:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,188,595
Активни 242
Страници 4,203
За един ден 1,302,066
МЕДИИ

Кабелните и сателитните оператори крият всеки четвърти абонат

КРС показа за пореден път, че или не знае за проблема, или не желае той да се реши
СНИМКА: БГНЕС
Изчисленията на шефа на КРС Веселин Божков (вдясно) се разминават драстично с данните от пазара.
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) представи в транспортната комисия към парламента годишния си доклад за състоянието на пазара за далекосъобщителни услуги през 2016 г. Предстои документът да се разгледа и в пленарна зала. В частта за платената телевизия той спокойно може да се нарече връх на бюрократичното отношение към материята, за която КРС отговаря, както и на липсата на способност за критична самооценка. В бодряшки стил регулаторът се занимава само с това как се развива пазарът на телевизионни услуги и как една услуга върви нагоре за сметка на друга. Четиво, което подхожда повече на бизнес дискусия, отколкото на среща между законодатели и държавен орган. В текста липсва и изречение за отчет как комисията се е справила със задачите си и с какви проблеми се сблъсква. Вместо това регулаторът залива депутатите с излишна статистика, зад която личи или чудовищно непознаване на реалната картина на кабелния пазар, или нежелание да се набележат мерки за справяне с тях.

КРС твърди, че абонати на някакъв вид телевизия - кабелна, сателитна или през компютър - т.нар. IPTV, са 60.5% от домакинствата в България. Това означава, че останалите около 40 на сто или гледат телевизия с обикновена ефирна антена, или изобщо не гледат. Според регулатора подобни са били съотношенията и през предните две години - 58.6 процента през 2014 г. и 59.4% през 2015 г. Анализът подробно изяснява коя от тези услуги прогресира и коя е в застой, както и какви са тенденциите за бъдещето.

Статистиката на КРС се разминава драстично с изчисленията на двете компании за измерване на телевизионната аудитория у нас - по-старата GARB и по-новата "Нилсен Адмосфер". Данните нямат нищо общо и с независимите чуждестранни проучвания за проникването на платените услуги у нас. Според пийпълметрията GARB реалната кабелизация в градовете и селата е с почти 27% по-голяма, отколкото КРС я представя - 87.2 на сто през миналата година. Според "Нилсен Адмосфер" тя е 87 процента. Извадките на двете фирми трябва да бъдат максимално точни, защото въз основа на тях рекламодателите решават какъв процент от рекламните си бюджети да дадат на конкуриращите се телевизии. Сходен процент за наличието на кабелна, сателитна и интернет услуги дава и изследването на "Евробарометър" за 2014 г., което е последното подобно засега - 86% общо.

Причина за огромната разлика в данните на различните изследователи е, че регистърът на КРС се поддържа изцяло въз основа на информацията, която играчите на пазара предоставят. Това е едно от условията на действащото законодателство, с което комисията се съобразява. С други думи, фирмите сами решават дали да са честни и да обявят всичките си клиенти, или да скрият част от тях, а може би и всички. В резултат от възможностите за собствена преценка външните наблюдатели на пазара регистрират с над 1/4 повече абонати, отколкото има в масива на КРС. Което означава, че всеки четвърти клиент на т.нар. кабеларки се крие и за него не се плащат данъци.

Компаниите могат да рискуват и да крият потребители, защото де факто в момента сериозен контрол и санкции за това няма. За укриване или подаване на невярна информация Законът за електронните съобщения предвижда глоба от 500 до 2500 лв. Тя изглежда направо смешна на фона на парите, които индустрията върти. Пак според доклада през м.г. 264-те доставчици на платена телевизия в България са получили от клиентите си почти 255 млн., което е ръст с 4.5 на сто спрямо 2015 г. Реалната сума би трябвало да е поне с 25 процента по-голяма заради описаната по-горе ситуация. В същото време в отчета на комисията няма никаква информация за наложени глоби на фирми, които са скрили абонати. Липсва и анализ на какво се дължат главоломните разлики в регистрираните потребители, както и предложения за справяне с проблема. Вместо да иска промени в законодателството и повече правомощия, КРС за поредна година предпочита да изчислява колко са клиентите на услугите на село и с колко те са се увеличили в градовете.

Повече права, но и задължения за регулатора обаче искат партньорите на кабелните и сателитните оператори. Асоциацията на частните радиа и телевизии АБРО е изпратила сигнал до шефа на транспортната комисия в НС Халил Летифов, че за поредна година КРС внася в Народното събрание неточен доклад. Асоциацията предлага да се помисли за промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и за увеличаване правомощията на КРС, СЕМ и други органи и въвеждане на по-сериозен контрол над бизнеса. АБРО обръща внимание, че при сегашното положение повече от 26% от приходите на операторите остават скрити и ощетяват държавата и обществото. "Към момента ЗЕС предвижда единствено декларативен механизъм за посочване на брой абонати от страна на операторите и липсва контрол върху предоставените данни. По тази причина нито публичният регистър на КРС за броя на абонатите, нито годишният доклад съответстват на реалното положение на пазара. Във връзка с изложеното по-горе бихме искали да препоръчаме анализ на текущото действащо законодателство и подзаконова нормативна уредба с цел подобряване на правната рамка", пише в становището.

 Разпределение на абонатите на платена телевизия
974
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД