:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Смесеният вот се оказа удобен за опозиция и управляващи

Марешки обеща подкрепа за невиделия бял свят проект на БСП, ако този на "Воля" бъде отхвърлен
СНИМКА: БГНЕС
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки организира цяло обществено обсъждане, за да представи проекта си.
Шансовете парламентът да приеме промени в действащия Изборен кодекс и да въведе смесена мажоритарно-пропорционална система изглеждат все по-големи, въпреки че в деловодството му не е внесен нито един такъв законопроект. Вчера депутатите на "Обединени патриоти" и на "Воля" се изказаха в подкрепа на неродения проект на БСП. Искрен Веселинов от ОП заяви, че групата му готви свой вариант за изменение на изборните правила, с който ще се търси "баланс между мажоритарното начало и представителството в парламента". "Партиите трябва едновременно да бъдат стимулирани да предлагат личности, да дадат възможност на гражданите да избират личности и същевременно да се запази балансираното представителство в парламента, което дава пропорционалната система. След референдума е ясно, че хората имат желание да гласуват максимално мажоритарно, ние трябва да помирим тези два фактора в едно решение", каза той. Веселинов даде да се разбере, че ако има нещо, което да е обединяващо в законопроекта на БСП, "могат да се очакват общи действия".

В събота БСП ще проведе национален съвет, който трябва да утвърди закона на столетницата за смесена система. Преди дни членът на правната комисия Филип Попов заяви пред "Сега", че той плътно следва немския избирателен модел с 50% мажоритарно и 50 на сто пропорционално избрани депутатите.

За подкрепа на смесената система изненадващо заговори и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който преди дни гласува в полза на мажоритарния проект на ГЕРБ. Това се случи при представянето на предложенията на неговата партия за промени в Изборния кодекс, които също предвиждат въвеждането на изцяло мажоритарен модел в два тура по начина, по който той бе предложен от "Шоуто на Слави". Марешки призна, че ако законопроектът на "Воля" не мине в пленарната зала, групата му ще подкрепи текстовете на БСП. "Нашата група ще застане зад всеки проект, който повишава мажоритарността на изборите, която в момента е нула. Ако се предложи 50:50 мажоритарност спрямо пропорционалност, ще се съгласим, ако е 60:40 или 30:70 - също", заяви бизнесменът.

Ако се стигне евентуално до гласуване на законопроект за въвеждане на смесена система, подкрепен до БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", той ще може да разчита на общо 119 гласа - 80 от левицата, 27 от националистите и 12 от "Воля". Сред възможните пречки за постигането на подобен сбор към момента изглежда това, че патриотите и БСП стоят на противоположни позиции за задължителния вот и квадратчето "Не подкрепям никого".

-------------ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА "ВОЛЯ"

Предложената мажоритарна система от "Воля" предвижда запазване на сегашните многомандатни избирателни райони, в които ще се избират различен брой депутати според числеността на населението. Най-малката група в НС предлага още на бюлетината да присъстват по азбучен ред имената на всички кандидатите в съответния МИР, а срещу тях да се посочва дали са издигнати от партия, коалиция, комитет, или се явяват като независими. Идеята предизвика насмешка, тъй като на голяма част от бюлетините ще трябва да се отпечатват по 300-400-500 имена.

Според проекта на "Воля" до втория тур ще достигат два пъти повече кандидати от броя на мандатите в съответния МИР, а за избрани ще се считат получилите най-много действителни гласове. Ако някой депутат се откаже, на мястото му ще влиза следващият от неговата формация с най-висок вот. Освен това Марешки предлага целият изборен ден във всички секции в страната да се снима с камери и да се излъчва в реално време на сайта на ЦИК.

---------------ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Да се описва немската избирателна система като смесена, е неправилно, предупреди Торстен Гайслер, шеф на българското бюро на "Конрад Аденауер". По думите му германският модел е персонализирана пропорционална система. "Избирателите могат да вземат решение кои личности да влязат в парламента, а не само колко да влязат", изтъкна предимствата й Гайслер. По спорния у нас въпрос кой би трябвало да извършва изборното райониране на страната той посочи, че в Германия това се върши от независима комисия.
1
1002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Юни 2017 20:27
Не е добре да продължават с това инатене! Колкото по се инатят, толкоз по-голям откат ще получат!

Всуе се лее ФЕЙК-пропагандата за т.нар. смесен вот! Е, и немецът, г-н Гайслер, ачик им казва, че МАНИПУЛАТИВНО представят немската система! Никакъв смесен вот, никаква немска система - много ясно 2.5 млн. специфицирахме каква НОВА система искаме! Много ясно 1 млн. твърдо се възпротивиха! Общо, първите и вторите, правим 3.5 млн. граждани от съвкупността с право да си казваме мнението в референдум! Всички, които избраха да не участват в референдума, се САМОпричислиха към СЛУГИНАЖА на шайката върхушки на политическите партии, които върхушки ГРУБО ПОГАЗИХА Чл. 42 на Конституцията, приемайки през годините след 7-то ВНС сега действащите правила за избиране членове на НС и сега действащите правила за допитване до Народа, и така, чрез и с това погазване, СУСПЕНДИРАХА Чл.1.ви на Конституцията!!!! За това им действие НАРОДЕН СЪД трябва!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД