:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,536,981
Активни 127
Страници 11,772
За един ден 1,302,066

Все не случваме на български еврокомисари

Ако имахме нормален премиер с визия за развитието на България, Европа и света, той щеше да се възмути от условието нашият кандидат да е задължително жена и да поиска по-важен ресор
Снимка: БГНЕС
Лично шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер си избра Мария Габриел за български еврокомисар, чиито основни предимства са, че не е ярка личност и става за всякакъв ресор.
Не ни върви на еврокомисари и това си е! Особено при Бойко Борисов.

Първа бе Румяна Желева със своите VIP танци и представяне на равнище секретарка в селско кметство. Отрадно все пак бе, че знаеше думата "проактивен".

После дойде Кристалина Георгиева. Нейното представяне не че бе много по-добро, но като отракана дългогодишна служителка бе научила точните думи, правилната бюрократична лексика, че дори свойските жестове на брюкселското чиновничество, така че бе приета радушно като свой човек и прекара еврокомисарските си години напълно слята с тамошното братство. Кариерата й на този пост обаче завърши драматично и плачевно с голям сакатлък и грозно коварство. Дали поради извънмерни амбиции, или като част от задкулисни интриги на големите играчи, тя се намеси срещу българската кандидатка за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и ако шансовете на последната да спечели този пост не бяха особено големи, с нейната намеса станаха нулеви. Така България успя да извърши безпрецедентен жест, като зрелищно се простреля и в двата крака.

И ето че сега, повече от половин година след подаването на оставката от страна на Кристалина Георгиева, през което време едно еврокомисарско място стои вакантно, България събра кураж да излъчи нов еврокомисар.Не беше никак лесно на горкия ни премиерда посочи подходяща кандидатура и ние трябва да го разберем. От една страна, стои нелепото изискване да излъчим не кандидат, а кандидатка. От друга, тази кандидатка трябва да се харесва на брюкселските чиновници и да прилича на тях. От трета, банката с кадри на ГЕРБ е празна като банка в градче от Дивия Запад след поредния обир на местните разбойници.

Но нали сме вече част от европейското семейство! Европейската рода ни се притече на помощ и сама си избра българския еврокомисар. Стори го лично нейният pater familias Жан-Клод Юнкер. Човекът се постара да подбере кандидатура достатъчно незабележима, което би трябвало да означава, че не е имала тежки отрицателни прояви, следователно не е омаскарена. Освен това кандидатурата е завършила право, което означава, че е универсален боец и пасва на абсолютно всичко - било цифровизация, било финанси, било социален диалог, било растеж и конкурентоспособност. Дори единни зарядни устройства за GSM апарати.

Разбира се, изслушванията са нож с две остриета, но пък когато са затъпени, може някак да се мине и през тях. Особено ако се аранжират добре и се изпратят достатъчно хора с правилни въпроси и добре подготвени коментари. Пък и е знайно, че кандидатурата е много ученолюбива, старателна, изпълнителна и запаметяваща -все ще успее да наизусти каквото се очаква от нея.Само да не прекалява с термина "проактивност", че навява лоши спомени.

Въпросното ученолюбие, допълнено със старателност и изпълнителност, освен за преминаването през иглените уши на препитването, има и своите големи плюсове за бъдещата дейност на кандидатурата в Еврокомисията. Една ученолюбива, прилежна и добра еврокомисарка е мечта за всеки началник на Еврокомисията. Особено ако е от страна като България, чийто премиер гледа в устата г-жа Меркел и тъкмо когато тя реши да си я отвори и да каже нещо, я изпреварва с думите: "Каквото и да кажете, напълно подкрепям Вашето мнение!"

А какво ли би трябвало да стане, ако имахме нормален министър-председател със собствено мнение и визия за развитието на България, Европа и света? Разбирам, че това не е съвсем реалистично, но защо да не помечтаем?

Първо - условието, което се поставя, че еврокомисарят трябва да бъде жена, може да е политически коректно, за да не се дискриминира нежният пол, защото имало само 9 жени еврокомисари, но това определено е дискриминация спрямо мъже, които биха се справили по-добре в дадения ресор. Така да се каже, сексизъм в най-чист и неподправен вид. Като оставим настрана, че основният ресор на Георгиева отдавна е даден на друга държава и това за България е голяма загуба, за която Борисов не е поел отговорност, за всички е очевидно, че с широк жест ни се освобождава девета глуха линия, на която нашата родна кандидатура да бъде лашната.За да не се мотае из магистралните линиии да не пречи, че най-малко може сериозно да обърка движението. По магистралните линии се позволява да летят само големите, проверени момчета и тук-там някое момиче.

Второ - България би могла да посочи друг, далеч по-важен ресор, какъвто все още не съществува в Еврокомисията - например ресор "Трансформация на Евросъюза". Както е известно, въпросният ЕС вече втора година се тресе и пука по шевовете. Европейското единство, братство и взаимопомощ се оказаха високопарни думи и красив мираж - при първото по-сериозно предизвикателство в лицето на милионите мигранти всяка страна тръгна да се спасява от напастта поединично, изоставяйки художествената лексика. Последва Брекзит, който може да се окаже само началото. Колкото и да ни плашат и стряскат със страхотиите, които можели да извършат нароилите се внезапно националисти, колкото и да ни убеждават, че те са против Европа и затова не трябва да се гласува за тях, те вече са реалност, породена от много дълбоки, явно грешни политики. Замазването на положението може да помогне в още няколко кризи, но неминуемо някоя от тях ще бъде началото на края на съюза. Холандия може да реши да излезе от Евросъюза по чисто икономически причини, тъй като тя в момента е един от най-големите донори. Не по-малка заплаха са нерешеният гръцки проблем, както и огромните дефицити и финансови проблеми на Италия, Испания, Португалия, дори Франция...

Очевидно европейските народи се сблъскаха с една конструкция на Европейския съюз, която епогрешна в основата си и е без възможности за реформиране,развитие или усъвършенстване.

В един кюп бяха събрани народи с напълно различен исторически опит, държавнически традиции, манталитет, социални практики и равнище на развитие. Народи на двата полюса на заможността и бедността.

Тези народи бяха залъгани с красивата идея, че са съюз на равноправни членове. Оказаха се също толкова равноправни, колкото обитателите от "Фермата" на Джордж Оруел. Сиреч има едни, които са по-равноправни. Съюзът на Отечествата, за който мечтаеше Дьо Гол, отдавна е фикция. Оформена бебюрокрация със засмукващата мощ на огромен октопод,която е съсредоточила в пипалата си всички ресурси и особено силно е засмукала периферията, за да вървят нейните жизнени сокове към главата. Европейският организъм работи със скоростта на вол, но се е наел да участва в състезание с тигри, пантери и гепарди. Очевидно е кой ще пристигне пръв на финала, а също и кой кого ще изяде.

Но млъкни, сърце!

Не бива да се тревожим с такива страхотии! Ние сме верни и предани еврочленове. Дори евроатлантически такива. Ние имаме дюнерджийници на всеки ъгъл и това е нашият творчески принос в ЕС. Имаме и прекрасен премиер, когото всички прегръщат, трима папи са го галили по главата и един бивш премиер му мереше ширината на гърба с педя. Той дори веднъж силно прегърна приятеля си от Острова Дейвид и после последният три седмици едва си поемаше дъх, че всички ребра го боляха.

Пък и не това е главното в нашия текст. Това е ей-така, за разнообразие. Главното е, че нашата кандидатура все пак ще се представи пред европейския синедрион. От това няма да последва нищо. Което е много радостно.

Да й пожелаем успех!

Снимка: БГНЕС
Първият кандидат за еврокомисар на първото правителство на Бойко Борисов - Румяна Желева, бе подкрепена от председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, но това не й помогна особено при изслушването и тя се провали с гръм и трясък.
37
11944
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
20 Юни 2017 19:55
за всички е очевидно, че с широк жест ни се освобождава девета глуха линия, на която нашата родна кандидатура да бъде лашната.За да не се мотае из магистралните линиии да не пречи, че най-малко може сериозно да обърка движението


Ми като вече разписанието е направено и влаковете са по средата на пътя, къде на друго място да го сложат новия влак?
20 Юни 2017 21:35
Доста свирепо !...но и истинско
20 Юни 2017 21:43
Авторът!
20 Юни 2017 22:06
И от мен !
20 Юни 2017 22:47
Klisarov -
20 Юни 2017 22:47
Няма нищо. Харно е хорото, ще го поводя още малко, па ще се пусна.
20 Юни 2017 23:06
Много свежо и готино!
20 Юни 2017 23:09
Главното е, че нашата кандидатура все пак ще се представи пред европейския синедрион. От това няма да последва нищо. Което е много радостно.


20 Юни 2017 23:34
Хихи:
21 Юни 2017 08:03
Главното е, че нашата кандидатура все пак ще се представи пред европейския синедрион. От това няма да последва нищо. Което е много радостно.


21 Юни 2017 09:31
Петър Клисаров

А какво ли би трябвало да стане, ако имахме нормален министър-председател със собствено мнение и визия за развитието на България, Европа и света? Разбирам, че това не е съвсем реалистично, но защо да не помечтаем?

Както завършваше една стара реклама на бира "Ариана" - "- Мечтиии!"
21 Юни 2017 09:55
Второ - България би могла да посочи друг, далеч по-важен ресор, какъвто все още не съществува в Еврокомисията - например ресор "Трансформация на Евросъюза".

България първо трябва да трансформира себе си.
21 Юни 2017 10:06
Руслан Иванов: Какво ще кажете за английския на нашата еврокомисарка?
Maria Gabriel member of the EP | Message to AlexMEU'13
https://www.youtube.com/watch?v=XVGD1VYKYR4
21 Юни 2017 10:21
Една ученолюбива, прилежна и добра еврокомисарка е мечта за всеки началник на Еврокомисията. Особено ако е от страна като България, чийто премиер гледа в устата г-жа Меркел и тъкмо когато тя реши да си я отвори и да каже нещо, я изпреварва с думите: "Каквото и да кажете, напълно подкрепям Вашето мнение!"


последното важи и за успешни министър-председатели, гарантиращи си подкрепата на канцлерин и сие брюкселска зелева салата без подправки, натюрел, така да се каже!
21 Юни 2017 10:21
Очевидно европейските народи се сблъскаха с една конструкция на Европейския съюз, която е погрешна в основата си и е без възможности за реформиране,
развитие или усъвършенстване.

В един кюп бяха събрани народи с напълно различен исторически опит, държавнически традиции, манталитет, социални практики и равнище на развитие. Народи на двата полюса на заможността и бедността.

Тези народи бяха залъгани с красивата идея, че са съюз на равноправни членове.
Оказаха се също толкова равноправни, колкото обитателите от "Фермата" на Джордж Оруел. Сиреч има едни, които са по-равноправни. Съюзът на Отечествата, за който мечтаеше Дьо Гол, отдавна е фикция. Оформена бе бюрокрация със засмукващата мощ на огромен октопод, която е съсредоточила в пипалата си всички ресурси и особено силно е засмукала периферията, за да вървят нейните жизнени сокове към главата. Европейският организъм работи със скоростта на вол, но се е наел да участва в състезание с тигри, пантери и гепарди. Очевидно е кой ще пристигне пръв на финала, а също и кой кого ще изяде.

Но млъкни, сърце!


Айде, поредният изсмукан откъм жизнени сокове периферен маргинал се изока компетентно.

Очевидно европейските народи се сблъскаха с една конструкция на Европейския съюз, която е погрешна в основата си и е без възможности за реформиране,
развитие или усъвършенстване. В един кюп бяха събрани народи хора с напълно различен исторически опит, държавнически традиции, манталитет, социални практики и равнище на развитие. Народи хора на двата полюса на заможността и бедността. Тези народи хора бяха залъгани с красивата идея, че са съюз на равноправни членове.


Всичко това не дефинира ли ... демокрацията? Или си имаме работа с привърженик на атинската демокрация на свободните робовладелци? И демокрацията отхвърля многообразието, отнемайки шанса на различния, на бедния, на слабия да се впише в ... конструкцията? Една друга конструкция имаше доскоро, ама ... не ви хареса.

Брюкселската бюрокрация ... Много може да се говори за нея, повечето с укор. Но да не беше тя с регулациите си, местните хиени от властващия криминалитет първо щяха да ти схрускат пищялките като солетки, а после да ти осмучат и костния мозък от тях. Те тогава щеше да видиш изсмукана периферия. Щеше да опознаеш живота в гетото на Европа в пълната му, първична, несмутена от правила и ... бюрокрация, прелест. Как си със зъбите и ноктите, прочее? В джунглата много трябват.
21 Юни 2017 10:28
pancariba, сърдечно благодаря за линка, тук е квинтесенцията на Луи Дьо фюнес и Жан рено, говорещи на английски, далеч по-правилно и смислено! Потеншъл и конграчулейшънс съперничат на ББ по възпроизвеждане и усвоеност! Смея се от сърце, тя надмина Бареков!

реванширам се с английски от прослушването и за ролята вчера-леко и внимателно слушане с притаен дъх-

Maria Gabriel member of the EP | Message to AlexMEU'13 https://www.youtube.com/watch?v=XVGD1VYKYR4
21 Юни 2017 12:59
Първо - условието, което се поставя, че еврокомисарят трябва да бъде жена, може да е политически коректно, за да не се дискриминира нежният пол, защото имало само 9 жени еврокомисари, но това определено е дискриминация спрямо мъже, които биха се справили по-добре в дадения ресор. Така да се каже, сексизъм в най-чист и неподправен вид.

Зависи. Когато се говореше за кандидатура на жена от Източна Европа за генерален секретар на ООН, някои не го виждаха по този начин...
21 Юни 2017 13:10
Патагонецо, и коя жена избраха?
21 Юни 2017 13:24
Имам предвид коментарите във Форума, в които ни убеждаваха, че имало "изискване" да се избере жена от Източна Европа.
21 Юни 2017 13:31
Автора!

Фирмин, не е проблем бюрокрацията сама по себе си, а фактът, че тя управлява /в България не чак толкова, каквото каже Бочко се облича в закон/ и най-лошото - възпроизвежда неконтролируемо.
21 Юни 2017 13:31
Произношението й е ужасно, речникът и словоредът са евро-английски, но това в Европарламента не е толкова важно. Има много важни клечки - евродепутати, които говорят много по-зле от нея. Не бъркайте еврочиновниците с дипломати в ООН.
21 Юни 2017 13:34
Макар и неартикулиран изрично, проблемът се вижда в статията - владеенето на езици е без значение, щом нямаш какво да кажеш.

Особено пък при такива атрактивни личности.
21 Юни 2017 13:40
владеенето на езици е без значение, щом нямаш какво да кажеш.

Маргаритке, това е направо сентенция! Да имаше някой да я преведе на латински...
21 Юни 2017 13:46
Леле мале, що капацитети са се изказали...
Фирмин
21 Юни 2017 14:45
Брюкселската бюрокрация ... Много може да се говори за нея, повечето с укор. Но да не беше тя с регулациите си, местните хиени от властващия криминалитет първо щяха да ти схрускат пищялките като солетки, а после да ти осмучат и костния мозък от тях. Те тогава щеше да видиш изсмукана периферия. Щеше да опознаеш живота в гетото на Европа в пълната му, първична, несмутена от правила и ... бюрокрация, прелест. Как си със зъбите и ноктите, прочее? В джунглата много трябват.

21 Юни 2017 14:48
Firmin
21 Юни 2017 15:26
Нечетимо, нелогично, пълно с глупости,
слабо.
21 Юни 2017 15:53
В отговорите доминираше коректна обща фразеология, подготвена от експертите на Европейската комисия, на които Мария Габриел благодари накрая
Това от вчера МНОГО ми хареса!
Вероятно е наистина "прилежна ученичка" щом е успяла да заусти подготвените и алабализми, а нали е обещала:
Когато навлизаше в твърде професионални теми на цифровизицията, тя обещаваше да се запознае допълнително с проблематиката
( пак от там! )
21 Юни 2017 16:06
Леле колко изненадани имало. Ситуацията не е да се предлага български еврокомисар който да дава идеи и провежда някаква политика, а да се заеме някакво място по квота. По-опростено - да се запълва дупка. Някой да има съмнения по какъв начин едно стадо характерни млади и не толкова девойки, с кръшни и не толкова фигури и видим умствен багаж влизат и се крепят из политиката в партии като ГЕРБ (и в другите също)?
21 Юни 2017 18:06
Някой да има съмнения по какъв начин едно стадо характерни млади и не толкова девойки, с кръшни и не толкова фигури и видим умствен багаж влизат и се крепят из политиката....


Не, нямаме....

Bulgaristan way!
21 Юни 2017 19:14
Одобрение и възторг, това се иска!
21 Юни 2017 19:24
Всичко това не дефинира ли ... демокрацията?

Не, челеби! Не я дефинира.
Направи си справка що е демокрация.
Очевидно не е това, с което си откърмен - "народната демокрация", чиито резултати видяхме през 1989.
По въпросите на демокрацията още си много бос - дори цървули не си навлякъл.
21 Юни 2017 19:30
Но да не беше тя с регулациите си, местните хиени от властващия криминалитет първо щяха да ти схрускат пищялките като солетки, а после да ти осмучат и костния мозък от тях. Те тогава щеше да видиш изсмукана периферия. Щеше да опознаеш живота в гетото на Европа в пълната му, първична, несмутена от правила и ... бюрокрация, прелест.

А защо трябваше да бъдем "гетото на Европа"?
И не станахме ли "гето с либерален режим" именно заради твоите съпартийци и такива като теб?
Да си спомним ли кой вилнееше из България през първите години на "демокрацията"?
И сега, моля ви се, трябвало да бъдем благодарни, че не са ни схрускали пищялките като солетки, а после - осмукали костния мозък от тях.
Много благодаря за тази съдба - разкостиха ни страната, но не са ни осмукали лично.
21 Юни 2017 21:23
В един кюп бяха събрани народи с напълно различен исторически опит, държавнически традиции, манталитет, социални практики и равнище на развитие. Народи на двата полюса на заможността и бедността.


И открийте разликите - СССР - ЕС
23 Юни 2017 08:27
владеенето на езици е без значение, щом нямаш какво да кажеш.

Маргаритке, това е направо сентенция! Да имаше някой да я преведе на латински...


Има КОЙ. Но без негово съгласие няма да го издам.
23 Юни 2017 08:30
И открийте разликите - СССР - ЕС
26 Юни 2017 11:16
Maria Gabriel member of the EP | Message to AlexMEU'13 https://www.youtube.com/watch?v=XVGD1VYKYR4

И само това би било абсолютно достатъчно!

Като изобщо не визирам произношението й!

SINDBAD, 21 Юни 2017 10:28,

Firmin, 21 Юни 2017 10:21,

дъртреалист, 21 Юни 2017 15:26,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД