:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Главният архитект предлага минерален водопровод в София

СНИМКА: ЮЛИАН САВЧЕВ
София разполага с 8 находища на минерална вода.
Минералната вода, която тече в София, да стане по-достъпна, като се изгради водопроводна мрежа за нея, предвиждат промени в Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура. Те са предложени от главния архитект Здравко Здравков, общинският съвет ще разгледа доклада наесен.

През 2011 г. Столичната община получи 8 находища на минерални води на територията си. Екоминистерството й ги предостави безвъзмездно за 25 г.

Предварителните разчети на Здравков показват, че всекидневно водата ще стига за лечебни, спортни, естетически и спа процедури на 100-150 хил. души и за бутилиране на между 2 и 3 млн. л. Освен това ще служи и за стратегически резерв в екстремни и бедствени ситуации.

Минералният водопровод трябва да се направи от специални тръби, отговарящи на изискванията за устойчивост на повишена минерализация и температура на водата. В момента единствената съществуваща мрежа е от помпената станция до Централната баня към находище "София-Център".

Идеята е водопроводът да стига до училища, детски градини, административни сгради и др. Той може да се даде и на концесия. В "Архитектура и градоустройство" на общината вече са постъпили заявления от инвеститори за издаване на разрешителни за пренос на минерални води до обектите им за тяхна сметка.



СПА

Минералната вода може да служи още за геотермално отопление на обществени сгради. Освен това може да се ползва за балнеолечение в Банкя, Горна баня и Панчарево, за бъдещ модерен спа център в Централна баня и за създаване на балнеокомплекси в покрайнините на София. Тези възможности са описани в доклад за приемане на програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минералните води и в стратегия за използване на потенциала им.
1
1088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Юли 2017 21:48
А целите са две - да се дават на концесия и да се сложат водомери. Как така ще ползвате без да плащате!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД