:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,311,214
Активни 254
Страници 707
За един ден 1,302,066

Френският посланик: Не разбирам тенденцията да се преувеличават измеренията на турското робство

Франция ще продължава да подтиква и насърчава борбата с корупцията, каза още Ерик Льобедел
 
"Дипломатът трябва да учи бързо. Да говори, но и да мълчи. Да слуша, учи и разбира. Включително езика. Неслучайно харесвам българския израз „Най-бързите бегачи са тихите“. Означава да се адаптираш по-бързо, да разговаряш и слушаш. Покрай това, още в началото си дадох сметка, че не разбирам този синдром на периферията. Не разбирам и усложненото отношение към историята, тенденцията понякога да се преувеличават измеренията на турското робство, колебанието да се гледа напред, в бъдещето. Така, слушайки, разговаряйки, разбирам, че българските власти и българите са вече решени да се обърнат повече към бъдещето. И ето, връщам се на ролята на дипломата: да слуша, да разбира и да подкрепя тази тенденция". Това заяви пред БНТ снощи френският посланик Ерик Льобедел.

Освен това той каза още, че за сравнително краткия си престой в България (от 1 октомври 2016 г. - б.р.) не разбира и синдрома на периферията.
"Синдромът на периферията трябва да се преодолее, България да осъзнае, че става много по-централна в Европа, излиза на все по преден план и спрямо важни страни, като Русия, Турция, ситуацията в Черно море и охраната на външните граници на съюза", каза Льобедел и посъветва България да се възприема като държава на предна линия.

„За еврозоната – България може да очаква да влезе в преддверието, т.е. да се присъедини към механизма ERM2, което ще осигури влизане в еврозоната. Президентът Макрон подкрепи България за това. Четох интервюто на министър Горанов за „Капитал” и съм готов да се съглася за етапите и предимствата на членството. И за Шенген президентът Макрон беше ясен – подкрепя усилията на България в рамките на необходимите условия “, каза още посланикът.

"Франция ще продължи да насърчава, подкрепя и подтиква към продължаване на реформите и борба с корупцията", каза Льобедел. В отговор на въпрос, той уточни, че говори за съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Имаше такива опити при второто правителство на господин Борисов и, ако тези опити придобият реални очертания, Франция ще ги насърчи", подчерта дипломатът.
287
11884
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
287
 Видими 
08 Юли 2017 10:19
Трябва ли да позволяваме на разни френски "амбриажи" да тълкуват нашата история?
08 Юли 2017 10:21
Арабите във Франция са на път да им покажат за кво стаа дума.
Споко.
08 Юли 2017 10:21
тъкмо с партнърчетата се посдърлим за русия, и се появи некой евроглупак та заедно да му скочим
08 Юли 2017 10:28

Go to Batak and see !
08 Юли 2017 10:31


тука вече бие на изгоряло

08 Юли 2017 10:33
Френският посланик да не ни дава акъл как да си разбираме историята. Ние сме препатили за цяла Европа, те са имали късмет, та сега по-умно би било да не се обаждат.
08 Юли 2017 10:37
VOCI
08 Юли 2017 10:21


08 Юли 2017 10:38
*
08 Юли 2017 10:42
Ваше превъзходителство г-н Ерик Льобедел, четете по устните ни: Вашето мнение нито сме го искали, нито ни интересува!
08 Юли 2017 10:43
Имаше такива опити при второто правителство на господин Борисов и, ако тези опити придобият реални очертания, Франция ще ги насърчи


Даже няма да се пробва Борисов и бе това в момента се чувства като нестинарка

а за тебе БИС ТРИС
08 Юли 2017 10:45
Нормална е позицията на един колонизатор-Франция,по отношение на колонизирани,поробени народи...Робство си е,защото нищо национално не сте си имали-държава,образование,собствен елит...,ама рахат локум за валията е имало!?
България да осъзнае, че става много по-централна в Европа,

Вярно е,България като отходно място за колонизаторите в Европа /храните последно,двете скорости.../ вече влизала в Европа,защото нужниците им от двора се местят вътре в дома!?Фала!
08 Юли 2017 10:45
""Общият характер на робовладелческото царско семейство на османците се вижда в следния откъс от едно блестящо изследване на американски учен*.
[* Lybyer, A.H. The Government of the Ottoman Empire in the Time of Suleiman the Magnificent, pp. 36, 45–46, 57–58.]
Османските управляващи институции включват султана и семейството му, офицерите в дома му, изпълнителите в правителството, постоянната армия от кавалерия и пехота, многобройни млади хора, обучени да служат в армията, съда и правителството. Тези хора държат меча, перото и скиптъра. Те водят цялото управление извън простото правосъдие в случаи, установени от свещения закон, и някои ограничени функции, предоставени на поданици и немюсюлмански групи чужденци. Най-ярките и характерни черти набези институции са, първо, че с малки изключения всички в тях са родени от родители християни или техни синове; второ, че почти всеки член на институциите влиза в тях като роб на султана и цял живот остава роб на султана — без значение какво богатство, власт и величие може да постигне… Султанското семейство може да бъде включено в тази група роби, защото майките на децата на султана са били роби. Сам султанът е син на роб. Много преди времето на Сюлейман султаните престават да си вземат булки с царска кръв или да наричат майките на децата си съпруги. Османската система съзнателно, взема роби и ги прави държавни министри. Взема момчета от кошарата или обора и ги прави царедворци и съпрузи на принцеси. Взема млади хора, чиито предшественици са носили християнски имена векове наред, и ги прави управници в най-великата от мюсюлманските държави, прави ги войници и генерали в непобедимите армии, чиято главна радост е да свалят кръста и да издигнат полумесеца. С пълно безразличие към основните обичаи, представляващи човешката природа, както и на религиозните и социални предразсъдъци, за които се смята, че са дълбоки като живота, османската система отнема завинаги деца от родителите им, не позволява грижи за семейството през целия им съзнателен живот, разрешава им да имат собственост, но не им обещава, че синовете и дъщерите им ще се възползват от техния успех и тяхната жертва, издига ги и ги понижава без оглед на предшественици или минали заслуги, втълпява им непознати закон, морал и религия, кара ги завинаги да съзнават, че над главата им виси меч, който във всеки момент може да сложи край на блестяща кариера по несравнимия път на човешка слава.
Изключването от управлението на родените свободни османски аристократи — което изглежда най-странната част от системата, — се оправдава от резултатите. Защото когато свободните мюсюлмани накрая си пробиват път в двореца, в последните години на властта на Сюлейман, системата започва да се разпада и Османската империя тръгва към упадъка си.
Докато системата е ненакърнена, за армията се набират войници от различни неверници — някои са пленени във войни отвъд границите, други са купени на робския пазар, трети идват като доброволци. От самата империя периодично идват набори деца. След това новобранците получават широко образование с подбор и специализация на всеки етап."

Арнълд Тойнби, "Изследване на историята"
08 Юли 2017 10:47
През последните десетина-петнадесет години френските посланици у нас се отличават с много голяма неострота.
08 Юли 2017 10:49
"Мрачна и жалостна е нашата история от подпаданието ни под турците дору до днешните времена, тежък и възмутителен е животът на свободолюбивия някога български народ! Страшен хомот, какъвто тежи и до днес на врата му, гъбясал от векове и запрегнат с ятаган вместо жегли; тежки вериги, ръждясали от кърви и сълзи, вериги, в кои са заковани и ръце и нозе, и ум и воля, и в кои и до днес пъшкат бащи и майки, братя и сестри, дядове и синове - злодейства, безчестия, колове, бесила, мъки, тъмница, - най-после даалийци и кърджалии, фанариоти и чорбаджии, черкези и татари, - с една дума, зло, варварско зло, кое само едно азиатско въображение може обхвана, зло от завоевателя Мурада до читашкия реформатор Азиса - това са страниците на тази история, на това наше в ч е р а. Кървави страници, горчиво преминало! Но д н е с, днес не е ли пак същото черно тегло, същият хомот, същите вериги?
Освен тези, що нямат талант да търпят, освен няколко хиляди волнодумни изгнаници, всеки раб божий с християнско смирение ще ни отговори: "Не, днес си добре живеем с турците, те се образоваха и нам олекна." И наистина, сега кого убиват, кого бесят, кого набиват на кол, кой плаща диш-хакъ и развожда вместо кон цървула на краставия гаджелин, кой? ... Но да казва разорения и добития народ, да кажем и ний по совест: днес не убиват никого беззаконно, а законно, не набиват на кол, а като кол всякого н а б и в а т, не бесят вкъщи по стрехи и по черници, а на отредени места за гявурски касапници; днес никой не развожда цървула на читака, а сякого като цървул развождат по ангарии и тъмници, никой не плаща диш-хакъ, а сякому и зъбите вадят за данъци и сякакви законни кражби, имдадиета и севдадиета; днес няма даалийци, няма кърджалии, няма фанариоти, кои да палят пленят села и градища, едни да убиват, а други да земат д у ш е д я л и к е в ш п а р а с ъ за вината на умрелия и убития - днес има правителство, което само изпълнява тези длъжности към раята и държи за това чиновници, рязани и кръстени, с чалми и калимавки, с дълги и къси пискюли, чиновници, кои от вълчия везир Али паша до мечкарина жандарм Кел Мехмед ага, сир. от скиптъра до сопата - всичките притежават най-високите добродетели, дори и човещината, с коя се отличават братята им черкези и татари. И всичко това в Турция е реформи, и реформи здрави и трайни, основани на дълбоката любов между турчин и българин, между господари и роби. "

Христо Ботев, "Народът вчера, днес и утре"
08 Юли 2017 10:49
Знаете ли че България приема хиляди тонове боклуци от Западна Европа? Отровни и канцерогенни!

И тоя посланик ще ни размахва пръст, помнете ми думата!
08 Юли 2017 10:50
Със сигурност представител на уж християнската държавата-съюзник на отоманците, когато те са били под портите на Виена и същата държава, която например през Кримската война се бори за запазването на отоманското робство над българите не трябва много да си отваря устата по тези въпроси. Може би качеството на френските дипломати е паднало драстично или явно не разбират от история.
08 Юли 2017 10:51
От жестокото турско с много оскърбления са се отървали дедите ни, ама като гледам настоящето и внуците ни няма да се отърват от униженията на европейското. Аман от тъпи безродници, какво ли още ни предстои да чуем собено до и по-време на "управлението"...
08 Юли 2017 10:52
Та, след като реагирахме така остро(и правилно) на тъпото изказване на Путин за азбуката, как сега ще реагираме на архитъпото изказване на френския посланик?
Ще се изкажат ли лидерите на парламентарните сили, външният министър?
08 Юли 2017 10:54
Не разбирал -- ето ти кратко обяснение.
Преди падането на България под робството на Ислямска държава Осман фамилия, България бе с население описвано навсякъде като многобройно:

""В т.нар. ,,Баварски географ” от първата половина на ІХ в. се казва: ,,България е огромна област и с многоброен народ, която има 5 крепости. Понеже множеството от тях е голямо, не им е нужно да имат крепости” 2 .( Сред изредените няколко десетки народа единствено за българите е направена такава бележка. Това показва, че тяхната многобройност и гъстота е била много по-голяма отколкото в Средна Европа.)
В ,,Дуклянския презвитер”, съставен през ХІІ в., за времето на княз Борис І се посочва: ,,Под него имало девет първенци, които управлявали и съдели народа, понеже бил доста многоброен”
В ,,Житие на Никон Метаноите“ се разказва, че при Василий ІІ Българоубиец било покорено ,,цялото племе на българското безчислено множество”
За многобройността на българите свидетелстват и добавките към Манасиевата хроника, направени през 30-те години на ХІV век. В свидетелството за царуването на император Константин (668 - 685) за българите се казва, че ,,бидейки безчислено многобройни, те изпълниха и тази страна на Дунава, и онази до Драч, и по-нататък...”
В изказването на еничарски пълководец (1421) се съобщава, че османците ,,покориха напълно отвъддунавските власи, маджарите и многочислените народи албанци и българи... ""

Косвено за многобройност на населението по българските земи свидетелстват и съобщенията за малкия размер на данъка, събиран от населението, описанията на Идриси на селища от българските земи, впечатленията на участниците в кръстоносните походи и други
За периода на Втората българска държава (1187 - 1396) изказванията на съвременниците са предимно за големината и богатствата на страната, но се споменава и за населението. Такива са описанието на България от 1308 г., направено от неизвестен доминикански монах, докладът на турския пълководец Лала Шахин за отбраната на София, свидетелствата на турския хронист Мехмед Нешри (ХV в.) и други

Свидетелство с числови данни е писмото до папа Урбан V (1362 - 1370) от 1366 година. ( през 1365 г. Видинското царство е окупирано от унгарски войски и започва насилствено покатоличване на населението) Въпросното писмо е изпратено от генерала на ордена на миноритите Марко де Витербо. В него се известява, че според сведенията на унгарския крал Людовик Велики и викария на Босна към края на 1365 г. са покатоличени чрез повторно кръщение 200 хил. души, съставлявали една трета от населението на Видинското царството
Блазиус Клайнер в „История на България” от 1761 г. помества целия текст на писмото до папата. Частта от него за населението : „Моят босненски викарий в Босна определил за тази област от кралството и на викарията осем подведомствени нему братя от нашия орден, които в разстояние на петдесет дни са покръстили повече от двеста хиляди души. По кралска заповед всички покръстени поименно са били вписани в официален списък. Както ни пишат, от [населението на] тази страна не е обърната дори една трета част”.
От посоченото може да се заключи, че населението на Видинското царство към края на 1365 г. е било най-малко 600 хил. души.
Данни и около покатоличването на българите: текст от „Хрониката на братята от ордена на миноритите в Босна и Унгария” от Блазий де Залка: „... На мене ми бе съобщено със сълзи на очи, че ако не се увеличи броят на братята, онази гъсто населена България ще загине и службите на вярата ще бъдат пренебрегнати, и особено това се отнася до прочутия голям град Видин...(горепосочените данни са от книгата на димитър Аркадиев -- Населението в средновековна България)

След Освобождението, към 1880 година, французите са 40 милиона. Българите -- 2 милиона, т.е. около 2 пъти по малко преди робството на Ислямска държава Осман фамилия.
Бог да прости неродените, поне 30 милиона, Българи.

Та, затова, Френски посланико.
08 Юли 2017 10:54
Неуважаеми Г-н Ерик Льобедел,
Айде и Вие да си изберете някоя африканска държава и да ходите там да давате акъли на местния монарх, като г-н Дьо Кабан, става ли?

https://offnews.bg/sviat/eto-kak-kraliat-na-mosite-posreshtna-kaban-v-burkina-faso-snimki-641292.html
08 Юли 2017 10:55
Когато един народ няма самоуважение, му изпращат подобни посланници.
Успокияваме ме факта, че бившите френски колонии мислят като нас и тепърва ще им припомнят за техните безчинства
08 Юли 2017 10:56
Посланникът трябва да бъде отзован!
П.П. И аз не разбирам френското преклонение пред падането на Бастилията, но няма да им го кажа по телевизията А не съм и посланник...
08 Юли 2017 10:59
***
08 Юли 2017 11:00
Тоя Льоблодел да си гледа макароните, ние понеже сме придошли от истока не казваме на френците какво да си приказват по вътрешните си въпроси. Егати просташкото изказване, може би и страда от някаква фобия че сме колония на Франция и той е назначен за генерал-губернатор.
Задължително трябва да го извикат във външното за да му напомнят какво изисква добрият тон.
08 Юли 2017 11:01
Не разбирам тенденцията да се преувеличава значението на мнението на един незначителен човек...
08 Юли 2017 11:05
salopard
08 Юли 2017 11:07
Не разбирам тенденцията да се преувеличава значението на мнението на един незначителен човек..

Не е човек, нема нищо човешко в него, за да мисли така. Но животното не е незначително, защото Франция е едната от двете най-важни страни в ЕС.
08 Юли 2017 11:14
Гледам снимката и напълно разбирам, че не може да разбере. Какво и да е.
08 Юли 2017 11:16
Мисленето на френския посланик е и мислене на колониална държава. Както е известно колониализмът донесе безброй вреди на десетки народи по Земята. Разруши хилядолетния им начин на живот, на светоглед и на разбирания и им натрапи мерзавските Западни ценности -- грабежи на чужди държави, войни, избиване на народи, и всичко това съпроводено с оправдателни лъжи, оправдателни икономически теории -- скриващи обикновените грабежи и вменяващи някакви велики икономически постижения на Запада.
И сега Западът прави същото -- не спира да търси кого и къде да ограби *. И понеже почти цялата Земя е опоскана, са се насочили към едно от неограбените места -- Русия, за което жадуваха още тевтонците и шведите, сетне Наполеон и Хитлер.

-------------
* Ние , уже се водим за Западни съюзници, но на дело сме си васали -- нас ни грабят чрез подбрани от същия Запад политици, раздали богатствата на страната -- земя, води, енергетика, злато, възлови стопански предприятия, банки -- на чужденци, все от Запада .
Но какво да се прави -- навик -- обикновен Западен навик -- да грабят и крадат от по-слабите -- това им е в кръвта и е същината на т.н. Западни ценности, колониални или новоколониални
08 Юли 2017 11:19
тъкмо с партнърчетата се посдърлим за русия, и се появи некой евроглупак та заедно да му скочим
08 Юли 2017 11:28
*
08 Юли 2017 11:35
Френцкото сигане посраник на първата афро евро държава незабавно да бъде обявен за персона нон грата, на всички корпоративни френски курви да бъде обяснено, че достъпът до българския пазар не е право, а привилегия. Абе ние народ и държава ли сме?
08 Юли 2017 11:36
Държава на предна линия - съгласно стратегията на "Стратфор" - на огневата линия. Ако искате, пратете ваши войници да се бият с Русия.
Ние братска кръв няма да проливаме.
08 Юли 2017 11:37
Вънка веднага! Персона нон грата. Или най-малкото, и според мен недостатъчно, нота. Има неща в България, за които много трябва да внимаваш, когато си отваряш устата.

"Патриотите", де ви протестът пред френската амбасада, а!
08 Юли 2017 11:46
Държава на предна линия - съгласно стратегията на "Стратфор" - на огневата линия. Ако искате, пратете ваши войници да се бият с Русия.
Ние братска кръв няма да проливаме.

Не, ние наша кръв няма да проливаме, достатъчно кръв изтече от България в последното десетилетие. Колко още е нужна, та да се наситят кръвопийците?
08 Юли 2017 11:51
Гладиатор
08 Юли 2017 11:54
Мдааа, не разбира франсето славянската душа, на която много и е необходимо да предъвква страдания.
08 Юли 2017 11:55
"Патриотите", де ви протестът пред френската амбасада, а!
Що само патрьоти - де я министърката на вънкашните работи?
08 Юли 2017 11:55
"Патриотите", де ви протестът пред френската амбасада, а!

там оферти за оградки не приемат
08 Юли 2017 11:56
Мдааа, не разбира франсето славянската душа, на която много и е необходимо да предъвква страдания.
А трябва. Иначе да ходи да произвежда сирене.
08 Юли 2017 11:56
Посланикът изфъфли и някаква българска поговорка - "пази боЗе..." ама не му разбрах края, та някой, ако го е разбрал може ли да каже какво каза тоя? Благодаря!
08 Юли 2017 11:58
Мдааа, не разбира франсето славянската душа, на която много и е необходимо да предъвква страдания.


За да "предъвква" някой, преди това е напомнено неделикатно. Какво го бърка този незначителен герой темата и защо въобще я подхваща?
08 Юли 2017 11:59
Не разбирам тенденцията да се омаловажава позорът, който се случи на уж по-силната френска армия през 1940 г.

И изобщо чий го прави префърцуненото мосю, че се вре в историята ни? Що не вземе да се изнесе предсрочно към Лазурния бряг? Тук и без това няма смисъл от него, а само вреди от логореята и простащината му.
08 Юли 2017 11:59
Какво го бърка този незначителен герой темата и защо въобще я подхваща?
Е, как? Размиване на спойващия материал на нацията ни. И превръщането ѝ в аморфна (безволева) маса.
08 Юли 2017 11:59
Аз не разбирам защо трябва да се прувеличава няколко годишна немска окупация на половин Франция и да се раздухва незначителна съпротива.
08 Юли 2017 12:07
Льольо - чети и учи - Вазова, Ботьова!
08 Юли 2017 12:09
Казуса, френците не обичат да говорят за 2-та световна...
08 Юли 2017 12:10
Е, как? Размиване на спойващия материал на нацията ни. И превръщането ѝ в аморфна (безволева) маса.


А може би просто вижда падането на България под турско робство като справедливо възмездие за преживяното от Балдуин и сие.
08 Юли 2017 12:13
Льольо - чети и учи - Вазова, Ботьова!

"Под игото" да чете... там е Истинската история...
08 Юли 2017 12:16
Казуса, френците не обичат да говорят за 2-та световна...


Ми да говорим за ... Първата. Например, за значението на френските колониални части за пандемията от сифилис, поразила България в началото на двадесетте години на ХХ век. Дали е преувеличено?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД