:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,498,786
Активни 96
Страници 3,129
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Пастафарианци от вси страни

Бойко Ламбовски
Политиците са нещо като санитари на обществените сакатлъци. Сакатлъците пък се предизвикват от неизбежния сблъсък между интересите на различни групи. Политиците, при това всички, трябва да са санитари, но на практика го изискваме само от онези, които са на власт. Политиците в опозиция нерядко са катализатори на такива сакатлъци. Понякога са и техни детонатори.

Горе-долу такива са основните задължения в тази професия - политик. Другите характеристики са степени на умения и ловкост при упражняването й, но все е в рамките на горенахвърляните, макар ангро, рамки.

Журналистите пък, които преди бяха малцина, а сега - с повсеместния интернет, със социалните мрежи, блогърството и влогърството, са огромно мнозинство в обществото (тоест всеки стана журналист, както всеки е фотограф с новите машинки); е - те са нещо като озвучаваща система. Една огромна стена за какофонично ехо, могъщ интерпретационен фон, на който политиците с техните думи и действия някак порастват,макар само виртуално, а не морално и интелектуално -и стават исполински като сянката на дребния Сам в кулата на орките, да речем. (От киносагата "Властелинът на пръстените")

Опасно е да има политик на власт, който се държи като политик в опозиция по време на сакатлъци. Но непрекъснато гледаме такива. И е не по-малко опасно да оставиш интерпретациите на екшън като този в Асеновград на огромната тълпа "нови журналисти", както аз наричам реагиращите в Мрежата на каквото и да било. Имам предвид общи тезиси като: "Цигани бият български деца" - тезата на патриотари и мотористи, и контрапропагандата от хуманистичен тип, също нелепа като генерализация: "Български деца бият мюсюлманки".

Тези неща - незначителни в крайна сметка като първоначални инциденти, до голяма степен са плод именно на подклаждан от политиците радикализъм. Не казвам, че го измислят политиците - о, не; те само го вземат като настроение от някои уплашени, обезверени от немотия и силно емоционални, ала необразовани слоеве. Този радикализъм е най-лесният, но и най-порочният начин за печелене на привърженици. Ако аз искам например да вляза с летящ, макар и опасен, старт в политиката, няма да говоря това, което ви говоря сега, а ще артикулирам убедително горе-долу следното: "Съседите искат нашата земя, циганите искат нашата кръв, бежанците искат нашите къщи и пари, турците искат нашата вяра и нашите жени! Обединявайте се, братя, и заставайте зад мене, аз ще ви поведа към светлото бъдеще на чистата българщинА!"

Не си мислете, че виня само нашите политици. И че по стар автопринизяващ навик търся злото само тук. Нищо подобно. Злото е навсякъде. Искам да ви обърна внимание, че политиците на власт, особено в големи и силни страни, някак също обичат конфликтите от политически, етнически, социален и всякакъв аспект в другите части на света. Особено в такива части, които им се струват в тяхната сфера на влияние. И медиите - тоест журналистите там, също ги обичат. Охотно ги интерпретират и по възможност - добавят апломб и подробности, без да излизат уж от истината, но то е истина, отразена в безброй криви огледала. Повярвайте, знам как се прави това. С включването пък на големия хор в Световната мрежа се стига до коментарни изблици от социален, религиозен и етнически характер, които са направо патогени. Те заразяват с ненавист и страх много мозъци, особено тези в по-луди и по-незрели глави. Така и в нашите конкретни български неща се набъркват всички големи, които не ги мързи, и повярвайте - всички те имат интерес да имаме конфликти и проблеми, понеже разчитат да ги викнем накрая като върховен арбитър и попечител.

Сега нека ви върна към термините от лозунгите, които цитирах по-горе. "Български деца, цигани, мюсюлманки..."

Цигани се бият помежду си всеки ден, български деца се бият помежду си всеки ден, мюсюлмани се избиват всеки ден по света, но това не става обект на такова политическо лозунготворчество, каквото се получава при нелепите обобщения от етнически и религиозен характер. Затова, понеже не съм политик, ще ви насочакъм моя любим култ - пастафарианството.Пастафарианството, или култът към Летящото спагетено чудовище, съществува около 12 години. Създател му е американецът Боби Хендерсън, пожелал да пародира традиционните религии и антагонизма между тях. Един от атрибутите на правоверния пастафарианец е да ходи с гевгир на главата си. Въпросният гевгир докара много беди на австриеца Нико Алм, на руснака Андрей Филин и други още особи. Те искат да са с този гевгир на снимките за шофьорска книжка, паспорт и други документи, а властите ги мразят заради този зевзеклък, пращат ги по психиатри и прочее. Логиката на пастафарианците е следната - след като някои се увиват с чалми, други носят кипа, трети брада и расо, то и ние имаме право да носим символа на нашата вяра официално.

Обикновено пастафарианците побеждават в съдебния спор!

Както вече казах, не съм политик, затова си позволявам само този съвет: гледайте през гевгира всеки, който драматизира и насъсква едни двуноги срещу други. Той е или обикновен негодник, или негодник, който иска власт.
8
3878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
03 Юли 2017 21:00
Че то, ако няма проблеми, за какво са ни политици?

Натисни тук
03 Юли 2017 23:18
Те искат да са с този гевгир на снимките за шофьорска книжка, паспорт и други документи, а властите ги мразят заради този зевзеклък, пращат ги по психиатри и прочее. Логиката на пастафарианците е следната - след като някои се увиват с чалми, други носят кипа, трети брада и расо, то и ние имаме право да носим символа на нашата вяра официално.

Логически погледнато са прави. И‌ плюс това имат основание: на всяко летище има изискване да се свалят шапки и шалове. Ха познайте дали важи за онези забрадки!
Познахте, не важи! Виждал съм с очите си да махат шала на жена в инвалидна количка, да й събличат горната дреха и да й помагат да мине през скенера, докато една забрадка си мина забрадена.
Това е положението. След като някой може да иска привилегировано третиране на база националност или религия защо пък ние останалите да се примиряваме да ни налагат правила?
Подкрепям такова движение.

Обикновено пастафарианците побеждават в съдебния спор!

Ами да. Имат право хората да изповядват каквато си искат религия.... Кой е казал, че само традиционните религии имат право на съществуване?
04 Юли 2017 06:19
Политиците не били виновни?????? А кой обособи тез малцинства и реши да им даде права?! И всъщност какви "права" им даде??? Правото да са различни, т.е. мразени и нарочени за враг? Ако гейовете си бяха единици и си живееха като нас, кой би се сетил да ги ругае и заплашва, но виж един гейпарад си и доста добър повод половината българи да скочат и да побеснят в мрежата. Третирането на турците като малцинство само връща спомените, че Турция ни е поробила за 500 години и ужасът по време на Студената война, че иска и може да ни нападне. Че и накара българските турци да носят забрадки и да считат, че тя е тяхна родина, макар че от векове са си на практика българи!!!!!!!!! Ами циганите? Те дори и държава си нямат. Кой има интерес от такова малцинство? Някакви правозащитници, интегратори, които искат да усвояват пари. Да отделиш едни хора от другите, пък после да харчиш, за да ги интегрираш, това е пълно безумие, но и чудовищно престъпление. И спрямо нацията, г-да патриоти, и спрямо тях, господа защитници. Но вие ще поддържате този конфликт, за да печелите от него. А балъците ще се бият помежду си, защото вие ги насъсквате.
Ха да видим кой и защо унищожи българската икономика, при която всички цигани работеха??? Те и българите работеха, а не бягаха от държавата си. На управниците им харесва тази анархия и пълна безотговорност. Системата, в която всеки трябва да се спасява сам, че няма работа, здравеопазване и трябва да краде и убива, за да оцелее. За разлика от управниците, които крадат, за да забогатеят още. Докато балъците се бият едни срещу други с коловете и камъните, вместо да погнат тях, че са ги докарали до това положение/ кошмар.
04 Юли 2017 08:02
""Съседите искат нашата земя, циганите искат нашата кръв, бежанците искат нашите къщи и пари, турците искат нашата вяра и нашите жени! Обединявайте се, братя...!"

***
Нататък... помия.

***
"Цигани се бият помежду си всеки ден, български деца се бият помежду си всеки ден, мюсюлмани се избиват всеки ден по света, но това не става обект на такова политическо лозунготворчество, каквото се получава при нелепите обобщения от етнически и религиозен характер."

***
Мюсюлманите избиват християни! А циганите викат на българите "гяури"! А всеки, който го мисли се оказа патриотар и моторист!? Политкоректността май става доста подла...
04 Юли 2017 08:04
Ся, покриването на главата на жената като норма е описано в Библията във Второто послание на апостол Павел до коринтяни. Баба ми, родена 1898 г, а и майка ми, много често носеха забрадки. Чисти българки.
04 Юли 2017 09:27
Ся, покриването на главата на жената като норма е описано в Библията във Второто послание на апостол Павел до коринтяни. Баба ми, родена 1898 г, а и майка ми, много често носеха забрадки. Чисти българки.

Въпросът е не защо носят забрадки, а защо за тях не важат правилата като за останалите. Щом се свалят шапки и шалове при проверка на летището, защо забрадките не се свалят? И защо някой си ще се снима с всякакви религиозни атрибути за паспорт, а на мене ще ми налагат ограничения какво не мога да нося на снимката.
04 Юли 2017 11:53
Политиците- санитари на обществени сакатлъци? По- скоро:
"Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedies"
Groucho Marx
04 Юли 2017 12:17
Тези неща - незначителни в крайна сметка като първоначални инциденти, до голяма степен са плод именно на подклаждан от политиците радикализъм. Не казвам, че го измислят политиците - о, не; те само го вземат като настроение от някои уплашени, обезверени от немотия и силно емоционални, ала необразовани слоеве


Бойко Ламбовски е пич .. "незначителни в крайна сметка като първоначални инциденти" ..

Ето пример от 2015 :
Новодошлите нападат с тръби, брадви и ножове другия шофьор и двамата му спътници.

Най-сериозно пострадал е 27-годишният Живко, който е намушкан в гърба. Ножът проникнал директно в белия дроб, обясни пред Нова хирургът д-р Даниел Вълчев.
Другите двама - Георги и Цветомир, са в неврохирургията. Те са на 28 години.
Единият е със счупен череп, а другият - с мозъчно сътрсение и множество наранявания по тялото.
Ако моят син е "със счупен череп, ... с мозъчно сътрсение и множество наранявания по тялото." хич няма да ми се вижда, че това е "незначителни в крайна сметка ... инциденти" ..
Сигурно Бойко ще да е обръгнал - били са го и са го е..ли до насита , па и си е юначен по принцип!
.."като настроение от някои уплашени, обезверени от немотия и силно емоционални, ала необразовани слоеве."

И конкретен въпрос - родителите на едно от децата, са със собствен бизнес и не малки дохори .. родител на друго дете - е с две висши , едното - от Австрия ..

Истината е в сравнението .. хубаво е, самият юначен Бойко Ламбовски, да обясни ТОЙ самият с какво образование е и с какъв доход , та не изпада в такова " настроение " и въобще не е ,тъй както са " някои уплашени, обезверени от немотия и силно емоционални, ала необразовани слоеве."

Бойко има 10К $ доход месечно? .. и ето - не изпада в уплашено настроение !

Значи - да подсигурим на всеки подобен доход и той няма да е "обезверен от немотия " !

Бойко е с докторантура от Харвард ? Значи - да насочим усилията натам и все повече население, няма да е сред "силно емоционални, ала необразовани слоеве." ..а ще е , като самият Ламбовски с настроение непукистко и юначно !
Не ли?

Ето и пример - различна реакция, при образовани и заможни и при необразовани :

Иполит Матвеевич скри глава в раменете си и заохка.
— Ама че баба! На мене едва не ми откъснаха главата и аз — нищо: бодър съм си и весел ..
А Ламбовски го уважавам ..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД