:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Мерцедес" не е съгласен с прокурорите, че болтовете падат сами

Разследващите са претупали проверката за инцидента с Лозан Панов с изопачено експертно становище
СНИМКА: БГНЕС
Прокурорската теза внушава, че колелата на "Мерцедес" могат да изпаднат при всяко по-екстремно шофиране по лош път.
Болтовете на гумите на автомобилите "Мерцедес" не могат да се развиват сами, освен ако не са предварително разхлабени. Разхлабването е възможно само ако са манипулирани умишлено или ако има човешка грешка. Никога досега "Даймлер" не е изтеглял от пазара коли заради подобен дефект.

Това е есенцията от становището на "Силвър стар", официален представител на марката у нас, изпратено до "Сега". Отговорът на компанията е въз основа на въпроси на в. "Капитал" дали е възможно болтовете сами да се развият, както твърди прокуратурата по повод случая с колата на НСО, която возеше Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд съобщи преди 10-ина дни след среща с президента Радев за инцидент с колата на НСО, която го вози - липсвали крепежни болтове на задната гума. Прокуратурата претупа проверката и отказа да разследва съмнителните обстоятелства. В понеделник военният прокурор Спас Илиев отказа да разследва случая, защото според заключението на експертите имало две вероятности: или неравностите по пътя са предизвикали разхлабването на болтовете, или шофьорът от НСО да ги е развил. Категорично нямало информация за намеса на трети лица. Именно допускането, че болтовете са паднали заради дрифт на място, неравностите и острите завои, стои в основата на отказа за разследване.

Позицията на фирмата, че болтовете не могат да се развинтят от само себе си, се разминава рязко с цитираната уж дословно от прокуратурата експертиза на инж. Б.К.В. - ръководител на сервиз на официалния представител на "Мерцедес" за България. В прокурорското постановление неговата теза е представена наопаки: "Възможно е по време на движение по път с неравности и множество остри завои и в резултат на нараняване целостта на главината от вибрациите болтовете да се разхлабят и саморазвият до изпадане." Така се внушава, че гумите на "Мерцедес" могат да изпаднат при всяко по-екстремно шофиране по лош път.

Пред "Капитал" шефът на сервиза категорично е отрекъл да е твърдял подобно нещо, "защото най-малкото не е логично". "При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото", категорични са от "Силвър стар". По-късно от пресофиса на фирмата заявиха пред "Сега", че не са отправяли критики към прокуратурата, но че поддържат твърдението си, че болтовете не могат да паднат от само себе си.

Прокуратурата вчера остави без коментар скандала с "Мерцедес".



НА АМБРАЗУРАТА

На брифинг във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследващите са отхвърлили твърденията на Лозан Панов за евентуален опит за атентат срещу него, защото разказът му противоречал на "научните заключения на експертите". На въпрос дали Арнаудова е коригирала нещо по постановлението за отказ, тя отговори, че е заличила единствено личните данни на замесените в казуса. Тя призна, че всъщност на експертите не им е задаван въпрос дали има умисъл. "Всеки би могъл да развие болтове, въпросът е дали има обективни данни, а такива няма", заяви тя.
31
4862
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
21 Юни 2017 20:29
Здравия разум не е съгласен с прокурорите, че болтовете падат сами...
21 Юни 2017 20:33
Всичко ми стана ясно. От прокуратурата са питали инженери от какво са се развили болтовете, те са отговорили, че болтовете не са действали умишлено, а всъщност са отговорили друго, ама и не са ги питали това, нито онова другото.
21 Юни 2017 20:36
Ще се самоцитирам от рубриката за горещи новини:

В позицията на "Силвър стар" се казва, че, ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои.


Ами самият сержант С. ги е стягал болтовете при смяната на зимни с летни гуми:

От досието на служебния автомобил се установява, че той е с първоначална регистрация от 2005 г., както и че:- На 30.11.2016г. автомобилът е бил на годишен технически преглед, по време на които е било установено, че е технически изправен, което е било удостоверено със знак за годишен технически преглед № ………. /л.96/- На 29.03.2017г. /поръчка № ……………. /л.89/ е била извършена смяна на зимни гуми марка …………. с летни гуми марка ……….. От завереното копие на поръчката следва да се отбележи, че серж. С. собственоръчно е записал „Затегнал гумите С.“ и положил подписа си.


Тука само е обстоятелствено разяснено:

Пред "Капитал" шефът на сервиза категорично е отрекъл да е твърдял подобно нещо, "защото най-малкото не е логично". "При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото", категорични са от "Силвър стар".


Еми точно това се е случило: Сержант С. не е стегнал някой от болтовете със "зададения от производителя момент на стягане".





21 Юни 2017 21:26
нсо да сложи по няколко секретни болтове на всяко колело на всички коли
21 Юни 2017 21:27
От завереното копие на поръчката следва да се отбележи, че серж. С. собственоръчно е записал „Затегнал гумите С.“ и положил подписа си.
Под другата статия зададох въпрос в този смисъл, и ето отговора. НСО все пак са запазили някои порядки - водят документация кой, кога и какво, подпис. СЕГА сержант С. - директно се разжалва до редник С., освен ако не се проведе разследване за установяване на друга намеса.
21 Юни 2017 21:37
Не само Мерцедес, цялата инженерна общност не е съгласна.
Карал съм какви ли не коли по пътища. по които колата на това шефче едва ли се е качвала ачвала.

Спомням си един съсед имаше подобни проблеми.
Беше си купил нови гуми и са се пробвали да ги откраднат.
След ката потеглил за работа се усетил, че колата 'ходи' и видял разхлабените болтове.
После си прави 'секрети'...
21 Юни 2017 21:50
После си прави 'секрети'...


И мойта Жигула беше със секрети, та си сменях гумата с тръбния ключ Което, обаче, не попречи от маркуча за горивото да липсва парче колкото мъжки палец да влезе. Е, от ВАЗ не рекоха, че тез маркучи така ги правят. Ама и аз не съм питал там Щото си знаех, че са специална серия за общински съветници, дето много питат за договора за боклука - третирането на твърди битови отпадъци, демек.
21 Юни 2017 21:53
Ако това, което твърди прикриватурата, е вярно дори отчасти, следва незабавно да бъдат уволнени всички шефове в НСО, а всички, свързани със сигуростта и изправността на автомобилите на НСО, да бъдат дисциплинарно уволнени и подведени под отговорност. Защото НСО не е детска забавачка, където шофьорите са оставени сами да се оправят с автомобил, предназначен за возене на ВИП персони. Очевидно е, че поне няколко души трябва "да намажат въжето".
21 Юни 2017 22:40
*
22 Юни 2017 00:27
НСО да сложи

НСО да бъде разкарано изобщо. Веднъж завинаги!!!

Тея "мухали", както днес ги нарече при Цветанка полковник Николай Марков (бивш служител в НСО!), само проблеми създават - катастрофи по пътищата, а сега и най-вонящата история с един от "тримата Големи" в Републиката!
22 Юни 2017 00:31
На въпрос дали говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, е коригирала нещо по постановлението за отказ, тя отговори, че е заличила единствено личните данни на замесените в казуса. Тя призна, че всъщност на експертите не им е задаван въпрос дали има умисъл. "Всеки би могъл да развие болтове, въпросът е дали има обективни данни, а такива няма", заяви тя.
22 Юни 2017 00:33
Тея "мухали", както днес ги нарече при Цветанка


Тея "мухъли" в повечето случаи наистина си вършат работата и нямат нищо общо с "тАнгото д.аморе" дето се вихри между две зависими по една или друга причина касти в съдебната система! Като си се вихрела из държавата дори и като преводач би трябвало да знаеш как функционира тя, без да се поддаваш на интриганство и вътрешноведомствени клюки!
22 Юни 2017 00:42
На фактурите от повечето немски сервизи стои следният текст, независимо от темата на извършения в тях ремонт (приблизителен превод):
"При преминаване на 50 (има варианти от 50 до 200 км) скрепителните елементи на колелата да бъдат притегнати по изискванията на производителя. За евентуално настъпили щети нашият сервиз не носи отговорност".
22 Юни 2017 02:10
Кви Мерцедеси,кви гайки и упътвания четете.Слепи ли сте,че отдавна сме в Територията,дето няма закони?
22 Юни 2017 07:44
*
22 Юни 2017 07:51
Цум-гейт, мерцедес-гейт...
Оставка
22 Юни 2017 07:56
Оставка


Отдавна!!!
22 Юни 2017 08:45
Когато техническите неща се смесят с юридическите и се добави щипка медийно отразяване става голям смях. Няма такова нещо "болтовете не могат да се разхлабят ако...", просто могат. Това е за едната страна на веселбата. Другата е, че такова разхлабване наистина е сравнително рядко нещо, но не е непознато. Същата история беше и с "атентата" срещу Мартинчо Димитров. Там не можа да се разбере точно какво стана със спирачките му, но май имаше спукан маркуч или нещо от сорта, каквото не става с коли на политици, особено ако не си ги обслужват редовно.
22 Юни 2017 08:51
Повсеместно взе да става все по-тъпо и по-тъпо , което показва ,че избори вече не вършат работа.
22 Юни 2017 08:59
Болтовете били с леви резби, /евроатлантически/ , и от много хлацкане диаметърът се улабва. Та ето защо се случва това.
22 Юни 2017 09:28
На Лозан Панов му паднали болтовете от едното колело край Карлуково. Почнал той да се чуди какво да прави, чеше се по главата и не знае какво да направи.
По едно време покрай него минава един пациент от Карлуково и го вижда. Лозан обяснява, че са му паднали всички болтове от едната гума и не знае какво да прави и как да продължи. Лудият тогава му казал:
- Що не вземеш от останалите три гуми по един болт и да си ги сложиш на гумата без болтове?! Така на всички гуми ще ти липсва само по един болт, може да се придвижиш до някой сервиз.
Лозан изпаднал във възхищение, не си бил сетил, как могъл да не се сети.
- Как се сети бре? - изпуснал се Лозан
- Аз може да съм луд, ама не съм прост - му казал пациента.
22 Юни 2017 09:50
Секретите изобщо не са решение, защото са пак болтове, единствено че се развиват с други глави. И те трябва да се проверяват.
Всеки шофьор знае, че (особено ако има алуминиеви джанти) - след 50 км трябва да дозатегне болтовете с ключ с въртящия момент, предписан от производителя. Най-често ключът прещраква и не дозавива нищо, но проверката си е проверка.
22 Юни 2017 09:52
Някой сельо не си е свършил работата - сега Даймлер виновен!
22 Юни 2017 09:55
НСО е с принципал ДПС, прокуратурата е с принципал ДПС, Панов е враг на свинските медии... Какво още ви трябва, за да съберете 2+2?
22 Юни 2017 09:58
В наше време болтовете на колелата обикновено се натягат повече отколкото е предписано от производителя.
Това че можело да се развият от самосебе си е виц.
22 Юни 2017 10:17
тупан темно, 22 Юни 2017 09:55
НСО е с принципал ДПС, прокуратурата е с принципал ДПС, Панов е враг на свинските медии...
Какво още ви трябва, за да съберете 2+2?
22 Юни 2017 10:17
... и докато монтира колелото трябва да гледа да не му звънне любовницата или жена му, че ще забрави някой винт и после - Даймлер виновен.
22 Юни 2017 11:03
И болтове се разхлабват, и други "невероятно" от този сорт неща се случват по машините, дори и да са мерцедеси. И фолксваген отнесоха тлъста глоба за "верни" ТТ характеристики и маса коли извадиха от пазара.
В случая може да има умисъл, но не е задължително да не е направен от заинтересуван от скандал протестърски мозък. Не им е за пръв път, като видят провала на номерата си, отиват в категорията "нападнати от врази на демокрацията". панов съвсем се изхарчи като авторитет, за него по-добре е да млъкне, щото скоро ще се наложи май да се оттегли.
22 Юни 2017 14:14
николас
защо колите са с лети джанти а не със стоманени джанти които издържат повече пренатягане и са по здрави
има далавера с джантите
22 Юни 2017 19:51
Учи се в Техническия университет. Умишлено стъпката на резбата на болтовете и стъпката на резбата на главината се разминават.
24 Юни 2017 11:24
Натягането на болтовете на каквато и да е джанта не е никакъв проблем.* Проблем е чупливостта на алуминиевата джанта. Особено в страните, в които дупките не са изключение. Или навсякъде зиме, защото през зимата под снега на улиците се появяват от днес за утре дупки, даже и в страните с най-добрата поддръжка. Затова зимните джанти са обикновено стоманени, по-еластични и съответно по-евтини, но и това неписано правило вече не се спазва толкова. А и стоманените можеш да ги вземеш на цол по-малки и да си спестиш по-скъпите гуми.
Каква далавера може да има в джантите? Алуминиевите са по-красиви във всеки случай. Далаверата я виждам единствено в размерите на гумите. Напоследък даже на коли с двигатели 1.200 куб. см. слагат джанти 20 цола, а 20" гуми вече струват сериозни пари.

------
* Държа си гумите на колите на хотел за гуми и вече години не съм проверявал нито натягане, нито налягане, освен ако не ме домързи преди някое пътуване да проверя налягането на резервната, ако имам резервна!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД