:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,547,003
Активни 117
Страници 3,949
За един ден 1,302,066

Спецзащитата на лекарите се оказа елементарна PR акция

В спешните центрове ще бъдат раздадени телефоните на дежурните прокурори, а медиците ще бъдат съветвани как да запазят веществените доказателства
Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва ли ще доведат до превантивен ефект върху агресивните пациенти и до по-тежки наказания за биячите на медици. Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със здравния министър Николай Петров и лансира идеята специални дежурни прокурори да са на разположение при нападения на лекари, за да се ускори разследването и наказването на извършителите, стана ясно, че на практика почти нищо няма да се промени.

Всъщност на лекарите от спешните центрове по места ще бъде раздаден телефонът на дежурния прокурор, показа проверка на "Сега". Ще бъдат определени и конкретни прокурори, които да разследват делата срещу медици. Те обаче няма да дежурят постоянно в прокуратурата, а просто такъв тип дела ще се разпределят само на тях. Специално обучение не се налага, тъй като тези посегателства не са сложни престъпления, обясниха от прокуратурата.

Идеята е лекарите да могат да се свържат с прокурора при нападение. На практика така медиците ще могат да прескочат тел. 112, където само приемането на сигнала отнема няколко минути, а след това трябва да се чака предаването до полицията и прокуратурата. Това може да ускори започването на разследването. За да бъде арестуван биячът обаче, трябва да се викне полиция.

Абсурдното е, че прокурорите вече ще инструктират жертвите как да се грижат за доказателствата за престъплението - нещо, което изобщо не е тяхна работа, а на полицията. "Целта на тази бърза връзка е не само получаването на информация, но и даването на указания от страна на прокурорите за максимално бързо запазване на доказателствата, докато дойде екип на разследване, за да можем бързо и с най-много доказателства да убедим съда, че лицето е виновно", обясни говорителката на Цацаров Румяна Арнаудова по БНТ във вторник.

Нападателите може и да бъдат съдени по бързата процедура, но пак ще получават най-много условни присъди, а по-вероятно глоби, защото такъв е законът. В масовия случай по тези дела медицинските експертизи сочат, че от нападението няма разстройство на здравето, което пък дава възможност на съда да наложи условно наказание или глоба, обясниха от прокуратурата.

"Наказанията са такива, каквито са определени в НК. Абсолютно задължително е, когато се причини лека телесна повреда, представляваща болка и страдание, макар и на медицински екип, ако са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност, лицето да бъде санкционирано само с глоба", оправда се Арнаудова.

В НК е записано, че при нанасянето на телесна повреда утежняващо вината обстоятелство е, ако пострадалият е полицай, магистрат, митнически служител, медицински специалист или др. При лека телесна повреда наказанието е от една до три години затвор или до пет години, ако има разстройство на здравето. Тъй като в повечето случаи такова не се констатира, обвинение се повдига по текста, предвиждащ по-лекото наказание, т.е. три години. Оттук идва и възможността нападателят да се размине с присъда и да бъде санкциониран само с глоба. Тригодишното наказание е сред условията да се стигне до освобождаване от наказателна отговорност. Другите са обвиняемият да няма предишни осъждания и вредите от престъплението да са възстановени. Замяната на присъда с глоба обаче не би трябвало да се приложи, когато извършителят е бил пиян или дрогиран. Това обаче не е пречка той да получи условна присъда.

Според статистиката, цитирана от Цацаров, през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти, при които са осъдени четирима - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице - на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства и са осъдени четирима - двама условно и на двама е наложена глоба. Според здравния министър за тази година са регистрирани 52 случая на форми на насилие над медицински екипи.ПЕСИМИСТ

Здравното министерство може да даде на всеки лекар паникбутон, но това няма да помогне, каза зам.-министърът Мирослав Ненков пред БНТ. "Въпросът е, че паникбутонът няма да спре шамарите - ще ги спре бързата реакция на охранителните органи. Лесно може да се реализира идеята информацията от паникбутона да се предаде максимално бързо на полицията. Не можем да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малко ще те напсуват 10 пъти. Не само че техниката е стара, но и лекарите попадат на нечовешка агресия", заяви той.
21
2836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
18 Юли 2017 20:44
А трябваше до всеки лекар да сложат по един прокурор, който да бди над него. Наказанията в правовите държави, за каквато България по конституция е провъзгласена, се налагат от съда, а не от прокуратурата. Ако някой е очаквал друго ... четене на закона му е майката, а не мръсен PR срещу институции чрез манипулативни статийки.
18 Юли 2017 20:54
Това което бе държава,Той го превърна в палаш на мафията си.Та територията царства Пожарникария, о не държава.Генералната линия е Пиар на особата му и калинките му...Точка.
18 Юли 2017 21:21
По-здрави тъпни от тез - здраве му кажи! С какво ще е полезен дежурния прокурор на пребитата лекарка, акушерка или медицинска сестра? Че ще размаже сълзи, сополи и кръв, докато му реве на телефона ли? Тъпота безмерна.

Какво се прави, за да се повиши сигурността на медиците? Това е въпросът. Не как да се разследва престъплението, под вещия поглед на господаря на досъдебното, а как то да се предотврати. Иначе превръщаме белите престилки в ... мюрета за отстрел на дебили и фрикове със склонност към насилие. Но не ги защитаваме от него.
18 Юли 2017 21:31
Firmin
18 Юли 2017 21:21
18 Юли 2017 21:43
Според статистиката, цитирана от Цацаров, през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти, при които са осъдени четирима - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице - на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства и са осъдени четирима - двама условно и на двама е наложена глоба. Според здравния министър за тази година са регистрирани 52 случая на форми на насилие над медицински екипи.


Статистиката ... 5-4-2 досъдебни ... 4-1-4 осъдени ... и ... 52 случая на насилие ...

Комай, в здравеопазването две неща растат в прогресия - парите, които наливаме и кютечецът, дето побийваме. И що така? Щото на народа му писна. И понеже не може да докопа лапачите на върха, маризи когото докопа - я сестра, я акушерка, докторче някое. Министърът за това да помисли. Откъде се натрупва тоя гняв към белите престилки, в който се кисне като в саламура обществото. Защото от него е агресията, която избива в поредното мордобитие.
18 Юли 2017 22:05
Много по уместно щеше да бъде да пратят докторите на един тримесечен курс по специализиран ръкопашен бой .Като за начало тези от бърза помощ.Най изявените от тях само нощна смяна.Максимум до шест месеца тенденцията да се посяга на лекар независимо по какъв повод и причина ще отбележи рязък спад.
18 Юли 2017 22:43
Още по-ефективно ще е , ако след посещение се окаже, че случаят не е спешен, то лицето и роднините да поемат масрафа. Ако не платят до 7 дни - изпълнителен лист и опис на имущество. Ако нямат - чукат камъни, докато платят.
18 Юли 2017 23:17
Не можем да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малко ще те напсуват 10 пъти.

Малко са 10 пъти.
Лично съм свидетел, как държат хората минимум 3 часа пред кабинет на бърза помощ при трима лекари на смяна, затворили се в стаята за писане на диагнози.
18 Юли 2017 23:22
Пред кабинетите на бърза помощ да се инсталират камери за денонощно видеонаблюдение.
Така да се осъществи контрола че да се записват пациентите които идват, колко са влезли на преглед и по колко време ги държат пред вратите без никой да им снема анамнеза.
Шефа на болницата да си преглежда записите и да не се чуди защо подопечените му отнасят псувните
18 Юли 2017 23:23
Лично съм свидетел, как държат хората минимум 3 часа пред кабинет на бърза помощ при трима лекари на смяна, затворили се в стаята за писане на диагнози.
Не наби ли поне единия лекар ? А роме ? Ша пише той , "диагнози" ша ми пише ...
18 Юли 2017 23:29
Не наби ли поне единия лекар ? А роме ? Ша пише той , "диагнози" ша ми пише ...

Не съм, а и не съм си и помислял.
Трима лекари на смяна с три сестри и две санитарки, а на леглата вътре две жени с включени системи, които са в съзнание и не охкат или пъшкат.
Отвън стоиме осем човека и първият измежду нас влезна за преглед след 4 часа и половина чакане.
Бърза помощ.
18 Юли 2017 23:32
И все пак ... Да не би да са писали някакви други работи ? Например епикризи ? А римски ?
18 Юли 2017 23:35
Отвън стоиме осем човека и първият измежду нас влезна за преглед след 4 часа и половина чакане.
Чакали са да се измиришете малко...
18 Юли 2017 23:40
И все пак ... Да не би да са писали някакви други работи ? Например епикризи ? А римски ?


Чакали са да се измиришете малко...


Плюйте си в пазвите да не ви се случва.
Голяма веселба ще ви окриля тогава
18 Юли 2017 23:45
Шефа на болницата да си преглежда записите и да не се чуди защо подопечените му отнасят псувните
От ного отдавна нема връзка между шефа на болница и Бърза помощ, от времето на Бае ви Ванчо Костов. Нема вариант, в България да седиш 4 часа пред Спешна помощ. Има вариант ако си тука,на Острова.на Нейно Величество.
18 Юли 2017 23:50
при трима лекари на смяна, затворили се в стаята за писане на диагнози.
за писане на диагнози звучи се едно цъкат белот...

в кралството 4 часа е минимумът, освен ако не си в насипно състояние, понякога може да се чака и над 12 часа. тва при по-високи данъци и при значимо повече пари за здравеопазване.

19 Юли 2017 00:01
А и, Бобър, бъркаш понятия- има..спешна, бърза, неотложна, с отложена спешност....Калъфи,дето ,,СЕДЯТ” пред спешен кабинет четири часа и броят кафетата на лекарите са за преглед при личния лекар, като сколаса да ги приеме.
19 Юли 2017 08:31
Добре де, от нас да мине; махнете от едно село в общината полицая и го сложете в бързата помощ. Ние ще ви разберем, едно село останало без полицай - какво толкова...
19 Юли 2017 09:00
в кралството 4 часа е минимумът, освен ако не си в насипно състояние, понякога може да се чака и над 12 часа.
Мда. Разясни още на човека от малцинствата , британците псуват ли масово докторите в спешната , бият ли ги ?
19 Юли 2017 12:36
*
19 Юли 2017 14:04
ромел, пиле,

рибата се вмирисва от главата. а тази конкретно глава е едно, да кажем същество, което в по-голямата си част от трибуната на народното събрание ръсеше нелепици, помниш ли? а извинение помниш ли? щото аз - не
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД