:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все по-малко деца се осиновяват у нас

Миналата година само 555 малчугани са получили семейство
СНИМКА: БГНЕС
Деца от варненския дом "Другарче" се радват на тържество през 2009 г. Оттогава броят на осиновяванията бележи траен спад.
Тенденцията за намаляване на броя на осиновените деца у нас, започнала поне от 2011 г., продължава и през миналата година, показват данните на Агенцията за социално подпомагане. През 2016 г. семейство са намерили едва 555 малчугани. Има ясна тенденция за намаляване - през 2015 г. осиновените са 626, а през 2014 г. - 672.

По данни на социалното министерство към средата на миналата година близо 2500 деца са чакали да бъдат осиновени, а хората, които искат да си вземат дете, са били близо 1500. От началото на годината до края на март 74 деца са получили нови семейства. От 2011 г. до 2014 г. са осиновени общо 2777 деца.

Справка в сайта на посолството на САЩ показва, че броят на осиновените българчета в Америка се е увеличил значително в последните десетина години. През 2007 г. например са били 20, а през последните години са в пъти повече. Рекордът е бил миналата година, когато са осиновени 200 българчета.

Според агенцията основната причина все по-малко деца да се осиновяват в България е бюрокрацията - цялата процедура траела абсурдно дълго: около година и половина - две. Освен това осиновителите в повечето случаи посочват, че искат дете до 3 г., което да е здраво и да не е от ромски произход. Такива деца обаче почти няма, разказват адвокати.

По закон желаещите да осиновят дете минават няколкомесечен курс и обстойни проверки, за да бъдат одобрени като кандидат-осиновители. Щом получат статута, 28-те администрации в страната трябва да им напишат писма и да ги уведомят за възможностите за осиновяване. Нищо такова обаче не се случва, разказват кандидат-осиновители, които са принудени да обикалят домовете в 28-те области, за да си търсят дете. Проблемът е, че 3 години след одобряването им за осиновители те губят правата си и трябва наново да минават цялата процедура.

Промените в Семейния кодекс, които трябваше да улеснят и ускорят осиновяванията, изготвени от предишното правителство, така и не стигнаха до Народното събрание. Наред с въвеждането на пределна възраст на осиновителите и изискването семействата да казват задължително на децата, че са осиновени, промените предвиждаха например съществуващите 28 съвета за осиновяване да се заменят с един национален съвет, за да се съкрати бюрокрацията.



ПОМОЩ

376 семейства, осиновили дете м.г., са получили еднократна помощ. Тя бе въведена от началото на миналата година и е колкото сумата за раждане на първо дете - 250 лв. Общо изплатената сума за този вид помощ към края на октомври е над 93 хил. лв. Тази година е планирано да се изплати еднократна помощ за 700 осиновени деца. Парите се дават при осиновяване на детето от социалните служби по искане на осиновителите след представяне на копието от влязлото в сила съдебно решение за осиновяването. Няма подоходен критерий.
5
1391
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
23 Юли 2017 18:52
Дали има някаква връзка между намаляване раждаемостта на българките и увеличаване на циганките с все по-малкото осиновявания?
-----------------------------------
Сайтът на Генек

23 Юли 2017 21:36
искат дете до 3 г., което да е здраво и да не е от ромски произход. Такива деца обаче почти няма

Е, нормално е да искаш здраво и умно дете, без наследствени проблеми - психични, умствени, със самоконтрола, склонност към агресия или алкохолизъм и пр. Ако осиновяваш за да помогнеш, но имаш и свои деца, както е често при чужденците, е едно. Ако това ще е единственото ти дете, е по-трудно.
23 Юли 2017 21:49
Нещо статистиката им не е в ред:

П
рез 2016 г. семейство са намерили едва 555 малчугани.

в Америка ... миналата година ... са осиновени 200 българчета

376 семейства, осиновили дете м.г., са получили еднократна помощ.


Даже да приемем, че нито един друг чужденец, освен американци, не е осиновил дете от България, пак 555-200=355 деца, а не 376, колкото български семейства са получили помощ при осиновяване.
23 Юли 2017 22:07
Автора, а да сте чули, че в страната бе изпълнявана Стратегия за деинституционализация? Че бяха закрити институции? Че, покрай другото, се полагат усилия за намаляване на броя на изоставяните деца? Че колеги от социалните услуги денонощно работят с майките, особено самотните, за да останат децата в семейната си среда? Че има приемни семейства? Такива едни неща ...
23 Юли 2017 22:51
Firmin, вярно е казаното от Вас, но броят на изоставяните всяка година деца не намалява, напротив!

Дават се пари на майките "превантивно", за да си ги задържат, дават се пари на роднини, но ...

Значи още нещо, по-смислено трябва да се прави, за да няма нежелани и отхвърлени дечица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД