:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НПО-та протестират срещу поправка за дрогирани водачи

Неправителствените организации Българско либертарианско общество и Движение "Промяна" обявиха, че заради нова поправка в Закона за движение по пътищата невинни шофьори могат да бъдат глобявани. Според текст, приет от транспортната комисия в парламента на първо четене, се забранява шофирането след употреба на наркотици. В сегашния текст формулировката обаче е "въздействие". Именно това според организациите ще доведе до неоправдани санкции. Според тях може да се стигне до наказания дори за хора, които взимат антидепресанти, защото техниката на МВР може да засече следи в кръвта им.

"Напълно игнорирайки факта, че голяма част от наркотичните вещества са легални и се използват в медицината като различни лекарства срещу припадъци, световъртеж, мускулни спазми, депресия - депутатите решиха тези хора да бъдат преследвани от закона, ако шофират дори след като терапията им е приключила и те не приемат веществото повече", пише в позицията на НПО-тата.

В мотивите към законопроекта обаче е записано, че промяната се прави заради противоречива съдебна практика. Друг аргумент е, че и в НК формулировката е същата, шофирането след употреба на наркотици е и престъпление, т.е. забранено е на общо основание.

2
1155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
31 Юли 2017 14:21
А дали хора с болна нервна система до степен,че им се налага да приемат психотропни лекарства е редно да управляват МПС и застрашават останалите??!Айде стига лицемерие.После пък "Аууу,как така се случи..."
31 Юли 2017 14:22
На прегазеният му е все едно , дали виновният водач се е напушил с трева, или се е назобал с антидепресанти.
На всяко лекарство ясно пише дали е опасно при шофиране. Шофирането е отговорна и опасна дейност, крайно време е да го разберат разните торба-акъллии. То не е нито право, нито задължение - то е дейност, или работа, която може да се върши при строго определени условия. Точка !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД