:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Швеция уволни министри за масово изтичане на лични данни

Държавна агенция погрешка изпратила некодирана информация извън страната
Шведският премиер Стефан Льовен обяви вчера, че министърът на вътрешните работи Андерс Игеман и министърът на инфраструктурата Анна Йохансън са освободени от постовете си в отговор на искане на опозицията за вот на недоверие срещу трима членове на правителството, съобщи изданието "Локал". Йохансън е заменена от Томас Енерхот, а задълженията на Игеман като министър на вътрешните работи ще бъдат поети от министъра на правосъдието Морган Йохансон. Министърът на отбраната Петер Хултквист, който също беше обект на предложение за вот на недоверие, ще продължи засега да изпълнява длъжността си. Причина за мерките е грандиозен скандал с изтичане на милиони лични и други данни извън страната.

Преди дни стана ясно, че Шведската тайна служба за сигурност (СЕПО) разследва Агенцията по транспорта, след като ключова информация е била предоставена на служители от техническия гигант Ай Би Ем в други държави, които не са преминали през обичайните проверки. Така се оказа, че компютърни специалисти от Чешката република са получили достъп до съхранявана държавна информация. Шведските медии съобщиха, че нарушението на сигурността на данните е разкрило имената, снимките и домашните адреси на милиони шведски граждани, както и военни тайни. Инцидентът се счита за един от най-тежките провали в информационната сигурност за правителството.

През 2015 г. шведската агенция по транспорта е възложила на Ай Би Ем договор за компютърна поддръжка и управление на нейните бази данни и мрежи. Агенцията обаче е качила цялата база данни на сървъри на компютърния гигант, след което е разпратила имейли с базата данни в некриптирани електронни писма до маркетинг специалисти.

РАЗКРИТИЯ

Грешката доведе до изтичането на тонове конфиденциална информация както на физически лица, така и на държавни инфраструктури. Става дума за стратегически данни като товароносимост на всички пътища и мостове, вид, модел, тежест и дефекти на всички правителствени и военни превозни средства, включително и кой ги управлява. Разпространени са още имена, снимки и адреси на бойните пилоти от Военновъздушните сили, както и имена, снимки и домашни адреси на агенти на контраразузнаването и на всички оператори в тайните военни звена, на всички хора, участващи в програмата за защита на свидетелите. "Най-притеснителното е, че изтеклата база данни вероятно няма да може да бъде защитена до есента", съобщи новият шеф на Агенцията по транспорта Йонас Биелвенстам.
3
955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Юли 2017 21:59
А ние у нас няма какво да крием - и суджука, и употребата му са публични. За бахура има леко междупартьорско напрежение, но и то на фона на викингкските издънки какъв проблем може да е
÷÷ ÷÷ ÷÷ ÷
Тонове конфиденциална информаци, че даже цели бази данни разпратени в маркетингови некриптирани съобщения. Мисъл и задълбочен анализ му е майката. Почти както го правят родните ИТ гиганти, спрямо световните музикални образци . . .
28 Юли 2017 10:27
Става дума за стратегически данни като товароносимост на всички пътища и мостове, вид, модел, тежест и дефекти на всички правителствени и военни превозни средства, включително и кой ги управлява. Разпространени са още имена, снимки и адреси на бойните пилоти от Военновъздушните сили, както и имена, снимки и домашни адреси на агенти на контраразузнаването и на всички оператори в тайните военни звена, на всички хора, участващи в програмата за защита на свидетелите.


На швеците направо са им свалили гащите и са ги навели. Сега явно чакат да видят кой х.й ще дойде.
28 Юли 2017 10:33
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД