:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,415,016
Активни 127
Страници 12,001
За един ден 1,302,066

Пострадали от наводнението в Бисер са завели дела за над 2 млн. лв.

В София ще се гледат 30-те иска срещу общината в Харманли и МО
СНИМКА: БГНЕС
През февруари 2012 г. Бисер се озова под вода, след като се скъса язовирна стена и преля р. Харманлийска.
Над 30 граждански дела с искове за над 2 млн. лв. са завели пострадали от наводнението в с. Бисер, показа проверка на "Сега" в деловодството на Софийския градски съд.

Хората съдят общината в Харманли и Министерството на отбраната. Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 хил. лв., има и за над 100 хил. лв. Средната цена на исковете за около 70 хил. лв. - пресметнато за 30 иска, прави над 2 млн. лв. В повечето случаи ищците са освободени от плащането на 4-процентната съдебна такса.

Хасковското село Бисер бе пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.

Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. В едно от делата например семейство претендира за 65 хил. лв. за унищожения недвижим имот, още 10 хил. лв. за погинала покъщнина и по 5000 лв. нематериални вреди за изживения стрес, разочарование, неудобство от загубата на имуществото си.

От МО оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е тяхна собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него.

Всички дела са заведени от един и същ шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност. Той е същият, който представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли.

Това може да даде повод на гражданските съдии да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината.

Ако прокуратурата беше повдигнала обвинението на Узунова, преди да изтече давността за исковете, вероятно гражданските дела щяха да бъдат насочени към областната управа, допускат съдии.

Според обвинителния акт като областен управител Узунова не е изпълнила задълженията си по Закона за защита при бедствия и по Закона за водите. Преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерството на отбраната е имало "отрицателен" спор за собствеността на язовира, пишат още прокурорите. Поради неизяснения статут на практика язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого. При такъв спор за собственост по закон областният управител трябвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира. А тя не го направила, въпреки че до нея имало и сигнал, че съоръжението е потенциално опасно и в предаварийно състояние.

Неясно е защо делата за обезщетения са заведени в София, коментираха магистрати пред "Сега". Законът го допуска, но принципът при такива казуси е пострадалите да са максимално улеснени. В случая те и свидетелите им ще трябва да пътуват до София. По всяко гражданско дело ще бъде назначена експертиза и вещите лица ще трябва да ходят до мястото на инцидента. Това ще забави и ще оскъпи процеса. До съдебна каша ще се стигне и ако наказателният съд признае Узунова за виновна, а гражданските съдии присъждат обезщетения за сметка на МО и общината.
6
2543
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Юли 2017 20:15
Още отваряйки делото разбираш кой е виновният - МИНИСТЕРСТВО на ОТБРАНАТА.
30 Юли 2017 20:28
Прави са хората, ще искат. Но все пак да попитам, колко от тях са застраховали недвижимото си имущество?
30 Юли 2017 21:43
Е нали бай Худжук обещаваше на хората,че всичко ще бъде наред ама той се оказа голям... Хвалипръцко
31 Юли 2017 08:12
Е, нямаше да има дела , ако в законодателството ( Закон за водите ) отговорността не се търсеше само от собствениците , а и от държавата ( ако , изобщо я има...) , тъй като структурата необходима за управление на такива обекти следва да се изгражда от нея по начин , който гарантира ежедневния контрол върху експлоатационното състояние на всеки обект .Тоест , вместо да се изграждат политически обосновани контролни органи за контрол на собствениците , как си вършат задълженията по закон , имаше задължение всяка една община да разполага с поне един хидроинженер , който да върши тази работа, а не собствениците , които разбираемо не са в час с материята. Тази и е причината с цялата материя по катастрофалното положение на мелиоративната мрежа изобщо в страната , която беше разрушена по политически съображения също. Е , ще продължават наводненията със сигурност , а и оправданията за собственост , климат и прочие независещи от управлението на държавата феномени.
31 Юли 2017 11:42
9.9.44 : структурата необходима за управление на такива обекти, следва да се изгражда от нея по начин , който гарантира ежедневния контрол върху експлоатационното състояние на всеки обект .Тоест, вместо да се изграждат политически обосновани контролни органи за контрол на собствениците , как си вършат задълженията по закон , имаше задължение всяка една община да разполага с поне един хидроинженер , който да върши тази работа, а не собствениците , които разбираемо не са в час с материята. Тази и е причината с цялата материя по катастрофалното положение на мелиоративната мрежа изобщо в страната , която беше разрушена по политически съображения също. Е , ще продължават наводненията със сигурност , а и оправданията за собственост , климат и прочие независещи от управлението на държавата феномени
А какво е положението с мелиоративната мрежа в Република България към 2017 година?
Кой и как я е разрушил - и какви са били тия политически съображения?
31 Юли 2017 21:07
ЗА Н16 . Хидромелиоративна мрежа , такава каквато беше изградена до 10 ноември 1991 г. на практика за нея може да се говори само теоретично сега през 2017 г. На практика такава не съществува , защото елементите й са разрушени. Който си спомня първите години след горната дата , той знае , че при връщането на земята на собствениците по наследствени нотариални актове , тези елементи не се актуваха като такива от построени от държавата .Отделно , напояването беше отдадено на политически обвързани фирми , които и да искаха да се запази мелиоративната мрежа , не бяха в състояние да го направят ,защото нищо не ги обвързваше да го правят. Защо политически решения?! Наивен въпрос ! Как ще владееш процесите след подобна разруха , ако държавата е собственик ??? Колкото до наводненията , ето един пример за елементарността на проблема днес : всяко едно българско село , което беше застроено в низина , имаше в ниската си част ОТВОДНИТЕЛЕН канал , свързан с река , дере или малък язовир , който в случая действа като събирател на излишни повърхностни води... и т.нат. Е , ако вместо да се създават работни места за лица , които да контролират собствениците на тези малки язовири и водоеми , имаше задължително по един само хидроинженер в дадена община да извършва целогодишен надзор върху експлоатацията на този(и) обекти , щеше ли да има такива поразии ?! Със сигурност не .Което логично води към извод , че МС , НС и прочие фактори не са били на местата си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД