:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ремонтът на НДК ще излезе близо 24 млн. лв.

СНИМКА: БГНЕС
Депутатите от временната парламентарна комисия за НДК останаха разочаровани от отсъствието на Мирослав Боршош.
Договорите, сключени за ремонт на сградата на НДК във връзка с подготовката за предстоящото българско председателство на ЕС, са за 23 942 673 лв. Това съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Атанас Митев пред парламентарната анкетна комисия, която проучва целесъобразното разходване на средствата за подготовката. Досега са били разплатени 7 694 475 лв. За "други дейности" са отишли 3 569 439 лв. Информацията бе посрещната с мощно депутатско "Ееее!". "Не са изчезнали парите", побърза да уточни Митев. Но така и не каза какво влиза в "другите дейности".

Най-скъп е договорът за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на председателството - 19 859 997 лв. Платени са 20% аванс в размер на 3 971 999 лв. Следва договорът за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресна техника, за който отиват 3 727 955 лв. Той е почти изцяло изплатен - остават 263 580 лв. Има два договора за упражняване на строителен надзор за общо 275 хил. лв., както и договор за предпроектни проучвания и идеен проект на стойност 78 900 лв. В момента дружеството разполага с около 6.7 млн. лв. в наличност.

Далеч по-голямо вълнение от финансовия отчет предизвика сред депутатите категоричният отказ на бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош да приеме поканата им за публично изслушване. В писмо до комисията Боршош изрази съмнение, че участието му в анкетата ще се "използва и за други цели, не само за изясняване на истината". "В комисията има членове, които направиха прибързани твърдения в публичното пространство, преди да се запознаят с конкретните факти и обстоятелства по случая, което ме кара да се съмнявам в обективността на тези членове и тяхната добросъвестност, чиято липса компрометира дейността на комисията като цяло", изтъкна Боршош.

Към писмото е приложено и становище, в което бившият шеф на НДК коментира и отхвърля отправените му обвинения за нецелесъобразно разходване на средства и безстопанственост. И директно атакува министъра по европредседателството Лиляна Павлова, която го освободи от длъжността му. "Щях да пристъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципала на НДК в лицето на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС", твърди Боршош. Според него "няма милиони загуби на НДК", както сочеха членове на правителството, а "амортизационни отчисления върху част от активите на НДК, както и множество инвестиции". Той определи като "тенденциозен" доклада на частните одитори, наети от Павлова, които обявиха нарушения в процедурите по обществените поръчки. Отрече и обвиненията, че е отказвал да предостави информация за състоянието на дружеството.

Бившият председател на съвета на директорите на НДК Марио Анастасов обаче обвини Боршош в непрозрачност. "Проблемът е в едноличното управление на дружеството. Нямаше как да добием информация, различна и неодобрена от г-н Боршош. На практика всички разходи, които се правеха в НДК, за нас бяха тайна", заяви Анастасов.

1140
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД