:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,513,020
Активни 154
Страници 22,297
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и БСП се разбраха да сложат край на „вечния длъжник”

СНИМКА: НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Евродепутатът Емил Радев (вдясно) и шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов смятат, че законодателните им предложения ще решат проблемите на 600 хиляди задлъжнели български семейства.
БСП ще подкрепи предложението на ГЕРБ задълженията на физическите лица да се заличават 10 г. след изтичането на срока, в който е трябвало да бъдат разплатени. Това стана ясно на кръгла маса под наслова "Край на вечния длъжник", организирана от парламентарната правна комисия и евродепутата Емил Радев. Инициативата бе подкрепена от Асоциацията на банките в България, Камарата на частните съдебните изпълнители и от представител на Върховния административен съд.

В края на май група депутати от ГЕРБ внесоха поправки в Гражданския процесуален кодекс, засягащи изпълнителното производство. С преходните и заключителните разпоредби на проекта се въвежда и нов текст в Закона за задълженията и договорите. Той гласи, че "с изтичането на 10-годишен давностен срок се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността". Изключение се прави за задължения, които са отсрочени или разсрочени. Разпоредбата не важи и за еднолични търговци.

"Над 600 хиляди български семейства имат дългове, имат заведени процедури срещу тях", аргументира промяната Емил Радев, който внесе подобен законопроект в 42-ото Народно събрание. Действащият закон предвижда 5-годишна давност за всички вземания, за които не е предвиден друг срок, и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, лихви и др. "С всяко действие на кредитора - било със завеждане на съдебно дело, било в хода на изпълнителното производство, тази давност се прекъсва и започва да тече наново. Така стигаме до правния парадокс да се водят производства в продължение на 10-15 г. и даже когато длъжникът почине, ако неговите наследници приемат наследството му, продължават да дължат тези суми", изтъкна Радев. И посочи, че обикновено 4-5 г. след изтичането на срока за погасяване на дълговете, кредиторите ги продават на колекторски фирми, които започват да притискат длъжниците. Според евродепутата 10 г. абсолютна давност е достатъчно дълъг срок, за да се даде възможност да се събере вземането.

"Това е крачка напред към разрешаването на проблема", съгласи се зам.-шефът на правната комисия Филип Попов от БСП. Но предупреди, че е необходимо да се обясни ясно смисълът на фразата "необезпечени вземания", за да не попаднат всички видове вземания в тази категория. Освен това той посочи, че БСП би подкрепила само конкретната разпоредба за давността, но не и целият проект на ГЕРБ за промени в ГПК. Това означава, че ако проектът не мине на първо четене, останалото също ще пропадне.

----------ПРЕДПОЧИТАНИЕ

Според управляващите 10-годишната абсолютна погасителна давност е за предпочитане пред въвеждането на личния фалит. Мотивът им е, че несъстоятелността е свързана с много ограничения - върху имуществото на длъжника, правото му да заема определени длъжности и да упражнява определени професии, да се разпорежда с банковите сметки и доходите си. "Тук даваме бърз и безплатен начин. А потребителската несъстоятелност винаги е свързана с разноски", изтъкна Емил Радев.
1
1500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Юни 2017 09:45
да се заличават 10 г. след изтичането на срока, в който е трябвало да бъдат разплатени.


Нещо не ми е ясно. Пример: имам ипотека, която преставам да плащам след 5 години, а плащането и е 20 години. Това означава ли, че 25 години след спиране на плащането аз ще спра да дължа пари за ипотеката? По това време банката вече ми е продала имота, който е обезпечение и аз нямам вече нищо.
Според мен по-добрият вариант е фалит на физическо лице защото всяко дело е различно и не може да се постави под общ знаменател. И 5 години след фалита започваш живота си отново на чисто.
Така е в нормалните държави, към които се стремим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД