:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Абсурдно и обречено

Небивалиците, разказвани на родна земя за убийството на Георги Марков, надвишават многократно фактите и това не е случайно


"Лъжата може да обиколи света,

преди истината да си обуе ботушите."

Тери Пратчет

Написах го още нейде към края на 70-те в руското издание на излизащото на седем езика в Париж списание на Солженицин "Континент": Гордостта ни, че сме народ, който традиционно люби и тачи, цени и почита духовните си водачи, е несъстоятелна. Тогава го констатирах не както комунистическите пропагандни централи ме клеймяха навремето, със злорадство - с огорчение и болка го констатирах. С огорчение и болка го повтарям и сега. И то не защото съм злопаметен, а защото не съм, отказвам да бъда безпаметен.

Ако великите хора никога не се раждат на празно място, великите илюзии винаги се раждат на празно място, на място, овакантено от една или друга конфузна истина. Доколкото преработването на една нелюбезна истина предполага мъчителни усилия, а на човешката природа е свойствено спестяването на усилие, оказва се, че е по-леко да бъде подменена една неблагоприятна реалност с една благоприятна измама, отколкото да тръгнем да се конфронтираме с нея. Това спестява болка, а избягването, заобикалянето на болка също е част от стратегията за оцеляване. Обстоятелството, че най-значимата българска национална литература е сътворена зад граница, говори само по себе си. Ще спомена само имената на по-малко известните, но не и по-малко талантливи автори от по-ново време: Георги Марков, Асен Игнатов, Атанас Славов, проф. Шишков, Стефан Попов, Христо Огнянов, Стефан Маринов.



Започнах с Георги Марков неслучайно, неслучайно и ще продължа с него



Не само защото беше мой най-близък личен приятел, а и защото си остана такъв до ден днешен. И защото, докато аз лях за днешната ни свобода само мастило, Георги проля и кръвта си. Проля я за всички свои съчовеци, които заслужиха саможертвата му. Но и за онези, които не я заслужиха, я проля. Какво да се прави - фундаменталните добродетели като свободата са общочовешки, всечовешки категории, общочовешки и всечовешки са и фундаменталните пороци. Доколкото добродетелите, проявени от една личност, са дело и на целия човешки род, те красят и мен като част от него. Доколкото пороците на една личност, на една партия, на една система са също дело на човешкия род, те порочат съответно и мен - също като част от него. В тази извечна, в тази безначална и безконечна битка между доброто и злото непричастни няма - в нея всички воюват, дори и онези, които не подозират.

Убийството на Марков е многократно не само във физическия, а и в метафизическия смисъл. Това епохално убийство започна с клевети и хули преди моста "Ватерло", премина през моста "Ватерло" и продължи с клевети и хули впоследствие - та чак до ден днешен. И днес неговото злокобно тържество похищава паметта на писателя. Така ние, похитителите и безучастните, доубиваме писателя, превръщаме се (съзнателно или не) в продължение на физическото убийство, в метафизически убийци, в съубийци - ни повече, ни по-малко.

Това метафизическо убийство надникна тези дни и от страниците на "Сега" - един вестник, на който от дълги години аз имам честта да бъда редовен и нередовен сътрудник. В една публикация, която аз с чиста съвест бих окачествил като клеветническа, един автор, който с чиста съвест бих окачествил като клеветник, установява, че, видите ли, англичаните са убили Георги Марков. (Става дума за текст под снимка в статията "Двамата велики" на Димитри Иванов от 19 юли, б.р.) Подобна подмяна на историческата истина не може да бъде обяснена само с обстоятелството, че докато Георги е берял душа в интензивното отделение на лондонската болница "Сент Джеймс", авторът на споменатата публикация е служил на най-човеконенавистната, на най-мракобесническата институция в цялата ни национална история. Само биографично агентурно минало обаче не стига за подобна гавра - необходимо е и актуално агентурно съзнание.

Обстоятелството, че небивалиците, разказвани на родна земя за убийството на Марков, надвишават многократно фактите, не е случайно - то е част от онова продължение на престъплението, за което споменах - плът от плътта му е. Тези небивалици са една от друга по-абсурдни. Преди някоя друга година, опонирайки ми в медиите, една съотборничка на моя днешен опонент и дългогодишна сътрудничка на часовите вестници написа черно на бяло, че Георги починал, смъртоносно одраскан и инфектиран от домашната си котка. И всичко това - съвсем сериозно. Тогава отговорих на страниците на "168 часа", че от многократните си гостувания в дома на Марков познавам лично котката Дейзи, че тя е благородно същество, а не човекоубиец, и аз като неин приятел съм длъжен да защитя посмъртно моралната й чест от клеветниците. Което и направих.

Тъй като днешните клевети по адрес на един мой приятел, на когото аз до голяма степен дължа себе си, са същите, на мен не ми остава нищо друго, освен да им противопоставя старите факти, които разкриват престъплението такова, каквото е. И каквото всички онези физически и метафизически убийци, всички предани потомци на Железния Феликс с бистър ум, горещо сърце и (особено!) чисти ръце отказват до го видят. В изявлението си вероятно ще се повторя, но какво да се прави - повтарят се монотонно, безконечно, упорито и клеветите. Те са едни и същи в лъжовността си - една и съща е и истината, която им противостои.

Юридическата практика е подвластна и до днес на един античен, унаследен още от римското право непоклатим принцип: всяко честно, всяко непреднамерено разследване трябва да тръгне от въпроса на кого служи, чии интереси обслужва съответното злодеяние.



И така, кой имаше интерес Марков да замълчи завинаги?



Свободният свят, чиито ценности той защитаваше в драмите, в романите и в есетата си, злонамерената котка човекоубийца Дейзи или онази свирепа диктатура на родна земя, която ден след ден Георги разобличаваше в излъчваните в моята културна програма "Контакти" на РСЕ мемоарни есета под общ наслов "Задочни репортажи за задочна България"? На Запада Георги беше необходим жив, мъртъв искаха да го видят само онези тоталитарни източноевропейски злодеи, чиито злодейства той неуморно демаскираше - както по света, така и у нас. Като жив свидетел на предсмъртните му вълнения ще добавя, че не от Скотланд ярд и не от МИ-6 се страхуваше Георги - на Скотланд ярд и на МИ-6 той се уповаваше. А се страхуваше на живот и смърт от КГБ и българската Държавна сигурност. Малко преди да изпадне в безсъзнание, Марков прошепва на лекуващия го д-р Райли: "Аз съм отровен от КГБ и ще умра. Нищо не можете да направите." Лично британският медик свидетелства за казаното, а изправеният като Георги пред лицето на смъртта човек е поставен в т.нар. гранична ситуация на Ясперс, в която всеки си е най-себесъщ, най-безпощадно честен. Пък и убиваният знае най-точно истината за убийците си - палач и жертва са съвместими някак си. Ако и това не стига, ще добавя и свидетелските показания на генерала от КГБ Олег Калугин, който пред цяла България заяви от телевизионния екран, че малко преди атентата ДС е поискала и получила от кагебистките си братя по оръжие в Москва логистична помощ за покушението. Ако и това не стига, ще добавя отправеното преди убийството от страниците на вестниците "Народна младеж" и "Отечествен фронт" лично от министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов предупреждение към българските политически емигранти да си държат езика зад зъбите, защото "ние не знаем граници", а "ръката на справедливостта винаги е била по-дълга от краката на предателството". Години преди атентата в Лондон, за да бъде убит на родна земя, от Дания е отвлечен българският политически емигрант Борис Арсов. Коментирайки с показна гордост саморазправата с него, в. "Народна младеж" пише черно на бяло: "Същата участ очаква всеки, който е забравил великата стойност на понятието родина и си е поставил цели, отдавна изхвърлени от историята на политическото бунище". Още по-недвусмислен е министър Стоянов пред микрофоните на Радио София: "Нашите врагове никъде не могат да намерят избавление от нашата ръка. Ние не знаем граници. (Явно не само географски, а и морални - б. а.) Контрареволюцията трябва да знае, че за нея никъде няма сигурно убежище." Контрареволюцията бяхме ние и ние знаехме, защото слушахме Радио София с будното внимание, с което ДС нас слушаше.

Ако и това не стига, ще добавя, че в началото на 1990 г., когато ледовете се пропукват, ген. Владимир Тодоров унищожава лично цялото досие на Георги Марков. Не ще да му е било леко на генерала да се справи физически с цели 15-16 тома! Ген. Тодоров е зам.-началник на Първо главно управление на ДС и е осъден от българския съд за това престъпление. Което може да има само една цел: да заличи дирите на друго, далеч по-чудовищно престъпление - убийството на Марков. Ако генералът беше невинен, той щеше да пази с оръжие в ръка досието на Георги като свое алиби, за да го противопостави на всяко подозрение по свой адрес и по адрес на службата си.

В заключение ще се върна към началния въпрос: Защо му е притрябвало на Запада да убива Георги, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на комунистическия режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!

Сега съзнавам, че и това няма да е достатъчно. И най-очевидните, и най-флагрантните истини са безпомощни пред идеологизираната слепота. В моя светоглед това обстоятелство е основание не да спра, а да продължа. Именно защото е абсурдно и обречено. (С незначителни съкращения)

83
1744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
24 Юли 2017 20:01
това е някво лятно изостряне
24 Юли 2017 20:06
24 Юли 2017 20:07
Има едно име което задължително трябва да се споменава
заедно с останалите, името Димитър Инкьов.
24 Юли 2017 20:09
некрофагия като диагноза. десетилетия да се храниш от един труп който обявяваш едва ли не за приватизиран.
24 Юли 2017 20:27
*
24 Юли 2017 20:32
Два дни, с гнусни плюнки се храчеха върху паметта на безспорен Поет, щото бил ял на трапеза с цар. Сега тук се лъска биографията на...Спорен писател, също пил и ял на ,,царска" трапеза, писал оди за ,,царя". После обърнал палачинката срещу властта и хоп.....Бум. Ама не е доказано. Щото- кой има мотив да направи- Бум. След поредното обръщане на палачинката. С хиляди страници тук се е доказвало, че не е ,,царят" от Правец. А, да, всяка котка, може да одраска всеки стопанин.
24 Юли 2017 20:34
Обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии.“(Георги Марков)
24 Юли 2017 20:36
На 11 ноември 2014 г. в София бе открит паметник на Георги Марков по повод 85-годишнината от рождението му.

Направо рождеството му. George Markoff - Иисус, Левски и Вазов в едно.
24 Юли 2017 20:38
Един път предател, винаги предател.
24 Юли 2017 20:42
Един път предател, винаги предател.

Кого е предал? СоциализЪмЪт? Или либофта към СССР?
Много сте лесни в оценките
А бе, един път болшевик... цял живот болшевик
24 Юли 2017 20:47
когато часовниците спряха някои замръзнаха пред Хладилника.
24 Юли 2017 20:47
Георги Марков предаде СЕБЕ СИ....
после се усети и написа ДОСТОПОЧТЕННОТО ШИМПАНЗЕ
и хоп......ЧАДЪР.....английски,качествен/щот при комунизъма нищо качествено не се произвеждаше в НРБ-нъл тъй/
24 Юли 2017 20:57
Да не сме разсърдили редакцията с нещо, че ни наказва с идиотии като тази?

Е не може да рупаме само американските заготовки за украинските медии.
Тоя път има българско дръвце.
24 Юли 2017 21:03
Трудно ми беше да дочета докрая това творение, ама си наложих. Знам че винаги когато някой твърде се увлича в морализуване прикрива собствената си неморалност.
Мога да отхвърля всяко изречение на автора, но чак такава чест няма да му оказвам. Ще възразя само на няколко:
"Най-добрите произведения са създадени в емиграция" и следват няколко световно неизвестни, но лични приятели (или познати) на автора. Толкоз!
"Илюзия е че българският народ е ученолюбив". В България НЯМАШЕ неграмотност. Тя се появи и нарастна когато неговите приятели поеха властта.
"Кому беше изгодна смъртта на Георги Марков." Пък аз ще попитам КОЙ СПЕЧЕЛИ от ефектното убийство? Все повече (и от този "материал" ) се убеждавам че убийството беше ГАМБИТ, а Георги Марков се оказа жертвата. Няма причини да обичам КГБ, ДС или ТЖ, но не ги смятам за идиоти.
24 Юли 2017 21:07
Толкова много плява, а зърно няма. Едничко зрънце даже.
А СЕГА задмина Дневник.
24 Юли 2017 21:13
КуртиКенаров

24 Юли 2017 20:38



Един път предател, винаги предател.

Защо да е предател? Предател е Сноудън, макар и не от най-лошият вид, защото е идеалист. А Георги Марков какво е предал? И как точно е навредил на родината си? Човека е писател, несъгласен със ставащото в България. Все едно да кажем, че носталгиците дето сега плюят по НАТО, ЕС и демокрацията, са предатели.
24 Юли 2017 21:28
Георги Марков, убит от чадър или от котката си, съзнателно рискуваше живота си, мечтаейки някой ден всеки да може да изказва свободно мнението си във форума на вестник "Сега". Благодарете му.
24 Юли 2017 21:40
А Георги Марков какво е предал? И как точно е навредил на родината си? Човека е писател, несъгласен със ставащото в България.


Е и защо тогава ДС и КГБ ще искат смъртта му? От всички, отишли или избягали на Запад, ще убият един писател и журналист, работил за ББС и ще опитат да убият още един, работил за "Свободна Европа". За какво - е така, от злоба?
Дали Западът е правил / прави такива гадости - да, спомнете си Сергей Антонов.
24 Юли 2017 21:57
Георги Марков, убит от чадър или от котката си, съзнателно рискуваше живота си, мечтаейки някой ден всеки да може да изказва свободно мнението си във форума на вестник "Сега". Благодарете му.

Е... баш точно за това - че всеки може да си изказва мнението тукънка - не само няма да му благодарят... а ще бълват змии и гущери...
Колко по-добре... по-хубаво... по-спокойно... щяха да си пишуркат... аку немаше такива навлеци и досадници куту дедо Барми? Де'т им разваля елейните възлияния за оня строй... и де'т - със сквернословията си за братската дружба и вечната признателност - ги кара да посягат инстинктивно към бастуните
24 Юли 2017 21:59
"В заключение ще се върна към началния въпрос: Защо му е притрябвало на Запада да убива Георги, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на комунистическия режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!"

***
И аз да се върна към началния въпрос: Защо му е притрябвало на Изтока да убива Георги след като последния е написал и не малко срещу Запада? И то след като успешно е избягал, видял, победил и т.н.?

Много се надявах да прочета нещо за някакви небивалици гарнирано с истината. Обаче автора пак сервира тридневна яхния. И пак вместо да съсредоточи будната си съвест върху днешната действителност, той се ограничава да демонстрира че знае повече от Скотланд Ярд и МИ взети заедно. Бочев, почвай за папата - някои ще те разберат, че даже и палчета ще ти вдигнат.
24 Юли 2017 22:06
Слабо, повърхностно и не аргументирано писание за вдъхновяване на омразничетата.

Насилих се и аз да прочета този опус. Не си струва труда даже за отделни забележки. Само едно може да се каже, че сега, след като познаваме добре лукавството, лъжливостта, подлостта, коварството, наглостта и какво ли още не - все от този кольор определения за същността на западните "партньори", съм повече склонен да вярвам на противната теза, отколкото, че дрогарите са светнали Г.Марков.

Та нали сега същите тези дрогари и тавагищи са най-верните "евро-атлантици", съсипващи успешно България?! Приети радушно от новите им "братя" зад и пред Голямата локва?!

- Краставите пцета, през девет баира се подушват.

Колкото до самият Марков, да, той е бил талантлив, умен човек - описа отлично простаците по соц-времето. Но също и много бързо е разбрал какви мародери, мършоеди са западните еквиваленти на предишните му меценати в Родината. Затуй и отчаянието му е било перфектно и всеобхватно.

Няма мислещ, събуден човек опознал Запада, па да остане негов фен и почитател - тук визирам системата, а не хората из плебса!!!
24 Юли 2017 22:12
Бе оня ден Димитри написа, че англичаните са убили Марков. Иначе "Абсурдно и обречено" - ми обречено, защото е абсурдно, меко казано.
Писателят Георги Марков-Джери иронизираше българския комунизъм, а по ирония на съдбата англичаните го убиха. За да ни накажат, че не убихме Берлингуер, та светът да види, че Кремъл действа чрез най-верния си сателит.
http://www.segabg.com/article.php?id=864075
24 Юли 2017 22:14
Откакто собственика на този вестник стана фен и спонсор на Да(й), България(проекта на АзБ) ,оттук се опитват да изгонят и малкото си останали читатели.В най-скоро време ще ви останат само платените партнери,ама на вас да не ви пука-продължавайте със Сульо, Пульо, Тони и всякакви други стипендианти на чичко Сорос.
24 Юли 2017 22:40
Weed361
24 Юли 2017 21:40Мнения: 4,257
От: BulgariaСкрий: Име,IP
А Георги Марков какво е предал? И как точно е навредил на родината си? Човека е писател, несъгласен със ставащото в България.Е и защо тогава ДС и КГБ ще искат смъртта му? От всички, отишли или избягали на Запад, ще убият един писател и журналист, работил за ББС и ще опитат да убият още един, работил за "Свободна Европа". За какво - е така, от злоба?

Май да. Били са близки с Тошо, говорили са си , обсъждали са нещата. Ако Тошо е приел прекалено лично минаването му на другата страна, може да е дал заповедта. Не че селският хитрец е бил някакъв маниакален убиец, обаче хората понякога изперкват. Особено хората с неграничена власт. Може и някой да се е престарал, в желаниято си да се хареса на Първият.
24 Юли 2017 22:43
При толкова предатели и емигранти както от ДС, така и от КГБ как не се намети един, който да има някакво документче, решение или сведение за организирането на убийството на Г.Марков? Как да си обясним това? Ами много просто: убийството е планирано и осъществено от съвсем друго място. Някой съмнява ли се, че това е възможно? Струва ми се - не! Да си спомним атентата срещу папата, как натопиха България и съсипаха живота на не един българин; а епруветката с бял прах на Колин Пауъл и последвалите стотици хиляди убити иракчани. Всъщност, на България и е писано да бъде жертвен агнец още от подпалването на Райхстага, така че нищо ново под слънцето и с чадъра с рицин. Каква елементарна постановка!
24 Юли 2017 23:05
Май да. Били са близки с Тошо, говорили са си , обсъждали са нещата. Ако Тошо е приел прекалено лично минаването му на другата страна, може да е дал заповедта. Не че селският хитрец е бил някакъв маниакален убиец, обаче хората понякога изперкват. Особено хората с неграничена власт. Може и някой да се е престарал, в желаниято си да се хареса на Първият.


Ами да, Тодор Живков му се ядосал, ама не веднага, а почти 10 години след като Георги Марков избягал
.
За него добре, ами Владимир Костов защо?

Ами Сергей Антонов?
24 Юли 2017 23:14
" един автор, който с чиста съвест бих окачествил като клеветник, установява, че, видите ли, англичаните са убили Георги Марков"

Ако целта на това, газетата да дава трибуна на този дърт несретник, е едно виртуално сдавяне между него и ДИ, аз съм "за". Макар че сблъсъкът ще е кратък и кървав. Хемингуей срещу даскал по литература от селска гимназия в район със смесено население.
24 Юли 2017 23:19
Георги Марков беше употребен от Запада
и ликвидиран, понеже бе изиграл своята роля,
той просто нямаше какво да даде повече на новите си господари...
24 Юли 2017 23:25
"В заключение ще се върна към началния въпрос: Защо му е притрябвало на Запада да убива Георги, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на комунистическия режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!"

Достатъчно е хер Бочев да се спомни писмото на Марков до него малко преди да бъде убит, а също така и да прочете последната книга на Марков ДОСТОПОЧТЕННОТО ШИМПАНЗЕ, за да си отговори.
Ако това не му е достатъчно да си спомни собственото си изказване пред научната конференция във Факултета по журналистика при Софийския университет,преди седемнадесет години, на тема “БиБиСи и България”, по повод 60-годишнината на предаванията на ББС за България. Тогава ТОЙ посочи, че ББС превърнаха Георги Марков в чиновник и те са неговия морален убиец!
Хер Бочев which is which?
P. S. Медицински факт е, че рицинът съдържащ се в кухината на миниатюрната сачма, не е достатъчен да убие плъх, та камо ли човек.
24 Юли 2017 23:42
Защо му е притрябвало на Запада да убива Литвиненко, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на путинския режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!

25 Юли 2017 00:19
Защо му е притрябвало на Запада да убива Литвиненко, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на путинския режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!

Истинско попадение - отговорът се съдържа в самия въпрос.
Въпроси към Бочев:
Какво сътрудничество от българските власти получиха след 1989 г. английските разследващи убийството на Марков?
Какво сътрудничество от английските власти получиха след 1989 г. българските разследващи убийството на Марков?
Наистина ли смята, че евентуално решение за убийство ще бъде документирано и вкарано в делото на Марков и затова то е унищожено? Та плаче за него...
Покушението срещу папата, убийството на Марков и Литвиненко, свалянето на МН17 - събития с огромен пропаганден ефект. В кое от тях медийното обвинение дочака първо разследването да си свърши работата и да посочи виновния въз основа на реални доказателства?
25 Юли 2017 01:19
Айде, уйде Димитър Бочев у фризеро .

А бе, да не ставаме свидетели на промяна на редакционната политика?
25 Юли 2017 01:28
Горкият Антонов, забравен от всички, жертва на все същите западни служби, убили и Г. Марков.
Спомням си как веднъж, в края на 90-те г., с един приятел се опитвахме да се качим в претъпкан тролей на спирката до Художествената академия. Неочаквано в безогледната тълпа от блъскащи се мъже пред мен се дръпна един и ми стори място да се кача. Благодарих, без да го погледна. А после, вече в тролея, приятелят ми каза, че това бил Сергей Антонов. Вдигнах очи и го видях най-отзад, притиснат до вратата на тролея.
Мъжът си остава мъж във всякакви обстоятелства!
25 Юли 2017 01:52
Толко много приказки и увъртания, че йок Георги Марков не бил убит от английските тайни служби.
Може и с 5 изречения да се напише.

Иначе убийството на Георги Марков, както и новите убийства на Березовски и Литвиенко са си английска работа.
25 Юли 2017 01:53
ablepsia 25 Юли 2017 01:28
Горкият Антонов, забравен от всички, жертва на все същите западни служби, убили и Г. Марков.


25 Юли 2017 02:35
Не е зле някои форумни колеги да внимават кво пишат.
Щот невинните и безопасни български служби дадоха фира , а коварните и смъртоносни британски дебнат.
25 Юли 2017 05:32
Така, така, г-н Бочев, българските тайни комунистически служби подпалиха Райхстага още през 33-та, направиха опит да утрепят Йоан Павел II, претрепаха Георги Марков, снабдяваха Саддам с химическо оръжие в епруветки... Продължавайте в същия дух. Любопитничко, полезничко и поучителничко е.
На такива сегашни подробности като разграбена България, разсипано, неефективно здравеопазване, невиждан от Възраждането насам разпад на образованието, снабдяване по схема с оръжие на ИДИЛиите, нечувана престъпност, ужасяваща мизерия, все по-голяма пропаст между все по-бедни и все по-богати, нечувана от половин век смъртност, демографска катастрофа, масова емиграция, окупация от чужди войски и пр. няма що да се обръща внимание, хеле пък да се анализират истинските причини за това всичкото.
Друго е да си дъвчем до баялдисване едни и същи сюжети от отминалия ХХ в. А днешното що да го одумваме. Доста е на всеки ден злобата му в края на краищата.
25 Юли 2017 05:35
П.П. Има и българи, все още живеещи в България, дебнени от онези служби, далеч по-репресирани от преекспонираните медийно херои...
Но смятащи за нередно да правят от това капитал, поприще и поминък.
Всякакви българи има.
25 Юли 2017 06:24
В заключение ще се върна към началния въпрос: Защо му е притрябвало на Запада да убива Георги, след като никога дотогава и никога след това цинизмът и жестокостта на комунистическия режим не са били демаскирани така убедително и красноречиво пред целия свят?!
Aми... той май ти писа писмо, за Запада и отношенията там.
Sv Sophia
25 Юли 2017 06:48
Бармалей
24 Юли 2017 20:42
Мнения: 14,881
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Един път предател, винаги предател.

Кого е предал? СоциализЪмЪт? Или либофта към СССР?

Предал е родината си.
Няма как да служиш на чужда пропаганда, да бориш уж само "режима", но не и родината си.

Ако дисидентите имат заслуги за това днес да можем да дращим сравнително свободно, то заслугите са на тези като Солженицин, а не на чуждата пропаганда.
25 Юли 2017 07:44
ДИ е хитър като бременна невестулка.
Знае как да пласира теза-менте:
Есе №1 - бегло споменава между другото
Есе №2 - бях ви споменал преди
Есе №3 - Пиша ви само неща които лично съм преживял
Есе №4 - В една следваща командировка срещнах Х който знаеше нещо за чадъра
Есе № 5 - Чадърът не е руска разработка
Есе № 6 - Х ми каза след второто уиски че са англичаните
Есе №7- Както вече Ви светнах КГБ няма нищо общ0
25 Юли 2017 07:45
Джери е бил от близкото обкръжение на Тато.
Ти го храниш - то те лае.
Измяната на такъв не се прощава.
За урок на другите от дружинката.
25 Юли 2017 08:05
За предателството.
Настоявам левичарите в този форум да ми отговорят на следният въпрос - защо след 10.11.1989год. не се вдигнахте с червеното знаме и "Шпагин"-а в ръце и не защитихте комунистическа България? ЗАЩО? Всички предадохте комунизма! Също като Георги Марков!
Баси лицемерите сте!
25 Юли 2017 08:08
Нямаше "Шпагин"-и. И понеже "настояваш", 10.11. го направихме ний, левичарите, а вий, "десните", се ошумулявахте под юрганите.
25 Юли 2017 08:10
защо след 10.11.1989год. не се вдигнахте с червеното знаме и "Шпагин"-а в ръце и не защитихте комунистическа България? ЗАЩО? Всички предадохте комунизма! Също като Георги Марков!

Защото, рожбо мамина и родена вчера, т.н. СДС обещаваше повече справедливост, разпускане на военните блокове, премахването на привилегиите...
Защото народът искаше повече социализъм, а не повече капитализъм.
Те затова...
25 Юли 2017 08:22
На девети "левичарите" (колко "ляв" е Кимон?) идват на власт с "Брен" и "Томпсън" , няма и един кадър с "Шпагин". След десети на власт идват "десните" с мита за чадъра. И ако го махнем от Марков остават едни "Мъже". разочарованият носталгик в "Когато часовниците са спрели" и "На всеки километър". Оставаа нещо все пак.Но не става за "десничарите"- без чадъра нямат нищо.А някои се хранят от измисленият спомен и бранят не паметта за умрелият в чужда страна емигрант , а парчето си хляб.Щото без измислицата, без паразитирането върху лъжата са едно нищо.

И като размахват пръст и четат морал- какъв морал има един трупен червей?
25 Юли 2017 09:08
КуртиКенаров 24 Юли 2017 20:38
Един път предател, винаги предател.


25 Юли 2017 09:51
В случаят "Георги Марков" предателство няма.
В главите ви цари такова объркване,че се налага да ви припомням какво аджеба означава предателство!
Предател е този,който си е променил мнението,(за комунизмът например),но крие тази промяна и тайно работи срещу,(поддръжниците на) старото си мнение. В момента,когато Георги Марков променя мнението си за комунизмът и го намразва,той просто бяга от комунистическа България. Къде тук виждате предателството?!
И не ми казвайте,че вие никога не сте си променяли мнението. Само идиот може през целият си живот да има само едно мнението! Без извинение.
25 Юли 2017 09:56
В случаят "Георги Марков" предателство няма.

Освен журналист, не е ли бил служител на ДС? Тази "дребна" подробност се изпуска. Там май е нямало "смяна на мнението"? Там са се попълвали клетвени декларации.
25 Юли 2017 09:59
Сещам се и за "Да дойдат танковете"...

Манипулираха ни както си поискаха.

Започвам да си мисля, че и Чернобил не е случаен. И името и мястото. И времето.


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД