:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,501,162
Активни 123
Страници 27,309
За един ден 1,302,066

Българите вече плащат, за да държат парите си в банка

Лихвите по депозити наближават нулата, а таксите изяждат и минималната доходност
Българите вече не получават доход, а плащат, за да държат парите си в банка. Това става ясно от наблюдението на "Моите пари" за лихвите, които предлагат банките у нас. Лихвите по депозитите продължават да падат въпреки заричанията на банкери, че повече няма накъде.

През май шест банки са свалили лихвените си нива с до една десета от процента. Така за стандартните тримесечни влогове в левове и евро те вече съвсем приближават нулата - 0.07%. За едномесечните депозити нивата практически са нулеви - 0.01%. Толкова са и лихвите на част от банките по разплащателни сметки, в които обикновено се превеждат заплатите на работещите. За едногодишни спестявания само три банки предлагат лихва от 1%. Всички останали са под тази стойност, като се достигат нива от 0.05%. Така на практика голяма част от банковите депозити вече имат отрицателна лихва заради различните такси за обслужване на сметките, които изяждат и малката печалба за вложителите.

Въпреки че официално у нас няма отрицателни лихви, за да държиш пари в банка, в крайна сметка се налага да си плащаш. При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Допълнителен ефект за обезценяването на парите на влог има и завърналата се инфлация. След като в продължение на почти три години тя бе под нулата, от началото на годината до април потребителските стоки у нас са поскъпнали с 1.5%, а за последните 12 месеца - с 2.6%.

Парадоксално е, че въпреки безпрецедентно ниските лихви спестяванията в банките продължават да се увеличат, става ясно от статистиката на БНБ. В края на май фирми и граждани държат малко над 69 млрд. лв. в банките, което е увеличение със 7.6% отпреди година. Фирмените депозити са 19.4 млрд. лв. (ръст от 10% за година), а на домакинствата - 45.6 млрд. лв. (ръст от 5.7%).

В същото време продължават да падат и лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити, но разликите с лихвите по депозитите са огромни. За заемите с поръчител годишният процент на разход (ГПР) е бил средно 11.9% през май, при 12.2% месец по-рано. Няма промяна в цената на жилищните и ипотечните заеми. "Вероятно в предишните месеци банките вече са изчерпали възможностите за предлагане на нови продукти при по-изгодни условия", коментират анализаторите от "Моите пари". Освен това финансистите прогнозират, че очакваното в цяла Европа поскъпване на заемите ще достигне и България. Засега прогнозите са, че това ще стане в средата на 2018 г.
54
10305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
23 Юни 2017 19:25
амиии..тооо....такованият такован
23 Юни 2017 19:31
Парадоксално е, че въпреки безпрецедентно ниските лихви спестяванията в банките продължават да се увеличат, става ясно от статистиката на БНБ.
Нищо "парадоксално" няма в това. В държавата на Мафията всеки си стиска кесията и никой не иска да инвестира , ни в мандра , ни в цех , ни в нещо друго... Хората ги е страх. От властта само рекет и искане на рушвети...
23 Юни 2017 19:56
В края на май фирми и граждани държат малко над 69 млрд. лв. в банките, което е увеличение със 7.6% отпреди година.

Беднио български народ...
23 Юни 2017 20:15
http://skandalno.net/%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE-176964/
23 Юни 2017 20:40
Народът плаща, за да държи парите си в банка, не от вчера. А от няколко години насам. Странно е, че чак сега го забелязвате.
При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Данък "лихва" на 50 стотинки вие си го смятайте колко е. Ваша си работа. Колкото до другите примери, авторът уж открива сметка, а после го сравнява с депозит... Гламава работа. В повечето банки влоговете са без такса за откриване и поддръжка. Брадвата идва, когато искаш да си изтеглиш парите в брой след края на срока. Ама то на българина да му обясниш, че "банка"ДСК не е това, което беше, а си начисляват по 2,50 на месец и за сметка, и за депозит, си е чиста загуба на време.
23 Юни 2017 20:54
Е да, ама насила ни карат да плащаме през банки, а можеше поне държавните такси да се плащат с гербови марки. Ето сега гласуваха закон, разплащане в брой, само до 1000 лева, егаси подаръка за банките!

А уж пазарът регулирал всичко? Трънки, евро-атлантически дъвки за балами, капитализмът си е комунизъм, но без грижата за човека!
23 Юни 2017 21:19
Българите вече плащат, за да държат парите си в банка
Ся, да изясним една масова заблуда.

Когато отнесете парите си в банка и ги "оставите на депозит", те вече не са ваши, а на банката.

Тя само поема задължението да ви ги върне на тая и тая дата, с някоя стотинка отгоре. И едното не е равносилно на другото, както лесно можем да се заблудим, защото ако банката просто съхраняваше вашите пари, те щяха да си бъдат винаги в нейната каса. Но първата работа на банката след като й дадете парите си (което за нея е пасив) е да ги превърне в актив, т.е. да ги вложи в доходоносни инструменти, да ги използва многократно на капиталови и валутни пазари, или да отпусне кредит на някой.

Отгоре на всичкото за поетите от банката задължения към вас отговаря Гаранционния фонд. Досадна подробност е, че поради мизерните суми, които се изисква по закон банките да внасят в него, там никога няма събрани нужните суми (както показа случката с КТБ), затова се налага да доплаща държавата, т.е. и вие. И понеже в бюджета на държавата също никога няма предвидени такива пари, се налага тя да вземе назаем от..., да - от банките!Така че искането на пари за поемане на задължението, че евентуално ще ви ги върнат, като за това време могат да правят с тях каквото си поискат и да спечелят много повече, отколкото можете да си представите, без да се носи сериозна отговорност за това, е доста нагло.

Да не говорим, че спешно се налага да се измисля нова икономическа теория, защото вече определението "Лихвата е цената на парите!" става трудно продаваемо...

23 Юни 2017 21:49
Ех,братя българи! Я сега се подигравайте с лихвата от 1 (един) процент който плащаше шантавият социализъм! Имаше детски, работнически и други влогове с по-висока лихва. Инвестиционната Банка даваше жилищни кредити с 4%. Нямаше такси за обслужване!
На входа на капитализма имало надпис: "Добре дошли в джунглата"!
23 Юни 2017 22:56
Сега банките дават лихви по жилищни кредити и около 3%. Обичайно - около 4%. Това е за целеви кредит за покупка, с обезпечение жилищен имот. Бизнес кредитите са с още по-ниски лихвени нива - днес през мен мина на 1,8%. Конкуренцията е жестока, пари за раздаване има, това допълнително снижава лихвите. Това би трябвало да развие икономиката (по-ниски лихви не помня, пък вече доста време с това се занимавам), но уви, по други причини дърпат само някои отрасли (земеделие, износ на селскостопанска продукция, предимно зърно, строителство) - все такива, където има доста неофициални приходи, отчитат се малки печалби, но се кредират на база реална дейност... Разбира се, за това вина носят самите банки, но балонът ще се спука рано или късно.
23 Юни 2017 23:13
Никой не кара никого насила да си държи парите в банка. Защото е демокрация.
Можеш да си съхраняваш в буркани. Няма смисъл да ги криеш - имат метализирана лента за целите на радиочестотния филтър на металотърсачите.
Разбира се, когато поискаш да откриеш сметка е много лесно. После обаче не можеш да я закриеш. Искат предизвестия, плащаш за периода на предизвестието таксите за поддръжка на сметката, защото можело да има висящи плащания по картите по сметката, макар че картите си ги върнал на банката с молбата за закриване на сметката. Е защо банката те обявява за престъпник? Можело да си ползвал сметката за покупка, за която още да не били преведени парите и ако ти закрият сметката оня нямало да може да си получи парите, затуй плащай още един месец предизвестието и после точно на секундата след точно трийсет дни трябва да се явиш отново в банката, за да потвърдиш, че вече ти е писнало да си им спонсор. Ама защо твоята банка защитава интересите на възможен някой, който можело да ти е продал нещо...
23 Юни 2017 23:29
Maximus II 23 Юни 2017 20:54
Е да, ама насила ни карат да плащаме през банки

А сега, като отидеш с парите си в брой в КАТ, какво става? Плащаш без такса ли?
24 Юни 2017 00:31
Въпреки че официално у нас няма отрицателни лихви, за да държиш пари в банка, в крайна сметка се налага да си плащаш. При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Споко!
Европечатницата на ЕЦБ е на пълни обороти.
Рано или късно еврото ще се обезцени, а с него и лева и лихвите пак ще се вдигнат.
24 Юни 2017 00:35
Те лихвите по времето на Жан беха стигнале къде 300%...
24 Юни 2017 00:38
БСП ще подкрепи предложението на ГЕРБ задълженията на физическите лица да се заличават 10 г. след изтичането на срока, в който е трябвало да бъдат разплатени. Това стана ясно на кръгла маса под наслова "Край на вечния длъжник", организирана от парламентарната правна комисия и евродепутата Емил Радев.

Така че гребете пари от банките и чакайте да минат 10 години.
24 Юни 2017 04:18
Българинът е свикнал, и при турско е било така. Влиза кърджалията вкъщи, храниш го, поиш то, и накрая иска пари, че ядейки си е износвал зъбите.
24 Юни 2017 04:34
В Швейцария лихвите са отрицателни отпреди 3 години и никой не казва гък !
И там има инфлация .
24 Юни 2017 04:36
В такива времена , колекционирайте спомени не пари !
Наздраве !
24 Юни 2017 07:46
Ами няма как - ще се инвестира, ще се играе на фондовата борса...
Защо ли тук, в България, икономическите теории не действат?
24 Юни 2017 09:42
Защо ли тук, в България, икономическите теории не действат?
А имали поне една теория, която да е действаща някъде? Сиреч, да е вярна?
"Лихвата е цената на парите!"
Тия измишльотина на Хърсев беше прескочена и от Дянков, и от Горанов - с данък-лихва не се облагат купувачите на държавен дълг. Рискът, чийто измерител е лихвата, трудно може да се търгува на борсата след като последна дума има някой "наш" човек - прокурор, съд или ... Баце.
24 Юни 2017 09:48
Какви спестявания са се увеличили, за балъци ни имат...
Това не са спестявания, а пари, създадени в самите банки от въздуха, кухи, виртуални, кредитни "пари". Квазипари, паричен мултипликатор, както щете го наречете. Все едно си остава алабалистика и кабала. За същността на процеса, тези, които не се имат за балъци да попрочетат тук - http://www.courtfool.info/bg_The_magic_of_bankers.htm#right-column

А за по-напреднали препоръчвам Катасонов, тук - https://chitanka.info/text/32076-politicheski-razsledvanija
24 Юни 2017 09:56
Han
23 Юни 2017 21:19Само дето теорията много добре си върви сред студентите по икономика, които гледат чертежи и формули на дъската както теле гледа в календар... А пък възрастните баби и дядовци, и масовия бачкатор каквато и теория да му обясняваш, все не е в час. Та няма смисъл, брато, светът и без това се върти на пръста на лихварите, ами така ще си продължава още бая дълго време...
24 Юни 2017 10:03
Пазар, к'во да пра'иш?
Народът вкарва де що лев му остане в банка, но пък не иска да взема кредити.
Банката нагушена с пари, а няма на кого да ги дава. Който се подлъже да поиска - лихва, тип брадва.
Ако дочакаме при Баце номер N икономиката някакси да тръгне и съдебната система да заработи, нещата може и да се нормализират, хората да погледнат по-смело в бъдещето, да търсят кредити и да инвестират свободните си пари не само в банкови влогове.
24 Юни 2017 10:07
Тръбенето, че "спестяванията" се увеличили, обслужва само Байуй (не помня извън неговото управление някога да се е използвало толкова често), като цяло компрадорската ни върхушка, и разбира се метрополията, която ни е колонизирала. Видите ли много сме богати, щом се увеличават спестяванията и никакви увеличения на заплати и пенсии не ни трябват (а всяка година увеличават осигурителната и данъчната и квазиданъчната тежест, чрез разни такси и прочее). А всичко това почива на една долна лъжа, която използва масовото невежество по въпроса как АДЖЕБА се създават парите и ОТ КОГО.
24 Юни 2017 10:15
То може да се инвестира и в акции, с което да се компенсират загубите по банковите разноски многократно, но народът иска да му е сигурно. Затова - така. Впрочем, като навсякъде.
24 Юни 2017 11:19
Българите вече плачат, като държат парите си в банка.
24 Юни 2017 11:20
Все още могат да плащат, още малко остава и САМО ще дължат.
24 Юни 2017 11:21
Българите вече плачат, като държат парите си в банка.

Видяхте ли до къде ни докара Еврогейския съюз?!
24 Юни 2017 11:56
Що се отнася до обезценяването на парите, т.e. инфлацията, има една пара, която вече 250 години не подвежда хората, които я ползват, казва се Американски долар.
За който не знае къде се правят парите - там се правят, в САЩ. Всички други пари са производни на Американския долар. Нищо не покрива долара. Няма никакво покритие - нито злато, нито сребро - нищо. Вече и хартия няма за повечето долари - стоят в компютрите като едни числа само.
Но вече 250 години доларът не е подвел никого. Имаш долари - купуваш без много изненади даже и след десет години. Щото левове, рубли, марки... имаш ги, ама не знаеш утре какво ще можеш да си купиш с тях. Таковата - левът вече не фиксиран към нищо, свободни сме или таковата, еврото вече важи само в Германия...
Как става номера с долара? Ами много просто - американското правителство контролира количеството на доларите в обръщение. Когато доларите станат много и цените на стоките започнат да се повишават нежелателно, изтеглят се долари от пазара и покупателната сила на долара се стабилизира. Или се донася стока от някъде и доларите пак се стабилизират - обикновено е достатъчно да се намерят ефтини изходни суровини. Също така се намира и евтин труд от някъде и въобще ефтини хора, които компенсират поефтиняването на долара. Примерно, доларите са станали много и цените на прислужничките са се вдигнали, донасят ефтини прислужнички от някъде и готово.
То не е точно така, ама народът прост, обича да го лъжат.
24 Юни 2017 11:58
С нас като членове нямат никакъв шанс.
24 Юни 2017 13:29
bankomanev
24 Юни 2017 11:56


И ти лъжеш хората. Има статистика, има графики, за 100 години ДОЛАРЪТ се е обезценил поне 45 пъти. ПЪТИ! Прочети го и го осмисли пак - ПЪТИ. Това което през 1917 е можело да се купи за 1 долар, сега се купува за 50!!! Щях да кажа международно признатата дума за ментално ограничен тип, но няма, да не ме баннат! Просто като за прости - четете статистики!

"американското правителство контролира количеството на доларите в обръщение", Хахах, няма такава работа. Количеството на парите се контролира от частната банкова корпорация ФЕД, а американското правителство е купено от тях. Е те така стоят нещата.
24 Юни 2017 13:38
Tiamat 24 Юни 2017 13:29. И ти лъжеш хората.

Не убивай детското у него
24 Юни 2017 14:56
Stern:

Който се подлъже да поиска - лихва, тип брадва.


Да е брадва, да е брадв, колко да е брадва? Вече има ипотеки на 4-5%. Ако пазарът качва 6-7%, , значи са отрицателни. Лихв по депизит се претдгля през инфлация, а по кредит през възвращаемост на инвестиция.
24 Юни 2017 14:56
Не убивай детското у него


Почти е стигнал до същността на нещата - това, което държи долара, е търсенето, което не е никакво пазарно търсене, а изкуствено създадено - ПЕТРО-доларът се търси само защото САЩ държат военния контрол над близкия изток и манипулират и изнудват всяка държава с петролни резерви да продава петрола САМО и ЕДИНСТВЕНО в долари. Това създава постоянно ТЪРСЕНЕ на тази валута и я държи в кондиция. Но това по никакъв начин не решава въпроса с търговските дисбаланси на Pax Americana и така въпроса с нейната кондиция да си осигурява световно господство постоянно е подложен на недоверие. Поради очевидното недоразборие напоследък плюс ненормалното поведение на американците - нещата се нажежават военно в света. Мръхлювците не желаят да сдадат властта без бой, но няма и кой да им я оспори, защото ще има бой, на който никой не се решава и така в момента нещата в света се свеждат до безвремието на гнилата PAX AMERICANA, когато още не е мъртво старото статукво, но още не се е пръкнало новото. Или ще се пръкне ново, и все някога някой ще дръзне да оспори PAX Americana, или Империята ще се стабилизира, сега го живеем това безвремие.
24 Юни 2017 21:31
Bankomatev,
Прав си ама донякъде. Китайците вече се усещат, че доларите издишат и започнаха да пазаруват с тях предимно в САЩ. При 1000 милиарда годишен търговски дефицит нищо чудно да се окаже след 10 години, че американците имат по-малко недвижимсти в САЩ от китайците.
24 Юни 2017 21:58
Е да, ама насила ни карат да плащаме през банки, а можеше поне държавните такси да се плащат с гербови марки. Ето сега гласуваха закон, разплащане в брой, само до 1000 лева, егаси подаръка за банките! А уж пазарът регулирал всичко? Трънки, евро-атлантически дъвки за балами, капитализмът си е комунизъм, но без грижата за човека!
В случая "пазарът" - тоест интересите на банките, иска да има добра печалба. И за да се накарат хората да им плащат - "пазарът" плаща на политиците, за да приемат съответните закони. Така е и в "западните демокрации".
Другото което е - тия банки и банкери, в какво инвеcтират, че да дават по-голям % на хората? Създават се нови предприятия, произвежда се качествена и високотехнологична продукция - с висока стойност? Едва ли.
24 Юни 2017 21:59
ха ха
Освен това плащаш чрез такси,за да освободиш банката от "грижа" за парите си))
24 Юни 2017 22:04
Така че искането на пари за поемане на задължението, че евентуално ще ви ги върнат, като за това време могат да правят с тях каквото си поискат и да спечелят много повече, отколкото можете да си представите, без да се носи сериозна отговорност за това..
Това е пазарната икономика. "Излъжи хората, и им вземи парите. Ти ще си богат - а те, бедни". Заради това едно време, е имало огромна бедност и недоволни. И хората тогава са повярвали в едно по-добро човешко бъдеще, различно от капитализъма.
Но въпроса тука е - какво правят тия банки, с дадената им като депозит парична маса?
24 Юни 2017 22:07
Банките винаги са били мечтаната цел и дойна крава за болшевик-комунистите. Веднага след 9-ти септември, когато слязоха от дърветата (пардон – от горите), камунетата експроприираха (пардон, национализираха) банките и от тогава насам не са ги изпускали. В момента всички Български банки се оглавяват от ДС- офицери, без изключение.
След валутния борд далаверата с обмяната на парите (неколкократно проигравана в „социализма” стана невъзможна. За да „експроприира” спестяванията на популацията по територията Българска сегашните „отрочетата” от мафията „БКП/БСП/ДС” измислиха проста (и ефективна) схема:

1. ДС-Бандитите от банките съобщават на всеуслушание в медиите размера на „порасналите” влогови спетявания на популацията. Това е сигналът.
2. Братчедите от „парламентът” решават (и позволяват) на ортаците в банките да въведят всевъзможни такси по разплащателните сметки. Особенно жестоки са таксите по валутните сметки. Ясно защо, трябва да се „пипнат” парите изпращани от гурбетчиите в чужбина на родата в страната.
3. Въвеждат се (услужливо) от „правителството” ограничения за кешовите плащания, с което се „канализират” огромен брой овце (пардон „трансакции” за „подстригване” от банките.

Аферата КТБ ще бъде милостиво „подстригване” в сравнение с кожодеренето, което предстои за популацията в следващите години. Наблюдавайте внимателно за „сигналите” които банкерите подават на брадчедите в парламента и правителството.

Спасението е ясно (но безнадеждно) – „ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече „приватизираното” И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ. Спасение няма, но изход има – терминалите. Направиха го вече няколко милиона Българи.


Комплименти за bankomanev
24 Юни 2017 11:56
24 Юни 2017 22:12
ПЕТРО-доларът се търси само защото САЩ държат военния контрол над близкия изток и манипулират и изнудват всяка държава с петролни резерви да продава петрола САМО и ЕДИНСТВЕНО в долари. Това създава постоянно ТЪРСЕНЕ на тази валута и я държи в кондиция. Но това по никакъв начин не решава въпроса с търговските дисбаланси на Pax Americana и така въпроса с нейната кондиция да си осигурява световно господство (Tiamat)
Нали Саудитска Арабия ще купува американско оръжие - за долари. И Катар, също. Това ще подсили за известно време тамошните производители на оръжие.
Ако Европа купува китайска стока - с долари ли плаща на китайците, или с евро?
Еврото на какво се държи, след като Европа няма много ресурси - както няма и силна армия?
Каква ще е съдбата на еврото, след като Великобритания излезе от ЕС ?
24 Юни 2017 22:17
Народът вкарва де що лев му остане в банка, но пък не иска да взема кредити. Банката нагушена с пари, а няма на кого да ги дава. Който се подлъже да поиска - лихва, тип брадва.
Целта на банката не е само да финансира потребителското търсене - а и реалното производство. Което в България май не е много. Европейските пазари - са за други производители (поради различни причини). Да се финансират жилища - е като затворен кръг..
24 Юни 2017 22:22
При 1000 милиарда годишен търговски дефицит нищо чудно да се окаже след 10 години, че американците имат по-малко недвижимсти в САЩ от китайците


Констатацията е правилна. И какво от това? Да дойдат китайците и да си вземат дължимото.
Когато дължиш някому пари – проблема е твой; когато дължиш много пари – проблема е на кредитора. Гарант е .... военният бюджет. И това обяснява защо номерът с доминиращата роля на долара все още върви – преди да направят оромните си дългове (а кредиторите все още се натискат да кредитират северно-американската икономика) САЩ направиха предвидлива инвестиция – създадоха най-мощната военна „тояга” (бюджет), която е по-дебела от бюджетите на следващите я 15 страни (включително Китай и Русия) взети заедно. Грешен е светът. Ако някой все още не го е разбрал, това си е за негова сметка.
24 Юни 2017 22:53
Банките винаги са били мечтаната цел и дойна крава за болшевик-комунистите. Веднага след 9-ти септември, когато слязоха от дърветата (пардон – от горите), камунетата експроприираха (пардон, национализираха) банките и от тогава насам не са ги изпускали. В момента всички Български банки се оглавяват от ДС- офицери, без изключение. (HBK)
А по време на НРБ каква е била ролята на реалното производство за държавата? Имало ли е банкови трикове и машинации като на Уол Стрийт? Има обаче и нещо друго, което засяга далечната 1988 година. Какво е то, HBK?

След валутния борд далаверата с обмяната на парите (неколкократно проигравана в „социализма” стана невъзможна. За да „експроприира” спестяванията на популацията по територията Българска сегашните „отрочетата” от мафията „БКП/БСП/ДС” измислиха проста (и ефективна) схема (HBK)
Какво БКП и БСП те е подгонило, когато първия президент беше Желю Желев - а първи взеха власта СДС ?
24 Юни 2017 22:59
Гарант е....военният бюджет. И това обяснява защо номерът с доминиращата роля на долара все още върви – преди да направят огромните си дългове (а кредиторите все още се натискат да кредитират северно-американската икономика) САЩ направиха предвидлива инвестиция – създадоха най-мощната военна „тояга” (бюджет), която е по-дебела от бюджетите на следващите 15 страни (HBK)
Няма какво да се бъркаме с американските цели и бюджети. Един американски войник колко струва? Средно 3-4-5 хиляди долара? И какво от това? Истината е, че Америка вече няма сили да воюва срещу целия свят. Срещу Ирак- да. Срещу Либия - също. Но те с огромния си военен бюджет - не могат да воюват навсякъде. Защото едно е, когато харчиш много долари за нещо, което струва реално 10 или 100 пъти повече. Но съвсем друго - да воюваш реално на няколко фронта.
24 Юни 2017 23:46
Какво БКП и БСП те е подгонило, когато първия президент беше Желю Желев - а първи взеха власта СДС ?


„Дисидентът” Желю Желев, както и „проектът” СДС да не би да ги броите за опозиционни елементи, създадени извън полит-лабораториите на мафията „БКП/БСП/ДС”?. Въпросът е риторичен.

Истината е, че Америка вече няма сили да воюва срещу целия свят


Правилно!. Никой няма сили да воюва с целия свят. Затова се създават коалиции – оглавяваната от САЩ коалиция вече наброява къдя 84 мембъра. Включая нашата България. САЩ не воюват, те само плащат. На поръчкови армии. Кой с каквото може и има. Едните с пари, другите ... със жива сила.
25 Юни 2017 00:45
Tiamat24 Юни 2017 13:29
bankomanev
24 Юни 2017 11:56
И ти лъжеш хората. Има статистика, има графики, за 100 години ДОЛАРЪТ се е обезценил поне 45 пъти. ПЪТИ! Прочети го и го осмисли пак - ПЪТИ. Това което през 1917 е можело да се купи за 1 долар, сега се купува за 50!!! Щях да кажа международно признатата дума за ментално ограничен тип, но няма, да не ме баннат! Просто като за прости - четете статистики

Вярно е, че има графики. Вярно е, че един долар преди 100 години е купувал повече стока.
Обаче, графиките на доларовата икономика са непрекъснати, възходящи и без големи сътресения, а другите икономики - рубли, марки, франкове и пр. за тези 100 години неколкократно са изчезвали, отделно са се обезценявали за няколко години толкова, колкото доксрът за 100.
Преди 100 г. плащаш един долар, сега 50 долара, да ама сега надницата за един ден е колкото надницата за цял месец преди 100 години. Отделно сега прекосяващ Америка за пет часа, а преди 100 г.? Качество и стандарт на живот са две различни неща.
Най-лошото на долара е, че в САЩ тройкаджии не пускат. Остават си в България и спрягат поговорката "Глупакът и парите му скоро ги разделят."
25 Юни 2017 02:32
Да се финансират жилища в държава с най-бързо измиращото население, наистина е показателно. Показателно е за един локален балон, и за това колко нелепо функционира "пазарната" икономика. Банките се нуждаят да дават кредити, и дават, понякога там където е най-лесно и сигурно, уж. Но се пазете от този балон, сега се раздува и след няколко години пак ще каже "пук".

Друго интересно по темата, което имам да кажа, трябва да си давате сметка, че всички долари в света, които циркулират извън САЩ, са всъщност равни на сумата, която САЩ потребяват в повече, отколкото са произвели, те имат интерес и от това доларите да стават все повече и да се обезценяват и съответно са основният двигател на инфлацията в глобален план. Всеки път когато тези долари се връщат обратно в САЩ, това означава, че САЩ трябва да произведе нещо, за да го даде в замяна. Тъй като доларите в света явно станаха твърде много и стигат даже за бутане на кули и прочее, решиха малко да ги секвестират и за поддържане на курса, и за мачкане на васалите и въобще, така за самочувствие. Защото оръжието, което ще продадат срещу милиардите на СА е адски много надценено, тоест те пак ще дадат едни трици, срещу правото да господстват над света. Точно както някой по-горе каза, плащаме им че се хабят да са ни господари, така както турците са искали да им плащаме, че са си изхабили зъбите с яденето...
25 Юни 2017 03:08
Според мен, лихвата не е цена на парите, ами цена на спестеното време. Едно е да си купиш кола например, след 10 години, когато си събрал пари. Друго е да купиш веднага, като обещаеш да плащаш, и малко отгоре затова че са ти спестили времето.

Всъщност, самите пари са спестено време, което в даден момент можем да използваме. Времето което иначе бихме използвали за да си произведем дадено нещо сами..


Става сложно обаче когато държавите се намесят и започнат да печатат яко пари.. стават производители на време...
25 Юни 2017 07:25
Тази година банкстерският сектор ще доближи 1 700 000 000 лв печалба. Банките- локомотивът на нашата икономика-ръстът на печалбата им в пъти по-голям от следващите ги сектори. И печалбата- навън.
Защо печалбите на банките са толкова големи и никой не протестира? Защото банките перат пари.
Прането на пари - единственият мащабен ефект от въведения 10% /полуофшорен/плосък данък .
25 Юни 2017 09:13
Tiamat
24 Юни 2017 13:29
Мнения: 765

bankomanev
24 Юни 2017 11:56


И ти лъжеш хората. Има статистика, има графики, за 100 години ДОЛАРЪТ се е обезценил поне 45 пъти. ПЪТИ! Прочети го и го осмисли пак - ПЪТИ. Това което през 1917 е можело да се купи за 1 долар, сега се купува за 50!!! Щях да кажа международно признатата дума за ментално ограничен тип, но няма, да не ме баннат! Просто като за прости - четете статистики!

"американското правителство контролира количеството на доларите в обръщение", Хахах, няма такава работа. Количеството на парите се контролира от частната банкова корпорация ФЕД, а американското правителство е купено от тях. Е те така стоят нещата.


25 Юни 2017 09:14
Има статистика, има графики, за 100 години ДОЛАРЪТ се е обезценил поне 45 пъти. ПЪТИ! Прочети го и го осмисли пак - ПЪТИ. Това което през 1917 е можело да се купи за 1 долар, сега се купува за 50!!!


M..да!. Критерият „стойност на местната валута преди/сега” може и да е показател за състоянието на местната икономика в страни като България, където ръстът на цените чувствително изпреварва ръстът на заплатите, но в нормалните страни (в които има механизъм за компенсиране на инфлацията) критерият е съвсем друг – „покупателна сила на 1 час положен труд”. Пример (от собствен опит):
Преди 20 години за 1 час положен труд можех да напълня резервоара на колата си (20 галона, приблизително 75 литра бензин с най-високо качество, друг няма), сега (в същата страна, със същата си професия) за 1 час положен труд мога да запълня 3 резервоара (по 95 литра) на коя да е от няколкото си коли. Независимо от „обезценяването” на долара, за което говори горният „специалист”.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД