:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пациенти искат нови правила за инвитро клиниките

Организации твърдят, че фондът за асистирана репродукция не отчита реалната успеваемост от процедурите
Съмненията около прозрачността при провеждането на инвитро процедури с държавно финансиране и контрола, който упражнява фондът за асистирана репродукция, растат. Одит на Сметната палата показа, че фондът плаща на клиники, без те да са предоставили нужната документация и информация за доставените услуги. Неправителствени организации пък представиха проучване с 600 двойки, възползвали се от услугите на инвитро центрове в цялата страна, според което жени са подлагани на процедури, без да са им правени нужните изследвания.

Според одита на Сметната палата за периода 2014-2016 г. във фонда за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Допуснато е договаряне с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост, към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило, и то непълна медицинска документация, сочи одитът на над 1000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи обаче фондът не е спрял плащанията. "Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени", смятат от Сметната палата, затова и одитът е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Миналата седмица пациентските организации "Заедно с теб" и сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" изнесоха данни от проучване с 600 двойки, минали през процедури за инвитро. Има случаи на жени, неспособни да забременеят заради ендокринен проблем, но такъв не е търсен. Например жена от Сливен е минала през 6 неуспешни опита за инвитро, без да са й правени базови хормонални изследвания. Едва след това тя отишла при ендокринолог и се оказало, че има проблем с щитовидната жлеза, който е лесно решим. След лечението му жената забременяла по естествен път.

Според фонда за асистирана репродукция успеваемостта на инвитро клиниките, финансирани от него, е 28%, което е едно доста добро европейско ниво. Според Мариана Александрова от "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" обаче реалният процент е между 14 и 20. Несъответствието се дължи на това, че се взема предвид броят на родените деца, а не на родилките, при положение че често жените, подлагани на инвитро процедури, раждат по две деца.

В отговор на обвиненията директорът на фонда Мария Георгиева заяви пред БНТ, че нарушения няма и центърът е "може би най-хубавото нещо, което се е случило в последните години в нашата страна". Тя обаче така и не изнесе данни, които да опровергаят одита на Сметната палата.

Пациентските организации настояват инвитро клиниките ежегодно да обявяват статистика за своята успеваемост. Освен това според тях медикаментите, използвани за стимулация при инвитро процедури по линия на фонда, трябва да бъдат осигурявани от Министерството на здравеопазването чрез публичен търг, тъй като така ще се спестят пари от централизираните поръчки. В момента всяка клиника сама купува лекарствата. Организациите предложиха и да се създаде клинична пътека "Репродуктивна ендокринология", да се правят изследвания за нивата на витамини на жените, както и за генетични мутации, които биха могли да представляват пречка при опит за асистирано забременяване.



ДРУГАРСКИ СЪД

Други пациентски организации се разграничиха от "Заедно с теб" и "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". "Срам ме е, че този този цирк беше сътворен от 2 малоумни същества, които се зоват "пациентски организации" и са се самопровъзгласили за "пациентски лидери", написа във "Фейсбук" Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. МЗ пък пусна на сайта си изявление на сдружение "Зачатие" и фондация "Искам бебе", които са и членове на обществения съвет към фонда. В нея пише, че "публикуваният наскоро одит на Сметната палата показва, че публичните средства на държавата, изразходвани за лечение на българските граждани чрез методите на асистираната репродукция, са инвестирани добре", че организациите са удовлетворени от работата на фонда, но че и те настояват за публичност на резултатите от дейността на клиниките по асистирана репродукция.
1
926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Юли 2017 11:30
Недоумявам защо се дава гласност на безпочвени и напълно неподкрепени с аргументи бълнувания на 3 жени без работа и с определени психични проблеми.
Защо не проучите представители на какви точно организации са, колко души членове има в тия организации и къде са тия 600 анкетирани?

Това е ужасно несериозно и безумно, за да се репродуцира от последния останал истински вестник в България! Проучвайте по-добре нещата, недейте просто да копирате...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД