:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 555
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Другите начертания на буквите

Предаде ли България делото на Кирил и Методий?
Съставянето на славянската азбука от братята Кирил и Методий според древноруския художник на сборната Радзивиловска летопис от началото на XIII в. Рисунките са копирани от по-ранни летописни съчинения, дори още от XI в., според някои изследователи; рисунка в препис от ХV в.; Библиотека на Руската академия на науките-Санкт Петербург
Куцо и сакато напоследък - от точно месец насам - намери за нужно да ни осведоми за мнението си по строго специализираната тема за създаването на кирилицата - славянската азбука, на която днес пише и учи населението върху една шеста част от света. Маниакално се заизказваха всички, които се добраха до микрофон, камера и мрежа - примати, илитерати, обикновени нарциси, но също и иначе безлични и невежи, но щедро платени и титулувани бездарници, играещи в масовото пространство ролята на "дежурните учени" - един от тях даже сравни Кирил и Методий и създадената от тях глаголица (това днес се смята за безспорно; вж. по-долу) с китайците и техните йероглифи.

Впрочем, сред цялата тая какафония от фалшив патриотизъм не се чу - или поне аз не чух - мнението на някой от истинските български специалисти по въпроса, които никак не са малко; те всички до един демонстративно, с неразбиране и омерзение страняха от цялата тая гадост, очевидно водени от знанието, че хвърлиш ли камък в блатото, няма как пръските да не окалят и тебе.

Повод за новия мощен изблик на истерия от изминалата седмица даде изказването на един бивш световен шампион по шахмат - ключовата дума тук е "шахмат"; казват, че е гениален в своята област (тук няма как да твърдя нещо подобно, понеже шах съм виждал само на картинка). Та човекът съобщи личното си непрофесионално мнение, не е написал научна студия по въпроса, да кажеш; но като го понесоха, като го заразмятаха, като захвърча пух и перушина; при това най-усърдни бяха именно онези, които знаят за създаването на кирилицата точно колкото аз за шаха, даже, може би, и още по-малко, ако това изобщо е възможно. То ако беше престъпно да се изказваш без да разбираш нищо, трябваше да забранят форумите - особено историческите, и да изтребят политиците . . .

Цялата мерзка случка започна на 24-ти миналия месец, когато руският президент в приветственото си изречение към ръководителя на една от двете - по произход - български държави вмъкна изразът "писмеността [обичаят да се пише на кирилица] дойде при нас именно от македонската земя".

Тая половинка от изречение може и да не е безупречна от историческа гледна точка - в смисъл, че въпросът продължава и днес да е още дискусионен; но, същевременно, и като невярно това твърдение не може да се отчете, защото кой, къде и кога съставя кирилицата, която по-сетне ще бъде пренесена и в Древната Рус, е въпрос, който от строго научна гледна точка засега няма отговор (вж. по-долу).

Именно поради това се наложи говорителката на руското Министерство на външните работи да направи уточняващо изказване - премерено, незлобливо и исторически вярно. Не, нищо не можа да спре на родна земя истерията с привкус на зле притаени комплекси; и мисля, че знам защо. Съвсем скоро и тук ще стане ясно, надявам се, че тия крясъци никак не са случайни; платени са те всъщност в по-голямата си част.

Предлагам да погледнем на думите на руския президент от съвсем друг ъгъл. Преди време в едно интервю по повод дейността на Афанасий Селищев в крайните югозападни части на българското землище предупредих, че внимателното вглеждане в руските/съветските фундаментални разработки за областта Македония се забелязва важна закономерност - винаги след крупна политическа промяна в Русия/Съветския съюз се провеждат мащабни проверки на място и оценка на състоянието на областта Македония, включително и на етническото положение там. Това прави след Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г. в работите си Никодим Кондаков (вж. [1]), това прави след Великата руска революция и Афанасий Селищев (вж. [2]); и двамата подчертават дебело, при това от различни гледни точки - съответно историко-археологическа и историко-езикова - българският характер на Македония.

Разбира се, че тези проверки "на място" не са случайни - и за това се използва всеки повод без изключение; руската/съветската историография и в двата случая е натоварвана да прави тия оценка на състоянието областта, за да е в помощ при формирането на руската/съветската външна политика в Югоизточна Европа, доколкото именно областта Македония е показател за състоянието на региона.

Именно в тая връзка трябва да ни звучат, може би, обезпокоително думите на Владимир Путин; исторически те не са неверни, но са, може би, показателни - проверката на състоянието, включително и етническото, на областта Македония след поредната крупна политическа промяна в Русия след 1991 г. може би вече е направена; предупредихме още преди няколко години, че това ще се случи непременно. И резултатите от тази проверка изглежда наистина трябва да са повод за притеснение у властниците ни; ако изобщо схващат за какво иде реч . . .



* * *



Трябва да е станала ясно, че несуразната случка с "македонската земя" използвахме само като повод*. И да, знам, че подзаглавието може да прозвучи някому провокативно; и може би - с право. Дотолкова сме свикнали с историческите клишета, че ни е трудно да ги пренебрегваме винаги; а понякога се налага.

Думата ни по-долу ще е отново за глаголицата и кирилицата. Днес са рядкост учените, които отдават времево предимство на кирилицата; огромната част от изследвачите приемат глаголицата за по-ранна (вж. преглед на най-старата книгопис по тоя въпрос в {2; с. 55-58}; вж. и {5}). И тя наистина, доколкото трябва да вярваме на историческите податки, е по-ранна. Ако обаче създадената от светите ни братя Кирил и Методий букви са именно глаголицата, то тогава какви "други начертания на буквите", според Краткото житие на Климент Охридски, написано от Охридския архиепископ "на цяла България" Димитър Хоматиан (1216-1234), "измъдря" братът на Наум Преславски (вж. [3])?!. Вярно, смята се за възможно, Климент да е авторът на така наречената обла (или българска) глаголица, но тогава пък не оставяме май място за творчество именно на Константин-Кирил Философ, доколкото Киевските глаголически листове също са написани на обла глаголица.

Да не би пък случайно да е вярна прастарата "грешка" в първото издание на това житие от 1746 г., отпечатано в град Москопол (днес в Югоизточна Албания)?! Защото само две букви разлика в това издание в известния израз, че Климент "изнамерил и други начертания на буквите", променят превода на "изнамерил и начертания на други букви"**

А това вече ще да е сигурно указание за ново разпалване на позагасналата увереност, че именно Климент Охридски е "авторът" на кирилицата (вж. [3]) и одиозният Охридски архиепископ (заради коронацията на солунския владетел Тодор Комнин за византийски император през 1224 г.) е всъщност прав. Тогава да не вземе да се окаже съвсем прав и сегашният руски президент, доколкото Климент Охридски работи предимно в югозападните краища на България?!

Днес смятаме без всякакво съмнение (вж. [4]), че кирилицата е създадена във Великата българска школа; в някоя от нейните две части - във Велики Преслав, или в Охридския "филиал". Наистина, глаголическите паметници в България - всички до един - отразяват езиковата реалност в южните български земи (в земите от българското землище на юг от Стара планина). И обратното, кирилските паметници в България - в своята цялост; включително и археологически - отразяват езиковото състояние даже не в земите на север от Стара планина, а точно в североизточните (столичните) краища на Средновековна България. Това даде и на нас основание да предположим създаването на кирилицата във Велики Преслав; даже посочихме къде точно в Плиска и във Велики Преслав трябва да се е намирала тая "езикова" работилница.

Въпросът обаче е в това, че всички предположение за създаването на кирилицата в старобългарските столици са непреки; не разполагаме със сигурен и многословен по възможност исторически извор, който да направи увереността ни непоклатима.

В края нека се върнем на "предателството". Началната руска летопис (вж. {3}) описва обръщането на България в християнството като крайно принудително. Дали пък отказът от използването на Кириловата глаголица и възприемането на по-близката до гръцката азбука кирилица не ще да е под византийски диктат***?! Като знаем владетелската слабост на княз Борис-Михаил - едва ли жалкият му изглед като владетел е бил в противоречие с личностните му качества . . .

____________

* Тоя текст трябва да се възприема като началото на отбелязването на 1200-годишнината от рождението на Константин-Кирил Философ.

** За съжаление тук не можем да приведем средногръцкият текст за повече яснота, та трябва ние всички да се доверим на {1; Бележки към превода на Краткото житие, бел. 30}

*** Ще се върнем непременно с повече подробности на този изключително важен въпрос друг някой път.



Книгопис:

{1} Александър Милев, Гръцките жития на Климент Охридски// С., 1966

{2} А. М. Селищев, Старославянский язык// ч. I, М., 1951

{3} Э. Г. Зыков, Известия о Болгарии в Повести временных лет и их источник// Труды Отдела древнерусской литературы, т. ХХIV// с. 48-53

{4} Имре Тот, Русская редакция древнеболгарского языка в конце ХI-начале ХII вв.// С., 1985

{5} Людмила Б. Карпенко, "Сказание о письменах" Черноризца Храбра как источник изучения глаголической проблемы// В: Преславска книжовна школа, 7, 2003// с. 172-182





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=412974

[1] ("От Охрид до Скопие всички безкористно се наричат българи")

http://www.segabg.com/article.php?id=428833

[2] (Българите в Албания са най-забравените, от векове)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2010122300040001301

[3] (Братя ли са Наум Преславски и Климент Охридски?)

http://www.segabg.com/article.php?id=581016

[4] (Великата българска школа е най-старият славянски университет)

http://www.segabg.com/article.php?id=855873

[5] (Патриотичното звучене на 24 май е от времето на Възраждането)
42
29423
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
21 Юни 2017 20:09
Дали пък отказът от използването на Кириловата глаголица и възприемането на по-близката до гръцката азбука кирилица не ще да е под византийски диктат***?! Като знаем владетелската слабост на княз Борис-Михаил - едва ли жалкият му изглед като владетел е бил в противоречие с личностните му качества . . .

Мхъ, тоа августейши гняв срещу княз Борис е сигур щот не се е кланял на Тангра.
Любимия бог на Петрински...
21 Юни 2017 20:36
Не виждам друг смисъл от тази статия освен за разлайване на кучетата. Защото в нея няма нито теза, нито антитеза нито синтеза, камо ли някаква друга (нехегелианска) конструкция. И понеже я приемам за разлайване на кучетата, бих искал аз да заместя Петрински с важна, според мене теза. Изказването на Путин за кирилицата не е случайно. Русия отправя залп след залп по нашата история. И ако да речем има права да се бори за своето минало с разни украинци и литовци, аз не мога да разбера защо са нападките към българското минало. Ако ставаше дума само за Кирил И Методи и македонските им земи да го отминеш с гордо мълчание все едно че скопси историчар се прави на велик. Но аз самият вече от поне два месеца водя дебати в защита на българското минало по важни руски форуми по много още теми. Освен Кирил и Методи се наложи да обяснявам че княгиня Олга (майката на Светослав) е българката Елена и не е славянка и това е ясно описано из источниците. После се наложи да обяснявам, че прощание славянки е написано от Агапкин в прослава на българите а не че българите търсят нова балканска война. Върхът преди няколко дни беше статия в която се обясняваше на младите русначи че през 1205 'наши разбили Запада' като ставаше дума за битката на Калоян с латинците и пленяването на Балдуин. Там в статията дословно пишеше, че скитите разбили Бладуин и го отвели представете си в Мизия. Дума Велико Търново нямаше. Добре, е и някакъв руснак отдолу под статията сам беше написал за битката 'а кто наши'.
Та ето това са факти и аз мисля че не се появяват случайно.
Дано се намери истински български историк да даде обяснения за какво това се случва. Щото само с разлайване на кучетат май не трябва да се остава.
21 Юни 2017 20:39
ПП
извинявам се за правописните грешки. Бързото кликане по клавиши до това води
21 Юни 2017 21:08
Тов. Петрински все по-често говори за себе си в множествено число. Тенденция однако.
21 Юни 2017 21:19
Из "Летопис на сръбските царе" - ХV-ХVІ в.
"В година 6360 написа нашите словеса Кирил Философ, учител от българския род, при цар Михаил и майка му Теодора..."

Дори сърбите през ХVІ в. са прогледнали. Петрински обаче носи вода, и носи...
21 Юни 2017 21:25
Аз ли не виждам или хвалбата "истинската история" я няма? Прочее, котка
21 Юни 2017 22:01
Предаде ли България делото на Кирил и Методий?

Не виждам защо делата на разни пРезиденти и прочее рублофилска пасмина, се асоциират с България.
21 Юни 2017 22:07
Рублофилството по определение е предателство.
Само дето не е криминализирано все още.
21 Юни 2017 22:08
Котка -
Компанията -
-----------------
Сайтът на Генек

22 Юни 2017 00:35
Куцо и сакато напоследък - от точно месец насам - намери за нужно да ни осведоми за мнението си

Винаги ми е било чудно какво дава някому самочувствието да използва такива изрази срещу някого*, а самият той, използвайки за себе си първо лице множествено число, да е точно самоописание на "Куцо и сакато"?!

*Не съм им привърженик и ме дразнят, колкото и претенциозните да бъдат "учени" автори на не-научна фантастика.
22 Юни 2017 01:52
Иван Петрински
22 Юни 2017 01:53
Генек и Компанията
22 Юни 2017 02:15
Въпросът обаче е в това, че всички предположение за създаването на кирилицата в старобългарските столици са непреки; не разполагаме със сигурен и многословен по възможност исторически извор, който да направи увереността ни непоклатима..


Всъщност извори нямаме - имаме доста по-късни писания на гърци и власи, които търсят обяснение как така може да има две писмена за един език. И никъде в техните обяснения не става ясно, че коя азбука са смятали за по-ранната - глаголицата или кирилицата. А понеже Св. Климент е тясно свързан с Охридската архиепископия, напълно естествено всички текстове, свързани с откривателската му дейност са от територията на нейната епархия.
Иначе е налице огромното неравенство на ранни кирилски находки - надписи, графити и прочее в Североизточна България спрямо територията на днешна Македония, че отгоре на всичко най-ранният кирилски надпис е с близо век по-ранен от онези в Долната земя, както са наричали днешна Македония.
22 Юни 2017 02:47
Липсва историчеаска смелост в изводите.
На 24 Май благодарим на руснаците за кирилицата.
22 Юни 2017 09:21
прав е тов. Петрински - куцо и сакато, ама е забравил да добави и кьораво.....абе то е ясно, нашите советские друзья ще си изкълчат езика , ако трябва да произнесат думата българска азбука, по-са съгласни да признаят, че на писменост са ги научили татаро-монголите, нежели предателите българи. То не бяха Балкани, не беше първо и второ южнославянско влияние....нейсе, запуши я...
22 Юни 2017 09:54
Кирилицата според мен се е появила, защото в България е имало значителен брой хора (аристократите), които са били гръцко грамотни и латински грамотни и са се затруднявали да научат и да изписват знаците на Глаголицата.
Явно Глаголицата има твърде много знаци, които се изписват трудно и повечето от хората са се затруднявали да я ползват, а и се е пишело много бавно с нея.
Кирилицата, както знаем се състои от гръцки знаци, латински знаци и няколко от знаците на Глаголица. Тя лесно се научава и с нея се пише по-бързо.
22 Юни 2017 10:01
Неславяните и тракийските роми са изпаднали опят в ярост. НАТОвци, неславяните, неправославните ,и вся остальная евро-атлантическа, какво ви интересува азбука правена за христианизация на славяните -роби ? За вас е латиницата и английския и немския език. Нали овладяването на тези езици е висше постижение на живота ви! Така или иначе това е настоящето на повечето е от вас , а и бъдещето на децата и внуците ви! Така или иначе кирилицата остава за Русия и кирилска култура ще се създава само там.
22 Юни 2017 10:03
Петрински
22 Юни 2017 10:33
Федаин
22 Юни 2017 10:40
Който владее настоящето, той владее миналото. Който владее миналото, той владее бъдещето".Оруел
Водената вече няколко седмици дискусия за "македонски земи" не е нито езикова, нито културно-историческа. Там се приема, че азбуката е българска. Това е битка за миналото и бъдещето. Проблемът е, че настоящето все още не е овластено от никой из спорещите. Но пречи това настояще "да бъде изчистено" именно Русия. Както го каза преди сто години Уелс- бъдещето на Русия е в мъгла. Спорът, колизията е в това ,че никой от претендентите за настоящето не може, не е способен а и не иска да признае, че Русия няма място в настоящето , но остава и в миналото ..и в бъдещето
22 Юни 2017 11:56
Ако Петрински беше участник във Форума, би трябвало да иде във фризера за обиден език на омраза и нетърпимост към друго мнение.
Не може ли да се излагат възпитано аргументи и тези и да се плюе така злобно?
В професионално отношение не мога да съдя, не съм специалист, но в статията има много малко за историята и историческото, определено преобладава политиканстването, громенето на класовия враг и подблизването на Русиякатонеянямавторатъймогъщанасвета и на Путин, пък дори и на нещастния Карпов (който не е просто някакъв си шахматист, а бивш световен шампион и понастоящем виден руски политик.)
Професионалните аргументи в статията са спорадични и неубедително, явно нагодени според каквото иска да (до)каже авторът.
Не е пропусната и мантрата
кирилицата - славянската азбука
сакън, да не се обърка някой от "приматите, илитератите, обикновените нарциси, безличните и невежи, но щедро платени и титулувани бездарници".
Азбуката е създадеда в България и е малко пресилено да се нарича славянска. Интересно, щом е славянска, защо толкова много славянски народи не я употребяват? (чехи, поляци, словенци, словаци, хървати). Да не забравяме и многото "неславянски" народи които пишат на кирилица: като се почне от власите и молдованите (до средата на 19 век), премине се през многобройните азиатски и сибирски народи в състава на СССР и се стигне до монголците.
22 Юни 2017 12:16

В професионално отношение не мога да съдя, не съм специалист

Като не си специалист какво разсъждаваш? Като ти говорят тия които са специалисти ще стоиш мирно и ще усвояваш. А не да пробутваш фобиите и комплексите си за логически аргументи.
22 Юни 2017 12:22
Здравейте, славяни
22 Юни 2017 13:26
Кирилицата, както знаем се състои от гръцки знаци, латински знаци и няколко от знаците на Глаголица.
Нещо като днешната шльокавица, демек!
22 Юни 2017 13:58
Повод за новия мощен изблик на истерия от изминалата седмица даде изказването на един бивш световен шампион по шахмат - ключовата дума тук е "шахмат"; казват, че е гениален в своята област (тук няма как да твърдя нещо подобно, понеже шах съм виждал само на картинка). Та човекът съобщи личното си непрофесионално мнение, не е написал научна студия по въпроса, да кажеш;

Това, горното предполагам за " кирицата е дошла от Византия".
Глей сега, Петрински. Той, Карпов хич даже не се е объркАл. Просто следва една друга нишка за "общуването" между езиците..
А именно:
В течение пятидесяти лет Дмитрий Ираклидис, греческий переводчик, составлял новый этимологический словарь русского языка, который по-другому трактует происхождение языков Европы. Он доказывает, что в греческом языке большинство слов происходят из русского и немецкого языков.
.......
Так вот о работе Дмитрия Ираклидиса – она, естественно, о языках. Автор доказывает, что все европейские языки произошли от русского, который является древнейшим мировым языком, а другие значительно его моложе, в том числе и греческий.
............
- Западные этимологи, описывая русский язык, все время ссылаются на церковнославянский язык. Но это неправильно, так как церковнославянский язык – это искусственно созданный язык. Многие западные ученые просто не хотят показывать могущество русского языка.

В греческом языке очень много слов соответствует русскому. Такие слова как «Афродита», «Апполон» произошли из русского языка.

22 Юни 2017 14:05
Федаин, тебе какво, да не те заболя?
22 Юни 2017 14:35
Всеки нормален човек трябва да спре да чете този текст още след първите думи, издаващи рядко груба птостащина.
22 Юни 2017 15:00
Като не си специалист какво разсъждаваш? Като ти говорят тия които са специалисти ще стоиш мирно и ще усвояваш. А не да пробутваш фобиите и комплексите си за логически аргументи.

"Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?" (Мат. 7:3, 5).
22 Юни 2017 15:24
Поп Кръстю
22 Юни 2017 14:35
Всеки нормален човек трябва да спре да чете този текст още след първите думи, издаващи рядко груба птостащина.

А -а-а-а! Не така! В никакъв случай не изпускам поредната порция веселба, представена ни от Петрински.
Петрински
22 Юни 2017 19:19
Това в непризнаването от руснаците на Кирилицата, не Глаголицата , като българско творение съм го чувал от наши историци още по времето на соца.
Солун е в Гърция, как му хрумна на Путин, че братята са прехождали до Гевгели или Скопие за обмяна на опит?
Инак щеше да знаят за нея колкото Моравците и Чехите сега учат глаголицата.
23 Юни 2017 00:21
Куцо , кьораво и сакато- така обичаше да ги подрежда Виктор Мафията ,Господ здраве да му дава !
Днес отличен за другаря Петрински .
23 Юни 2017 01:33
Повече такива статии трябва да излизат по тази тема и други исторически теми.
23 Юни 2017 02:59
Петрински да не го усуква, а като историк да даде ясен отговор на два въпроса: 1. Oт коя година празникът на Кирил и Мефодий е станал официален празник в СССР? 2. Защо в продължение на 2-3 години (в края на 40-те или началото на 50-те, не си спомням вече) празникът на Кирил и Методи и в България престана да бъде официален, за всеобщо възмущение на целокупния български народ. Кой го нареди и защо? Отговорите на тези два въпроса ще хвърлят значителна светлина върху "случайните неточности" в изкаванията на известни личности от руски произход. Подхвърлянето на думата "казаница" няма да коментирам, тъй като това все пак бяха плахи опити и не притежавам линк. Но се надявам някой от по-възрастните да си я спомнят. Това не е изненада, след като всички наши учебници по това време , след като описваха някое велико научно отритие извършено от учени от неруски произход, не пропускаха да добавят, че поне 20-30 години преди това, ако не и повече, то е било извършено от руски учени. При такива изказвания, явно под влиянието на товарищ Сталин, как искате да признат, че един толкова малък и незначителен за тях народ им е дал азбуката.
23 Юни 2017 08:22
Петрински да не го усуква, а като историк...



Този не е никакъв историк! В най-добрият случай може да бъде охарактеризиран като емоционален разказвач на вицове!
23 Юни 2017 11:33
steppenwolf 23 Юни 2017 08:22
Петрински да не го усуква, а като историк...

Пази си сивовълчите съвети за турските форуми.
23 Юни 2017 19:24
Написали сте "какафония" - правилно е да се пише с "О" - "какОфония". Не ми се обяснява защо. за тази цел си има речници. Тази порономазия е често срещана при цитираната чуждица, обяснявам си го с накогашното тв предаване "КакАфония", вероятно там са го написали нарочно с А или пък после са разбрали, че не се пише така, та се обясняваха, че нарочно, демек като ония с "LaFka"-та. Все тая. Там може и да е рекламен трик, може да е и неграмотност. Да не им забелязваме. Обаче в случая авторът говори на ЕЗИКОВЕДСКИ ТЕМИ, ако обича, да си огледа грешките, ако не може, да си плати, ТА ДРУГ ДА МУ ГИ ПОПРАВИ, ВСЕ ОЩЕ СЕ НАМИРАТ ГРАМОТНИ ЛЮДЕ...
24 Юни 2017 13:26
. Като знаем владетелската слабост на княз Борис-Михаил - едва ли жалкият му изглед като владетел е бил в противоречие с личностните му качества . . .

Петрински, омразата към Христос парализира ума и сърцето а душата убива. Да наречеш Свети Цар Борис жалък... Какво помрачение.

. "иди и кажи на тоя народ: с уши ще чуете, и няма да разберете, с очи ще гледате, и няма да видите, защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши мъчно слушат, и затворили са очите си, за да не би някак с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат, та да се обърнат, и ги изцеря". (Деянията на Апостолите 28:26-27|BSB-http://b-bq.eu/Acts/28_26-27/BS
24 Юни 2017 15:19
Кирилицата, както знаем се състои от гръцки знаци, латински знаци и няколко от знаците на Глаголица.
Нещо като днешната шльокавица, демек!


Ми те знаците си съществуват , от време оно. ИРИ отслабва. Надига се възраждането на българите.
Напред е направен опит с глаголицата , която вероятно е по близка на българите да се отклони от писанията на Урфила , защото ги е имало.
За това и папата казва на Борис да изгори "сарацинските " книги.
Обаче кои са тия "сарацински" книги , които ги е имало?На какъв език са били? Какви са ония плочки дето една киевска княгиня занася във Франция и които се намериха в Америка?На Боян Мага и богомилите ли са?Кой е Боян Мага?
После Симеон укрепва българската държава и става Цар на българи и ромеи и от шльокавицата от знаци създава кирилицата която отговаря преди всичко на българския език.
25 Юни 2017 17:46
Петрински да не го усуква, а като историк да даде ясен отговор на два въпроса: 1. Oт коя година празникът на Кирил и Мефодий е станал официален празник в СССР?

Ми некъде по времето на перестройката. От 1986 годин, примерно...
26 Юни 2017 00:19
rorik 24 Юни 2017 15:19

Ми те знаците си съществуват , от време оно. ИРИ отслабва. Надига се възраждането на българите.
Напред е направен опит с глаголицата , която вероятно е по близка на българите да се отклони от писанията на Урфила , защото ги е имало.
За това и папата казва на Борис да изгори "сарацинските " книги.
Обаче кои са тия "сарацински " книги.....


Става въпрос за арабски. По онова време арабите са ги наричали сарацини.
Ако не знаеш такива елементарни неща, не разбирам какво си се впуснал да коментираш по сложни теми.
27 Юни 2017 20:50
Толкова много рработа сииимам, пък и е на море работата мми, ама до кога да се пльоскат всякакви мнения и настроения. Специално братята са абсолютно ооткачени ппо гипотезиси и теории,някои сериозни и умни, други пълни смешки, тъпотии или поръчки - не мога да гадая за това. Но: Когато синовете на Леон от Солун (майка им била май славянкаха, учехме през 1949-50 уч. година, и никой, поне от 1947, откактотръгнах на "детски дом", не е спирал да ни плете венци, момичешките и мъжките духови музики от ранно утро огласяха града ни) са създавали тези трудни знаци на ОСНОВАТА НА ГРЪцКИ БЪРЗОПИС - на каква, на сарацинска или юдеиски или готска (-ическа) основа ли да създават алфавит, писмена за славянски поданици и съседи на Византия - те са имали за задачадапросвещават в словото божие именно словени (великоморавци и някои други), а че и ние, вече що-годе консолидирана нация, сме поели топката от воле - прекрасно. Тоест, и нй сме взели нещо от света (християнския, койтое бил доста единен до 1054 г.), и после сме успели и да раздаваме. Ако не четем бълнуванията на братята-форумци у нас, в комшулука и там, във велииката Русь, а си спомняме познанията до прогимназията - от края на 19 век до скоро там не се менеше почти нищо в това отношение - ня.а да излизат твърдения и писания за от тук и там за смях и срам. Википедиите малко, но и те грешат - къде лингве, къде мано, къде нарояни лапсуси. Но все пат руското вики е доста обективно, не е нужно да се четат сокура и разни подобни форуми и сайтове, освен да се намираме на работа и да си чешем кой каквото има. А за сравнение, разположете всички букви на глаголицата, кирилицата (която баща ми е учил в педагогоческо у-ще по предмета "яерковно-славянски" през 1918-1923 г , а дядо ми през 1890 приблизително) и на койтоми да сегашен наш Йончевата школа, Кънчев), руски или монголски или от Кристо създаден ШРИФТ, и ще разберете какво е останалоот кирилицата след Петър Първи и холандския график и руския му чирак и т.н/ до наши дми. Дядо Паничковата печатница да не е печатала на кирилицата вестниците на Ботев и Каравелов? А от къде идват рекописните ни букви - от Черноризеца ли? От зор, монголци, азери и куп всякакви народи, та до чукчите, прописват с рускиъе (нашите, славянските) букви от онова време (и да сме благодарни на Третия Интернационал (Москва, Москва, ти ярко пак пламтиш, ти пак си огнено сърце .... вулкан от пламнали души - да не го е писал Палмиро Толиати? Писа човекът и не се намери карта за Искрецкия държавен санаториум. То пък за другия се намерих куршуми, май с коминтерновци му с коминфорбуровци! Само за Голи Оток бяхя, ами добре навреме наши ги махнаха), който е спомогнал тези букви (т.н. "гражданка" да стигнат оттатък степите на Средна Азия. Относно азбуките (алфавитите, алфабетие, абецедите и прочее набори от знаци на звукове: момголци, молдовци и куп другипериодично си смвнят европейските азбуки: съвременна общоприета латиница (готиката едва ли биха могли да четат) и т.н. "кирилица", т.е. нашата. руската. македомската, сръбската, укр., белоруската азбука. Аз сега не зная новите црногорски и бисненски езици с какви букви пишат. А щщо се отнася до това, яе румъннците използвали кирилицата до19век - дабеда, някой вестник, "Ворба" ("Дума" - ето ти и Ботев плагиат, а ?) или "Ромъния Либера", "Кувънтул" - са са излизали с наши ббукви в Кючукия ПариЖ? От негодувание взех да заекквам пписмено. Очаквано, Западът не влиза в нашите подробности и комплекси и може и да нарича бъквите, на които пишем, руски, славянски, кирилски, а може и български, ако плеснем с ръце и се прегърнем. И сега какво - нови ли ASKII кодове ще даваме на нашите ер голян и ер малък? Винте братя, о-добре е да си въведем, ако хората кандисат, код за юса (онова Ъ като жаба ма,ко, дето го няма), какторуснаците си имат за ери и Е с турския акцент. И за ятовата гласна да се споразумеем кой да я патентова. Хайде ние, да якаме и екаме в ЕС нна воля. Може и да мекаме и мьекаме. Това е положението, всичко друго е от Лукаваго (те тва на къф език е?). Извинявам се за грешките, за съдържанието отговарям по ЗКИнфо. И отивам да слушам оня прекрасен Гайдар дето свири н/у Ректората и Нар, ни събрание, а сега е на портата на "изконния български град Месе(а?)мб(в?)еия, дето в църквите няма една буква на български, нито па на славянски некъв. Но свири, Човекът, както той пеел, Човекът! И разни турци се дивят на гайдите ни, що толкова си приличат, а като си поговорим май братовчеди излизаме по гагузка линия. Е, пети или 11-ти, ама братоячеди.
27 Юни 2017 20:54
От бързане, притеснение и лошо зрение куп грешки останаха, но се надявам който умее да се смее.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД