:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мачо-палячо

Здравейте, панаирджии, остана ли нещо за крадене?

Коя от тия звезди е Нашето полунощно Слънце? Уж е в САЩ, а се процежда през тектоничните плочи и лавата, за да бди над нас, негови деца.
От съдържанието на Оная стенограма (консултациите при президента Плевнелиев за КТБ, юни 2014) стана ясно, че основният сърбеж на Бойко Борисов по него време е бил да се разкара тогавашната власт, дори с цената на огромна жертва - негова лична и от страна на политиците - да ходят на избори, да се гърбят с кампания, да се плюят и хулят, "да правят панаири", но да се отклони вниманието на материала от банките.

Винаги сме били подозрителни към формулировката "това се прави с цел отвличане на вниманието от важните теми". Изглежда като обичайна версия за пред публика - не твърде оригинална и една от първите, за които се сеща човек, когато трябва да обясни нещо, което не знае или което не му е изгодно да разкрие наистина.

Но ето че и в непублични разговори политик заявява, че иска да отклони вниманието на обществото от кофти темата, че една банка току-що е изгърмяла и като нищо може да последват верижни взривове.

Чрез поведението си на тези консултации опозиционерът Бойко Борисов артикулира долу-горе следното (с наши думи):

Аз, Бойко Борисов, предлагам да организираме един гигантски панаир, докато се доокраде каквото има да се краде и съответно да се разпредели. Нека сега да си поиграем на избори, които смятам напълно заслужено да спечеля, а простият народ - материалът сиреч, да не се разсейва с банки, фалити, кражби и тем подобни теми, от които си няма реално понятие. Дайте да дадем на народа зрелище с име панаир - аз ще дам всичко от себе си: ще гледам страшно, ще се заканвам на народните душмани, сиреч политическите ми опоненти, ще се хващам за сърцето, ще съчувствам на бедните и простите, ще разменям лъскави стъкълца срещу електорално злато; ще пердаша народните врагове словом и телом; ще милвам баби и клети сюрмаси; ще играя мачо-палячо, какъвто винаги съм бил - до пълното и окончателно разграбване на гръмналата банка.

***

Това с преджобването, докато зяпаш зрелища, го описва и Уилям Текери в предисловието си към един от значителните британски романи - "Панаир на суетата". Това е сатира на британското общество от колониалната епоха, а панаирът, за който говори Текери, е подобен на този, за който говори и Бойко Борисов - панаир на обществените нрави и морална еквилибристика - докато някой ти претарашва джобовете и те прави на глупак.

***

"Режисьорът на представлението седи пред завесата - пише Текери, въвеждайки читателя в романа си, - гледа към панаира и дълбока тъга го обзема, когато обхваща с поглед това шумно място. Там ядат и пият, ухажват се и се зарязват, смеят се и плачат, пушат, мамят, боричкат се, танцуват и свирят; побойници се блъскат насам-натам, контета оглеждат жените, МОШЕНИЦИ ОБИРАТ ДЖОБОВЕТЕ, полицаи бдят, пътуващи търговци (и те са мошеници, зло да ги порази!) реват пред сергиите си, а селяндурите-наивници зяпат по варакосаните танцувачки и клетите стари начервени клоуни, ДОКАТО СРЪЧНИТЕ ХИТРЕЦИ ОПИПВАТ ОТЗАД ДЖОБОВЕТЕ ИМ. Да, това е Панаирът на суетата: място без нравственост и без веселие, макар и много шумно. Вгледайте се в лицата на актьорите и смешниците, когато са свършили работа. Погледнете клоуна Том, когато измива боята от страните си, преди да седне да вечеря с жена си и малките клоунчета зад кулисите. Скоро завесата ще се вдигне и той ще се запремята презглава и ще се провиква: "Здравейте!"

***

За финал пускаме нишка за още една аналогия. ББ е Слънцето на българската политика и за него още през далечната 1973 Лили Иванова изпя (текст Дамян Дамянов):

Мои панаири - С ТОЛКОВА ИЗМИСЛЕНИ СЛЪНЦА!

***

Междувременно Слънцето на бг политиката отново показа мярката си по отношение стойността на човешкия живот - за падналия при учения в Черно море хеликоптер той се изрази така: "Освен безценен човешки живот загубихме и 50 млн. лв."

Прагматик!

1
1389
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Юни 2017 08:10

Панаирът продължава, а междувременно се "избира" съдебната власт.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД