи правата на малцинствата. "Г-н Симеонов, когато определяхме комисията, той каза - за 4 г. са се събирали два пъти, аз ще направя всичко възможно да ги направя работещи. И пое ангажимент пред мен, че ще се справи с тази задача. И аз вярвам в него", убедено заяви премиерът.

Борисов коментира и ранната номинация на Илиана Иванова за представител на България в Европейската сметна палата - година и половина преди изтичането на сегашния й мандат. Премиерът даде като пример Ирина Бокова, която също толкова рано била определена за кандидат за генерален секретар на ООН. "Пазя си всички есемеси с огромната й благодарност (на Бокова - бел.ред.), изразявана към мен", каза той. Борисов отклони питанията за възбудилото много въпроси назначение на 25-годишния бивш депутат от ГЕРБ Георг Георгиев за зам.-министър на външните работи. "Вие като партия винаги сте давали пример, като сте издигали млади, уважавани в партията ви и перспективни кадри на тези постове", иронично се обърна той към социалистите. И ги предупреди да не гледат към миналото, защото"ние също можем да даваме примери".

--------ОБЯСНЕНИЕ

Борисов с неохота коментира срещата си миналия месец с лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, за която българската общественост научи от иракските медии. Премиерът обясни, че визитата на Барзани е била част от международна обиколка, на която той е представял идеята си за референдум за независимост на автономната област. Според Борисов България не е взела отношение по темата, нито е предлагала военна помощ на кюрдите, каквато информация се появи. А като причина за липсата на публичност посочи: "Много хора по света гледат телевизия, слушат такива като нас, когато се изказват, и решават да накажат. За съжаление с днешния отговор аз привличам това внимание и се надявам дотук да спрем". Така той опроверга външния си министър Екатерина Захариева. "Не виждам нещо, което да е притеснително", обяви първият ни дипломат миналата седмица и определи срещата като "протоколна". Депутатът от БСП Елена Йончева пък опонира, че не може да става въпрос за тайна, защото Барзани е водил група журналисти със себе си.
4
2606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Юни 2017 22:18
*
10 Юни 2017 08:51
[quoteединственият възможен сценарий пред ГЕРБ след изборите е бил коалиция с патриотите, което му наложило да се съобразява с тях.][/quote]
За да няма сред ИЗБИРАТЕЛИТЕ чудене СЛЕД изборите защо техните ИЗБРАНИЦИ, в лицето на най-голямата група депутати в Парламента, се КОАЛИРА (с цел съставяне на Правителство) точно с ТАЯ, а не с ОНАЯ, от другите по-малки парламентарни групи депутати, ТРЯБВА в законодателството, което регулира взаимоотношението ИЗБИРАТЕЛИ - ИЗБРАНИК (а то, взаимоотношението възниква в ПРЕД-изборния етап, официализира се в ИЗБОРНИЯ ден, и СЛЕД-изборно продължава до обявяване на датата за следващите парламентарни избори) да се вкара норма, ЗАДЪЛЖАВАЩА всеки един кандидат-избраник сам (ако не е издигнат от партия) или чрез нейното Ръководството на дадена партия (ако партия го/я е номинирала за кандидат-депутат) ПУБЛИЧНО да ОГЛАСИ с депутати от какви други партии би заедно гласувал при избирането на Министър-председател и министрите! Досегашното измъкване - ами, нека първо видим кои влизат в Парламента, и кои не, и тогава ще ви отговоря на тоа въпрос - трябва да бъде преустановено!!!!
10 Юни 2017 09:45
След като е спечелил изборите и му е дадено право да съставя правителство си е негова работа с кого се сдружава и назначава, защото той носи отговорността! Околните могат само да си казват мнението и то не е задължително за вземане в предвид. Толкоз. И това важи според мен независимо от партията.
11 Юни 2017 10:10
властовите позиции, както обикновено, се попълват с мошеници, някои от тях много изявени. на кого да разчитам симеонов, каракачанов и белата златка, за напълването на джобовете си, ако не на доказалите се професионалисти
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД