:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вицепрезидентът помилва шофьор, доживотно лишен от книжка

Казусът е исторически, пише на сайта на президентството
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Илияна Йотова
32-годишен мъж, осъден да остане цял живот без шофьорска книжка заради катастрофа с жертви, е един от двамата помилвани от вицепрезидента Илияна Йотова от началото на мандата й, става ясно от официалния регистър. Тя е опростила само лишаването му от свидетелство за управление на МПС.

"Това е първият случай на помилване на това наказание в българската правна история", пише в документа на президентството. Не става ясно кой съд е постановил безсрочното наказание. Твърди се обаче, че след 80-те години на ХХ в. такива санкции не се използват нито от законодателя, нито от съдебната практика.

Мъжът е изтърпял в затвора част от наказанието си от 7 години, което е получил заради катастрофа, при която е загинал човек, а друг е получил средна телесна повреда. Съдът е приел, че деянието е извършено при евентуален умисъл и в този случай е задължен да отнеме книжката завинаги.

Осъденият е бил освободен предсрочно с мотива, че е превъзпитан в затвора, че целите на наказанието са постигнати изцяло и има критично отношение към извършеното и нагласа да спазва правилата. Молбата му за помилване по отношение на шофьорската книжка е подадена близо 3 г. след като излиза от затвора и изпитателният му срок е изтекъл.

Доживотното оставане без книжка е въведено през 1986 г. и отразява вече отречени възгледи. Въпреки това обаче текстът се е запазил при всички редакции на Наказателния кодекс, правени в последните години. Малкото осъдени да останат без книжка цял живот са хора с висока степен на обществена опасност, обременено минало, лоши характеристични данни и други отегчаващи обстоятелства.

Сред мотивите за помилването е, че наказанието било твърде голямо, тъй като престъплението е единствено в живота на осъдения, а лишаването му от свобода е под законовия минимум, тъй като имало много смекчаващи обстоятелства. С такова наказание самият законодател е заложил риск от прекомерност, смятат експерти. Парадоксално е, че лишаването от книжка нямаше да е завинаги, ако осъденият бе действал с пряк умисъл да убие жертвите, т.е. ако бе извършил по-тежко престъпление. Освен всичко помилваният единствен се грижи за баба си и дядо си, които имат нужда от лекарски грижи в друго населено място, до което трябва да бъдат карани.



МИЛОСТ

Йотова е помилвала и 57-годишна пенсионерка по болест, осъдена да изтърпи две наказания - от 3 месеца и от 6 месеца затвор. Уникалното тук е, че помилването е поискано от прокуратурата, а не от осъдената. Жената два пъти е хваната със стекове цигари без бандерол - купувала ги за дъщеря си, която страда от влошаваща се параноидна шизофрения и се повлиявала благоприятно от пушенето. Дъщерята е поставена под ограничено запрещение в дома на осъдената, която е получила родителските права над внука си. Мотивът за помилването е, че през 9-те месеца няма кой да се грижи за болната й дъщеря и детето й.
8
1726
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
30 Юли 2017 22:15
ето откъде започва усирането на правэсъдието
30 Юли 2017 22:25
"Това е първият случай на помилване на това наказание в българската правна история", пише в документа на президентството.

Първият(та) влиза винаги в аналите на историята!
30 Юли 2017 22:31
(снимка: натиснете тук)
31 Юли 2017 01:11
Сред мотивите за помилването е,


Възможни отговори:
а) кинти;
б) много кинти.

Познавайки вицето, сигурно е второто.
31 Юли 2017 01:25
Грозно вице
Дано да те бутне точно тоз шофьор
31 Юли 2017 06:36
Ние пък си я харесваме отвсякъде, и двамата с Президента са страхотни, дано излязат напред повече като тях!
31 Юли 2017 07:48
Празна бъчва.
31 Юли 2017 14:36
деянието е извършено при евентуален умисъл
Умишлено блъскаш и убиваш човек, осакатяваш друг, пачата-вице опростява справедливо наказание. Щото бабата на убиеца има нужда от транспорт. Наистина големи пари са играли тук, друго обяснение няма!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД