:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 141
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите в Полша налагат съдебните си промени

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Жан Аселборн
Долната камара на полския парламент започна дебат по внесения от правителството законопроект за реформиране на съдебната система, който според опозицията ще подкопае независимостта на съдебната власт, съобщи агенция Фокус. Сеймът, в който управляващата консервативна партия "Право и справедливост" има мнозинство, взе решението под мощни възгласи "срам, позор".

Полските власти пренебрегват демократичните ценности и принципите на правовата държава, заяви междувременно външният министър на Люксембург Жан Аселборн. "Ако всяка страна действаше по този начин, ЕС вече нямаше да го има", подчерта Аселборн пред германската телевизия Цет Де Еф. Той припомни, че "Еврокомисията прояви голямо търпение и предприе много усилия за поддържане на диалога (с Варшава)", но предупреди, че "времето на диалога, вече отминава." Според Аселборн днешна Полша дори не отговаря на условията за приемане на една страна в ЕС.

Лидерите на основните политически групи в ЕП призоваха евроинституциите "да говорят и да действат" срещу промените, които управляващите в Полша налагат в съдебната система, съобщи ИЮ Обзървър. "Оцеляването на демокрацията и на върховенството на закона е под въпрос", пишат те в писмо до шефа на ЕП Антонио Таяни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полски полицаи охраняват сградата на парламента във Варшава от събралите се демонстранти, недоволни от одобрената съдебна реформа.
829
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД