:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел призна за двоен стандарт в качеството на храните в ЕС

Председателят на ЕК Юнкер обеща да бъдат предприети мерки срещу "напълно неприемливата" практика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Словакия Роберт Фицо и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се съгласиха, че жителите на източноевропейските държави - членки на ЕС, не могат да бъдат третирани като хора второ качество.
Брюксел призна, че има двоен стандарт за качеството на храните, които се продават в страните - членки на ЕС, и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че ще помогне за премахването на "напълно неприемливата" продажба на хранителни продукти с по-ниско качество, предадоха информационните агенции. Това стана по време на пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо, който беше на визита в Брюксел. Основната тема на разговора е била по-нискокачествените храните, които жителите на държавите - членки на ЕС от Източна Европа, са принудени да консумират в сравнение с тези в западната част на Стария континент. Словакия подаде тази кампания, докато беше ротационен председател на ЕС през втората половина на м.г. Към нея се присъединиха другите страни от Вишеградската четворка, България и Румъния. Многобройни изследвания показаха, че в новите страни от ЕС големите хранителни фирми продават продукти с различно качество от това в другите държави.

"Не ми харесва идеята в Европа да има втора категория граждани", заяви вчера Юнкер и се ангажира ЕК да изготви скоро нови практически указания, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите. "Нямаме време за губене. Ако предложим ново законодателство, ще минат години, преди то да започне да действа, но дори ЕК да реши, че трябват нови закони", обясни още председателят на ЕК. Той обеща на Фицо "да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ". Според действащите европравила производителите могат да променят съставките на продукти, предназначени за различни държави от ЕС, като са длъжни единствено да упоменават на етикета на опаковката съдържанието на стоката.

"Двойният стандарт в храните е изключително сериозен политически проблем", заяви министър-председателят на Словакия Роберт Фицо. Той изрази задоволство, че ЕК признава за съществуването му и се ангажира да го реши. "Не говоря само от името на Словакия. Става дума за 65 млн. души в страните от Вишеградската четворка. За нас е недопустимо един и същи шоколад в Австрия да е с по-добро качество въпреки еднаквата цена. За някои въпросът може да изглежда смешен, но не и за хората, които купуват консерва свинско, в която всъщност има пилешки остатъци... Някои големи международни компании вече започнаха да променят поведението си и ако ЕК се присъедини към нашия натиск, убеден съм, че скоро повечето вредни практики ще изчезнат", заяви той.

РЕЗУЛТАТИ

Анализи, направени наскоро в България, показаха, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги у нас и в Австрия и Германия, има големи разлики в съставките.



9
3010
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
27 Юли 2017 20:27
Тоя си променя мнението по-често от бате Бойко. Крайно време беше Европа да започне да се учи от нас!
27 Юли 2017 20:45
жителите на държавите - членки на ЕС от Източна Европа, са били принудени да консумират в сравнение с тези в западната част
Защото нямат вече собствено производство на храна - или стандартите са, "западни" ...
28 Юли 2017 00:37
Заглавие на темата: Брюксел призна за двоен стандарт в качеството на храните в ЕС


Само за храните да му бяха двойни стандартите на Брюксел, както и на целия Запад впрочем!
28 Юли 2017 00:42
ЕС е обречен на разпад. Защото той е възникнал като обединение на икономики. Но икономики равни по сила и потенциал. С разширяването си на изток той автоматично се превърна в дву-три-четири-разнолик хлабав съюз.

Започва трагедията! -
. 8. Унгарците паднаха в кърви.
Метежният устрем бе посрещнат с куршуми.
Знамената изтръпнаха пронизани.
Планината гърми...
28 Юли 2017 01:57
Анализи, направени наскоро в България, показаха, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги у нас и в Австрия и Германия, има големи разлики в съставките.


Колко пъти ще я повтаряте тази груба и нескопосна лъжа?

Ето ги големите разлики, измерват се в милиграми

За един вид месен продукт

– съдържанието на мазнини на “българския” продукт е с 1,72% по-малко сравнено с “европейския” и с 4,31% в сравнение с информацията на етикета

– съдържанието на протеин в % на “българския” продукт е с 0,05% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 3,25% в сравнение с информацията на етикета

За един вид консерва

– съдържанието на мазнини на “българския” продукт е с 1,02% по-малко сравнено с “европейския” и с 0,24% в сравнение с информацията на етикета

– съдържанието на натриев хлорид % на “българския” продукт е с 0,12% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 0,17% в сравнение с информацията на етикета


Пълният доклад: Натисни тук

Да не говорим за напълно смехотворните примери с портокаловия сок и моцарелата.

И заключението на БАБХ беше

Има установена разлика и при физикохимичния анализ, като установените разлики са несъществени и почти всички са в рамките на допустимите отклонения“,

Това каза пред Радио „Фокус“ д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ за резултатите от обследваните 31 еднакви стоки, продавани у нас и в Германия и Австрия.


Натисни тук
28 Юли 2017 10:00
Совите не са това което са !!!

Всъщност става въпрос за лобиране на европейските производители в страните от бившия СИВ където делът им пада. Стандартите за храни в СИВ бяха по -жестоки спрямо производителя и към използването на добавки, консерванти и багрила. Над 18 000 вещества разрешени в ЕС въобще не са изследвани за влияние върху здравето. Двуходова рекламна кампания. Редовно пазарувам в Полша и Литва - никой не се харчи да купува европейски марки - те там е проблемът. Не е като в БГ..
Що не се заемат със стандартите за качество и съдържание. Какво като ми пише на етикета E не згнам що си - нито дози, нито технологии . Хората не са всичколози. Пише протеини - а чии, какви и пр. - демагогия и лицемерие.
28 Юли 2017 10:42
Въпрос без отговор засега:
На ЕС, която е обявила приоритет - засилване на икономиката
чрез повишаване на конкурентноспособността – технологична най-вече,

защо й е нужно – ФИЗИЧЕСКИ И УМСТВЕНО УВРЕДЕНО НАСЕЛЕНИЕ?!

Защото тези храни са основно ГМО-та.

Защо глупавите и алчни БГ-управляващи насочиха
милиардите от ЕС за – житни култури, вместо за цялостно

развитие на сектора – селскостопанство – отговорен за
храната и ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА?!

.... За ваксините да не говорим, които водят до
УРОДЯВАНЕ и израждане с мремето на ЧОВЕШКИЯТ ОБРАЗ
Човека.

Кой и защо стои срещу – ЕВОЛЮЦИЯТА на човечеството.

Решението е само едно - Да се забранят храните и ваксините от чужбина!


п.с. Санкциите срещу Русия са супер - Русия
ще може да се изхранва напълно самостоятелно до 2020 г., каза Путин.
Без отровите на ГМО на Монсанто и сие ....


28 Юли 2017 13:15
Най-некачествените стоки са от ниския ценови сегмент и са произведени в България.

28 Юли 2017 14:59
....и са най-широко рекламирани - справка ТХК и ''Кайма народна''. Колкото по-натрапчиво медиите рекламират нещо, толкова по-сигурна съм, че не трябва да се купува, а и опитът ми на вряла и кипяла домакиня го потвърждава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД