:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 554
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалният министър иска по-висок гарантиран доход

Да се увеличи гарантираният минимален доход, на базата на който се определя достъпът до социалното подпомагане, е поискало министерството на труда, съобщи министърът Бисер Петков при парламентарния контрол. Чака се отговорът на министерството на финансите. Гарантираният минимален доход е 65 лв. и не е променян от 2009 г. Той се използва за пресмятане на прага за социалните помощи, интеграционните добавки за хората с увреждания, социалната пенсия за старост. В последния си доклад за макроикономическите дисбаланси за страната Брюксел ни критикува именно за това, че тази сума не е актуализирана от много време. ЕК посочва, че системата на гарантирания минимален доход осигурява много ниска подкрепа на нуждаещите се и стига до малко хора.

Социалното министерство е предложило на Министерството на финансите да се увеличи значително размерът на бюджетните средства за политики към хората с увреждания и тяхното социално включване, каза Петков. Преди месец беше последният национален протест на майките на деца с увреждания. Те настояват децата с увреждания да получават адекватна подкрепа и след навършване на 18 години. Петков обеща, че ще се изработи нов закон за личната грижа, но предупреди, че обезпечаването на лични асистенти за всички, които имат нужда, ще струва много на бюджета.

СМЕТКИ

От социалното министерство изчисляват, че ако се увеличи само с 5 лв. доходът - на 70 лв., това ще струва допълнително 16 млн. лв. на бюджета.
1036
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД