:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пенсиите заместват само 60.5% от средния доход в страната

Адекватността на възнаграждението за стаж и възраст пада за трета поредна година
Адекватността на пенсиите продължава да намалява за трета поредна година, показват данните на Националния осигурителен институт. Това е основен показател в осигурителната система, който дава ясна представа каква част от последния доход на човек замества пенсията му. От 2013 г. този показател пада.

За 2016 г. средната пенсия за осигурителен стаж и възраст замества 60.5 на сто от нетния среден осигурителен доход за страната, тоест заплатата след приспадането на данъците и осигуровките. През 2015 г. този процент е бил 61.8%, показват данните на Националния осигурителен институт. През последните седем години най-адекватни са били пенсиите през 2010 г., защото тогава според данните на НОИ са замествали 63% от нетния среден осигурителен доход у нас. Това може да се обясни с факта, че през 2009 г. всички пенсии бяха преизчислени със съвременен осигурителен доход. По данните на НОИ средният осигурителен доход за миналата година, върху който се плаща вноската за пенсия, е 770 лв. Средната пенсия само за стаж и възраст е стигнала 365 лв. миналата година.

Ако се вземат всички пенсии, а не само тези за стаж и възраст, адекватността се свива още повече. Средната пенсия към нетния осигурителен доход е 55 на сто. Общата средна пенсия е към 333 лв. за миналата година.

Според последните данни на Европейската комисия за 2015 г. за адекватността на пенсионните системи в страните членки почти 52 на сто от българите на 65 и повече години живеят в риск от бедност.

Друг показател, който е важен за осигурителната система, се подобрява, макар и леко. На 100 осигурени лица у нас миналата година се падат по 78.9 пенсионери, а през 2015 г. - по 79. От 2016 г. започна постепенното увеличаване на възрастта и стажа за пенсия и това най-вероятно се е отразило на този параметър. Този показател е бил най-лош през 2013 г., когато 100 осигурени е трябвало да издържат 80.4 пенсионери. В най-добрата за осигурителната система година - 2010 г., съотношението е било 100 към 77. Тогава действаше първата пенсионна реформа на ГЕРБ, която вдигна драстично възрастта и стажа за пенсия - с 4 месеца само за една година. Миналата година по данните на НОИ 2 765 138 работещи са се осигурявали за пенсия, като от тях 212 хил. са самоосигуряващи се. Пенсионерите средно са били 2 180 890 души. Заради влошаващата се демографска картина в страната експертите на НОИ очакват към 2060 г. един работещ да осигурява един пенсионер.

Според данните съвсем леко се подобрява и делът на разходите за пенсии спрямо БВП. За миналата година пенсиите са стрували 9.4% от БВП. Очаква се това съотношение през тази и следващата година да се подобрява, защото осигурителната вноска расте с по един процент.

НЕЯСНО БЪДЕЩЕ

Адекватността на пенсиите у нас трябва да се подобри, признават и управляващите в доклада за увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст. Програмата на правителството предвижда да се преизчислят старите пенсии - отпуснати до 2010 г., като се съобразят с по-съвременен осигурителен доход (за 2009 г.). Няма обаче ясен ангажимент кога ще се случи това. Именно пенсиите до 2009 г. изостават най-значително.

16
5474
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
11 Юни 2017 19:40
Я пак за пореден път да попитак журналистката- В коя друга държава военните на служба получават И заплата, И пенсия??
11 Юни 2017 20:00
За 2016 г. средната пенсия за осигурителен стаж и възраст замества 60.5 на сто от нетния среден осигурителен доход за страната
Какво означава "средна пенсия за осигурителен стаж"? Влизат ли пенсионерите с право на пенсиониране при 15 г. трудов стаж, тия с 27 г. служебен стаж и тия с купен стаж?
Какво означава "нетен осигурителен доход"? С начислените осигуровки (12.78% за работещите) или 0% за държавните служители и приравнените на тях? Как е сметнат "нетния доход" на самоосигуряващите се - с "признати разходи" (от колко процента) и без отчислените осигуровки. Отделно третирането с данъка върху дохода - с или без него; с или без дснъчните облекчения.
Във всеки случай процентът на заместване, 60.5%, е абосолютно сбъркан, повече от самата пенсионна реформа. И е под 47.4% (770 лв. осигурителен доход и 365 лв. пенсия за половината пенсионери). И като се говори за "свинско със зеле", няма смисъл да отделяте "зелето" (335 лв. средна пенсия) за да излъжете, че има "свинско" (770 лв. осигурителен доход), защото истината е 43.5% заместване на "свинско със зеле".
11 Юни 2017 20:01
Я пак за пореден път да попитак журналистката- В коя друга държава военните на служба получават И заплата, И пенсия??
Питай, питай. Журналистите са за това, да отговарят на всички.
11 Юни 2017 20:14
Адекватността на възнаграждението за стаж и възраст пада за трета поредна година

Глупости. Пенциите падат от 2009г. насам непрекъснато и неспасяемо. За последните 3 години по-скоро има ускорение на падането.
11 Юни 2017 23:29
Падат щото доходите на работещите се вдигат. Това е нормално и е добре. Обратното би означавло да се обърнем на държава само с пенции и циганьори. То и сега не сме много далеч от това състояние, де.
12 Юни 2017 00:18
Падат щото доходите на работещите се вдигат. Това е нормално и е добре.
Дали е нормално работещите да умират на работното място без да дистигнат пенсия, не зная. Но определо е добре за цоциалистите - в една неработеща система винаги ще има средства за усвояване под мотото "Дайте да дадем".
Апропо, защо смятате, че трябва да се умножава с число по-малко от единица или отрицателно (отрицателна доходност, лихва или БВП - ръстът му не покрава нарастването на дълга)? Нормално като умножавате така да получавате по-ниски стойности. Но дали е добре след 30 години на тази територия да се раждат само животни - човекоподобни с животински инстикти. Определено, ако доживеете, няма да Ви е добре.
12 Юни 2017 00:58
Но определо е добре за цоциалистите - в една неработеща система винаги ще има средства за усвояване под мотото "Дайте да дадем"


"Да дадем"?

Нещо май забравяш че пенсионерите първо са ошушквани да плащат осигуровки?

Държавата първо граби от хората...а после Баце "дава",но далеч по-малко отколкото е взетото.

Аре у лево....
12 Юни 2017 04:00
Защо хора, които са работили на старини трябва да мизерстват, за да има социални помощи за млади и здрави, които никога не са работили, "самотни майки", непълнолетни майки, детски надбавки и т.н.
12 Юни 2017 09:23
От НОИ много бавно загряват. Когато се защитаваше вдигането на пенсиите, си мълчаха като п., а числата са при тях.
Или са усвоили номерата на Боку, а именно да се изказва като последна инстанция, а всъщност действа като ветропоказател - според интереса.
12 Юни 2017 09:47
BG_BG
12 Юни 2017 00:58


Сегашните пенсионери .. изобщо не са ограбени, ами обратното - защо? Вярно пенсиите им са ниски, но пък .. имотите им, купени едно време за жълти стотинки и то по няколко.. сега струват стотици хиляди/Добре надценени/.

Сега направете сравнението със сегашните работещи, дето купуват имоти за стотици хиляди/ако въобще някой си купи/ и плащат осигуровки за да има пенсии за сегашните пенсионери. Познайте какво ще има сегашните работещи.. като им дойде време за пенсия. НИЩО. Една студена вода .. да си пийнат.
12 Юни 2017 09:50
Просто казано по друг начин - пенсиите на сегашните пенсионери се намират в надценените им имоти. А защо са надценени - ами защото инфраструктурата не се поддържа. А не се поддържа, щото имотните данъци са неадекватни и няма пари за това. Обаче ако имаме адекватни данъци.. такива че да може да се поддържа инфраструктурата.. то цените на имотите ще спихнат. Че и на БВП.. т.е. току виж се окаже, че сме по-зле от 1989та година. Въпреки ЛЕД телевизорите и бананите.

Смешна държава сме .. чакаме на европомощи за да си поддържаме инфраструктурата. Т.е. задълженията на собствениците се заместват от ЕС. Услугата обаче е меча.
12 Юни 2017 09:54
Вероятно накрая ще въведат колко години трябва да преживее човек след пенция (вероятно 5-6?) и който ги подмине- задължителна ефтаназия.
12 Юни 2017 10:32
Евтаназията не е нещо лошо, е доброволната разбира се, Татяна. Наскоро един белгиец разказа за евтаназията на майка си. Жената била на деветдесетина години, болна, но с "акъла" си . Пожелала, преминала през разни медицински и юридически процедури, насрочили дата. Синът отишъл (сега живее в България), простил се с майка си, най напред я приспали дълбоко и после, дошъл редът на вечното приспиване, пак с инжекция. Аз съм "за".
12 Юни 2017 14:49
А бе не разбрахте ли (особено след 2008, след МЪДОв, и други ПОНЦИ-бонзи), че капиталовите пазари, в частта си инвестиране за доход, а не в частта си емитиране инструменти (ценни книги=акции, облигации, хибриди между двете, деривативи и прочие пинизи) НЕ са и НИКОГА няма да бъдат финансовата "машина времени" = да пренася със знак плюс днешната стойност (present value) в бъдещето, и тя бъдещата стойност (future value) да не изпитва срам, когато се сравнява с бъдещата покупателна способност на валутата на инвестицията! НЯМА такава машина на времето!!!! Затова всички пенсионери получават 100 % от размера на определената им пенсия само събраното в Бюджета + НОИ, а всички бъдещи пенсионери внасят (на 12 равни месечни вноски) 10 % от годишния си доход ПРЕДИ облагане! Е такъв пакт трябва да се сключи между поколението на пенсионираните родители и децата им, в качеството им на БЪДЕЩИ пенсионери!!!! Всичко друго са шашми и измишльотини за да могат разни тарикати от т.нар. пенсионно-осигурителни дружества, да кусат сочни залци от това, което техните клиенти заделят за "пенсията" си в бъдеще!
12 Юни 2017 15:04
пенсиите на сегашните пенсионери се намират в надценените им имоти. А защо са надценени - ами защото инфраструктурата не се поддържа.
Това са пълни глупости. Не само защото, ако инфрструктурата не се поддържа, имотът се обезценява (след наводение коолко струва един имот!?), а защото по корифеите-икономисти (а ла Хърсев) било имало 3 млн. имоти .... на средна цена колкото една годишна пенсия. На всичко отгоре, половината са полуизоставени или направо изоставени.
12 Юни 2017 20:40
пенсиите на сегашните пенсионери се намират в надценените им имоти


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД