:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банките замразиха лихвите по кредитите

Очакванията са в следващите месеци заемите да започнат да поскъпват
Банките замразиха лихвите по кредитите. През юни те останаха на нивото от предния месец - май. Това показва проучване на анализаторите от "Моите пари". Само две банки са подобрили условията при отпускане на заеми, но това не се е отразило върху средната им цена.

През юни най-добрите оферти за жилищни кредити са с годишен процент на разходите (ГПР) от 4.98% (това включва лихвения процент заедно с таксите и комисионите по обслужването на кредита) - на практика без промяна в сравнение с май. При ипотеките в евро също няма промяна, като средната лихва е 5.27%. Не се е променила и цената на потребителските кредити - за заемите с поръчител ГПР остава 11.97%, а без поръчител - 12.47%.

В момента лихвите по кредитите у нас са на най-ниските си исторически нива. От няколко месеца обаче понижението им вече не е така изявено, показва и статистиката на БНБ. Финансисти вече прогнозираха, че поевтиняването на заемите ще спре до края на годината, а през 2018 г. лихвите ще тръгнат нагоре, повлияни от международните пазари и от политиката на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. От Асоциацията на банките в България дори предупредиха хората да бъдат предпазливи при теглене на заеми, да предвидят резерви, защото при корекция на лихвите може да останат на ръба на финансовите си възможности.

През юни спря пълзенето надолу и на лихвите по депозитите и те също се задържаха на нивата от предния месец. Средната ефективна годишна лихва по 3-месечните депозити остава 0.07%, сочи проучването на "Моите пари". Някои банки дори са лансирали нови оферти за по-висока доходност, ако депозантите ползват определени допълнителни услуги. Все пак пет финансови институции са понижили през юни доходността по някои от срочните си депозити.

В същото време БНБ предупреди, че ликвидността в банковата система се запазва висока, поради което не е изключено някои банки да потърсят по-доходоносни и по-рискови алтернативи да инвестират свободните си ресурси. В доклада си за банките за първото тримесечие на т.г. БНБ препоръчва те да са по-консервативни при отпускането на заеми и да продължат с усилията си в управлението на необслужваните кредити.

В края на март депозитите в търговските банки достигат 78.9 млрд. лв., като нарастването за първите три месеца на годината е с 276 млн. лв. Брутният кредитен портфейл обаче е нараснал по-бързо през първото тримесечие - с 291 млн. лв. Делът на брутните необслужвани кредити през март е 12.6% при 14.4% преди година.

Лихвени нива

юни 2017 г.май 2017 г.



З-месечни депозити - BGN0.07%0.07%

3-месечни депозити - ЕUR0.07%0.07%

Жилищни кредити - BGN4.98%4.98%

Жилищни кредити - EUR5.27%5.27%

Потребителски кредити - с поръчител11.9%11.9%

Потребителски кредити - без поръчител12.47%12.47%



Източник: "Моите пари"
8
2941
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Юли 2017 21:17
"...В края на март депозитите в търговските банки достигат 78.9 млрд. лв., като нарастването за първите три месеца на годината е с 276 млн. лв...."

Интересно, защото повече от половината българи нямат и 1 лев банков депозит.

Олигархията ни изпи доста народна кръв - ще се пръсне като кърлеж.
20 Юли 2017 08:13
А, бе, вземете напишете нещо ограмотяващо населението!
Ипотеки на по 5-6 % и потребителски кредити на 11-12?!? Тая статистика е средно-аритметично от кредита на съседа и този на обущаря пред блока ли?..
"Анализаторите от моите пари" най-вероятно с това "проучване" искат да кажат - "нормално е да си ви опъват на такива нива, теглете"!
А вие вземете направете едно собствено проучване, вземете 5-6-10 СЕФ-а от още толкова банки и кажете истината: всеки, който плаща за ипотека над 4% и за потребителски кредит - над 6-7% /без поръчител/, следва да си намери по-нормално финансиране, лъжат го!
И нека статията да е с насока - "най-евтини са...", "наи-скъпи са...", "най-рестриктивни са..." и т.н.
То вярно, че всеки си е башка луд и по принцип народът български има отчайваща финансова грамотност, ама така поднесено излиза, че е нормално!
Ами - не е!
Нека българинът знае, че може е и по-евтино, и нека веднъж за винаги стане ясно, че "бърз кредит"=обир!!
Дерзайте, затова сте журналисти, в края на краищата! Иначе утре "анализаторите от моите пари" ще ви кажат, че е нормално, и че българинът все по-често тегли с кеф "бърз кредит", и половината ви читатели няма хич и да видят, че там пише годишен лихвен % - 50% и ГПР - 100%!
Бъдете полезни, не папагали!!
20 Юли 2017 13:00
bibar
20 Юли 2017 08:13
20 Юли 2017 14:23
Бибаре,
Правиш ли разлика между ГПР и лихва.
20 Юли 2017 17:06
Да, бе. Що?
Таман пуснах един СЕФ за 70000 БГ пари ипогека. Лихва 3.7, ГПР - 3.96. Нит' сме най-евтини, нит' пък клиента е космонавт или министър-председател...
По-рано през деня дадох потребителски 23000 на 6.3, без поръчител, заявени онлайн вчера... ГПР 6.61. И тука не сме най-евтини... Някои дават под 5!
Е това са нормалните лихвени нива и условия към момента. Постигат се ако си бил редовен платец и си си направил труда са обиколиш 2-3 банки.
Ако си се доверил на "анализатори" като горните, нищо чудно са се окажеш в позицията на тоя с потребителския кредит, изтеглен да рефинансира други 3 на лихви над 15%.
От тях единия теглен от "банка" с лихва 22,61% и ГПР - 49.5%
Виж - днес нямах случай на рефинансиране на "бърз" кредит. Те обикновено са с трицифрените лихви...
Други въпроси?.. ?
20 Юли 2017 17:17
Не правя реклама на банките!
Но ме е яд, че в следствие на подобни статии и анализаторски мнения, народът е останал с впечатление, че е нормално да си го опъват с едни дву- и трицифрени лихви! И че скоро ще ги вдигат още, че банките решили "сгига толко' аванта!"
Нито лихвите са реални, нито, че банките ще ги вдигат! Фрашкани са с пари, трябва да дават, а не щат да теглят достатъчно... Т.е. - няма никакви предпоставки за вдигане! Виж, за падане - не знам! ?
21 Юли 2017 00:04
Максимално ма кефи как "В същото време БНБ предупреди, че ликвидността в банковата система се запазва висока"...! Тва да имаш ликвидна банкова система си е направо наказание Божие, махни, остави се!!! А тая тъпотия преведено означава: не знаят какво да си првят парите и поради това се очаква да правят глупости....!
21 Юли 2017 01:53
Ами ще ни е ликвидна банковата система, дори и при нива като тия на bibar.
Ей тука > smava.de за закачане ти дават потребителски кредит с отрицателна лихва. Да, отрицателна. След 36 месеца връщаш по-малко отколкото си взел и няма скрити такси или промяна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД