:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Катар е платил $2 млн. на 10-годишно момиче за Мондиал 2022

СНИМКА: WIKIPEDIA.ORG
----
ФИФА и Катар бяха обвинени в корупция относно домакинството на световното първенство през 2022 г. Немският вестник "Билд" публикува части от специалния доклад на независимия разследващ Майкъл Гарсия за корупция в световната централа. Основните обвинения са свързани със световното първенство в Катар през 2022 г. Според данните, събрани от американския адвокат, е имало корупционни практики, преди страната да спечели домакинството през 2010 г.

Гарсия написа доклад от 430 страници за корупцията във ФИФА, който така и не бе публикуван в пълния си вид. Световната централа реши да покаже версия от 42 страници, която е "легално подходяща". Гарсия напусна поста си през декември 2014 г. именно по тази причина, като обяви, че показаният от ФИФА вариант съдържа "неправилно представяне на фактите". В 42-те страници, публикувани от ФИФА, се казва, че няма никакви нарушения при кандидатурата на Катар за световното през 2022 г.

Сега обаче "Билд" публикува части от истинския доклад на Гарсия, а в него се виждат съвсем различни факти. Едно от обвиненията е относно академията "Аспайър", високотехнологично спортно съоръжение, което бе открито през 2004 г. В доклада се казва, че ресурси на академията са използвани за облагодетелстване на членове на изпълнителния комитет на ФИФА. "Тези действия са помогнали за подкопаване на честността на процеса по кандидатстване. Те са имали решаваща роля в манипулирането на членове на ФИФА, които са имали право на глас", твърди Гарсия в доклада си.

Освен това има доказателства, че през декември 2010 г., малко преди присъждането на домакинството, трима членове на изпълнителния комитет на ФИФА са пътували към Рио де Жанейро на частен самолет, осигурен от катарската футболна асоциация.

Малко преди Катар да спечели домакинството, в сметката на 10-годишната дъщеря на един от членовете на Изпълкома на ФИФА са преведени 2 млн. долара. Макар че подателят не е обявен, се предполага, че сумата е дошла именно от Катар.

В доклада се казва още, че бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА е изпратил мейл на членове на катарската федерация, с който им благодари за превода на "няколкостотин хиляди евро". Това се е случило почти веднага след като Катар печели домакинството.

В момента в няколко страни начело с Франция и Швейцария се водят разследвания около това как ФИФА присъди домакинствата на световните първенство през 2018 и 2022 на Русия и Катар. Някои от данните от доклада на Гарсия доведоха до отстраняването на няколко висши служители на ФИФА.

Журналистът от "Билд" Петер Росберг, който публикува истинския доклад на Гарсия, обяви, че документът не дава директно доказателство, че домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 г. са били купени. "Докладът на Гарсия показва нещо друго. Това е като пъзел, всичко има смисъл, когато парчетата се наредят", каза Росберг.

Когато ФИФА публикува своята версия на доклада на Гарсия, шефът на етичната комисия Ханс-Йоахим Екерт обяви, че "фактите в него не са компрометирали честността на избора на домакини за световните първенства през 2018 и 2022-ра".
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Майкъл Гарсия
689
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД