:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ ще причаква с фишове на границата летуващите в Гърция

Пътната полиция може да стане причина за опашки на КПП-тата заради дългите произволни проверки
Пътната полиция ще проверява за невръчени фишове и неплатени глоби по граничните пунктове с Гърция в най-натоварените дни от летния сезон, когато десетки хиляди хора пътуват за почивка. На практика КАТ може да вгорчи края на ваканцията на много хора, като предизвика опашки и дълги забавяния. "По граничните пунктове вече така или иначе се чака на опашка и има достатъчно време за проверки", обясниха от МВР. Засега няма информация кога ще започнат проверките, нито дали те ще са масови или на случаен принцип.

Новата стратегия на КАТ за борба с ниската събираемост на глобите и невръчването на електронните фишове бе обявена преди няколко дни. Патрулите вече са оборудвани с таблети, чрез които правят бързи проверки. Катаджиите проверяват не само шофьорите, но и пътниците в автомобила. Ако се окаже, че имат фишове, които не са стигнали до тях, те се разпечатват веднага на мобилните принтери в патрулката и се връчват.

КАТ вече проведе подобна акция на пункта Калотина в четвъртък. Тогава бяха проверени над 40 души - шофьори и пътници, и бяха връчени 10 фиша за общо 1300 лв. Шест от тях бяха само на един човек. Сега от КАТ са решили да повторят акцията и по граничните пунктове с Гърция.

При подобна проверка може да се стигне и до отнемане на книжката. Според Закона за движение по пътищата при неплатена глоба свидетелството се отнема до заплащането й. На практика това означава, че на туристи, тръгнали към Гърция, може да им се наложи да плащат глоба, ако искат да шофират колата си.

Проблемът обаче не е само с граничните пунктове. Според шофьори, спрени за новите проверки в София, процедурата отнема до 40 минути. Това означава неоправдано забавяне, пропускане на насрочени срещи, излишни нерви, особено когато проверяваните са напълно изрядни.

КАТ обаче не се интересува кого проверява. Катаджиите могат да спрат абсолютно всеки, дори и да не е извършил каквото и да било нарушение. В инструкцията на МВР, с която се регламентира пътният контрол, е записано, че КАТ при видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или разположението на товара, които да създават опасност, когато начинът на движение и поведение да поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление. Едновременно с това обаче инструкцията оставя възможността да бъде спрян абсолютно всеки, дори и да няма изброените условия. В документа е записано, че когато при проверката се окаже, че няма нарушение на правилата, полицаят изготвя докладна записка в края на смяната. Не е записано да се дължи поне извинение за потърпевшите.

"Аман от казармени порядки", коментира вчера във "Фейсбук" пиар експертът Любомир Аламанов. "За пореден път една административна единица - КАТ, признава, че дотук не е могла да си свърши добре работата по връчване на наказателни постановления и събиране на глоби. Няма извинения или оставки по повода. Ако аз не мога да си върша моята работа, ще ме уволнят или прекратят договора. Ако КАТ не си върши работата, просто тормози хората. Казвам "тормози", защото предложеното решение не е как служителите на КАТ да подобрят собствената си работа или как самите процедури да бъдат подобрени. Решението е да бъдат тормозени всички хора. Все някой нарушител ще падне в мрежата. Представете си, пътувате петима колеги към среща. Катаджия ви спира и започва бавно и напоително проверяване на всички в колата. Може да има нарушител. А може и да няма. Но и в двата случая на вас са ви загубили времето. Ако претърпя загуби поради закъснение, кого да съдя? Може би КАТ? Категорично отказвам да бъда тормозен, защото служителите на КАТ не могат да си изпълнят функциите и да си връчат призовките или да си съберат парите. Как ще ми гарантира ръководството на КАТ, че това няма да бъде използвано от редови полицаи за тормоз? Вече има случаи, когато случайни ченгета от районните управления спират автомобили и казват: "О, трябва да изчакаме десетина минути колегите, за да напишат фиш". Ние към полицейска държава ли отиваме или към какво? Това май по дефиниция си е административен произвол. Ако администрацията не може да намери други процедури да наказва виновните, освен да тормози абсолютно всички, май е време тази администрация да си ходи"", коментира Аламанов.КАМЕРИ

Пътният знак Е24, който предупреждава шофьорите, че навлизат в участък с камери на КАТ, вече няма да се използва. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, които влизат в сила в неделя. Промяната бе направена по инициатива на управляващите след искане на МВР. От пътната полиция се аргументираха, че знакът обезсмисля контрола с камерите, защото водачите карат бавно в този участък, а след това отново увеличават скоростта.
30
3918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
07 Юли 2017 19:15
КАТ ще причаква с фишове на границата летуващите в Гърция

На флизане в Гърция или на излизане
07 Юли 2017 19:37
На практика КАТ може да вгорчи края на ваканцията на много хора...........


На практика върнаха "законен" рекет и предишните хранилки за КАТ!
Тъпа милиционерска държава!
Защо да не вгорчи живота на хората?!?
07 Юли 2017 20:02
На флизане в Гърция или на излизане
На излизане от България, разбира се . Докато са парични кандидат-глобяваните и "скопени" от към време за обжалване. Отделно, че от другата страна на опашката, от към Гърция, Пътна полиция няма правомощия.
07 Юли 2017 20:31
Ми, жегите са виновни!!!

Разтопяват и малкото сиво вещество, което е останало по рождение в главите на бая народ от нашите

07 Юли 2017 21:02
Господа управляващи, повярвайте ми като на дългогодишен ръководен служител само в КАТ и то в Националната полиция-КАТ има само контролни функции и не е редно органа налагащ наказания да се занимама със събираемоста. Това го няма в Европейския съюз.За целта има специализирани държавни органи-НАП, данъчната администрация и ЧСИ с огромен щат, докато КАТ е едва 1600 души. Не настройвайте хората срещу държавата, защото търпението си има граници. След като КАТ подаде имената и ЕГН на нарушителя, който не си е платил на ход е специализираната държавна администрация. Времето което ще загубят контролните органи за справки с таблети и разпечатване на документи ще осуети проверка на още толкова нарушители. Според мен отиваме в крайност.
07 Юли 2017 21:09
А, Зайо, ти що си без шапка бе?
07 Юли 2017 21:16
А що не се разположат на всички бензиностанции и то едновременно???

Така или иначе всеки ще зареди, а НЕ всеки ще ходи до Гърция...
07 Юли 2017 21:20
Ако администрацията не може да намери други процедури да наказва виновните, освен да тормози абсолютно всички, май е време тази администрация да си ходи"


Поредният епизод от сериала "Държавата срещу гражданите"
07 Юли 2017 21:30
c7


Цялата държавна машина заприличва на шпицкоманда....и единствената цел е събиране на пари....за нуждите на крадливата политическа пасмина.
07 Юли 2017 21:36
КАТ има само контролни функции и не е редно органа налагащ наказания да се занимама със събираемоста.

Те няма и да се занимават. Ама нали, според някакъв идиотски закон, не може НАП да тръгне да ти събира глобите, без преди това някой призовкар да те е открил и връчил честитка? Е, сега всичкото МВР се е впрегнало да търси такива укриващи се.
07 Юли 2017 22:18
Имам златен талон.
Кормувам съгласно закона и не бързам за никъде.
Вярно е, че постоянно отнасям псувни на забързали се за на някъде, но определено вижам много плач тук в коментарите.
07 Юли 2017 22:50
От Спаси София бяха монтирали една камера да следи бус лентата на Цариградско. За 2 часа минаха десетки хиляди левове глоби. Ама няма кой да спира за такива глупости и да събира глоби. Друго си е да тръгнеш наред да спираш всички и да се чудиш за какво да се ебаваш. А мангалите без книжки какво ще ги правят? КАкто обикновено - бегай, да не те виждам.
07 Юли 2017 23:18
Е, сега всичкото МВР се е впрегнало да търси такива укриващи се.

Впрегнало се е, но пък е по - ефективно и икономично, вместо призовкар да посещава домове по 10 пъти напразно.

Вярно е, че постоянно отнасям псувни на забързали се за на някъде, но определено вижам много плач тук в коментарите.

Смешен плач. Вместо да ревем, че милиони лв. от глоби не се събират заради наглостта на тарикатите, ние ги ожалваме.
08 Юли 2017 00:46
''Под фуражка акъл не вирее!''
08 Юли 2017 00:49
Бобърче и аз имам златен талон, обаче ти си абсолютен педал!
08 Юли 2017 04:45
ogo 08 Юли 2017 00:49
Бобърче и аз имам златен талон, обаче ти си абсолютен педал

Ма мноо си прав, да знаеш! Няма начин да си читав, щом спазваш законите в България!

08 Юли 2017 06:16
Карайте внимателно , пичеве и пи...такова де.
Пожелавам на всички да стигнат здрави и читави там за където са тръгнали .
08 Юли 2017 06:45
Пътната полиция ще проверява за невръчени фишове и неплатени глоби по граничните пунктове с Гърци
Напоследък от катаджийските кадри извират идеи и тече мозък. Причината за тази активност е, че много факти доказват пълната неспособност на КАТ да изпълнява задълженията си и да осигури спазване на правилата за движение, както и безопасност при пътуване. Опитват се да прехвърлят на другите отговорността за собствената си некадърност и да замажат очите на публиката. За съжаление повечето от идеите им са тъпи, а мозъкът е милиционерски. Струва ми се, че в резултат на тази катаджийска активност най-после ще се стигне до единственото полезно и разумно решение. И то е КАТ да се закрие.
08 Юли 2017 09:47
Много добър почин на другарите от КАТ! Въобще след самосезирането от клипове с нарушения, лаптопчета в патрулките, махането на знака който и без това няма да го видя карайки със 100 в познато населено място или маршрут почват да ми харесват. Проверките на опашките на границата или на бензиностанциите на Марешки въобще няма да те забавят дори и да си в нарушение защото няма да се проверява първата кола от опашката, кола в която има семейство с деца а такава в която пътуват възрастни и през това време /15-30 сек./ си пазиш реда и опашката след теб те чака. За ''губенето на време'',-проверки могат да се правят и след 17 часа,кои бизнесмени и бизнесменки работят след 17 /втора и нощна смяна/?. Самата проверка колко трае ако си изряден-чукане на ЕГН-то в катаджийския архив.
08 Юли 2017 11:26
Съсипват на гърците туристическият бизнес - сега българите ще ваканцуват в Румъния !
***
Абе хванали са ви цаката най-после - затова пискате !

Ще е добре обаче тия , които не искат да си плащат глобите - белезниците и или в полицейския фургон , или закопчан за вратата на колата , докато дойдат да го приберат с полицейската кола или фургон !
08 Юли 2017 12:09
Време е глобите да минат на системата на дневните ставки - толкова и толкова дневни ставки по толкова лева (нетният доход делен на 30=една дневна ставка). И после като не си платиш, лежиш броя на дните. Понеже става дума по-горе за Румъния - така е даже в Румъния.
И ти се изпраща на адреса, на който са ти личните документи, като няма нужда да си го получил или да ти е било връчено с обратна разписка. Обжалването е по подразбиране.
Няма да има нужда от панаири по границите.
08 Юли 2017 13:17
Предлагам всеки милиционер (не само кат) да
има право да проверява по всяко време гражданите, селяните и тези с неопределена сексуална ориентация за неплатени глоби, данъци, здравни осигуровки, лоши кредити, неплатено парно, ток, вода, неприличен външен вид, употреба на алкохол и други упойващи средства. При едно нарушени глоба и събиране принудително дори на място вземанията, при 2-3 нарушения директно затвор, при повече разстел на място.
08 Юли 2017 15:44
А що не ги причаква и НАП да иска доказване на приходите?
08 Юли 2017 17:20
Това е много добра идея! Направо Велика! Кой я измисли?
Почвам с предположенията - Цветанов? Горанов? Кирилов? Радев - оня Радев? Десислава Атанасова? Биков - мууу? Караянчева - онази - "по пекински? ?
08 Юли 2017 17:34
Можеше и по-грабващо. КАТ ще изчуква на границата летуващите в Гърция.
09 Юли 2017 01:06
След като КАТ подаде имената и ЕГН на нарушителя, който не си е платил на ход е специализираната държавна администрация.
ЕГН-то не го пише на регистрационната табела. А дирекция "Пътна полиция" няма база-данни за глобите - кой, кога, къде е съставил акта за нарушение. Ползват базите на гранична полиция за да рекетират по телефона за измислени глоби - "пусни един плик с пари" и фишът ти изчезва (а изобщо не ясно, дори на самите катаджии дали го има).
09 Юли 2017 10:08
"По граничните пунктове вече така или иначе се чака на опашка и има достатъчно време за проверки", обясниха от МВР.


Тъп, по-тъп, най-тъп,

09 Юли 2017 11:59
Мисля, че и друг път съм разказвал във форума за тази случка - дойде клиент (тираджия), и ми се оплака как са го глобили на излизане от Немско. Докато стоял в колоната, до него спира полицейска кола и двама любезни служители го молят за документите, вадят една подвижна масичка, лаптоп, принтер и тн. Заявяват му, че има оплакване срещу него за опасно шофиране в еди къде си. Ако си признае вината - глоба 300 евро. Можел да обжалва пред съд, но тогава глоба + съдебни разходи и задържане на камиона докато минат формалностите. Платил на място и го пуснали да върви. После се присетил, че бил натиснал някаква кола, но не било нарочно защото закъснял с престрояване за отбивка. Кога нашите милиционери ще работят така?
09 Юли 2017 12:04
Джиджи,
точно това ми направи впечатление>‌ Абе така и така ви е гадно с чакането по границите, ама защо да търсим начин да го намалим това време, като можем да го -направим поне двойно по-неприятно, а защо не и двойно по-дълго.
09 Юли 2017 17:52
Пенчо бре 08 Юли 2017 17:20
Това е много добра идея! Направо Велика! Кой я измисли?
Почвам с предположенията - Цветанов? Горанов? Кирилов?

Колективният ум на партията, геносе Пенчо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД