:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите в Румъния свалиха правителството си

До дни се очаква социалдемократите да предложат нов премиер
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Румънският премиер Сорин Гриндяну (вдясно) гледа настрани, докато покрай него минава лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня преди вота на недоверие, който бе подкрепен вчера от голямо мнозинство в парламента в Букурещ.
Управляващата коалиция в Румъния на Социалдемократическата партия СДП и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) свали собственото си правителство с вот на недоверие в парламента. Подобно нещо се случва за пръв път в румънската история. С 241 гласа "за" и 10 гласа "против" правителството на премиера Сорин Гриндяну бе отстранено от власт. До това се стигна, след като СДП миналата седмица сне доверието си от Гриндяну и дори го изключи от партията, на която е член от 21 г., след като той отказа доброволно да подаде оставка като премиер. Лидерът на СДП Ливиу Драгня поведе партията срещу премиера, който бе назначен през януари т.г. с аргумента, че не изпълнява амбициозната предизборна програма на СДП. Разколът между Драгня и Гриндяну започна, след като премиерът оттегли преди няколко месеца правителственото решение, с което се налагаха промени в Наказателния кодекс на страната в полза на корумпирани политици, коментират румънски медии. Постановлението предизвика най-яростните и многолюдни улични протести на румънците срещу властта и намесата на ЕК, която припомни на Букурещ, че трябва да спазва върховенството на закона.

Социалдемократите спечелиха убедителна изборна победа през декември м.г. Лидерът им Ливиу Драгня обаче има присъда за злоупотреба с власт и изборни измами по време на референдума през 2012 г. за отстраняване от длъжност на тогавашния президент Траян Бъсеску и по закон няма право да стане премиер. Той предложи на президента Клаус Йоханис за премиер Севил Шайдех, на която Драгня е кум. Президентът обаче отхвърли кандидатурата и Драгня предложи за премиер Гриндяну.

В речта си пред депутатите вчера Гриндяну напомни, че първоначално не е искал да приеме номинацията, но Драгня много е настоял и той се съгласил. Премиерът заяви, че смята работата на правителството за много добра и призова депутатите да не се страхуват да гласуват по съвест. Драгня защити предложението си за вот на недоверие с аргумента, че правителството може да е работило добре, но е можело да го прави още по-добре.

До дни се очаква президентът Клаус Йоханис да получи ново предложение за премиер от управляващата СДП, която ще проведе консултации с политическите партии.

Междувременно Конституционният съд на страната излезе с тълкувателно решение за закона, който забранява на осъдени лица да влизат в управлението. Според магистратите забраната може да отпадне, ако осъденият е реабилитиран, помилван или присъдата му бъде отменена от най-висша съдебна инстанция.



ТЕМИДА

Върховният касационен съд отхвърли през април молбата на Драгня присъдата му да бъде отменена заради процедурни нарушения. Той заплаши да се жалва в международни съдилища.
796
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД