:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 179
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отново се извиха опашки пред Търговския регистър

Кабинетът даде нова порция обещания за облекчаване на бюрокрацията
Снимка: Юлиян Савчев
Опашките за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър вече са традиция.
За поредна година пред офиса на Агенцията по вписванията се извиват дълги опашки. 30 юни е крайният срок за предаване на годишните финансови отчети и по традиция много фирми оставят работата за последните дни, а агенцията се оказва затруднена да посрещне наплива.

Близо 400 000 компании се очаква да подадат до края на юни финансовите си отчети за 2016 г. До момента това са направили малко над 216 хиляди, съобщиха от агенцията. Само 97 000 са подадени по електронен път. От Агенцията по вписванията отчитат, че сега закъсняващите и чакащите последния срок са по-малко от предни години.

Вероятно това се дължи и на факта, че глобите бяха сериозно увеличени - за предприятие, което не е подало отчета си за публикуване, санкцията е в размер на 0.1 до 0.5% от приходите му.

По закон Агенцията по вписванията е длъжна всяка година да праща в НАП списъка на фирмите нарушителки. Миналата година в черния списък попаднаха около 60 000 компании. Проверка на в. "Сега" показа, че почти половината от подадените миналата година отчети за 2015 г. все още не са публикувани в Търговския регистър - чиновниците не смогвали да обработят документите.

Проблемът за бизнеса е и това, че финансовите отчети трябва да се подават на още две места - в НСИ и НАП. Само че там е безплатно, докато Търговският регистър взима такса от 40 лв., а при електронно подаване - 20 лв.

"До края на годината ще бъде премахнато предоставянето на финансовите отчети в трите институции и ще създадем единна входна точка, която ще доведе до трикратно облекчение на бизнеса", обеща вицепремиерът Томислав Дончев след вчерашното заседание на кабинета. Единната входна точка се очаква да бъде в НСИ, откъдето преди две седмици се похвалиха със старта на проект за електронен обмен на информация с Търговския регистър. Това означава, че през следващата година фирмите вече няма да се редят на няколко опашки за подаване на една и съща информация.

Наесен трябва да изчезне хартиеният вариант на 12 удостоверения, които сега граждани и фирми вадят от една администрация, за да ги представят на друга. Това реши вчера правителството като мярка за борба с бюрокрацията. Става дума за удостоверенията за данъчни задължения, за семейно положение, за вписване или заличаване на обстоятелства в имотния регистър, за актуално състояние, за размера и вида на пенсията, за признаване на висше образование. Тези документи се издават на базата на 8 регистъра, до които всички държавни и общински администрации отдавна имат електронен достъп, но неясно защо продължават да ги изискват от хората. "Започваме проверка във всички администрации с какви законови основания се искат тези документи", обясни Томислав Дончев. До 15 август анализът трябва да е готов и най-късно през септември да се направят всички законови промени, за да отпадне необходимостта хората да носят справки на хартия, обеща вицепремиерът.

Свидетелство за съдимост

Ваденето на свидетелство за съдимост може да отпадне преди есента, но само ако трябва да бъде представяно пред държавни и общински институции, стана ясно вчера. "Вече е изяснено кои са законите, в които се изисква при заемане на дадена длъжност да се предоставя този документ - 40 закона, които ще бъдат променени с преходните и заключителните разпоредби на само един от тях", обясни директорът на Агенцията за електронно управление Росен Желязков. Проблемът е с частните фирми, които също изискват при постъпване на работа да се представя свидетелство за съдимост. Според вицепремиера Томислав Дончев за определени регламентирани професии може да се предостави достъп на работодателите до регистрите на бюрата по съдимост, като например банките и охранителните фирми. "Процесът не е лесен, защото става дума за чувствителна информация", посочи Дончев.

3
1406
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
22 Юни 2017 08:06
В ТР продължават да се публикуват лични данни. И те наистина стават публични. Публикуването на числа в бандитска държава също е опасно. Тъй че никой нема да си счупи краката от тичане към ТР.
22 Юни 2017 08:12
Вчера в 16.04 се строих на външната опашка.
В 16.09 ме пуснаха вътре и се строих на едната вътрешна.
В 16.16 ми дойде редът.
В 16.22 бях готов.
22 Юни 2017 08:39
То сайта им блокира !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД