:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 230
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И жертвите на престъпление ще могат да искат бързо правосъдие

Пострадалите от престъпление да могат да искат делата им да се гледат по-бързо. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени за обсъждане в парламента. Досега само обвиняемите можеха да искат делото да се внесе в съда, ако прокуратурата го е забавила повече от две години. В тези случаи разследващите са длъжни или да внесат материалите в съда, или да прекратят разследването. Ако проектът бъде приет, това право ще получат и ощетените, дори когато са юридически лица.

Има възможност да се иска ускоряване и в съдебната фаза, става ясно от проекта. Според новите разпоредби, ако едно дело е продължило повече от две години на първа инстанция и повече от една на втора, страните по него могат да поискат горестоящият съд да разпореди то да се гледа по-бързо. Даденият от горната инстанция срок ще бъде задължителен.

Законопроектът на Министерския съвет иска да сложи край и на порочната практика съдът да не може когато си поиска да връща делата на прокуратурата за доразследване.



НК

Хакерството ще се наказва с до 8 г. затвор, предвиждат промени в НК, оповестени вчера от правосъдното министерство. Наказанието ще се налага, когато по поръчение на организирана престъпна група се осъществи неправомерен достъп до информационна система или части от нея, или когато пробитата система е част от "критична инфраструктура". В тази категория могат да попаднат различни обекти като електропреносна мрежа, транспорт, водоснабдяване, ядрена централа и т.н. Записва се и квалифициран състав за използване на неистински документ за кражба на фирма - наказанието ще е до 10 г.
1
770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Юни 2017 23:36
И жертвите на престъпление ще могат да искат бързо правосъдие



Много добра идея. Като пострадала от имотна измама, чието разследване продължава вече 5-та година, мога само да кажа БРАВО! Дори нас да не ни "хване" това ново изменение на НПК, за пострадалите в бъдеще ще бъде от голяма полза да имат правото да искат внасяне в съда на прекалено дълго проточилото се досъдебно производство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД