:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пореден местен референдум срещна “служебен” отпор

Стоян Пасев
Областният управител на Варна Стоян Пасев (ГЕРБ) и окръжната прокуратура в морския град са атакували в съда референдума, който трябва да се проведе на 20 август в суворовското село Чернево, научи "Сега". Случаят много наподобява казусите в Трън и Стара Загора, където губернаторът или прокуратурата отново се мъчеше "служебно" да осуети допитванията. Референдумът в Гърмен също бе саботиран.

Инициативата в Чернево е срещу депо за промишлени отпадъци. Според Пасев и окръжната прокуратура такива обекти се разкриват с решения на министрите на околната среда и на благоустройството, респ. темата не е от компетенцията на местната власт. Аргумент срещу тези съображения обаче е фактът, че подробният устройствен план за строежа на депото е гласуван от общинския съвет на Суворово.

Делото е насрочено за средата на септември в административния съд във Варна, хората ще упражнят вот при висящ юридически казус. "Вървим по план. Питахме доста институции какво да правим след обжалването, отговорите бяха уклончиви, затова се подготвяме за гласуването", заяви кметът на Суворово Павлин Параскевов.

Депото е на ТЕЦ "Девен", собственост на белгийската компания "Солвей Соди". В него според разрешителното би трябва да се изхвърлят неопасни отпадъци, макар да се допуска и предварително съхранение на оловни батерии, живак и синтетични масла. Казусът стигна до парламента тези дни, след като депутати от БСП попитаха министъра на екологията Ненов Димов дали обектът в крайна сметка не попада във вододайната зона на Варна. Отговор все още няма.



Постфактум

И референдумът в Трън, и в Стара Загора за парк "Бедечка" се проведоха при неясна законност. ВАС се произнесе положително за Трън няколко дни след гласуването, но за Стара Загора въпросът все още виси.
1
1198
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Юли 2017 11:43
Значи БСП мътят водата... Знаех си че е политическа история. Наплашили са хората че ще се отрови селото и предлагат референдум за да гласуват с не.
Без значение от истината.
А тя е че отпадъците не са опасни, което винаги може да се провери и няма как да се излъже.
Относно акумулаторите - всеки водач работи с акумулатор, във всеки пункт за отпадъци ги взимат.
Живак - във всяка къща има живак, защото новите икономични лампи имат живак. И във всеки магазин дето продава такива лампи трябва да има място за събиране на изгорелите. Обаче къде изхвърлят хората изгорелите си икономични крушки? Директно в боклука. Милиони такива крушки се продават...
Та важно е количеството, дали е за временно съхранение, дали ще е системни или инцидентно.
Такива работи.
А явно БСП не ги интересува, че белгиеца от 5 години се мъчи да направи нещо и е казал че ако не става - просто ще затвори завода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД