:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Спусъкът на Апокалипсиса

Бойко Ламбовски
Онзи ден Казуми Мацуи, кметът на Хирошима, отправи апел към всички световни сили да се откажат доброволно от ядреното оръжие. На Казуми Мацуи му отива да отправя такъв призив, защото е кмет на град, в който загинаха близо 100 000 души в края на Втората световна война, след пускането на атомна бомба. "Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на държавната сигурност. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Използването на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад както за този, който го е използвал, така и за врага", каза в речта си Мацуи.

Мацуи е прав само отчасти. Сигурно го знае. Обаче както на папата му приляга винаги да говори за мир, а не за война, така и на кмета на Хирошима, която е била вече разрушавана, освен това е в Япония - страна, която няма ядрено оръжие, му приляга



да иска повсеместна забрана на това могъщо изделие



А че не е прав по въпроса за гарантиране на държавната сигурност, има доказателства. Едно от тях е Северна Корея. Тази страна, която е икономическа въшка, политически лилипут и очевиден тоталитарен мутант, сигурно отдавна щеше да е последвала съдбата на Либия или Ирак, ако освен войнствена риторика нямаше, макар и няколко, но все пак истински ядрени бойни глави. Не казвам, че народът й щеше бързо да процъфти от такава промяна в съдбата си - както не процъфтя народът на Либия и Ирак. Казвам само, че без атомна плашилка си винаги много по-привлекателен обект за уместни, неуместни, а понякога направо завоевателски интервенции. И каквито и квалификации да правим за Северна Корея, не следва да забравяме, че там живеят живи хора, които са като нас - угрижени за препитанието, децата си, здравето си и извечните философски дилеми.

За ядреното оръжие има две концепции - едната е, че е страшна заплаха и изкушение за геноцидни мераци у луди властници, а другата - че е възпиращ фактор, гарант за световния мир. И двете са верни, според мен. Но ми се ще да прехвърлим разговора от оръжието към човеците, защото то е тяхно, тоест наше, но и ние сме някак негови. Човекът Мацуи, макар кмет, говори като Ганди, Толстой, като Буда дори. Така говорят и днес много свети старци от всички религии. Така ще говорят вероятно и утре. Това не пречи всичко онова, наречено "реална политика", да си живее по своите закони, които открай време са такива: "силния го уважават, а слабия го бият" и прочее... Затова не оръжието, а човекът е основният фактор при въпросите за мира, войната и евентуалното унищожение. В свещената книга "Бхагавад гита" се говори за "блясъка на хиляда слънца", което някои тълкуват като предсказание за изобретяването на атомната бомба. В нея основно става дума за бога, човека и взаимоотношенията им.

Та нека ви кажа опасенията си.



В "Бхагавад гита" Арджуна се впечатлява от Вишну,



който бляска като хиляда слънца, но Арджуна, да кажем, е избран. Освен това е под контрол, освен това просветен. Светът днес обаче е пълен с такива, които неистово мечтаят за достъп до оръжие като "хилядата слънца", с което да изпепелят враговете - били те евреи, християни, комунисти, американци, руснаци, араби и т.н. (Спомням си, че видна украинска политичка преди две-три години бе изразила в записан и разпространен сетне телефонен разговор желание "да се разстрелят с ядрено оръжие" жителите на Източна Украйна, каквото и да означава това.)

По-горе казах "светът днес", но сбърках. Светът винаги е бил пълен с такива, боя се, че и ще ги има още дълго. Много кино и литература имаме за близостта на Райха до това оръжие, за възможността Хитлер да бе турил ръка върху него пръв и можем само да гадаем за евентуалните последствия от това. Сигурен съм, че ще се намерят и такива, които вярват, че Македония и Беломорието биха били "наши" при такова стечение - за такива человеци говоря - те са евъргрийн пример.

И - без да знам кое е по-добре - да има или няма ядрено оръжие по света, съм сигурен, че въпросът е преди всичко кой е близо до куфарчето с копчетата и кои да следят човека с куфарчето да не изтрещи. От тази гледна точка ми се струва, че за контрола е добре тези куфарчета да са малко, а не десетки и стотици. Колкото повече са, толкова рискът е по-голям, тъкмо поради човешкия фактор. (Един Мордехай Вануну например, когото Израел осъди на огромен затвор, загдето издаде, че и Тел Авив има атомна бомба, от общочовешка гледна точка е не предател, а око на такъв контрол.)



Страхът, а не любовта, изглежда, по-ефективно пазят от катастрофата



Затова, като гледам "Цар Бомба" или огромните ракети и силози, не ме е страх. И не ме побиват такива тръпки, каквито ме побиват, докато гледам президенти и министър-председатели да говорят глупости. Президенти и премиери както на големи, така и на малки страни. Тогава си мисля: "На този не бих доверил да ми стои зад гърба, докато играя карти, а той иска да ми е Кришна, Аллах и Саваот, взети заедно."

Там е кошмарът, там е спусъкът.

13
5271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
07 Август 2017 19:44
Изключително внимателно предъвкване на темата с още по-внимателно заобикаляне на конкретизацията. Например - чия е атомната бомба над Хирошима? А над Нагазаки? Други луди, тествали страшното оръжие над мирно население няма...
Иначе - старателно повтаряне на Северна Корея в съчетание с прилично звучащи, но съвсем не приятни епитети...
И по тъча покрай неудобните въпроси. Защо трябваше да бъдат ликвидирани Либия и Ирак? Кому се видя опасна суверенната сирийска власт? Има ли право КНДР да се брани, когато открито и откровено агресивно посягат към нея?
Коте, сгащено в ъгъла, вади нокти и атакува. Инстинкт за самосъхранение. Корейците нима са идиоти, та да се предадат така?
Отделно, че за живота там знаем най-вече от медиите. Които Ганий справедливо определя като робовладелски. А нормалните читатели /не платените овце с претенции за овчари/ отдавна знаят, че медиите не информират, не просвещават, не възпитават. Те просто си въртят бизнеса и печелят. А бизнесът е магистрален - според поръчката и парите на поръчителя...
------------------
Сайтът на Генек
07 Август 2017 21:17
Които Ганий справедливо определя като робовладелски.

Не ги определя като робовладелски Гадний, а те сами се определят като робовладелски: нарекли са си столицата с името на робовладелец и са си нарисували робовладелци на парите.
медиите не информират, не просвещават, не възпитават. Те просто си въртят бизнеса и печелят.

Тук си се оплел като пате, бай Генек. Медиите наистина не информират и не просвещават, но ВЪЗПИТАВАТ, без да въртят абсолютно никакъв бизнес.
А Ламбоски си руши артистичния имидж като се праска толкова евроатлантичен.
07 Август 2017 23:27
"Светът днес обаче е пълен с такива, които неистово мечтаят за достъп до оръжие като "хилядата слънца", с което да изпепелят враговете - били те евреи, християни, комунисти, американци, руснаци, араби и т.н. (Спомням си, че видна украинска политичка преди две-три години бе изразила в записан и разпространен сетне телефонен разговор желание "да се разстрелят с ядрено оръжие" жителите на Източна Украйна, каквото и да означава това.)

По-горе казах "светът днес", но сбърках. Светът винаги е бил пълен с такива, боя се, че и ще ги има още дълго. Много кино и литература имаме за близостта на Райха до това оръжие, за възможността Хитлер да бе турил ръка върху него пръв и можем само да гадаем за евентуалните последствия от това. Сигурен съм, че ще се намерят и такива, които вярват, че Македония и Беломорието биха били "наши" при такова стечение - за такива человеци говоря - те са евъргрийн пример."

***
То бива мешана салата, ама с банани иде малце множко! Нерде японци и севернокорейци, нерде комунисти и руснаци, нерде "и такива, които вярват, че Македония и Беломорието биха били "наши" при такова стечение - за такива человеци говоря - те са евъргрийн пример." С такива писачи - и без бомба Македония и Беломорието ще бягат от България презглава.

Доверчивия, въобще не възпитават, а ФОРМИРАТ (ЗА СЪЖАЛЕНИЕ РАЗВРАщАВЙКИ!) при това хич не безвъзмездно. Дали да цитирам дяволската фраза на Гьобелс за лъжата ставаща истина?!
08 Август 2017 00:04
Спомням си, че видна украинска политичка преди две-три години бе изразила в записан и разпространен сетне телефонен разговор желание "да се разстрелят с ядрено оръжие" жителите на Източна Украйна, каквото и да означава това.)

Това означава единствено, че тъпата п..атка си няма хабер от оръжия и дрънка колкото да не заспи.
08 Август 2017 02:28
Тази страна, която е икономическа въшка, политически лилипут и очевиден тоталитарен мутант, сигурно отдавна щеше да е последвала съдбата на Либия или Ирак, ако освен войнствена риторика нямаше, макар и няколко, но все пак истински ядрени бойни глави.

Две-три малки атомни бомбета се появиха в Северна Корея съвсем наскоро. Те изобщо не са фактор в отбраната на тлъстио задник.
Проблемът на цивилизованият свят
Е
Че съществена част от най-високотехнологичните компании играещи сериозна роля в световната икономика са дислоцирани в Сеул на оръдеен изстрел от границата.
А зад нея има повече от 5000 големокалибрени оръдия които все ще успеят да дадат по десетина изстрела на юг каквото и да стане при военен конфликт.
Катастрофални разрушения, срив на котировките по борсите, паника, фалити и пр.
И така е от десетилетия още преди появата на атомно оръжие в ръченцата на грухчо.
08 Август 2017 04:07
Добре си го смотал. Надявам разбираш какво искам да кажа. .
08 Август 2017 13:48
Воцка,

И ти грешиш.

Кимовете са недосегаеми не защото имат артилерия и разбира се не защото имат "2-3 бомбета" !

Северна Корея от десетки години има около 5000 тона смъртоносни химически и биологически оръжия. Експерти са изчислили, че това стига за убийството на около 500 милиона човешки същества, което никакви кекави 2-3 дребни ядрени бомбички не могат да направят !

5000 тона !!!!

10 милиграма VX агент попаднали върху кожата убиват 70 килограмов човек за около 10-15 минути. Ареaла на действието от епицентъра на взрива 6-20км....

08 Август 2017 23:56
Отделно, че за живота там знаем най-вече от медиите. Които Ганий справедливо определя като робовладелски. А нормалните читатели /не платените овце с претенции за овчари/ отдавна знаят, че медиите не информират, не просвещават, не възпитават.

Ти това за медиите чак сега ли го проумя? Щото аз го разбрах много отдавна, още по време на соца, четейки комунистическата преса (друга, за съжаление, нямаше).
10 Август 2017 13:26
Добре бе,Зипе..Сев. Корея можела да унищожи няколко стотин млн.човека щото имала оръжия за масово унищожение . И нямало да се поколебае да го направи ,стига великият и вожд да разпореди.
И какво друго може да направи Сев. Корея? Нещо което да е от полза за хората? Няма такова. Само заплахи за война,масови убийства и пр.романтични събития за извратени мозъци.
На един полуостров две Кореи. Южната,сред най развитите страни в света. Икономика,наука,култура,спорт,права на човека са положителен пример за всички страни . С помощта на щатите и западния свят.
Северната,същото,ама със знак Минус. Закрита,тоталитарна,милитаризирана,бедна,със зомбирано,гладуващо население ,права на човека ама друг път. С помощта на Китай и СССР и бившия соц.лагер.
Тия дето изкарват Сев. Корея малко ,невинно коте и тн.да прочетат историята на тази държава. Агресивността е определящата и характеристика.
10 Август 2017 13:53
Южната,сред най развитите страни в света. Икономика,наука,култура,спорт,права на човека са
положителен пример за всички страни . С помощта на щатите и западния свят.

По ниво и ръст на самоубийствата Южна Корея е мноо як пример за целия свят
10 Август 2017 15:03
С останалото си съгласен.. така го разбирам.
Самоубийствата ,суицида,си имат причини ,не на последно място сред тях са традиционните схващания за лична вина и отговорност. Суицидът въобще не е критерий за качеството на живота в дадено общество.
10 Август 2017 15:16
Суицидът въобще не е критерий за качеството на живота в дадено общество.


Това горното слабо казано НЕ Е ВЯРНО

Японски инженер идва да монтира машини в НРБ...остава 3 месеца
през почивните дни го влачат по вили,къщи ,море ,Балкан....курорти,чевермета мохабети
ядене пиене,банкети...типично по нашенски.....командировката свършва
японеца се прибира в Япония.....на третия месец се самоубива....оставя и предсмъртна бележка
вътре става въпрос за качество.....КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ......тази история не съм я ИЗМИСЛИЛ.....
10 Август 2017 15:49
Примерът потвърждава казаното от мен. Особености на всяка култура. Или психическо растройство довело до суицид. Хиляди специалисти идваха в НРБ да монтират машини,внедряват технологии и тн. И тях ги водеха по вили,чевермета,компании и пр. Не се самоубиваха след завръщането си в къщи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД