:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 535
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 3000 турци са поискали убежище в Германия след опита за преврат

Анкара се оплака, че не получава подкрепа от Запада след неуспешния пуч
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турската общност в Холандия отбеляза годишнината от опита за преврат срещу властта в Анкара с мероприятие в театър в град Апелдорн. Честването мина без участието на висши турски политици, тъй като правителството в Хага не разреши. Сбирката в Апелдорн беше организирана от Съюза на европейските турски демократи.
Над 3200 турски граждани са поискали убежище в Германия от началото на тази година, писа в. "Зюддойче цайтунг", като цитира данни на Федералната служба за миграция и бежанци. Броят на турците, подали молби за политически статут на закрила в страната, драстично се е увеличил след миналогодишния опит за преврат и репресиите сред предполагаемите опоненти на властта в Анкара. Има много молби, подадени от дипломати, военнослужещи и чиновници. След 15 юли 2016 г. освен останалите искове молба за убежище в Германия са внесли 209 дипломати и 205 други държавни служители, отчитат от Федералната служба за миграция и бежанци. Според статистиката през месец юни т.г. 488 турци са кандидатствали за убежище във ФРГ. По време на преврата загинаха 270 души и 1500 бяха ранени. След това властите уволниха над 100 000 чиновници и арестуваха поне 50 000, като в момента текат няколко съдебни процеса.

Турция вчера се оплака, че Западът не й оказва подкрепа след опита за преврат. "Турция не усети никаква подкрепа от западните страни след опита за преврат. Страната ни не получава такава и в борбата срещу тероризма, както и за решаването на бежанската криза", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Махир Юнал, цитиран от местните медии. Той също така подчерта, че "някои държави се опитват да казват на Турция как трябва да действа".

На митинг в Истанбул по случай годишнината от неуспешния пуч президентът Реджеп Ердоган благодари на всички, излезли по улиците и площадите на 15 юли м.г., за да "защитят демокрацията". За пореден път той обвини организацията на живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен в опит да се наложи над 80-милионна Турция. Според Ердоган 15 юли е бил "повратна точка за нацията и за държавата".

Лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу не присъства на тържественото отбелязване на годишнината от опита за преврат. "Нашият лидер няма да участва в мероприятие под хегемонията на лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието", заяви зам.-председателят на НРП Вели Акбаба.





ПОЗИЦИЯ

Терористичната организация на Фетуллах Гюлен, която стои зад опита за преврат от м.г., има свои последователи в 150 държави по света, включително и в България, заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче на пресконференция в София. Той подчерта, че това е глобална организация за власт със свое лоби, фирми, училища и медии. "Заради случилото се в Турция всички трябва да бъдат "изключително бдителни", защото организацията на проповедника Фетуллах Гюлен действа и в България", каза Гьокче. В отговор на въпрос той беше категоричен, че турското правителство не подпомага български партии. Турското консулство и партия ДОСТ организират поредната си етническо-религиозна провокация в област Шумен по повод годишнината от опита за преврат в Турция, обяви вчера ВМРО. Днес във фоайето на Драматичния театър "Васил Друмев" в Шумен те организират тържество за годишнината от победата на здравите сили в Турция. "Официален организатор е турското консулство, а поканите се разпращат от присъдружната на Анкара, уж българска, партия ДОСТ", алармират от областното ръководство на ВМРО-Шумен, цитирани в официално съобщение на партийния пресцентър.

1
1316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Юли 2017 11:33
Страната ни не получава такава и в борбата срещу тероризма, както и за решаването на бежанската криза"

Това е абсолютна лъжа. ИДИЛ въобще не беше възможна без пряката и косвена трайно осигурена помощ от Анкара и лично от Ердоган. А чрез създадената от него "бежанска" криза Европа беше престъпно и нагло шантажирана. И още бива шантажирана
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД