:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София прави градска жп линия за пътниците от юг

В общината се обсъждат идеи за нови трасета на метрото - до "Арена Армеец", "Икеа", Божурище
Пътниците, пристигащи с влак в София от южното направление, ще спират на няколко гари, където ще могат да правят връзка с метрото. Тази градска жп линия ще бъде заложена при изготвянето на промените в общия устройствен план на София, който ще бъде съобразен с концепцията за развитие на жп транспорта до 2020 г. Линията ще обхване съществуващи гари, но ще се правят и нови.

Последната спирка за пътуващите от Пловдив ще бъде жп гара Обеля, като на Централна гара ще спират само международните влакове от южните дестинации, стана ясно от обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков. Връзката с метрото в Обеля ще бъде вече изградена метростанция, която не е пусната в експлоатация. Другите спирки на влаковете от Пловдив ще бъдат гарите Казичене, Искър и новата гара Чавдар след гара Подуяне.

"Установили сме къде има нужда от промяна като част от транспортния модел - променя се стратегията за жп транспорта, променя се трети метродиаметър. Има предвиждане на нови трасета и на електротранспорта. Всичко това трябва да работи в синхрон", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

В мащабния устройствен план на столицата са заложени и разширението на първия и третия метродиаметър. Третият, който в момента се строи, е предвидено да получи разклонение от Военната академия, през "Слатина", зала "Арена Армеец" и оттам да стига до мола на бул. "Цариградско шосе". Две нововъведения са предвидени за първия лъч. Едното е продължение на отклонението му от Бизнес парка до "Икеа", където да бъде изградена метростанция, която да свърже пътниците с лифта на Симеоново. "Търсим възможност да качим хората от метрото посредством лифт директно към Витоша", каза арх. Здравков. Второто предложение е за отклонение на първия метродиаметър при метростанция "Люлин" по протежението на бул. "Царица Йоана", където да бъде изградена метростанция между втори и трети микрорайон. Последната метростанция на отклонението се предвижда да бъде след Околовръстното. "Зоната там може да обхване целия транзитен трафик от запад с изграждане на огромен подземен паркинг и там да се развие едно бъдещо сити", обясни Здравков.

С "Метрополитен" е обсъждан и вариант дали да се продължи метрото до Божурище, или влаковете за Банкя да обслужват и тази бизнес зона. "Трябва да преценим икономически кое е най-целесъобразно - дали бизнес зоната да ползва влака и да се качва на метрото на Обеля, или да се продължи метрото до Божурище", каза още арх. Здравков.

ХОРИЗОНТ

Според кмета на София Йорданка Фандъкова промените в общия устройствен план трябва да стъпят на дългосрочна визия за развитието на града. Тази визия трябва да бъде приета от Столичния общински съвет през септември 2018 г., като паралелно с това да се подготви и заданието за промяна в ОУП. Промяната е започнала преди година, когато било възложено на арх. Здравков да предложи промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община във връзка с многото конфликтни въпроси около застрояването на зелените площи и инвеститорските намерения за вдигане на високи сгради. Депутатите от ГЕРБ вече разгледаха предложението му и обещаха да го внесат за гласуване в парламента през октомври.

"Дългосрочната визия не може да бъде изработена в един кабинет от група хора и след това приета и едва тогава представена пред обществото. Затова подходът е демократичен. Вярваме в младите хора - екип от добре подготвени млади хора, чиято задача е не да направят визията, а да направят така, че тя да бъде споделена от повечето граждани, експертите, браншовите организации, както и на екипа, който главният архитект сформира и който започна работа", коментира Фандъкова. Очаква се обществената поръчка за набиране на този екип да бъде обявена още тази седмица.
6
1692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
24 Юли 2017 22:21
Другите спирки на влаковете от Пловдив ще бъдат гарите Казичене, Искър и новата гара Чавдар след гара Подуяне.

А какво стана с прехваленаа спирка ли беше, гара ли беше, над станция "Искърско шосе"?
25 Юли 2017 08:14
Пътниците, пристигащи с влак в София от южното направление, ще спират на няколко гари

Се си мисля, че спират влаковете, а пътниците се качват или слизат
25 Юли 2017 09:03
София прави ...
В общината се обсъждат идеи

В просъница ли ги пишете тези?
25 Юли 2017 09:09
"Търсим възможност да качим хората от метрото посредством лифт директно към Витоша", каза арх. Здравков.

Червенобрежкият архитектурен корифей може да предложи и метростанция на връх "Камен дел"?!?
А кметицата от самоковските села да осъществи и тази възможност...
25 Юли 2017 12:23
Ако БДЖ фалира до тогава?
25 Юли 2017 14:14
А гара Перловец и гара Сердика кога ще ги свържат? А нищо не пречи и гара Пионер!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД