:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Литъл инглиш, спик бългериън

Какво се случва с чужденците, като попаднат у нас
Мария Касимова
http://www.webcafe.bg



Не знам дали сте забелязали, но София се пълни с чужденци през уикендите. Щъкат усмихнати световни граждани и очаровано преоткриват артистичния хаос на столицата. Преди две седмици, на метростанцията при хотел "Шератон" попаднах на група млади момичета от Израел, които се опитваха да намерят "дъ стрийт Витоша уид ол дъ шопс енд ресторантс".

Сигурни са, че лелката, която продава билетите, ще ги упъти. Логично, навсякъде по света хората, извършващи тази услуга, го правят. Да, но не и гордата българска лелка. Поглежда косо над очилата момичето, осмелило се да й заговори на английски, намества се авторитетно на стола и заявява "литъл инглиш, спик бългериан". Туристката обаче не разбира, че от нея се очаква да проговори на международния български език. Затова повтаря отново, по-бавно, по-отчетливо и все така на английски, че търси "стрийт Витоша".

"Литъл инглиш бе, момиче! - контрира я лелката от метрото. Айдееее, като ше ми идвате в страната, ше се научите да говорите на български!"

И тъкмо да запречи отвора на гишето с парче картон като знак за приключване на разговора, нещо в нея се сломява и тя началнически изтриса: "Ласт стоп събуей Витоша! Файв тикетс, ейт лева".

Девойките припряно почват да ровят из раниците си и да вадят метални монети, докато аз ясно осъзнавам, че бойната служителка зад гишето е решила да отпрати цялата им група директно в мол "Парадайз", вместо да им каже просто да излязат от подлеза.

"Извинете, отпращате ги на грешното място, момичетата търсят улица "Витоша", а не спирка Витоша!", необмислено влизам в диалог с билетопродавачката.

"Ма като сте толкова наясно, упътете ги вие бе, госпожа! Аз да не съм екскурзовод?! По цел ден ми се точат нек'ви с раници и карти. Вместо да си върша работата, ше им се обяснявам кое къде е!", изригва гневът откъм килийката й.

Последва кратка, но огнена престрелка между мен и нея на тема "колко е важно късането на сини билети от ролка, сложно ли е да се посочи наляво към стълбите за изхода, трябва ли българите да говорят чужди езици и чий го дирят туристите в плашещо негостоприемна страна като нашата".

Обладана от идеята да оправя излъганото впечатление за клишето "българско гостоприемство", вгорчено от служителите на софийското метро, повеждам момичетата към "Витошка". На повърхността им давам бързи указания кое къде е, провеждам кратък инструктаж относно сигурността на вещите им и доволно им пожелавам да се наслаждават на града.

Те се впускат из улиците на София, а аз се моля лелката от метрото да не се е мултиплицирала в други градски персонажи, на които клетите чуждестранни туристи могат да попаднат. Моля се, ама не би!



Петък следобед, Самоков. Клон на френска банка,



разположен на ъгъл и видим още с влизането в града. Двама русоляви младежи със сандали и раници като гардероби плахо пристъпват пред вратата. Смущението им е видимо, затова спирам да ги попитам мога ли да помогна. Оказва се, че търсят как да изтеглят определена сума пари и когато съзрели логото на банката, към която са личните им сметки, логично се втурнали към офиса й в града.

После обаче се появил проблем - "дамата" вътре им говорела на български и не разбрали точно какво им казала. Затова сега стоят пред вратата и се опитват да дешифрират посланието й според оскъдните си едноседмични познания по български език. Става ми жал, няма как да знаят, че тук трябва да са доволни и на това, че не са им отвъртели по някой и друг възпитателен шамар. Затова отново решавам да се боря за имиджа на България като туристическа дестинация и усмихнато влетявам в банката.

Иззад гишето ме отстрелва девойка с униформа, силно опъната в опашка коса и гигантска сюнгероподобна уста, която абсолютно самостоятелно се движи във всички посоки, в които разтегливата розова дъвка се опита да я отведе.

Поздравът ми увисва в пространството. Така или иначе у нас рядко отговарят на "добър ден" от непознат, сякаш за всеки отговор държавата им отнема по десет лева от заплатата.

Продължавам да се усмихвам и понечвам да изясня казуса на русолявите момчета, които предвидливо стоят навън и като гаврошовци надничат зад прозорците на банката.

"Знаем какъв е случаят, госпожо, ако смятате да им адвокатствате, няма нужда!", категорична е гореописаната госпожица.

"Смятам да им помогна - казвам, - не им е станало ясно защо не могат да изтеглят пари от банката тук".

"Ми щото ние не сме банков клон, където това може да стане, затова!" - тросва се девойката и важно сключва ръцете си пред гърдите.

"И защо така?", тихо любопитствам.

"Ама вие сте много интересна - то си пише на вратата с ей такива букви, че сме само за кредити, не е ли ясно?". Банкерката вече е порядъчно изнервена от желанието ми да уточня подробностите по случая. Спокойно й обяснявам, че надписът е на български, а и нищо не пречи да обяснят на чужденците това, вместо да ги оставят да се щурат като мухи без глави пред вратата.

Тук вече сериозно настъпвам българската гордост на девойката, която ме фиксира с очи и отсича: "Аз мога да им обясня, но те не говорят български!" Явно я поглеждам доста учудено, на което тя отбранително реагира: "Все пак сме в България, нали?!"

"И все пак сте и чужда банка, нали" упорствам аз. "И някак не е редно да се гордеете, че НЕ знаете никакъв чужд език, би трябвало даже да се срамувате от това"

Ако гневът, който прочетох в очите й, можеше да се материализира, вероятно щеше да се превърне в клада, на която бавно и на шиш би ме изпекла, барабар с всички неговорещи на български чужденци, осмелили се да прекарат един уикенд на наша територия. Момчетата пред вратата също усетиха покачването във волтажа наоколо и влязоха да ме "спасят". Госпожицата взе да пръхти зад гишето си, премести шумно няколко папки, след което се хвана за телефона си и заобяснява на някакъв Добри, че всякакви луди идват в банката и направо й е писнАло на..гъ... на шапката.

"И к'во като са чужденци", я чух да разтоварва напрежението си след минута пред останалите служителки. Те, водени от чувство на изначално и принципно съгласие с шефката пък, кимаха състрадателно с глави, цъкаха с език и повтаряха "не им кОси" и "що им се връзваш".

Аз и двете момчета напуснахме банката, отидохме до банкомата две преки по-надолу и свършихме работа. Не преведох в подробности диалога си с представителката на тяхната банка - и тук ме досрамя.

Дори тайно им завидях, че не говорят български, така естествено се спасяват от цветистите пожелания и словоизлияния на гостоприемния средностатистически български служител към туристите, дошли да изхарчат някой лев в китната ни родина.

"Некст тайм уи хев то спик българиан", усмихва се едното момче с раницата.

По-добре да няма "некст тайм", мисля си аз...





Фейсбук / Балканите в табели и графити
Protect the room clean and smoking forbidden! Mini bar is not free - the prize of drinks is typed on the menu! Do not throw towels on the ground, if not dirty! TV remote is reception! Ask him from duty! Liberate the room at 12 hours! Ако трябва отново да се преведе на български, указанието би звучало ето така: "Защитавайте стаята чиста и пушене забранено! Минибарът не е свободен - наградата за напитките е напечатана на менюто! Не хвърляйте кърпи по пръстта (земята), ако не мръсно! Дистанционното за телевизора е приемане! Питайте го от задължение! Извоювайте свободата на стаята на дванадесет часове!"
104
5733
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
27 Юни 2017 21:06
Само отчасти съм съгласен със статията. Защото се смесват две различни теми. Едната са езиците. Вярно е, в по-цивилизованите страни по-масово се говорят чужди езици и по-специално де факто международният английски. Но не е повсеместно. Попадал съм на много места, където не съм могъл да се разбера на английски. Но не и на места, ориентирани към туристи - там имат грижата да назначат персонал, който се справя с езици. Големият проблем е славянско-балканският ни манталитет - да не ни дреме за другите, особено ако са от цивилизацията, да не се опитваме да им помогнем или дори да си изпълним задълженията. Щото са европейци, чужди, мразим ги. Те в това е голямата разлика между евразийците и европейците и големият приблем.
27 Юни 2017 21:15
И някак не е редно да се гордеете, че НЕ знаете никакъв чужд език, би трябвало даже да се срамувате от това"
И защо да се срамува ??? Смайващо. Във все повече млади хора се изявява някакво робско мислене ... дори не се усещат. И не само робско мислене, а и липса на себеуважение.
Тука за пореден път си личи, че в училище авторката са я назобали с Бай Ганьо и са и внушили че тя като българка е някакво нисше същество, което е длъжно да величае и възнася всеки чужденец проговаряйки на свещения му език или поне на свещения английски.

Човек може да се срамува, ако е извършил волно или неволно нещо нередно. В случая, донякъде нередно е да не намериш начин да ориентираш клиентите, и да не им обърнеш внимание. Но да се срамуваш че не знаеш чужди езици ...

Когато отидем в чужбина се подготвяме, купуваме разговорници, научаваме дори някои изрази и думи. Обратно, идва някой в България, без да си направи труда с един разговорник да се сдобие... е ли всеки трябва да му заговори на английски ... И заради такива, ние трябва да си плюем в самоуважението и да не назначаваме дори продавачка на билети, ако "НЕ знае някакъв чужд език" ...

Отделно е внушението, че служителката "се е гордеела че не знае чужд език" . Това е лъжливо внушение и точно авторката трябва да се срамува. Да се срамува и че се държи като нисше същество самувнушило си, че непременно трябва да знае чужд език и да внушава собствените си комплекси на другите.
27 Юни 2017 21:25
Друго си е децата мъц да не знаят чужд език и да виснат за информираността си на прас прес и псевдо-патриотари, а, Гладиатор?
27 Юни 2017 21:28
Лелката в Лондон дали ще ме упъти на български? А в Рим? В Рим може да се окаже по-трудно с английския от колкото в София.
27 Юни 2017 21:33
Големият проблем е славянско-балканският ни манталитет - да не ни дреме за другите
Това е обикновена лъжа. Такива хора има по цяла свят, не само сред "славяно-балканците',
особено ако са от цивилизацията
От коя цивилизация ?... .
от цивилизацията дето започна няколко световни войни и Студената война.
от цивилизацията, която използва атомно оръжие срещу цивилни и химическо оръжие срещу цивилни
от цивилизацията дето колонизира и ограби целия свят
от цивилизация, която (по американски данни) терминира над 100 000 000 (сто милиона) индианци.
от цивилизацията дето е опасала света с около 800 военни бази
от цивилизацията, която продължава политиката си с военни средства, бомбейки всеки, който не е съгласен с налаганата му политика...
от цивилизацията, която измисли фашизма, комунизма, либертаризма ...
от цивилизацията, която допусна частни фамилни кланове да печатат световните пари, а чрез тях да правят и световната политика
от цивилизацията, която допусна този, който има парите да налага и въздейства каквото си иска в която и да е област
от цивилизацията, която измисли сексуалните революции и гей паради и ги налага и на другите
от цивилизацията, която покани мюсулмани и африканци на гости и допусна същите да изнасилват жените им пред собствените им катедрали, при това прикривайки случаите на изнасилване

Майната и на тая гнила цивилизация. Тя и без това тъне в развала -- духовно-умствена и нравствена, а от там -- и повсеместна
27 Юни 2017 21:35
Тука сработи агит-проп закалката на пълна революционно-омразна мощ. Нема отърване...
27 Юни 2017 21:42
лаборант 27 Юни 2017 21:25
Друго си е децата мъц да не знаят чужд език и да виснат за информираността си на прас прес и псевдо-патриотари, а, Гладиатор?
Какво ли правят и какво ли са правили милионите живущи по земята, не знаещи друг език, освен родния си ... завалиите.
Ти гледай да възпиташ децата ти да са добри, честни и здравомислещи хора. Останалото ще го натаманят и без да знаят чужди езици.
И най-важното -- научи ги, че естествения смисъл на човешкия живот е във възпроизводството -- така работи природата -- там всиичо живо се стреми към размножаване. Научи децата си да се задомят, да направят читави семейства и да си хванат поне по 3-5 деца.
С такова да се занимават, а не с учене на чужди езици ...
27 Юни 2017 21:46
Предимно са ги колонизирали и окупирали и са ги смятали за второ качество. Както нас.
27 Юни 2017 21:53
Големият проблем е славянскобалканският ни манталитет


Не че съм славянофил, ама славяните нямат никаква вина за нашия манталитет, който е формиран изцяло през ония злощастни 5 века.

Славяните по принцип са услужливи хора. Наскоро присъствах на подобна сценка, само че на Централна автогара в София. Младеж се опитваше да разбере с какъв рейс може да се върне, та да си купи билет и за него. Продавачката на билети поназнайваше английски, но подобно обяснение се оказа твърде сложно за нея. И тъй като усети по акцента, че младежът не е англичанин, го попита откъде е. Той ѝ казва, че е от Сърбия. "Ами говори на сръбски тогава", иронично му казва тя. Почва той на сръбски, обаче и така не стана работата. В този момент до гишето се приближава момиче, което само за секунди схвана каква е ситуацията и предложи да помогне на младежа. И тя се оказа от Сърбия, обаче говореше отлично и български. Та с нейна помощ младежът се сдоби със заветния билет.

Същото би сторил и поляк, руснак, словак, но за българин не съм сигурен. В масовия случай той е зле настроен не само към чужденците, но триж повече и към своите.


27 Юни 2017 21:55
лаборанте, 21.46, ако се имаш за второ качество, проблемът е в някъде в главата ти ...

Добре е да знаеш чужд език, както е добре да имаш каквото и да е умение в повече. Но със значението на чуждия език се преиграва, както се преиграва и с доста други неща
Отделно е унизително, при среща с чужденец, да започнеш да говориш на езика му, оставяйки и пренебрегвайки своя си език.

Иван Хаджийски дава такъв пример, накратко -- край огъня няколко българина и 1 чужденец. И цяла вечер си говорят на чуждестрантски.
Всяка прилика с действителни лица и разбиранията им е случайна

27 Юни 2017 22:01
Говорили са на чужбински, защото сме добри хора (освен към сънародниците си, а по-простите и към всички). Какво го извърташ, за да звучи зле?
Нещо май ти убегна заигравката, а?
Пий две бири, виж звездите - светят и на тези, които не са като теб.
27 Юни 2017 22:01

Д-р Тормозчиян 27 Юни 2017 21:53
Същото би сторил и поляк, руснак, словак, но за българин не съм сигурен. В масовия случай той е зле настроен не само към чужденците, но триж повече и към своите.
Тц,тц,тц, тц... Понякога се чудя форумците де са расли, де са пасли.
Рядко съм срещал сънародник да го попитам нещо и да не се е отзовал. Даже, не си спомням инакъв случай ...
Май проблема е в мърморковщината и оплаквачковщината на една малка част от сънародниците ни, които създават впечатление че и останалите са като тях.
27 Юни 2017 22:05

лаборант 27 Юни 2017 22:01
Говорили са на чужбински, защото сме добри хора (освен към сънародниците си, а по-простите и към всички). Какво го извърташ, за да звучи зле?
Нещо май ти убегна заигравката, а?
Заигравката не е моя, а на един народен изследовател на народо- психологията ни.
И говоренето им на чуждестрански, според Хаджийски, не е само поради доброта и любезност ...
а главно поради остатъци от робството, както се изразява д-р Тормозчиян

Тези остатъци, още са видни у някои вманиачили се, така да се каже, на тема чужд език
27 Юни 2017 22:07
Не говорех за заигравката на народния изследовател на народо- психологията ни.
Whatever.
27 Юни 2017 22:26
Отвратително е да критикуваш сънародниците си за незнанието им на чужди езици.
Още по-отвратително е да изписваш имената на всички държавни институции и на столичните улици и булеварди на езика на държава, с която нямаме обща история. Поне да бяхме нейна колония. Не видях подобно нещо във Варшава, в Будапеща или в Букурещ.
Ако някой чужденец е дошъл да се забавлява евтино в родината ни, нека да е така любезен сам да се справи с езиковото предизвикателство. Както всички българи се справят, пътувайки по света.
27 Юни 2017 22:36
Лелката в Лондон дали ще ме упъти на български?


там е работата, че лондон си има достатъчно туристи. софия - не толко. и ако софия иска повече туристи и повече приходи от тях, не е зле да положи некви усилия.
бургас също, особено след DISABLED TO USE THE STEAM ROOM WITHOUT SHOWER, което, прочее, в оригиналния замисъл май не е трябвало да значи инвалидите да ползват парната баня без душ.
27 Юни 2017 22:48
Още по-отвратително е да изписваш имената на всички държавни институции и на столичните улици и булеварди на езика на държава, с която нямаме обща история.


Имената на улиците и булевардите не се изписват на чужд език, а се транскрибират на латиница (има специална наредба за тази дейност). Каквато, прочее, ползват и турците, с които, за жалост, имаме най-дълга обща история.
27 Юни 2017 22:51
Поздравът ми увисва в пространството. Така или иначе у нас рядко отговарят на "добър ден" от непознат, сякаш за всеки отговор държавата им отнема по десет лева от заплатата.

Това просто не е вярно. Колкото пъти съм поздравил с „добър ден“ шофьора на рейс № 94, когато се качвам от предната врата, толкова пъти съм получил отговор „добър да бъде“. Може да е бил по-стреснат, по-изненадан или по-усмихнат, но отговор е имало.
27 Юни 2017 22:52
Интересна наредба. В никоя страна, използваща латиницата, не съм виждал транслитерация (или транскрибиране) на кирилица.
27 Юни 2017 22:56
Ако някой чужденец е дошъл да се забавлява евтино в родината ни, нека да е така любезен сам да се справи с езиковото предизвикателство.


Дълги години мрънкането беше как чужденците не знаели къде е България и я бъркали с Белгия. Сега, когато взеха да идват повече чужденци, които вече ще знаят къде е и каква е България, мрънкането се измести в посока, че им излизало евтино. Ами това са предимно млади хора, все още любопитни свят да видят. Ясно, че ще спят в хостели, ще ядат улична храна. Те няма как да извадят пачки, за да спят в "Маринела". Пък и да извадят, защо мен трябва да ме е грижа за печалбите на Ветко Арабаджиев?
27 Юни 2017 23:19
В никоя страна, използваща латиницата, не съм виждал транслитерация (или транскрибиране) на кирилица.


Ето, да видиш

http://www.bg-voice.com/public/files/articles/611x343/6821.jpg

Даже и в Тайланд има, макар че те ползват друга азбука

http://olgatravel.com/wp-content/uploads/2015/02/Pattaya_1.jpg
27 Юни 2017 23:42
Описаните случаи са за служителки на публични места, а не за кака Мара на лозето. А това е една голяма разлика, нале! Бункерното мислене води само у чушките, мдам...
27 Юни 2017 23:54
Първото нещо, което ме учиха за думата "free" е, че означава свободен, но и безплатен и да внимавам, когато искам да кажа, че нещо е свободно за ползване, но не и безплатно.
В безплатния (free) достъпен в мрежата Оксфордски електронен речник на английския език, под т. 5 на прилагателното "free" е написано следното "Given or available without charge."
‘free health care’
Добре е да се учи и знае повече преди да се произнасяш като последна инстанция.
Потвърждавам за Италия и Френска Белгия, че английският им ги е много слаб.
В петък свързвах някакви чужденци, приличащи ми на албанци с бугарския им посрещач. Хората говореха малко сръбски или български по вардарската книжовна норма.
27 Юни 2017 23:58
Тази тема край няма! Хайде г-да, приемете че всички българи са простаци или в най-добрия случай темерути и се успокойте. Пък дали на лелята на гишето и плащат да знае чужди езици или колкото да не умре от глад
28 Юни 2017 00:00
Добре де, като не знаят езици, поне защо не са любезни, отзивчиви, да потърсят някой, който знае. Пък една усмивка не иска нито хляб, нито вода.
28 Юни 2017 00:03
Сигурни са, че лелката, която продава билетите, ще ги упъти. Логично, навсякъде по света хората, извършващи тази услуга, го правят

Тъй ли? Я пробвай във Франция! Там дори голяма част от разпоредителите пред Айфеловата кула не знаят друг език освен френски.

Колкото пък до лелката в метрото - доколкото съм запознат, няма изискване за владеене на втори/трети език, за да започнеш работа като билетен касиер в метрото. На някои станции дори длъжността е съвместена с тази на чистачка. Няма и езиково обучение на персонала. Няма и време да се учи, понеже работата е на смени и всяко записване за език в редовен курс е мисия невъзможна. Като се прибави към това и една заплата от 5-600 лева, то питам аз, ще ли се хване на нея някой, който владее няколко езика, или няма да се хване?
28 Юни 2017 00:07
За ужас на някои, ако чужденците говореха руски сигурно щяха да се разберат. За мое съжаление някои си мислят че улицата е еднопосочна. Е, не е. Пък в някои по-"цивилизовани" държави и паспорта да си покажеш ЗАговоРИШ ЛИ НА руски - ЖАЛНА ТИ МАЙКА? ОБАЧЕ РУСНАЦИТЕ БИЛИ ТАКИВА, ПЪК ТЕ - ЙОК УБЕРМЕНШИ.
28 Юни 2017 00:15
Ся пък руския стана важен. Просто един от многото езици. Ако знаеш и него, ще се оправиш където върви. Кво толкова?
Трябва да се знаят езици.
28 Юни 2017 00:36
Навремето един лаборант ми разказа как питал във Варшава на руски къде е улица Маршалковска - та го пратили на другия край на града. Не съм изненадан, че форумния лаборант не може да усети поинта ми. Пък що руския да е по-малко важен от другите важни за лаборанти езици?! Щото не е демократичен?! Или щото някои ги стяга шапката? В Италия питах (на английски) някакви мъжкари относно времетраенето на паркинг под уличен знак. След това ги питах и на испански. Все тая. Както гризкаха пица, така и продължиха да гледат умно. После пак на възможно най-прост английски. Накрая единия се обърна към другия (на италиански) с думите: "Че да не съм длъжен да знам английски". Де да знам, те и в Италия комунягите измряха в 21 век пък и тия бяха доста млади, но може пък и да са били лаборанти...

П.С. Мине, не мине - върне се някое от чужбината пък като почне да помага на изпаднали в беда чужденци, та чак си описва подвизите из вестниците. Екс ан прованс...
28 Юни 2017 00:38
webcafe.bg
28 Юни 2017 00:44
Д-р Тормозчиян
27 Юни 2017 21:53
Мнения: 6,214
От: Botswana
Скрий: Име,IP

Големият проблем е славянскобалканският ни манталитет


Не че съм славянофил, ама славяните нямат никаква вина за нашия манталитет, който е формиран изцяло през ония злощастни 5 века.


***
Че не си славянофил е добре известен факт, а за манталитета не бъркай нашия с твоя.
28 Юни 2017 00:50
Я пробвай във Франция!


Във Франция много по-лесно може да се ориентираш. Например в метрото в Париж няма нужда да питаш касиерката, има си приложение - сваляш го на смартфона и то ти казва кои линии да ползваш и откъде да излезеш, тъй че няма защо да питаш някого къде е "стрийт Витоша". На всяка гара има безплатни подробни карти на градския транспорт, за всяка линия има брошурки с разписанията. На всяка спирка има карта, разписания и автомат, от който може да си купиш всички видове билети. Менюто е на няколко езика, може да платиш с монети, банкноти или банкова карта. Освен това на спирката задължително пише в каква посока вървят автобусите, т.е. крайната спирка. Билетите са направени така, че да те улесняват, а не да те тормозят, както е в България.

Отделно в интернет има прекрасни сайтове, в които има изчерпателна и актуална информация за транспорта във всеки град, с добри вътрешни търсачки за маршрути. Нещо, което не може да се каже за София, а и за другите български градове. Дори и на български не можеш да намериш необходимата информация, пък какво остава на други езици.
28 Юни 2017 01:02
Кво рекох, кво ми се отговори... Пак.
Да не смее човек да каже нещо.
28 Юни 2017 01:11
Метрото в Париж, ах мон диьо!? Мръсно, пълно с млади араби, които играят на търсачи на силни усещания катерйки се по вратите на влака и скачащи точно преди тунела, пък и с не толкова млади, от които е по-добре да стоиш по-надалеч. Най-приятно става когато напуснеш метрото и на изхода или извън него те заобиколят група странни субекти, коитo започват да ти искат да покажеш използуваните вече билети и ако не дай боже си имал неблагоразумието да ги изхвърлиш - не ми се описва разправията с дърпане, бутане, заплахи и крясъци на чист френски, както и всякакви други номера докато не платиш глоба. А как си влезнал барабар с невръстните си деца и жена си е въпрос, който касае само и единствено теб самия. Удоволствието обаче е незабравимо като слезеш на Сакр-Кьор и поемеш баира (окупиран от мюсюлманите).

Подобна случка в Лисабон. Имат си там една мини-Айфелова кула на която се качваш с асансьор. Билетите се проверяват и маркират при качването. Удивително обаче и на слизане/излизане. Сякаш някой може да се качи без асансьор (без да плаща) пък след това да слезне с него. И ако като православен наивен ристиенин си решил че билета на връщане не ти трябва - готви се за солена глоба и овикване все едно си джебчия хванат на Шан-з-Елизе.

Ама ние някои българи си падаме расисти, нъл тъй Тормозчян, дето не в клин, ни в ръкав се титулуваш и доктор.
28 Юни 2017 01:17
"Некст тайм уи хев то спик българиан", усмихва се едното момче с раницата.

По-добре да няма "некст тайм", мисля си аз..."

***
С това приключвам. Просто няма какво да добавя. Някои са по-католици и от папата. Дерзайте!
28 Юни 2017 01:26
Удоволствието обаче е незабравимо като слезеш на Сакр-Кьор и поемеш баира (окупиран от мюсюлманите).


Точно баирът на „Сакре Кьор“ никога не е бил окупиран от никакви мюсюлмани, или от когото и да било другиго. А на подстъпите към него има продавачи мюсюлмани в сувенирните магазинчета, но не съм чул да са ухапали някого.
28 Юни 2017 02:37
Така или иначе у нас рядко отговарят на "добър ден" от непознат, сякаш за всеки отговор държавата им отнема по десет лева от заплатата.




Ежедневна истина, поднесена в стил "Чандлър".


28 Юни 2017 03:45
Имената на улиците и булевардите не се изписват на чужд език, а се транскрибират на латиница

В България, за разлика от например Сърбия, не просто се транскрибира, а се превежда на английски. Като почнеш от надписите на улици, минеш през имената на институции и личните табелки на военните и свършиш с надписите върху полицейските коли и най-вече униформи на полицаите.

Едва ли има друга неанглоезична страна (или със съвпадащо на местният език изписване), където върху униформите на полицаите да пише единствено POLICE.
Това е характерно за колониите. Не че България не е, де.
28 Юни 2017 03:52
Относно знаенето на езици.

Английският е език от немската езикова група. Затова и се знае масово в тези страни, но не и в останалите.

В България никога няма да има много хора, които знаят западни езици, защото тези, които остават в България и се примиряват да работят цял месец за сума равна на дневната надница в западна Европа, го правят и защото не знаят западен език. Тези които знаят се изнасят.

Относно удрянето на чест - "Тук е България и се говори български", все още не е масово, но може и да стане. Нека не забравяме българската народопсихология. Андрешко няма да възрази открито на бирника, но ще го вкара и остави в блатото. Пасивната съпротива е българският патент.
28 Юни 2017 04:03
А да искаш от продавачка на билети или от служителка в провинциален клон на банка да знаят езици, е повече от наивно и глупаво. Те, ако знаеха езици нямаше да продават билети или висят в банков офис.
28 Юни 2017 06:44
Във Франция много по-лесно може да се ориентираш. Например в метрото в Париж няма нужда да питаш касиерката, има си приложение - сваляш го на смартфона и то ти казва кои линии да ползваш и откъде да излезеш, тъй че няма защо да питаш някого къде е "стрийт Витоша"

Няма нужда да питаш касиерката, защото има туристическа информация. При нас такова животно, с лека уговорка, има на летището и в подлеза на университета. В метрото няма въобще (с изключение на едни листовки, които се продават на касите, ама не на всички каси, срещу 0,50 лв), на централните гара и автогара също. Какво им е работното време, защо са скрити в подлеза, какви материали има в тях, както и защо няма информация къде се намира туристическата информация - това са добри въпроси, които трябва да бъдат зададени на съответните отговорни лица.
Сещам се за туристическата информация в Белград. Руски не знаеха, английски също, а вътре имаше точно пет листовки, на нито една от които нямаше карта на града, по-скоро бяха реклами.
28 Юни 2017 07:01
Д-р Тормозчиян
28 Юни 2017 01:26
Удоволствието обаче е незабравимо като слезеш на Сакр-Кьор и поемеш баира (окупиран от мюсюлманите).


Точно баирът на „Сакре Кьор“ никога не е бил окупиран от никакви мюсюлмани, или от когото и да било другиго. А на подстъпите към него има продавачи мюсюлмани в сувенирните магазинчета, но не съм чул да са ухапали някого.

***
Не пожелавам на никого да бъде ухапан, но все пак опитай да минеш докато трае Рамадана (може и да го бъркам с друг мюсюлмански празник когато става масовото целодневно дупене по улиците на баира). Извинявам се за грубия език, надявайки се да не съм наранил тънката славянофобска душевност, но дръзналите да го сторят едва ли ще се разминат с едното нахапване.
28 Юни 2017 07:03
Мдааа...
Предлагам следващата статия да е по въпроса за познанията на българите по тригонометрия, сравнени с тези на по-цивилизованите нации...
28 Юни 2017 07:13
Не твърдя че знам повече от когото и да било за ДНЕшНОТО българско ниво в една или друга област, вкл. тригонометрията. Отлично си спомням обаче внезапната и шокираща (за мен) промяна настъпила някъде около магурския период, когато бабаитлъка стана куул, а побоищата по светофарите - ежедневие. Това че тулупите са лице на нацията днес не означава че матрЯла е по-лош откъдето и да е другаде.
28 Юни 2017 07:49
Гладиатор 27 Юни 2017 21:15
И някак не е редно да се гордеете, че НЕ знаете никакъв чужд език, би трябвало даже да се срамувате от това"
И защо да се срамува ??? Смайващо. Във все повече млади хора се изявява някакво робско мислене ... дори не се усещат. И не само робско мислене, а и липса на себеуважение.

А още Маркс навремето е казал :
Владеенето на английски език е мощно оръжие в борбата за оцеляване.
Ама кой да чете ?
Ученето е следствие на робското мислене и липса на себеуважение , А ?
28 Юни 2017 08:27
А още Маркс навремето е казал :
Владеенето на английски език е мощно оръжие в борбата за оцеляване.
Ама кой да чете ?
Ученето е следствие на робското мислене и липса на себеуважение , А ?
VOCI-ка ти откъде го избута това от Маркс? Вие завършилите в СССР сте изяли с кориците Маркс и Енгелс. Така сте подготвени за следващия етап в човешката история- комунизма, че одма ще слкочите в него. Или разчиташ, че повечето българи не са ги чели.
28 Юни 2017 08:40
Добре де на Запад също не знаят български, а той е един от Европейските езици. Французите не обичат да говорят на английски.
основният проблем у нас, че нашите не обичат точната информация. Вървете на метростанция "Сердика" да видите колко чужденци, пък и българи от провинцията, се въртят без да могат да разберат коя линия да вземат за летището. На входа пише "Люлин - Младост". Те пък откъде ще знаят къде е Люлин и къде е Младост. Никаква допълнителна информация, че крайнате спирки са летището и бизнесцентъра. На входа на другата линия нищо не пише.
Ами да вземем имената на улиците, номерата на блоковете и входовете. Там общинарите могат много лесно да решат проблема. Да задължат всеки вход да сложи информация за улицата, номер на блока и номер на входа. Ако не се сложат в определ срок глоба. Обаче общинарите са толкова задръстени от мисли как да си осигурят старините, че такива неща не им идват в главите на тези суеци.
Да не говорим за паметника пред НДК. Що глупости се изписаха. Това е история и трябва да остане. В него няма никаква политика. Ако ме питат мен трябва да остане такъв какъвто е сега. Той най-добре олицетворява България по време на демокрацията. Ошушкана до костите.
28 Юни 2017 08:43
Тъз Марийка касимова да дойде да я поизпитам по английски. Да видим колко го знае.
28 Юни 2017 08:50

Майната и на тая гнила цивилизация. Тя и без това т тъне в развала -- духовно-умствена и нравствена, а от там -- и повсеместна
28 Юни 2017 08:52
Да не говорим за паметника пред НДК. Що глупости се изписаха. Това е история и трябва да остане. В него няма никаква политика. Ако ме питат мен трябва да остане такъв какъвто е сега. Той най-добре олицетворява България по време на демокрацията. Ошушкана до костите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД