:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмите ще имат 1 месец да се издължат на напуснал служител

Повече хора ще имат право да ползват фонда за гарантиране на вземанията
Работодателите ще имат един месец, в който трябва да изплатят всички дължими обезщетения на служителите си при прекратяване на трудовия им договор. В момента подобен срок в Кодекса на труда не съществува. Тази промяна в Кодекса на труда срещу некоректни работодатели предлагат депутатите, след като два месеца проучваха случаите на неизплатени заплати. Временната комисия в парламента бе създадена по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Първоначално законопроектът, качен на сайта на парламента, предвиждаше срокът да е три месеца. По-късно обаче се появи нов текст, в който вече се дава само един месец за пълно издължаване. Въвеждането на срока се подкрепя от Министерството на правосъдието, според което липсата на срок "създава възможност на работодателите да отлагат във времето изплащането". А след изтичането на трите месеца инспекцията по труда ще може по безспорен начин да налага принудителни административни мерки. Срещу въвеждане на срока обаче има редица становища, като това на асоциацията на банките, според която той означава, че работодателят ще дължи лихви за забавяне чак след изтичането на месеца, а не от първия ден, както е сега.

Влязло в сила предписание на инспекцията за забавени над 2 месеца възнаграждения ще бъде достатъчно основание служителят да поиска издаване на заповед за изпълнение срещу работодателя. Тези промени в Гражданския процесуален кодекс ще спестят нуждата от водене на съдебни дела за доказване на основанието и размера на възнаграждението, пише в мотивите към законопроекта.

С други текстове се увеличават възможностите за ползване на фонда за гарантиране на вземанията. Сега освен служителите, които са в трудово правоотношение с работодателя към момента на откриване на производство по несъстоятелност, претенции могат да предявят и хората, чийто договор е бил прекратен през последните 3 месеца преди датата на вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност. Занапред фонда ще могат да ползват хората, които са уволнени до половин година преди решението на съда. Манолова искаше срокът да е една година, за да работи реално тази възможност. Предложението й обаче не е прието.

Неясно защо се увеличава срокът, в който НОИ отпуска вземанията от фонда след датата на вписване в търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност. Досега срокът беше 2 месеца, а сега става 3. Нерешен остава и един от големите проблеми в сегашния закон - обвързването на вземането с момента на откриването на производство по несъстоятелност, което понякога отнема години. Манолова се оплака, че друга важна промяна засега остава извън пакета с мерки срещу неплащането на заплати - работодателите да не могат да прехвърлят фирмите си на клошари, ако не са изплатили дължимите заплати на служителите си. В него е предвидено обаче фирмите, които дължат заплати на служителите си, да не могат да участват в обществени поръчки.

ДЕЙСТВИЕ

Прокуратурата започва проверка в затворилата търговска верига "Пикадили" заради многото жалби за неизплатени заплати от служителите й. Проверката ще се прави от Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, която за един месец трябва да установи дали има данни за извършени престъпления, включително финансови, данъчни или срещу осигурителната система. В хода на проверката от МВР ще разпитат управляващите и представляващи "Селект трейд", собствениците на "Пикадили".
2
1377
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Юли 2017 09:56
На колеги които искат да напуснат веднага работодателя им дава да подпишат Молба за напускане по взаимно съгласие в която има следния текст ''нямам финансови претенции към фирмата''и естествено подаряваш заплатата си от последния месец и няколко дена от настоящия
09 Юли 2017 07:47
И не забравяйте- 10000 лева глоба, само със "забележка" все едно нищо не правите.Има хора, които по 4 месеца не са виждали езито на монетата- ангария.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД